Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Entertainment TREND

主題工具 顯示模式
舊 02-05-21, 10:08 PM   #351
Eking
God of Gamer

註冊日期: Feb 2006
.....
我反面覺 WESTVIEW真係WANDA所講, 唔係佢整出黎, 佢冇必要呃VISION

舊 02-05-21, 10:58 PM   #352
C.Ryo
Game Master

註冊日期: Dec 2007
Wii U IDCRYO.HK
Nintendo Switch ID4426 5495 5212
PSN  IDCRyoHK
XBox Live GamertagCRYO HK
引用:
作者: Eking 查看文章
.....
我反面覺 WESTVIEW真係WANDA所講, 唔係佢整出黎, 佢冇必要呃VISION

所以Wanda唔能完全控制所有野
佢入sword搶 Vis屍嘅因由同之後點出現Westview都未解
而似乎地上sword個大佬係有啲衰嘢比 Wanda知道?
佢想用遙控彈炸死Wanda,Wanda又控制啲兵槍頭指向佢...

C.Ryo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-05-21, 10:59 PM   #353
鐵之侍

註冊日期: Apr 2005
雖然早知道某人會出場,但他現身時還真是和電視觀眾一樣歡呼

某小姐的吐糟很到位

只是故事真是越來越黑暗。。。。。

http://www.gaforum.org/showthread.php?t=240345
鐵之侍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-06-21, 12:45 AM   #354
Eking

....

有幾樣野都重係迷
1. WestView 並唔係wanda製造, VISION同事句說話好玄, 佢用"SHE"指個犯, 唔係話係WANDA,或者係佢太太......, 但係WESTVIEW發生一切又以WANDA理想而發展

2. SWORD應該同九頭蛇(OR 奧創...)有關, 佢地應該想用VISION 身體做某D野所以WANDA先唔信佢地

3. AGNES照顧小朋友個段, 明顯地冇好似之前咁, 一有問題就回帶, 反而問WANDA係咪應該照顧小朋友.....VISION本身都好怪, 佢係連自己死過都好似唔知......

舊 02-06-21, 12:46 PM   #355
王小虎

註冊日期: Apr 2002
引用:
作者: Eking 查看文章
....

有幾樣野都重係迷
1. WestView 並唔係wanda製造, VISION同事句說話好玄, 佢用"SHE"指個犯, 唔係話係WANDA,或者係佢太太......, 但係WESTVIEW發生一切又以WANDA理想而發展

2. SWORD應該同九頭蛇(OR 奧創...)有關, 佢地應該想用VISION 身體做某D野所以WANDA先唔信佢地

3. AGNES照顧小朋友個段, 明顯地冇好似之前咁, 一有問題就回帶, 反而問WANDA係咪應該照顧小朋友.....VISION本身都好怪, 佢係連自己死過都好似唔知......
2. 未必一定同邪惡組織有關,本身政府都好想發展/保密高科技,製造武器,例如Super Soldier、例如Hulk,當然有時劇情會用啲邪惡力量去幫人洗白,例如Tony要開發Ultron係因為比Wanda影響。遲吓出Armor Wars、Thunderbolts、Red Hulk、Weapon Plus你就知條橋係點走。

3. 佢真係唔知,佢有講佢唔知Westview之前的事。其實今集開頭有播Wanda同Vision的"童年",好明顯係假,因為Vision根本冇童年,Monica亦有解釋佢係rewriting reality重寫現實。其實Vision一直都有質疑Westview,例如上集結尾兩個人抱住孖仔坐喺梳化,Vision直視camera但露出好奇怪表情,好似係點解要對住camera定對住現場觀眾咁坐,今集直接同Wanda反枱。

Monica照X光有超能力,應該會用佢阿媽個代號Photon。佢原著定位唔係原祖Young Avengers,係之後先加入(其實佢出現喺漫畫好耐,點解咁耐仲可以"young"真係好耐人尋味)。唔知佢會唔會直接加入第時MCU的Young Avengers定係做個帶隊角色。

Agnes好明顯知道Wanda能力,會玩雙語詞使唔使再來多個take,但又好似想保護Wanda,暫時睇唔透佢係幫忙定加速。以前啲sitcom都係錄影可以retake。最後recast都係玩電視術語。

