Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 10-12-21, 04:46 PM   #1
肉羊哩咖
God of Gamer
griffin611

註冊日期: May 2008
Oppenheimer | Christopher Nolan 整原子彈 (2023-07-23)

Christopher Nolan 同 WB 「反咗枱」之後,而家同 Universal 開戲,頭炮係講「原子彈之父」 J. Robert Oppenheimer 領導 Manhattan Project 嘅故事。公怖咗 Cilian Murphy 會演主人公。其他詳情待定。

有網民笑指,據 Nolan 大人嘅性格,個原爆一定用真嘢堅料,唔會玩 CG 嘅~

此篇文章於 11-03-21 06:05 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-03-21, 06:04 PM   #2
肉羊哩咖
griffin611

Emily Blunt、RDJ 同 Matt Damon 都會參演,Emily Blunt 做主角個老婆。

此篇文章於 11-03-21 06:08 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 11-03-21, 06:06 PM   #3
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
有網民笑指,據 Nolan 大人嘅性格,個原爆一定用真嘢堅料,唔會玩 CG 嘅~
到時用紀錄片

舊 07-21-22, 10:10 PM   #4
f2light
Crazy Gamer

註冊日期: Oct 2011

由手機版發出
f2light 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-22-22, 06:35 AM   #5
肉羊哩咖
griffin611

個爆炸真係唔係 CG 嚟?!

舊 07-26-22, 12:24 AM   #6
肉羊哩咖
griffin611

睇 Elvis 之前,播咗套戲嘅短予告,無咩睇,只見 Cilian 瘦過條柴,連個樣都見唔晒,而會用 IMAX 機拍。

舊 07-28-22, 08:08 PM   #7
肉羊哩咖
griffin611

有片

舊 12-14-22, 05:27 PM   #8
肉羊哩咖
griffin611

報導指真係唔洗用 CG,亦冇真嘅核彈,一樣造出原爆效果!

舊 12-19-22, 09:49 AM   #9
肉羊哩咖
griffin611

正式予告:

舊 05-08-23, 04:57 PM   #10
肉羊哩咖
griffin611

「新」予告

• 你好嘢,最尾都留返個 money shot 唔騷引人入場。
  • 幾位主角同配角都幾入格。
  • 有名人「客串」-- 愛恩斯坦等等!
  • 唔知 Emily Brunt 係咪啱呢個角式,佢一向咁型。
  • 故仔好明顯講埋啲後事。

有啲心郁,想一睇睇 IMAX 版先。

舊 07-14-23, 08:05 AM   #11
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
上禮拜睇mi好似睇過咁?

由手機版發出

此篇文章於 07-14-23 08:09 AM 被 J+1 編輯。
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-22-23, 02:36 PM   #12
肉羊哩咖
griffin611

男人自大算這種

Barbie 唔會睇,一心諗住係睇呢套。

首先,如果一心諗住只係睇個 money shot 原爆嘅,可能會好失望;如果係去睇 Florence Pugh 嘅「大胆」演出,可能仲會有驚喜。

成套係角式戲,亦係導演最拿手嗰隻,啲時序跳嚟跳去,不過唔會好似 TENET 咁難跟,男主角入晒戲唔在講。一大堆配角,好多都係攞奬級嘅,最突出嘅係未睇嘅影評唔知有佢份嘅 RDJ,佢啲戲份僅次於 Matt Damon,兩個都極好戲,以角式嚟講,前者個設計有趣好多;入場前有啲懷疑嘅 Emily Blunt,結果演出都好噃。其他仲有唔少因為個造型關係,好似好熟面口,一查之下先知佢哋有份:

Alden Ehrenreich - Star Wars Solo 個主角
Gary Oldman
Casey Affleck
Rami Malek
Jack Quaid - The Boys 其中一個主角

