Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

關閉主題

主題工具 顯示模式
舊 06-22-12, 09:13 AM   #101
irismong
God of Gamer
Goo ◕ ω ◕

註冊日期: May 2008
3DS Friend Code5198 2379 5456
XBox Live GamertagiRis MonG
引用:
作者: Squaresoft 查看文章
只係清談一下.

老實講, 去到日本洗錢心態的容易左咁......
口渴就好快入百幾yen買野飲. 係香港入7仔會睇下邊樣平先買..... (昨日eg: 5.7 vs 6.0)

可能真係游日有俾到放假的感覺. 所以好多時都係方便+便宜就ok.
唔會好似香港咁算到盡
咁關我講緊拎JR PASS唔好住果間有咩事 @@"
拎得JR PASS就當然係住返JR線上既會比較好啦~
唔係慳錢咁簡單, 唔駛白白痴痴咁轉幾次車已經慳好多時間啦~ =_=
你自己都識講方便啦~
有咩方便得過, 如果我真係要搭新幹線
我去東京搭個中央快速已經得喇
(雖然我家陣果間都ok近東京站~)

另外就係我覺得metro係慢同埋一轉車就行好遠~ =~=
所以我先話, 如果間酒店唔係咁鬼好住 其實都未必會揀佢 + 上次睇show佢好近會場之外
我始終鐘意新宿多d 去夾公仔夾到夜一夜先返酒店 (雖然今次都有 累慘了~)

同埋我不嬲都唔算到盡架wor 算果下果個cost對我黎講好高
opportunity cost, 我去做其他野好過
同埋係算到盡, 我諗我一年可以去多個double都似~ 喵哈哈哈
你係唔係誤會左d咩

On-going games (?!):
PS3+MOVE: Tokyo Jungle, Harry Potter, Basara 3 + 3宴, L.A. Noire
XBOX360 + KINECT: TROPICO 3, Red Dead Redemption, GTA 4 Liberty City Stories
Wii: [封塵中]
閃綠+粉紅3DS: マリオカート7, Monster Hunter Tri-G, Mario 3D Land
MHP限定3000 X2+紅色3000PSP: [閒置中]
MIKU PSV+BLACK PSV: 初音ミク Project DIVA f, 塊魂ノ・ビ~タ, 真三國無雙NEXT

PSV的日本PSN ACC: devil_hyde
PS3的香港PSN ACC: iRis_MonG

此篇文章於 06-22-12 09:16 AM 被 irismong 編輯。
irismong 目前離線  
舊 06-22-12, 09:56 AM   #102
Janus
こんにちは

註冊日期: Jan 2003
PSN  ID
XBox Live Gamertag
引用:
作者: Hitomi 查看文章
我有個習慣~一confirm出發日子後~就算未買機票都會日日上jalan睇+book~
然後無限cancel無限改酒店~直到出發前兩日都仲改緊酒店
日日都去search總會撞正特價ge (我次次都會search到呢d驚人價酒店) XDD
我好鐘意Search+睇酒店的說

就算唔係為左搵平靚正~有時真係突然想改行程的話都可以立即cancel丫
無限cancel,是否免手續費?
Janus 目前離線  
舊 06-22-12, 10:13 AM   #103
irismong
Goo ◕ ω ◕

引用:
作者: Janus 查看文章
無限cancel,是否免手續費?
樂天都是這樣~ 沒有手續費
不過要選擇現地決濟~ (有冇記錯TERM XD)

PS3+MOVE: Tokyo Jungle, Harry Potter, Basara 3 + 3宴, L.A. Noire
XBOX360 + KINECT: TROPICO 3, Red Dead Redemption, GTA 4 Liberty City Stories
閃綠+粉紅3DS: マリオカート7, Monster Hunter Tri-G, Mario 3D Land
MIKU PSV+BLACK PSV: 初音ミク Project DIVA f, 塊魂ノ・ビ~タ, 真三國無雙NEXT

舊 06-22-12, 01:29 PM   #104
Janus
こんにちは

註冊日期: Jan 2003
PSN  ID
XBox Live Gamertag
引用:
作者: irismong 查看文章
樂天都是這樣~ 沒有手續費
不過要選擇現地決濟~ (有冇記錯TERM XD)
選擇現地決濟,即是到酒店Check-In才付款。
沒有事先付款,自然不能被扣手續費。
Janus 目前離線  
舊 06-22-12, 01:44 PM   #105
草薙さん
The One

註冊日期: Dec 2003
引用:
只係清談一下.