今集有影到彩虹旗同佢第一套衫,暗示Billy第時係gay。佢gay partner都係Young Avengers Hulkling。Tommy一開始已經學佢舅父留長頭髮。

究竟Haywood係真係一個dick定受"人"控制?好明顯佢想搞大件事,針對Wanda,攻擊Wanda。事實上成件事都係由佢派Monica帶出,派個SWORD去幫FBI?如果話有"人"想搞亂個世界,先控制Wanda偷屍,比能力幫佢做個密封空間,要佢生仔,要Haywood去插手搞到Wanda發癲,最後插入其他平行宇宙?

Sparky係原著漫畫Vision隻狗。原著係人工狗,講Vision人工老婆Virginia殺咗Grim Reaper(Wonder Man阿哥),鄰居隻狗Zeke掘出Reaper條屍時電死咗,要Vision將佢改造成人工狗。Sparky後來比Virgina打死,到故事完時先比Scarlet Witch同Tony Stark復活。所以有今集彩蛋。

Vision可以令人記得/甦醒,其實喺原著House of M嗰個人係Layla Miller。
王小虎 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-06-21, 10:32 PM   #356
動漫遊戲迷
Insane Gamer

註冊日期: Nov 2006
引用:
作者: C.Ryo 查看文章
Wanda 5

今話算表達結界內大致受Wanda操控,但亦有嘢不受Wanda控制,孖仔係不受控自動跳歲,最後Fox牌快銀登場亦係Wanda意料之外,係咪代表multiverse人物已經交錯出現
咁似乎真係有幕後villian利用緊Wanda?
見解
大家不如想Marvel懂得善用「回收」的資源。MCU要解釋地球有X-men,很難用地球早已存在變種人,只是以往從未被發現此理由,畢竟變種人在漫畫版的數量不算少(數量如稀有倒還可用行蹤隱秘解釋)。既然如此,MCU不如用時空交錯這類理由解釋會有說服力。
動漫遊戲迷 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-09-21, 04:03 AM   #357
肉羊哩咖
griffin611

註冊日期: May 2008
呢一話真係勁多嘢爆出嚟,多到睇/聽/讀嘅討論,仲長過本尊 10 倍以上~~~

⋯⋯⋯⋯
  • 兩個細路由頭到尾都有啲嘢,好明顯唔受 Wanda 控制,仲有,Agnes 好明顯知 Wanda 有能力,第一次睇佢同 Wanda 講「洗唔洗嚟過?」唔知佢嗡乜,但之後兩次佢見 Wanda 就咁施法都無嘢噉,仲有兩個細路突然長大,就知佢有嘢。
  • 不過隻狗嗰度,好可能係遭 Agnes 毒手,不過佢知道 Wanda 識死人整返生,好明明係意料之外。另,個郵差又出場,噏咗啲好玄嘅嘢,佢都好有嫌疑。
  • 一般孖仔會著到一樣,呢度好特登唔同,有人話佢哋啲杉嘅顏色,同漫畫「長大」之後啲制服顏色一樣。
  • 而 Vision 間公司「升級」到 Commodore 64(?),點解會截到 S.W.O.R.D. 個電郵嘅?!另,成個 office 啲人一齊讀封嘢出嚟,好詭異;另,Vision 可以「解咒」,而條友講嘅「佢」,唔似係指 Wanda。
  • 最後終於 Vision 同 Wanda 對質,Wanda 可以好似第二話咁,回佢帶,但無咁做,反而幾乎炒一鑊,Wanda 之前都呃過 Vision,呢度佢話佢控制唔到全部嘢,真唔真?根據返今話種種跡象,都有可能。另外,成個鎮一個細路都無,咩事?有一話會講萬聖節,好似好多細路噃~
  • 好短但睇到打個突,Monica 照個片出嚟,成張「空白」嘅,之後無再提過;係咪佢已經有能力?
  • S.W.O.R.D. 個總裁突登整條片出嚟,講 Wanda 點搶 Vision 「條屍」,可能唔係事實嘅全部,好有可能係 S.W.O.R.D. 想整件超兵器出嚟,而家屈 Wanda。Darcy 吐糟好有骨。
  • Monica 講嗰位「航天工程師」,係乜水?Fantastic Four?! 個監製好似否定咗。
  • 點都係講廳入面個大笨象,一嚟肯定唔係 Elisabeth Olsen 講嘅「驚爆」位,本人傾向呢個 Petro 唔係另一個宇宙嘅 Quicksilver,甚至好可能無能力嘅;可能有人假扮,但唔係扮佢個「真」細路,呢樣又諗唔通~