等等等等,好多都係出一兩場口,對白仲好少。

影像方面,好多時將主角當下個心理狀態,同埋諗緊嘅嘢,好形象化咁表現 -- 有啲好督眼督鼻,有啲係背景隱隱約約嘅表達,好有電影感,有唔係太多啲風景片段,都唔錯。

配樂都得,只係仲有聽唔清楚呢個老間題,某啲地方,無字幕完全聽唔到佢吔噏乜,當然,成套戲圍住個原子彈轉嘅,有啲場口啲角式好輕描淡寫咁拋出一揸物理學名詞,唔識嘅會一頭霧水,好在唔多,唔會太影響欣賞情緒。

舊 07-22-23, 09:23 PM   #13
C.Ryo
Game Master

註冊日期: Dec 2007
Wii U IDCRYO.HK
Nintendo Switch ID4426 5495 5212
PSN  IDCRyoHK
XBox Live GamertagCRYO HK
The beginning of destructive chain reactions

琴晚睇咗,不過有啲攰頭段睇到半夢半醒
中段集人造彈開始先有精神直睇到尾,呢套主力講Oppenheimer心路轉變,又加啲政治角力,近乎全文戲得黎幾好睇,個個主要演員都好戲,Cillian Murphy做到內斂又自責feel, RDJ 比到個陰險感覺,最尾個表情轉換亦好鬼正,又個閉門Q licence續期審查要主角係老婆面前講佢同外遇黑寡妹果幕nude scene直頭可以成經典
路蘭呢套咁拍法應該係aim for Oscar啦

CBS 都出番個真實1965 Oppenheimer本人訪問

此篇文章於 07-29-23 07:25 AM 被 C.Ryo 編輯。
C.Ryo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-23-23, 03:46 AM   #14
肉羊哩咖
griffin611

睇返啲影評,電影係由至傳紀《 Oppenheimer -- 美國的普羅米修斯》一書,Nolan 自己有份做埋編劇,其實導演好想講科技同政治嘅關係,尤其指出美國當年為咗打意識形態戰爭,對付異意份子嘅手段,連戰爭英雄都係咁,其他嘅無咁有名嘅人可知。當中啲人為咗野心同自我,上至度魯門,下至 RDJ 演嘅 Strass,都係一丘之貉。反而有多少少智慧,好似愛恩斯坦,反而識得抽身。

舊 07-23-23, 09:20 PM   #15
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
睇完IMAX版,可以的話都係建議睇IMAX,不過如果唔係睇IMAX版,都一定要搵大螢幕睇,咁聲畫帶出既震撼先夠大,不過那些故意的爆光爆聲都未必可以完全體會...

由於入場前冇睇過任何導讀,睇左一段短時間發現係三線並行,理解清楚後再繼續睇就算剪到幾碎都完全唔辛苦,同時對核彈一幕根本已經唔重要原本入場前都期待呢幕,但到了o個幕出現時,哦
另一個好多人(?)期待的H畫面,比起奶,那些細緻既毛髮好似更吸引就是

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-23-23, 10:09 PM   #16
小波波
Junior Member

註冊日期: Oct 2021

《奧本海默 (Oppenheimer)》講述主角為美國知名物理學家,在二戰期間負責「曼哈頓計劃 Manhattan Project」並成功研發出人類首枚核子武器,最後轟炸了日本廣島與長崎造成二十多萬人喪生...《芭比 Barbie 》講述「芭比樂園」裡過住100%完美生活,是世上最完美的一件事!除非你擁有無比危機意識,又或者,你正正是樂園裡的阿Ken 咁就難搞啲了…
小波波 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-23-23, 10:42 PM   #17
肉羊哩咖
griffin611

如果入場前對原子彈個歷史同早期量子力學歷史有啲認識,開頭可能唔會咁悶,尤其班「大帝」粉墨客串,除咗 Nolan 大人會幾過癮之外,一般可能唔會好受。好在呢套唔會太拋書包,好多技術細節重現咗但係唔會浪費時間解說,唔明嘅當怖景睇又無問題,好似有到班友講到話用重水唔用炭去控制中子嘅速度,識嘅,或者睇咗 Chernobyl 嘅會心神領會,唔識嘅,會唔明點解講得咁開心。

簡單啲講,大部份黑白嘅場口,都係發生嚮彩色場口之後嘅事。據啲訪問講,IMAX 攝影機無黑白飛林,Nolan 大人係特登為咗呢套而特製嘅。

呢邊睇普通版見唔到啲毛,係咪要去到 IMAX 先睇得到?!係就即刻訂飛先!!!

