Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 07-11-19, 11:00 PM   #4176
wsx360
Game Master

註冊日期: May 2005
PSV機能係當時最勁既手提機,
但係佢最好賣既game係Minecraft

sony又話PSV主要死因係俾智能手機搶市場,但係PSV最好賣既Minecraft係有手機版

sony整手提機個理念係好問題,其本上只係將家用機個理念搬過去就萛

PSP有MH所以大賣,呢樣真係純粹靠運
可一不可再
wsx360 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-11-19, 11:40 PM   #4177
iu fu pig
Ultimate Gamer
塵埃...

註冊日期: Jul 2004
引用:
作者: wsx360 查看文章
PSV機能係當時最勁既手提機,
但係佢最好賣既game係Minecraft

sony又話PSV主要死因係俾智能手機搶市場,但係PSV最好賣既Minecraft係有手機版

sony整手提機個理念係好問題,其本上只係將家用機個理念搬過去就萛

PSP有MH所以大賣,呢樣真係純粹靠運
可一不可再
PSP大賣唔喺因為有
我身邊識好多過有玩嘅朋友得我同另外一個人有碟

手提機根本就唔可以單靠硬碰機能
本來PSV個方向幾好,有機能,有PSP嘅號召力
不過遊戲始終都係賣點
3DS有好多好玩嘅RPG遊戲,而且又有好多新IP作喺好玩嘅
呢樣野始終PSV比唔到我,

如果黎緊會出手提機,SONY應該喺點樣同PS5連動(點樣用cloud)
而唔喺出上世代家用機機能嘅手提版

Btw,OT太多,唔再傾PSV啦
Switch可以再玩幾年
iu fu pig 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-11-19, 11:44 PM   #4178
leungky1

註冊日期: Jul 2009
引用:
作者: iu fu pig 查看文章
PSV個死因咪就係跟本無乜作品用得盡佢嘅設計同機能囉
如果佢果陣就可以同PS3行埋一齊,出街PSV,返家PS3,switch都無機會出人頭地
仲有2000機縮皮得返個蒙嘅mon(呀~~~老任無繼承sony嘅錯,因為switch lite都係繼承switch個720mon)
由手機版發出
都未必,始終兩部機能差異影響到佢地達成無縫交接
同埋要核心玩家慣哂兩款控制鍵去玩同一款玩法嘅遊戲,都唔算吸引(呢樣都係Wii U死因之一)
相比Switch就算無左兩用優勢,老任都仲交得出遊戲去力推單機雙打同體感
由手機版發出
leungky1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-12-19, 12:21 AM   #4179
liverpop
Junior Member

註冊日期: Mar 2009
數據話比大家聽原版switch根本繼承唔到3ds既用家
佢出部價錢接近手提機既switch係正路

日本賣得慢過3ds

美國賣得好過3ds, 但原來得1/4既3ds玩家有買switch
liverpop 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-12-19, 06:48 AM   #4180
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: wsx360 查看文章
點解死得唔底

PSV失敗既主要原因 明顯係因為遊戲陣容欠缺吸引力
利申,其實我都放棄咗PSV無買到,
主要原因係覺得佢用專用記憶卡,唔用microSD卡的設計太搵笨…

遊戲陣容方面,
NS初期吸引我買的作品多數都係WiiU強化移植版嚟,
想玩的真.NS作品其實唔多,(本身無買WiiU)
所以我又唔覺得PSV果邊個遊戲陣容特別弱的,
最少PS+都送咗唔少PSV遊戲係我想玩的。

我覺得PSV死得唔底,
係當初NS本身賣家用及手提兩棲功能,
咁PSV駁唔到出TV玩底死啦!

點知宜家NS居然出部Lite淨玩手提mode…
仲要市場上無同類對手,
Sony唔終止PSV業務賣平d未必無用食。
PSV機能應該夠玩Persona 5、超級機器人大戰T呢類作品。

唔知Sony會唔會出手提機呢?
見MS同Google都係推緊雲端+手機/平板玩遊戲。

舊 07-12-19, 08:00 AM   #4181
半人馬-RigiL-
Game Master

註冊日期: Jun 2007
PSV死得抵,咁大間公司marketing都唔做好XDDDD
佢應該用以前d招數,吹到勁過PS4先吸引到人~~~
由手機版發出
半人馬-RigiL- 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-12-19, 08:25 AM   #4182
terryskw
Crazy Gamer

註冊日期: Nov 2004
尋日問咗寶源, Lite 可訂$1499, 但未知要唔要食game....