此篇文章於 02-09-21 04:06 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-09-21, 05:16 AM   #358
肉羊哩咖
griffin611

F&WS 正式予告

終於多啲眉目,怕且唔會玩 BL -- 掛?!

舊 02-12-21, 05:35 AM   #359
肉羊哩咖
griffin611

悲報:演 Cara Dune 據稱己被 Lucasfilm 請咗食「無情雞」,之後嘅 The Mandalorian 同 Rangers of the New Republic 都無佢份。

舊 02-12-21, 08:55 AM   #360
鐵之侍

引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
悲報:演 Cara Dune 據稱己被 Lucasfilm 請咗食「無情雞」,之後嘅 The Mandalorian 同 Rangers of the New Republic 都無佢份。
好好的搞什麼。。。。。。

http://www.gaforum.org/showthread.php?t=240345
舊 02-12-21, 05:11 PM   #361
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: 鐵之侍 查看文章
好好的搞什麼。。。。。。
簡單啲講,係 James Gunn 壇嘢嘅翻版,Gina Carano 啲社交媒體嘅舖得罪啲人。咁做好難否認荷里活又「選擇性執法」嘅指控;而家支持炒同反對嘅都好慶~

本人好鍾意 Cara Dune 呢個角式,咁搞實在可惜。

舊 02-12-21, 05:16 PM   #362
肉羊哩咖
griffin611

佢哋點做到一話好睇過上一話㗎?

WandaVision E06 -- 今話又繼續兩邊走。一邊玩 Malcolm in the Middle,而有啲謎底有啲估計中咗,有啲繼續唔中;另一邊啲黑手開始現形。到最後,好爆!基本上結局會點走都幾乎定咗。令人期待。

此篇文章於 02-12-21 05:20 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 02-12-21, 09:50 PM   #363
鐵之侍

不過這樣發展某人果然是「那傢伙」嗎?真是不想這樣發展

那個局長真是不要有好收場

看來接下來會有更驚喜的角色出場?

舊 02-13-21, 07:04 AM   #364
呂鳳仙
錢錢錢錢錢錢錢

註冊日期: Jan 2002
引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
簡單啲講,係 James Gunn 壇嘢嘅翻版,Gina Carano 啲社交媒體嘅舖得罪啲人。咁做好難否認荷里活又「選擇性執法」嘅指控;而家支持炒同反對嘅都好慶~

本人好鍾意 Cara Dune 呢個角式,咁搞實在可惜。
反而真係冇諗過佢一個打MMA轉型既打女都比拜金中國隊長仲清醒

PS:開放時間為17:00~23:00

每天提醒自己,施恩莫望報,不要把得失看得太重。
幸福不是必然,擁有它的人,請好好珍而重之……
呂鳳仙 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-13-21, 05:27 PM   #365
肉羊哩咖
griffin611

咁講,Gina Carano 多好舖嘅嘢,好似反口罩咁,本人唔同意;本人唔會因為咁而唔會叫滴住嚟炒佢,亦知佢一直畀部份「有心人」針對;佢被炒之前個舖本人覺得無問題,反而因為噉就被炒,唔抵。LucasFilms 「選擇性炒魷」故然問題更大 — 本人又唔想扯到去間公司啲「文化」同「內戰」壇嘢度;更大問題係所謂嘅 Cancel 文化,啲手法同中共啲不相伯仲。

—————
追加:最新發展係:Gina Carano 反擊,指佢同 Daily Wire 合作開戲。而本人會放長雙眼,睇下滴住嚟會唔會佢對 James Gunn 一樣~

此篇文章於 02-13-21 10:03 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 02-13-21, 09:50 PM   #366
C.Ryo
Game Master

Nintendo Switch ID4426 5495 5212
Gina Carano單嘢又有傳聞話滴滴妮驚咗班fans嘅backlash太勁,有可能un-cancel佢? I renounce my wish?