老實講, 去到日本洗錢心態的容易左咁......
口渴就好快入百幾yen買野飲. 係香港入7仔會睇下邊樣平先買..... (昨日eg: 5.7 vs 6.0)

可能真係游日有俾到放假的感覺. 所以好多時都係方便+便宜就ok.
唔會好似香港咁算到盡
這個我絕對身同感受
每朝一包100円牛乳, 120円/150円一支諗都唔諗就買
嚮香港買支$9.9 C.C. Lemon都覺得肉痛

就算唔講飲品, 今次去head porter見到個袋前後唔駛5分鐘就比錢拎走左

メモリはプライスレス
My Trophy Road
草薙さん 目前離線  
舊 06-22-12, 02:06 PM   #106
Paptimus
Ultimate Gamer

註冊日期: Aug 2005
PSN  IDpaptimuslun
引用:
作者: 草薙さん 查看文章
這個我絕對身同感受

就算唔講飲品, 今次去head porter見到個袋前後唔駛5分鐘就比錢拎走左
旅行開心d ma
況且日本野手工好, 自己個心態係貴少少都值既

舊 06-22-12, 02:37 PM   #107
草薙さん
The One

註冊日期: Dec 2003
人地雨天時識得加多個膠袋保護個紙袋已經感受到果份細心啦

O.T. Porter 而家應該日本平過香港?

メモリはプライスレス
My Trophy Road
草薙さん 目前離線  
舊 06-22-12, 07:04 PM   #108
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

註冊日期: Apr 2002
引用:
人地雨天時識得加多個膠袋保護個紙袋已經感受到果份細心啦

O.T. Porter 而家應該日本平過香港?
平過香港

------------------------------------------

去日本買杯300 YEN雪糕~~果下真係覺得只係0係麥記買杯$2.8 ge雪糕

在日本兩個人食個幾千yen的lunch~會覺得只不過係香港的茶記消費水平..
但實際上在香港閒日lunch幾十蚊都肉赤啦
---->同老公都是長期帶飯

我都係香港算到盡~儲儲埋埋d$$$振興人地經濟囉 XD

Hitomi 目前離線  
舊 06-22-12, 07:37 PM   #109
怪盜小G
しゃろとも

註冊日期: Jan 2004
因為自己用唔慣果隻貨幣,無乜肉痛概念

怪盜小G 目前離線  
舊 06-22-12, 07:53 PM   #110
Squaresoft
Crazy Gamer
皇冠琵琶

註冊日期: Nov 2002
引用:
平過香港

------------------------------------------

去日本買杯300 YEN雪糕~~果下真係覺得只係0係麥記買杯$2.8 ge雪糕

在日本兩個人食個幾千yen的lunch~會覺得只不過係香港的茶記消費水平..

最後果句.... 唔係太想認. 但真係講左我心入面想講的....
罪過罪過

舊 06-22-12, 09:02 PM   #111
leotam3

註冊日期: Oct 2003
引用:
平過香港

係去日本唔會帶水, 口渴就買野飲
食野覺得一千yen仲算係好平, 係香港一定唔會咁食

最新school days mad誕生~\/
http://youtube.com/watch?v=d8_pUM-DKQA

全新舊18x game特價拍賣中
http://www.gaforum.org/showthread.ph...611&highlight=

あやかし陰陽録討論區
http://www.gaforum.org/showthread.php?t=222911
leotam3 目前離線  
舊 06-22-12, 09:04 PM   #112
leotam3

