Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 11-18-12, 10:27 AM   #1
stcdavidhk
God of Gamer

註冊日期: Dec 2006
緊急求救,好似中左ps3死亡黃燈

如題,昨天都重好地地,今早剛玩左唔夠5分鐘就當機,接完開關制3秒關左就開唔番,上網查至知中左死亡黃燈,想問除左風筒自救外重有冇其他方法可以自救
如果唔得想買部新但想請教點至過到save?

GBF:839720

Fate/GO: 338849498 (90等)呆毛吾王 SiKi(被迫凍結中) , 644590007(90等)金閃閃/呆毛吾王 SiKi)

此篇文章於 11-18-12 10:36 AM 被 stcdavidhk 編輯。
stcdavidhk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-18-12, 10:56 AM   #2
SHCEHUK
Game Master

註冊日期: Jan 2009
PSN  IDcshhenry
引用:
作者: stcdavidhk 查看文章
如題,昨天都重好地地,今早剛玩左唔夠5分鐘就當機,接完開關制3秒關左就開唔番,上網查至知中左死亡黃燈,想問除左風筒自救外重有冇其他方法可以自救
如果唔得想買部新但想請教點至過到save?
死亡黃燈是開機後自動熄機,熄機時會閃紅燈2,3下,之後好快地一下黃燈,
除了風筒救機外,可以拿去店舖整(這個我就不知那裏整),如果拿去SONY整的話,
多數會話無得整或者要千多元換底板,過SAVE的話要開得返部機才可以由舊機過
新機
SHCEHUK 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-18-12, 11:09 AM   #3
stcdavidhk

引用:
作者: SHCEHUK 查看文章
死亡黃燈是開機後自動熄機,熄機時會閃紅燈2,3下,之後好快地一下黃燈,
除了風筒救機外,可以拿去店舖整(這個我就不知那裏整),如果拿去SONY整的話,
多數會話無得整或者要千多元換底板,過SAVE的話要開得返部機才可以由舊機過
新機
如果我開得番,係咪買psn plus過save上psn之後再過落新機度?(因為聽聞ps3 save認主機所以過到新機都用唔到!?)

Fate/GO: 338849498 (90等)呆毛吾王 SiKi(被迫凍結中) , 644590007(90等)金閃閃/呆毛吾王 SiKi)
舊 11-18-12, 11:16 AM   #4
SHCEHUK
Game Master

引用:
如果我開得番,係咪買psn plus過save上psn之後再過落新機度?(因為聽聞ps3 save認主機所以過到新機都用唔到!?)
我未用過psn plus,所以你最好問一問用過的網友好點,無謂到時浪費金錢,
聽聞psn plus好像可以儲存你的save,再從psn plus下載落你部新機
舊 11-18-12, 12:52 PM   #5
真十人€
Game Master

註冊日期: Jul 2002
PSN  IDhokcjp
用PSN PLUS 可以過到save,之前死左部舊40GB厚機用風筒大法救番後,用PSN PLUS upload save 再 download番啲去新機都用得番。
真十人€ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-18-12, 12:56 PM   #6
mario0606
The One
G101一ノ瀬はじめ

註冊日期: Oct 2006
3DS Friend Code4553 9940 3673
PSN  IDedward_hk2011
風筒個救法其實係治標不治本,救完好快又黃返
不過如果想救黎開返部機backup save就OK

2000:F91、Strike、紅渣
1000:電池、V仔、黑MK2、IJ(拉克絲)
PSN ID:edward_9105

曼聯迷M群:group659819@msnzone.cn
歡迎曼聯迷進入討論

**舊有成員請轉Skype入新群,ID:mario910502
mario0606 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-18-12, 12:58 PM   #7
wutoms
Senior Gamer

註冊日期: Jul 2006
試下開多幾次
我之前個部開五六次又著得返~
wutoms 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-18-12, 12:59 PM   #8
mario0606
The One
G101一ノ瀬はじめ