Wanda 6

基本上係借萬聖節tribute漫畫造型一集
故事推進多小小
孖仔得到原作能力
鋪Monica再入Hex會變成mutant Photon
Agnes被Vis點醒個反應唔似其他人咁會激動,似乎係有啲嘢
Vis一出Hex會死就意料之內
Hayward原來一路track住Vis, 佢可能有份setup Hex嚟做各種實驗?
個廣告似乎係講Villain係Wanda傷心寂寞如同在孤島時比咗啲Magic佢,但佢其實無法控制?

舊 02-13-21, 10:03 PM   #367
肉羊哩咖
griffin611

大佬,成壇 TRotNR 好明顯係為咗 Cara Dune 呢個角式而開,你一係換人上,一係留人,唔通你叫個月巴機師担正?!而家點都係好樣衰囉。

舊 02-15-21, 07:52 PM   #368
肉羊哩咖
griffin611

Yes/No/May be/I don’t know/Can you repeat the question?

Malcom in the Middle 好似譯做《左右做人難》,N 年前明珠台星期日晚黑播。做老豆嗰位而家好多人識,紅到痺~

繼續胡亂猜測

Hayward
- 佢收收埋埋好多嘢,又好似 Fury 開頭噉玩 EoT 武器
- 不過個款唔係係最大奸人,佢係衰,衰在唔老嚟班超英咁解啫~

Monica
- 確定「異變」咗,不過暫時未見「有能力」
- 邊個係嗰位工程師下一話點都開估

Darcy
- 有網民指佢「只係」個天文學者,幾時突變埋黑客?
- 佢最後嗰句同 Fury 嚮 A:IW 嗰度互相輝映~
- 有人以為佢下一話會唔會變身成待應 — 好似個演員嚮 Two Broke Girls 入面咁?

Jimmy Woo
- 居然有得打?!
- 佢哋出手嗰度,同成套劇一樣,係咁有雙關語

Wanda
- 除咗知多咗佢真係控制住成個鎮啲人之外,範圍有限,之外嗰啲停機?好怪異
- 不過今次個罩開到幾大仲未知
- 佢咗個鎮之前已經有啲嘢,可能係真
- 係咪人格分裂嘅可能性仍然存在

Vision
- 最可圈可點嘅係佢真係離開唔到個罩,而額頭上粒石,真唔真唔知,但好明顯嚮罩以外範係存在
- 佢無晒「返生」之前嘅記憶,但又變得返原本個樣嘅?

Pietro
- 今話最出嗰位,佢知好多嘢: 好似 Vision 死咗,呢一話之前無晒細路咁~
- 同時又係咁問 Wanda 想套料咁
- 而問返佢個人啲嘅嘢,佢又側側膊唔答
- 又有時好似漏咗口風:好似話佢嚟做返個角式
- 條「片頭」話佢「演返自己」,係微言大義定係老點就要繼續睇

孖仔
- 今話開始爆能力
- Billy 點截停 Tommy 十足佢阿媽截停 Tommy 一模一樣

其他
- 今話個廣告最難明,係咪暗示有人吸食緊 Wanda 嘅魔法?
- 對孖仔話 Pietro 係隻殭屍,唔通係真?
- Agnes 畀 Vision 撞正似乎太方便,佢係咪扮迷路,用苦肉話,其實推緊 Vision 搵真相?
- 今話跳過咗 90年代直接去 00 年代,下一話好可能玩 Modern Family 之類嘅偽紀錄片。

此篇文章於 02-15-21 08:07 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 02-19-21, 04:44 PM   #369
肉羊哩咖
griffin611