引用:
最後果句.... 唔係太想認. 但真係講左我心入面想講的....
罪過罪過
呢2年去左3次....
差唔多用左4~5個月人工
不過我當係振興地震後既日本

http://youtube.com/watch?v=d8_pUM-DKQA

http://www.gaforum.org/showthread.ph...611&highlight=

あやかし陰陽録討論區
http://www.gaforum.org/showthread.php?t=222911
舊 06-23-12, 12:35 AM   #113
irismong
Goo ◕ ω ◕

引用:
作者: Janus 查看文章
選擇現地決濟,即是到酒店Check-In才付款。
沒有事先付款,自然不能被扣手續費。
所以就沒有囉 @@"
你應該比我們任何一人都清楚吧?! @@"
怎麼說你也是居日港(?)人啊 @@"

引用:
這個我絕對身同感受

飲野從來都唔會諗
唔通真係帶水出街咩 XDDD
我去到係勁買野飲~ 如果中左招, 飲兩啖會掉左佢TIM sosad
反而香港都唔會咁 (不過香港反而唔會中招 XD 因為我只係飲無糖茶)

引用:
作者: leotam3 查看文章
係去日本唔會帶水, 口渴就買野飲
食野覺得一千yen仲算係好平, 係香港一定唔會咁食
果邊食野一千YEN咪就好似香港食茶記咁囉~好似上面HITOMI姐咁講~

引用:
呢2年去左3次....
差唔多用左4~5個月人工
不過我當係振興地震後既日本
呢兩年已經去左4次........
=0="
PLAN緊今年既第3次~~

我計埋養果4個男人........... 都真係4~5個月人工.... sosad
好多手ibond.........................

舊 06-23-12, 09:09 AM   #114
Metal Gear NT
Moderator
核搭載二足步行戰車

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDjasonpoon
我上次去大阪又冇乜成日買野飲喎,反而晚晚去便利店買野飲返酒店
上上次去沖繩就係咁食軟雪糕,紅芋味Blue Seal真係正到無朋友

Porter平幾多左右?

Metal Gear NT 目前離線  
舊 06-23-12, 12:41 PM   #115
leotam3

終於諗到年底有乜目標(不過唔係一定要去)
http://www.jr-odekake.net/global/tc/...nsai_wide.html
用呢張pass去玩5日

あやかし陰陽録討論區
舊 06-23-12, 09:28 PM   #116
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
作者: Metal Gear NT 查看文章
我上次去大阪又冇乜成日買野飲喎,反而晚晚去便利店買野飲返酒店
上上次去沖繩就係咁食軟雪糕,紅芋味Blue Seal真係正到無朋友

Porter平幾多左右?
無計過實際平幾多~我地對PORTER本身無興趣純路過八下價錢
不過印象中十算情況下仍然買得過~如果在百貨公司專櫃用銀聯+退稅=再打9折

引用:
終於諗到年底有乜目標(不過唔係一定要去)
http://www.jr-odekake.net/global/tc/...nsai_wide.html
用呢張pass去玩5日
我等緊姬路城維修好就用張PASS去玩

Hitomi 目前離線  
舊 06-23-12, 09:51 PM   #117
Hunter

註冊日期: Jan 2002
下星期三去, 好興奮

交通問題
我第一日住 新宿, LAST果日就去 上野 買野

咁應該買來回N'EX嗎?
還是單程N'EX去新宿, 之後上野買京成(特急嗎)?

Hunter 目前離線  
舊 06-23-12, 10:17 PM   #118
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
作者: Hunter 查看文章
下星期三去, 好興奮

交通問題

你ge方法無問題

去:Suica & N'EX package 3500yen~
回:上野京成特急 1000yen (如果路過金劵店去買啦8xx yen搞掂)

你鐘意ge話兩程京成特急都可以架~日暮里轉jr
坐ge時間差不多~仲可以省多幾十蚊添~要落一落車轉jr而已
(無pass情況下我會用呢個方法)

Hitomi 目前離線  
舊 06-23-12, 10:19 PM   #119
leotam3

引用:
下星期三去, 好興奮

交通問題

你幾點機?
想快就來回都坐京成+jr,
輕鬆就去nex, 番係上野坐京成
你checkout後拎住行李放上野, 買完野就由上野走?