引用:
作者: wutoms 查看文章
試下開多幾次
我之前個部開五六次又著得返~
其實著得黃燈,代表部機內部有問題
夾硬開返都無咩意思

歡迎曼聯迷進入討論

**舊有成員請轉Skype入新群,ID:mario910502
舊 11-18-12, 01:03 PM   #9
真十人€
Game Master

部舊40GB厚機用風筒大法救番後現處於半死狀態,要插電1個鐘後先有機會開得著,開著機會率重要得50%,但開得著後玩幾得鐘都無問題。/\

部機而加都唔知掉唔掉好。
舊 11-18-12, 01:05 PM   #10
mario0606
The One
G101一ノ瀬はじめ

引用:
作者: 真十人€ 查看文章
部舊40GB厚機用風筒大法救番後現處於半死狀態,要插電1個鐘後先有機會開得著,開著機會率重要得50%,但開得著後玩幾得鐘都無問題。/\

部機而加都唔知掉唔掉好。
如果係咁其實可以試下換散熱膏

歡迎曼聯迷進入討論

舊 11-18-12, 01:10 PM   #11
真十人€
Game Master

引用:
作者: mario0606 查看文章
如果係咁其實可以試下換散熱膏
可以做概基本上已做哂(清塵,換散熱膏,加散熱貼),不過都已經買左部新機,見佢又死唔去掉左好似又好哂,賣左佢好似俾地雷人踩。
舊 11-18-12, 01:12 PM   #12
HI_Ricky
深山人士

註冊日期: Sep 2009
PSN  ID封左塵....
XBox Live Gamertag封左塵....
不如開個黃燈區置頂 topic, 成日都見有人問呢個問題

http:/www.machouse.hk
https://www.facebook.com/machouse2004/
另回收/維修各類特殊,開發,除錯 用途主機,可以PM 我
寵物用品 零售 http://www.applecare.com.hk
HI_Ricky 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-18-12, 01:16 PM   #13
mario0606
The One
G101一ノ瀬はじめ

引用:
作者: 真十人€ 查看文章
可以做概基本上已做哂(清塵,換散熱膏,加散熱貼),不過都已經買左部新機,見佢又死唔去掉左好似又好哂,賣左佢好似俾地雷人踩。
咁一係放比D專收壞PS3既鋪頭,佢地通常會收黎要入邊部份正常既零件

歡迎曼聯迷進入討論

舊 11-18-12, 01:32 PM   #14
雷火武
ワールド・エンド

註冊日期: Feb 2005
拎機出去整,係拎去旺角整
我整過一次,換底版,一千多D
上官網都有講維修地址
雷火武 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-18-12, 02:01 PM   #15
knight-philip
Ultimate Gamer
カガミ

註冊日期: Oct 2008
樓主是不是有玩無雙6E

我的60GB都是同一問題
不過暫時勉強可以開到機

紅燈時長按來開機,變綠燈之後都不放手,直到再咇多一聲就放
成功的話不會黃燈,不過畫面顯示變成480而且會問你是不是轉HDMI出
選回HDMI之後就可以成功開機.....

不過會久不久就黑一黑畫面+黑畫面時無聲(display卡出事?

PS.想問問風筒救法是什麼....找日本網都不見有這種東西

舊 11-18-12, 02:06 PM   #16
真十人€
Game Master

引用:
作者: knight-philip 查看文章
樓主是不是有玩無雙6E

我的60GB都是同一問題
不過暫時勉強可以開到機

紅燈時長按來開機,變綠燈之後都不放手,直到再咇多一聲就放
成功的話不會黃燈,不過畫面顯示變成480而且會問你是不是轉HDMI出
選回HDMI之後就可以成功開機.....

不過會久不久就黑一黑畫面+黑畫面時無聲(display卡出事?