舊 07-12-19, 09:24 AM   #4183
高級嘍囉
Crazy Gamer

註冊日期: May 2007
3DS Friend Code4038 6395 0913
PSN  IDtimen1972
XBox Live Gamertagtimen1972
引用:
作者: LEGOCAPTOR 查看文章
主要原因係覺得佢用專用記憶卡,唔用microSD卡的設計太搵笨…

遊戲陣容方面,

我覺得PSV死得唔底,

仲要市場上無同類對手,
PSV機能應該夠玩Persona 5、超級機器人大戰T呢類作品。

PSV係可以出TV,不過要買多部PSV TV,唔係所有game都support,有買plus轉移save都算方便。PSV TV死得咁快,可能係因為打擊返PS3/PS4自已人,我都係因為咁唔洗買PS4都可以用TV打機戰。

此篇文章於 07-12-19 09:26 AM 被 高級嘍囉 編輯。
高級嘍囉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-12-19, 09:50 AM   #4184
mario0606
The One
G101一ノ瀬はじめ

註冊日期: Oct 2006
3DS Friend Code4553 9940 3673
PSN  IDedward_hk2011
引用:
作者: LEGOCAPTOR 查看文章

遊戲陣容方面,

我覺得PSV死得唔底,

仲要市場上無同類對手,

下?你睇下機戰T無左PSV版後
多左幾多對白、人物圖,擺明以前係因為PSV就住就住
更加唔計GGEN超進化

2000:F91、Strike、紅渣
1000:電池、V仔、黑MK2、IJ(拉克絲)
PSN ID:edward_9105

曼聯迷M群:group659819@msnzone.cn
歡迎曼聯迷進入討論

**舊有成員請轉Skype入新群,ID:mario910502
mario0606 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-12-19, 09:52 AM   #4185
野良猫
God of Gamer
肥倫

註冊日期: Feb 2008
https://www.famitsu.com/news/201907/12179467.html]

就咁放埋兩部機一齊做到資料同步睇嚟要過多幾代先會做
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-12-19, 10:26 AM   #4186
iu fu pig
塵埃...

引用:
作者: mario0606 查看文章
下?你睇下機戰T無左PSV版後
多左幾多對白、人物圖,擺明以前係因為PSV就住就住
更加唔計GGEN超進化
GGEN又真係進化咗
咁我相信的確要就機能,PSV始終喺咁多年嘅機
對上一隻PSV玩嘅已經喺metal max,其實個畫面真喺有啲蒙,同掉格
由手機版發出
iu fu pig 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-12-19, 10:35 AM   #4187
neo2046
Advance Moderator
(<ゝω・)綺羅星~

註冊日期: Dec 2001
Nintendo Switch 2019夏 CM1
https://www.youtube.com/watch?v=F5-CbSCCKAQ
Nintendo Switch 2019夏 CM2
https://www.youtube.com/watch?v=vXA1mrrStrQ
Nintendo Switch 2019夏 CM3
https://www.youtube.com/watch?v=7qXUEo-PusM

引用:

neo2046 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-12-19, 10:36 AM   #4188
neo2046
(<ゝω・)綺羅星~

https://www.theverge.com/circuitbrea...tegra-soc-nand
Nintendo is updating the original Switch with a new CPU and storage
舊 07-12-19, 11:00 AM   #4189
neo2046
(<ゝω・)綺羅星~

Switch Lite 廉價 + 輕盈機身,規格資料公開
https://youtu.be/8CDQBdKmMc4
引用:
舊 07-12-19, 11:38 AM   #4190
Leong
Crazy Gamer

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: ELT 查看文章
同ps3共用save, 但同一隻game要買2次,sony高層真係過份樂觀
哩個係我玩PSV最唔順氣嘅地方 所以當任天堂出SWITCH時, 我係好BUY佢哋個IDEA
Leong 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-12-19, 01:28 PM   #4191
leungky1

註冊日期: Jul 2009
引用:
作者: 野良猫 查看文章
https://www.famitsu.com/news/201907/12179467.html]

就咁放埋兩部機一齊做到資料同步睇嚟要過多幾代先會做
Google Stadia我估有一步係諗住做到咁
等原有跨網絡成功,先放錢攪部專用主機

以老任追技術嘅傳統,大概要過左呢代Switch Family先會有吧
由手機版發出
leungky1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-12-19, 01:59 PM   #4192
sugoteam
Insane Gamer

註冊日期: Feb 2005
日森開訂劍盾版 Switch Lite,送香港收七百幾円 only, 有興趣可去訂

https://www.amazon.co.jp/gp/product/...?ie=UTF8&psc=1
sugoteam 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-13-19, 06:47 PM   #4193
sugoteam
Insane Gamer

註冊日期: Feb 2005
Nintendo Switch 情報區 Vol.2 | 「Nintendo Switch Lite」9月20日發售

賣咗日幾,Nintendo Store 依家至品切,日森仲有貨,係老任高估咗市場反應,定係公佈得太突然呢?但部特別機應該可推下PM銷售量呱,我都係連機同 Double pack 喺日森訂咗

雖然老任股價星期五上升咗四個百分點,個個好似幾睇好,但核心玩家多數都係等緊部 Pro 機,呢部 Lite 嘅週期好可能俾 2DS 更短.....