此篇文章於 07-23-23 10:44 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 07-23-23, 10:44 PM   #18
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

引用:
如果入場前對原子彈個歷史同早期量子力學歷史有啲認識,開頭可能唔會咁悶,尤其班「大帝」粉墨客串,除咗 Nolan 大人會幾過癮之外,一般可能唔會好受。好在呢套唔會太拋書包,好多技術細節重現咗但係唔會浪費時間解說,唔明嘅當怖景睇又無問題,好似有到班友講到話用重水唔用炭去控制中子嘅速度,識嘅,或者睇咗 Chernobyl 嘅會心神領會,唔識嘅,會唔明點解講得咁開心。

呢邊睇普通版見唔到啲毛,係咪要去到 IMAX 先睇得到?!係就即刻訂飛先!!!
我講得差,唔係你想既毛,只係普通背毛 另,講真個場唔係好吸引,至少唔係令人性慾的一幕

核爆解說

q&a 都係唔講點拍核爆

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
又《廣韻》中句切
音駐。義同。

此篇文章於 07-23-23 11:03 PM 被 亍 ◣ 編輯。
舊 07-23-23, 10:47 PM   #19
肉羊哩咖
griffin611

豈有此理! 正路嘅,全部 H 場口,都用腳「保護」重要部位嘅~~~~

講笑啫,預咗睇多次,仲要係 IMAX。

舊 07-23-23, 10:50 PM   #20
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

引用:
豈有此理! 正路嘅,全部 H 場口,都用腳「保護」重要部位嘅~~~~

講笑啫,預咗睇多次,仲要係 IMAX。
反而之後比人盤個幕台底係唔係睇到d野?

又《廣韻》中句切
音駐。義同。
舊 07-23-23, 11:01 PM   #21
肉羊哩咖
griffin611

明晒明晒,再噉噏落去怕會畀人投訴~~~

舊 07-24-23, 10:31 PM   #22
C.Ryo
Game Master

註冊日期: Dec 2007
Wii U IDCRYO.HK
Nintendo Switch ID4426 5495 5212
PSN  IDCRyoHK
XBox Live GamertagCRYO HK
ign 比較咗部分當年真實片段

都要恭喜Barbenheimer今次世紀一齊上雙雙都得到各自片種嘅票房佳績

"華納兄弟公司(Warner Bros.)表示,電影《芭比》(Barbie)在首週末預計賺得1.55億美元(1.2億英鎊)的票房,成為美國和加拿大今年迄今為止票房最高的電影。

與此同時,環球影業(Universal Pictures)稱,電影《奧本海默》(Oppenheimer)在美國的票房為9370萬美元。"

此篇文章於 07-25-23 01:18 PM 被 C.Ryo 編輯。
C.Ryo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-26-23, 09:52 PM   #23
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
Oppenheimer 《奧本海默》

其實一開始聽到係片長3小時的人物傳記片,
第一個感覺係會唔會悶到飛起…(幻想成上三個鐘歷史加科學堂)

不過,睇完《爆谷一周》個訪問之後,又覺得應該唔會太差吧,
就入場睇咗Oppenheimer 《奧本海默》。

個主線故事好簡單,就係講原子彈之父及原子彈的誕生過程,
其次就係天才的戲言得失咗一個好小氣的男人之後…
可能因為妒忌,一直咬住主角唔放,
當中穿插咗好多歷史人物同事件,
睇的時候都要記下人名同樣,唔係會睇到好迷失…

開場整咩毒蘋果,係受Snow White and the Seven Dwarfs(1937)影響?

外遇先登場,無諗過會有男女裸露鏡頭,睇到濕晒…
純粹打風前夕,戶外有成36度,戲院冷氣又夠凍,
一冷一熱先會咁,成件事好科學。

再睇落去會明點解主角老婆可以包容到男主角有外遇呢件事,
都是過來人。

Robert Downey Jr.飾演的Lewis Strauss好搶戲,算是"大奸角"吧?

