Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 12-23-06, 02:53 AM   #1
money
Advance Moderator
◆.西野司命.◆

註冊日期: Mar 2002
ひぐちアサ「おおきく振りかぶって」連載再開

監督:水島努
シリーズ構成:黒田洋介
キャラクターデザイン:吉田隆彦
アニメーション制作:A-1 Pictures
アニメ公式サイト:http://www.tbs.co.jp/anime/oofuri/
総合サイト:http://www.oofuri.com/

官網未開

舊 01-06-07, 11:04 PM   #2
money
◆.西野司命.◆

舊 09-07-07, 01:13 AM   #3
星矢
Game Master

註冊日期: Nov 2002
這套卡通名叫什麼?

http://www.tbs.co.jp/anime/oofuri/index-j.html
請問有無人知?
THX~
星矢 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-07-07, 01:15 AM   #4
sigma
God of Gamer
BAN!!BAN!!

註冊日期: Sep 2003
おおきく振りかぶって....

網上女性權益守護神
sigma 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-07-07, 01:18 AM   #5
Norm
=_="""""

註冊日期: Sep 2002
漫畫叫皇牌投手掁臂高呼...(好似係.....)

舊 09-07-07, 01:38 AM   #6
ai.
RELEASED

註冊日期: Jan 2002
日文名:おおきく振りかぶって
中文名:王牌投手-振臂高揮
中文漫畫:長鴻出版.

這套不錯~漫畫和動畫一樣好,描寫球手心態不錯,
漫畫缺點係人物樣貌有點亂,而且描寫心態太詳細,所以每場比賽都打好長;
日本(月刊)連載回數係48,tv講緊那個大賽還未打完,西浦只係打緊第5場尾.
(無記錯一定win的兩場好快打完,所以真實講的只有3場)

ps.日本好似好以好多同人bl漫

ai. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-07-07, 01:42 AM   #7
Norm
=_="""""

引用:
作者: AiStudio 查看文章
日文名:おおきく振りかぶって
中文名:王牌投手-振臂高揮
中文漫畫:長鴻出版.

這套不錯~漫畫和動畫一樣好,描寫球手心態不錯,
漫畫缺點係人物樣貌有點亂,而且描寫心態太詳細,所以每場比賽都打好長;
日本(月刊)連載回數係48,tv講緊那個大賽還未打完,西浦只係打緊第5場尾.(無記錯一定win的兩場好快打完)

ps.日本好似好以好多同人bl漫
佢啲人物都係少少美形....BL....
我喜歡呢本漫畫係因為少數棒球漫畫既男主角唔係以速球為必殺技......

舊 09-07-07, 02:00 AM   #8
bb21
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2005
這部動畫真的不錯,印象中很少同類型動畫表現出策略性的棒球...劇情比起某大聯盟來得要好
OP2都算耐聽的那一類~可惜似乎冇太多人注意和討論...

bb21 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-07-07, 02:21 AM   #9
Marco
The One
¬(゜~゜)Γ~

註冊日期: Jan 2003
一直有睇動畫 /
不過呢度少人討論又係事實
所以都是獨樂樂 /
而家呢個年代好少朋友睇呢D動畫架啦
身邊D朋友都係睇賣女動,得我一個食古不化

呢套野,都係睇漫畫正D,雖然動畫都唔差

此篇文章於 09-07-07 02:23 AM 被 Marco 編輯。
Marco 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-07-07, 01:09 PM   #10
fancylala
痴線架!!!!

近排追返晒21集
幾好睇
雖然唔太識捧球的玩法
但都感受到比賽既氣氛
同埋佢著重心理戰略
幾特別,同埋較真實

p.s這是某網站簡介的第一句
主人公三桥廉,属性受,喜爱棒球,初中时依靠爷爷的关系进入校队成为主力投手
fancylala 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-07-07, 01:26 PM   #11
Terrier
西尾維新飯

註冊日期: Aug 2002
呢套根本係一套腐女動畫
基本上出現在這套漫畫的男都可以去BL XD
劇情上倒是好看,不過進度真係慢到

漫畫暫時都係得長鴻代理,我買唔落手

舊 09-07-07, 05:07 PM   #12
AhB
Junior Member

註冊日期: Apr 2007
我想是因為偏重心理和感情描寫所以特別有BL feel
還有那個地震告白實在太厲害了,令我覺得教練是個腐女......
AhB 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-07-07, 05:21 PM   #13
陸奧 貴志
The One
橋本かわいいよ橋本

註冊日期: Apr 2002
3DS Friend Code4811 8001 2935
PSN  IDTKamui
XBox Live GamertagTMutsu
引用:
作者: Norm 查看文章
我喜歡呢本漫畫係因為少數棒球漫畫既男主角唔係以速球為必殺技......
速球係男人既浪漫之一(另一個係魔球....大league ball一號 )