p.s. 呢d野都唔check, 你第一次去?a

あやかし陰陽録討論區
舊 06-23-12, 10:22 PM   #120
leotam3

引用:
你ge方法無問題

去:Suica & N'EX package 3500yen~
回:上野京成特急 1000yen (如果路過金劵店去買啦8xx yen搞掂)

你鐘意ge話兩程京成特急都可以架~日暮里轉jr
坐ge時間差不多~仲可以省多幾十蚊添~要落一落車轉jr而已
(無pass情況下我會用呢個方法)
去新宿坐nex既話好似多半個鐘
nex:90min左右
京成:40分鐘
日暮里去新宿:2x分鐘左右

あやかし陰陽録討論區
舊 06-23-12, 10:24 PM   #121
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
去新宿坐nex既話好似多半個鐘
nex:90min左右
京成:40分鐘
日暮里去新宿:2x分鐘左右
我推緊京成本線特急1000YEN果隻呀XDD

Hitomi 目前離線  
舊 06-23-12, 10:31 PM   #122
leotam3

引用:
我推緊京成本線特急1000YEN果隻呀XDD
一個鐘同千幾yen, 我會選一個鐘
有時多一個鐘會好唔同
p.s.如果你4點到, 慢慢坐車去, 你有機會撞到rush hour (又名痴漢時間)

あやかし陰陽録討論區

此篇文章於 06-23-12 10:33 PM 被 leotam3 編輯。
舊 06-23-12, 10:32 PM   #123
Hunter

註冊日期: Jan 2002
引用:
你幾點機?
想快就來回都坐京成+jr,
輕鬆就去nex, 番係上野坐京成

p.s. 呢d野都唔check, 你第一次去?a
THX, 咁就nex, 番係上野坐京成

yes

第二次去日本, 不過上次出席咩都無理, 今次要自己搞
因為無睇清楚, 以為NEX可以一程到成田

一個鐘 OR 千幾yen, 就睇下我行到幾點啦

Hunter 目前離線  
舊 06-23-12, 10:34 PM   #124
leotam3

引用:
THX, 咁就nex, 番係上野坐京成

yes

第二次去日本, 不過上次出席咩都無理, 今次要自己搞
因為無睇清楚, 以為NEX可以一程到成田

一個鐘 OR 千幾yen, 就睇下我行到幾點啦
NEX係可以一程過(新宿<->成田), 不過因為會去左東京先, 所以會行多左時間
中午既上野..........你小心冇locker...................................

あやかし陰陽録討論區
舊 06-23-12, 10:39 PM   #125
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
一個鐘同千幾yen, 我會選一個鐘
有時多一個鐘會好唔同
p.s.如果你4點到, 慢慢坐車去, 你有機會撞到rush hour (又名痴漢時間)
應該係相差大概半個鐘時間

半個鐘舊幾水~~呢個又係時間vs金錢ge問題~
睇你想唔想用百幾蚊買半個鐘囉

我所有支出都要x2人份~所以我唔會用兩舊幾水買半個鐘時間

Hitomi 目前離線  
關閉主題

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[動畫] 「マクロス」新作TVシリーズ始動 Vol.5 money 日本動漫畫討論版 1315 06-04-23 06:12 PM
6/7 angela Live Tour 2015 in 香港 開催決定 money 日本動漫畫討論版 160 06-08-15 09:38 PM
[漫畫] 八木教広「CLAYMORE」13年の歴史に幕 Vol.2丨 鳳熾魂 日本動漫畫討論版 767 02-14-15 05:16 PM
林達永.金光鉉「FREEZING VIBRATION」#12 (終)「Shaft of Light」 supermanlady 日本動漫畫討論版 290 02-04-15 01:05 PM
日本47都道府県観光 総合THREAD Vol.2 Hitomi ~清談館~ 1014 06-16-12 09:32 AM

現在的時間是 11:32 AM

手機版 | APP版