PS.想問問風筒救法是什麼....找日本網都不見有這種東西

我上次吹左差唔多20mins
舊 11-18-12, 03:20 PM   #17
淡水
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2005
用風筒吹能夠短暫續命其實係不合格的重焊
原因係無鉛焊錫長期高溫運作不穩定
加上sony慳皮(還是陰招?)用上了垃圾導熱膏(個人經驗, 自己部肥仔D導熱膏變晒硬塊)
導致CPU/GPU的焊點失效要重焊

想返起, 我相信唔少打機以外還7X24 F@H的善心人中招
淡水 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-18-12, 03:24 PM   #18
SHCEHUK
Game Master

原來現在有改進版風筒方法,因很久之前只看過一整部機拆開再對住粒IC吹
舊 11-18-12, 04:53 PM   #19
Shadow 神
混沌與光明的創造者

註冊日期: Nov 2006
PSN  IDShadowNel
搭單問,我部機死到開唔到。
個日玩玩下突然熄左,乜燈都無哂 (紅燈都無 ...)
結果熄左再開總掣會有紅燈,但想禁返隻碟出黎一著綠燈就熄,乜燈都無哂 ...

想問如果扲返去整可唔以補錢換新機? 另外最大問題係 ... 佢地可唔可以幫我過入面 d 野落新機度 ...

thanks ...

PSN: ShadowNel
wii friend code: 3580 5742 2557 1699
Shadow 神 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-18-12, 05:15 PM   #20
mario0606
The One
G101一ノ瀬はじめ

引用:
作者: Shadow 神 查看文章
搭單問,我部機死到開唔到。
個日玩玩下突然熄左,乜燈都無哂 (紅燈都無 ...)
結果熄左再開總掣會有紅燈,但想禁返隻碟出黎一著綠燈就熄,乜燈都無哂 ...

想問如果扲返去整可唔以補錢換新機? 另外最大問題係 ... 佢地可唔可以幫我過入面 d 野落新機度 ...

thanks ...
Sony好似無做換新機優惠好耐,依家整都係換底板多

歡迎曼聯迷進入討論

舊 11-18-12, 06:00 PM   #21
HAKAIDER
neet 人生~~~

註冊日期: Jun 2002
XBox Live GamertagHAKAIDER 99
引用:
作者: 淡水 查看文章
用風筒吹能夠短暫續命其實係不合格的重焊
原因係無鉛焊錫長期高溫運作不穩定
加上sony慳皮(還是陰招?)用上了垃圾導熱膏(個人經驗, 自己部肥仔D導熱膏變晒硬塊)
導致CPU/GPU的焊點失效要重焊

想返起, 我相信唔少打機以外還7X24 F@H的善心人中招
噤拆機用熱風槍吹CPU / GPU 位當重焊一次又得唔得

/O/
    (
  <\
 ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄
貴介公子 一刀兩斷
HAKAIDER 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-18-12, 06:34 PM   #22
stcdavidhk

引用:
作者: knight-philip 查看文章
樓主是不是有玩無雙6E
其實我只係拎番隻tox1黎玩,前2日玩都冇事,今早玩就中招
點都好,我已經買左部新機,只係想試下急唔急救到部舊ge過save...

題外話,忘記左hk psn個pw,搞到之前的dlc dl唔番(特別係最近doa5 d衫. . .)

舊 11-18-12, 06:39 PM   #23
高級嘍囉
Crazy Gamer

註冊日期: May 2007
3DS Friend Code4038 6395 0913
PSN  IDtimen1972
XBox Live Gamertagtimen1972
引用:
有BB router嘅話,可以用LAN線/Wifi過save。
高級嘍囉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-18-12, 07:08 PM   #24
wutoms

引用:
作者: mario0606 查看文章
其實著得黃燈,代表部機內部有問題
夾硬開返都無咩意思
過save同data啊!

我係40G厚機,中左黃燈仲用多幾個禮拜(次次都要開幾次)

跟住早幾個禮拜就買左部新機過晒 d data.

其實如果樓主仲有好多game想玩既話就一定要買過部,救返都頂唔到幾耐
舊 11-18-12, 07:11 PM   #25
wutoms

引用:
作者: 高級嘍囉 查看文章
有BB router嘅話,可以用LAN線/Wifi過save。
兩部ps3可以直接用lan線過data

盡量搬走d無謂野先,因為幾十Gb應該要過成四五個鐘

論壇跳轉

現在的時間是 02:13 AM

手機版 | APP版