☆野郎は誰だ 誰だ 誰だ 彼はジョンイル(正日) ジョンイルだ ジョンイルだ
トラブルメーカーの名を受けて 恥を捨てて たたかう野郎
ジョンイルアローは 毒舌 ジョンイルイヤーは 空耳
ジョンイルウィングは とんずら使い ジョンイルビームは 口砲
キムチの力身につけた 偽善の野郎 ジョンイルだ ジョンイルだ
陸奧 貴志 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-07-07, 06:07 PM   #14
Shadow 神
混沌與光明的創造者

註冊日期: Nov 2006
PSN  IDShadowNel
唉呀 !! 呢套我上次睇 game 書介紹過,覺得幾有趣,因為個主角係"弱氣"人 ~
不過唔知邊度搵到黎睇 ...

PSN: ShadowNel
wii friend code: 3580 5742 2557 1699
Shadow 神 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-07-07, 06:10 PM   #15
代官
Ultimate Gamer

註冊日期: Feb 2005
這套動畫 雖然有一定腐的程度
但是描寫人物心理的手法不錯
對青春成長路和腐有興趣的可以一看

代官 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-07-07, 07:00 PM   #16
fancylala
痴線架!!!!

引用:
作者: 代官 查看文章
未睇過漫畫
係動畫入面2個主角腐味極重
漫畫無腐味?
依家動畫講到漫畫第幾期到?
fancylala 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-07-07, 08:10 PM   #17
秘銀
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2005
我係睇日本d惡搞先知套野,
但未見過有人討論,
一度以為係舊番
睇完上面既討論,
有d想睇,
不過話重策略,
咁唔識棒球會唔會睇唔明

everything that matters to me matters in this world
秘銀 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-07-07, 08:46 PM   #18
arcadia
Senior Gamer

動畫由第一集開始已經睇
我覺得幾好睇
同埋個女監督都幾靚
arcadia 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-08-07, 12:11 AM   #19
星矢
Game Master

引用:
作者: bb21 查看文章
這部動畫真的不錯,印象中很少同類型動畫表現出策略性的棒球...劇情比起某大聯盟來得要好
我都幾鍾意OP2
Ikimonogakari - 青春ライン
另外仲有首更鍾意都是 Ikimonogakari 主唱"夏空xxxx"
係咪ed ?

此篇文章於 09-08-07 12:16 AM 被 星矢 編輯。
星矢 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-08-07, 03:25 AM   #20
ai.
RELEASED

其實有無人知依套動畫出幾集??(雖然出幾多集都出唔灑~因為漫畫係月刊)

ps.漫畫前x回終於有女性LALA隊~為了打破腐空氣~套漫畫竟然有換衫場面
引用:
作者: Norm 查看文章
佢d都叫少少美形?_?看漫畫時完全感覺唔到 女性幻想

我反而鍾意套野心態描寫,和策略.

引用:
作者: bb21 查看文章
某大聯盟其實好唔好睇??講咩?

引用:
作者: Terrier 查看文章
呢套根本係一套腐女動畫
基本上出現在這套漫畫的男都可以去BL XD
劇情上倒是好看,不過進度真係慢到

漫畫暫時都係得長鴻代理,我買唔落手
又唔好咁講~至少依套漫畫都攞個獎.
2006年第10回手塚治虫文化賞「新生賞」受賞。
2007年第31回講談社漫画賞一般部門受賞。
文化庁メディア芸術祭10周年記念企画「日本のメディア芸術100選」マンガ部門に選出。

係長鴻~你無得選擇~

引用:
作者: 代官 查看文章
我一路覺得要有腐思想先看到腐~
我好多時只看到友誼.

描寫人物心理真係不錯~

此篇文章於 09-08-07 03:34 AM 被 ai. 編輯。
舊 09-08-07, 03:55 AM   #21
ai.
RELEASED

引用:
作者: 秘銀 查看文章
我係睇日本d惡搞先知套野,
但未見過有人討論,
一度以為係舊番
睇完上面既討論,
有d想睇,
不過話重策略,
咁唔識棒球會唔會睇唔明
點搞惡?用咩方式?

如果知道最基本不會太難明.
如果找到freewind來看會比較好,至少註解比較多.

舊 09-08-07, 09:14 AM   #22
Norm
=_="""""

引用:
作者: fancylala 查看文章
未睇過漫畫
係動畫入面2個主角腐味極重
漫畫無腐味?
依家動畫講到漫畫第幾期到?
因為我唔係腐女...唔係幾識有冇腐味....不過我想同動畫版差不多吧....

舊 12-19-09, 09:21 PM   #23
money
◆.西野司命.◆

2期10年春放送決定

舊 12-30-09, 04:40 PM   #24
money
◆.西野司命.◆

C77 PV公開