Pro 機發佈可能要等埋感恩節商戰沖埋部舊機貨尾同賣多d Lite之後才發佈了。

Sent from my iPhone using Gaforum
sugoteam 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-13-19, 07:16 PM   #4194
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
引用:
作者: sugoteam 查看文章
賣咗日幾,Nintendo Store 依家至品切,日森仲有貨,係老任高估咗市場反應,定係公佈得太突然呢?但部特別機應該可推下PM銷售量呱,我都係連機同 Double pack 喺日森訂咗

雖然老任股價星期五上升咗四個百分點,個個好似幾睇好,但核心玩家多數都係等緊部 Pro 機,呢部 Lite 嘅週期好可能俾 2DS 更短.....

Pro 機發佈可能要等埋感恩節商戰沖埋部舊機貨尾同賣多d Lite之後才發佈了。

Sent from my iPhone using Gaforum
老任目標主要係仲未買機嘅一小群
佢出得NSL即係市場仲有人係需要手提機
有版友都POST咗3DS時代玩家得一部份有入NS

而罪大唔玩嘅時候老任梗係食埋佢
又唔係罪大咁賣一部賠一部,銷量差啲都冇問題
反而有機會吸引到本身得NSL嘅人到時會買埋PRO

而且NS其實啲小品GAME好多都好玩過廠商嘅(例如大雄牧場,畫面不提連星露谷一半都做唔到)
主力玩小品GAME嘅出部手提仲好過出NS
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-14-19, 01:47 PM   #4195
MultiPASS
Crazy Gamer

如果真係遊戲跟A/C,save雲同步的話。
我會買多部on the go,始終個size只係長PSV些少,
放褲袋都得。
MultiPASS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-15-19, 07:07 PM   #4196
lwl

註冊日期: Feb 2006
PSN  IDlwlworld
XBox Live GamertagLWLWORLD
Switch 右手制壞Q左,上網見好多人都有壞制問題
香港有無單支買?

舊 07-15-19, 10:13 PM   #4197
lodoss
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2012
引用:
作者: lwl 查看文章
Switch 右手制壞Q左,上網見好多人都有壞制問題
香港有無單支買?
壞蘑菇? R? 定SR/SL?

如果只係蘑菇漂移, 就試下順時針和逆時針打轉幾十圈, 應有改善
lodoss 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-16-19, 02:05 PM   #4198
lwl

註冊日期: Feb 2006
PSN  IDlwlworld
XBox Live GamertagLWLWORLD
SL 位,之前插住無乜用,最近拎出黎用就壞Q左

1 set 手制又要500幾

舊 07-16-19, 02:28 PM   #4199
wsx360
Game Master

註冊日期: May 2005
引用:

其實SR/SL排線板係淘寶賣緊6蚊左右

你可以考慮下自己整
或者睇下有冇game鋪有得整joy con
wsx360 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-16-19, 03:27 PM   #4200
lodoss
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2012
引用:

電池壓斷排線, 設計問題, 我都壞左1個
真係可以買返排線自己換都好易

唔計漂移, 我都有3個joy-con壞左
R x 1, L x 1, SR/SL x1

今次NS既質量真係破壞晒之前老任既良好聲譽
lodoss 目前離線   回覆時引用此篇文章

標籤
Nintendo Switch 討論, Switch 遊戲, 任天堂 Switch

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
Nintendo Switch ID 收集區 八仙果 攻略及心得交流區 15 02-08-23 03:17 AM
[NS] Warframe Nintendo Switch jyeung1 電視遊戲討論版 4 07-10-18 10:56 AM
[NS] Nintendo Switch 情報區 Vol 1 neo2046 電視遊戲討論版 8621 07-02-17 10:49 PM
[WiiU] Wii U 情報區 6 |Nintendo Switch 3 月 3 日發售 | HK$2,340 | 29,980 日圓 | US$299.99 八仙果 電視遊戲討論版 3738 04-19-17 12:12 PM
收 Nintendo SWITCH DQ HERO kinpingk 買賣專區 0 03-04-17 12:13 AM

現在的時間是 03:31 PM

手機版 | APP版