Trinity核試,No CGI算係噱頭嘢吧?佢唔刻意講,觀眾都未必分別到。

估唔到有咁多影帝、視帝級演員客串演出。

所以全彩畫面部份算係主角視角,
黑白畫面係其他角色點睇同一件事點發展?

雖然Trinity核試到用原子彈炸日本,
對美國嚟講算係一件成功的事,
但好似忽略咗係美國本土秘密核試對當地人的影響,
應該會出現核污染,致癌之類問題吧?
但本片就無提了。

https://www.imdb.com/title/tt15398776/

https://zh.wikipedia.org/zh-hk/%E5%A...B%BB%E5%BD%B1)

爆谷出埠記
https://viu.tv/encore/backstage/back...k-chut-fau-gei

《製作中》帶你睇谷導準備專訪Christopher Nolan嘅過程!
https://youtu.be/UgNGHX0Pr9Y

爆谷一周
第5集 | 《奧本海默》 Christopher Nolan, Cillian Murphy, Matt Damon, Robert Downey Jr. , Emily Blun
https://viu.tv/encore/the-popcorn-sh...jr--emily-blun

《爆谷一周》谷導同大導Nolan香港拍攝回憶! 《奧本海默》星級演員傾到deep!
https://youtu.be/n-VnejBMMc0

Oppenheimer: Exclusive Behind The Scenes | Pushing the Button | Christopher Nolan | IMDb
https://youtu.be/AZEg53h8hwI

此篇文章於 07-26-23 10:15 PM 被 IDGAF 編輯。
IDGAF 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-27-23, 11:05 PM   #24
肉羊哩咖
griffin611

當中科學家角式解說:

引用:
作者: C.Ryo 查看文章
都要恭喜Barbenheimer今次世紀一齊上雙雙都得到各自片種嘅票房佳績

"華納兄弟公司(Warner Bros.)表示,電影《芭比》(Barbie)在首週末預計賺得1.55億美元(1.2億英鎊)的票房,成為美國和加拿大今年迄今為止票房最高的電影。

與此同時,環球影業(Universal Pictures)稱,電影《奧本海默》(Oppenheimer)在美國的票房為9370萬美元。"
實數睇票房討論~

老老實實,唔係早三年 WB 激嬲咗 Nolan 搞到「分手」,呢套片會輪到 Universal?!

舊 07-27-23, 11:06 PM   #25
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
以大導演Nolan嘅片嚟講,中規中矩唔算失禮。

Nolan靠佢名氣居然可以吸引到三個奧斯卡得獎演員Casey Affleck (查緊曼哈頓計劃內蘇聯內鬼嘅軍事情報上校) ,Rami Malek (指證Iron Man,令佢失去內閣提名嘅科學家)同Gary Oldman(杜魯門總統)。而且三個唔只係齋客串,而係對劇情推動有相當重要性。

話時話,Gary Oldman演完邱吉爾及杜魯門後,之後係咪應該走去演史大林?

有讀過DSE理科就會認識唔少科學家名字,如Niels Bor, Enrico Fermi,當然少唔到愛因斯坦。

Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[西片] Tenet (2020) Christopher Nolan f2light 電影版 69 12-19-20 06:06 PM
[西片] Dunkirk ︱<鄧寇克大行動><Christopher Nolan 作品>(7月21日) 信長 電影版 67 02-15-20 05:14 AM
[西片] Goodbye Christopher Robin (2017) | Winnie the Pooh Backstory david 電影版 0 08-07-17 12:35 PM
[西片] Memento (TBD) | Christopher Nolan david 電影版 3 08-08-16 01:15 PM
Rest In Peace, Christopher Reeve, our Superman(合拼了initial, jaVaj ◣, 羅彼德, 碧咸23號的topic) oogami Neo Entertainment TREND 28 10-13-04 10:03 PM

現在的時間是 02:58 AM

手機版 | APP版