記得睇到最後

WandaVision E07,基本上 Wanda 為主,笑料極弱(除咗第四話之外),但後半就爆得好勁,好多早期大部分人估嘅都中咗。

話時話,呢套可能係 MCU 一直以嚟最騷啲女角身材嘅一套。

舊 02-19-21, 07:02 PM   #370
C.Ryo
Game Master

Wanda7

不難估的第一位反派開估,Marvel公式化就係欠缺驚喜
又話總長6粒鐘? 淨番兩集兩個零鐘,要打要説明來龍去脈,仲要suppose有估你唔到人物登場⋯⋯

唔…

Agatha All Along...滴滴黎味番曬黎
睇落似乎可能入曬Agatha Harkness數算數?
連QS都係佢嘅工具人?定係另一Villain? 最尾彩蛋位果下未能確定…
但我又突然覺得佢又有可能係果個sword agent養蜂人
AH之外應該仲有啲更上級嘅villain掛? 傳咗另外兩個大名咁耐⋯
呢件又比較似搞笑系壞人,撐得起完場大戰嗎?
再似乎佢係強在魔控到Wanda, 唔似戰鬥格啵,咁之後兩集啲爆谷可能會唔多好食

此篇文章於 02-19-21 10:21 PM 被 C.Ryo 編輯。
舊 02-19-21, 11:32 PM   #371
鐵之侍

說真上集某人的表現還真是騙到人的,她真是名乎其實的影后

如果真是如一部份人猜中最後一集應有一個大驚喜角色出場

舊 02-20-21, 03:52 AM   #372
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: C.Ryo 查看文章
Wanda7

唔…

呢件又比較似搞笑系壞人,撐得起完場大戰嗎?
再似乎佢係強在魔控到Wanda, 唔似戰鬥格啵,咁之後兩集啲爆谷可能會唔多好食
⋯⋯⋯⋯

呢幾話都起碼有兩個機會開拖嘅都無打,怕且最後都未必係打大波士。事關既然之後嘅 Dr Strange,Wanda 都有份,極可能係做對家,所以結局未必 MCU 正路嘅完法。反而好可能同 S.W.O.R.D. 大打一場之後走人。但更上級嘅波士可能好似 Thanos 咁,畀個樣你望吓,跟住其他作品解決。

想睇打都幾肯定要等 F&TWS。

舊 02-20-21, 08:06 AM   #373
C.Ryo
Game Master

F&TWS....

以Wanda下限式走向,之後果啲影集個人會再降低期望,有感會係一套愛情動作片…HeHe

此篇文章於 02-20-21 08:09 AM 被 C.Ryo 編輯。
舊 02-21-21, 05:16 AM   #374
肉羊哩咖
griffin611

本人原本無乜期待,但知呢部 WV 唔係一般「大路」嘢,可能就係咁,一個禮拜睇得過癮過上一個禮拜。實在太多誤導,一路解一點加新謎,好鬼死引人入勝。

演 Vision 嘅 Peter Bettany 18號接受訪問,暗示⋯⋯
究竟謎の客串係乜水?!

幾肯定唔係 Dr Strange,雖然佢露一露面唔出奇,亦未必係 Magneto,可能係阿爾柏仙奴 Al Pacino,但唔知佢演乜。
https://comicbook.com/tv-shows/news/...o-marvel-role/

https://www.youtube.com/watch?v=o8E5...ature=youtu.be

今話之後好多人話 John Wick 「好可能」入 MCU~~~

注意:時序上係咁嘅:
Endgame -> WV -> Spiderman: FFH -> Dr Strange 2

此篇文章於 02-21-21 05:18 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 02-22-21, 12:54 PM   #375
Eking

有時姆鍾意MCU故仔順序, 睇左咁多年MCU片, 明知唔應該會咁但係都一樣咁驚喜, 始終多左牌可以出係唔同D~

如果搞笑到最後出場係DEADPOOL....XD

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[多機種] Disney Infinity 3.0 八仙果 電視遊戲討論版 148 08-10-16 11:55 AM
[多機種] Disney Universe neo 電視遊戲討論版 7 11-19-11 06:31 AM
[Wii] Disney Sing It 神祕人1號 電視遊戲討論版 0 07-21-08 09:45 AM
[多機種] [Wii,PS2]Disney Princess(用Wii Remote化身Disney公主) 神祕人1號 電視遊戲討論版 4 09-18-07 11:27 PM
Disney Magic syncmaster Neo Music UNIVERSE 2 01-11-05 12:09 PM

現在的時間是 02:14 PM

手機版 | APP版