Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 09-15-21, 08:37 PM   #1
肉羊哩咖
God of Gamer
griffin611

註冊日期: May 2008
West Side Story | 夢斷城西 | 史匹堡 (2021 年 12 月)3月2 號上D+

歌舞片,本人麻麻,但拍到勁靚:

此篇文章於 02-10-22 12:44 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-06-22, 11:06 PM   #2
C.Ryo
Game Master

註冊日期: Dec 2007
Wii U IDCRYO.HK
Nintendo Switch ID4426 5495 5212
PSN  IDCRyoHK
XBox Live GamertagCRYO HK
襯戲院落閘前睇咗,故仔無乜好講,骨董級蘿蔔歐與豬荔葉變種,為女死為女亡咁上下,歌舞片史匹堡好似未拍過? 不過呢套係拍得好靚,跳舞又好睇,歌都唱得ok,幾位女角唱得最好,男主都唔錯,兩個唱Tonight有啲feel,整體比上年同類嘅Into the heights更好睇,不過明顯製作費唔同水平罷

C.Ryo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-08-22, 07:00 PM   #3
肉羊哩咖
griffin611

好似美國個票房仲仆過《貓》

舊 01-08-22, 08:16 PM   #4
C.Ryo
Game Master

Nintendo Switch ID4426 5495 5212
齋得好口卑,但大眾身體好誠實,都只去睇GG,中正某M導吐糟
呢套應該都係史sir公器私用拍番套去致敬佢自己喜歡嘅音樂劇,個新加角色婆婆更原來係幾廿年前嗰個Anita嘅演員,比佢唱近尾隻歌係有原因嘅,呢套都應該會係啲搏獎戲嚟。
不過呢套個Cast真係弱啲,Cats都有啲知名人物參演,呢套連男女主都比較生口,加上時代變化玩番舊故仔唔多討好,呢套拍出黎幾靚又製作好ok都無用
不過美國本土應該長期有呢套歌劇上,要再引美國人入戲院又睇多次應該更難
番拍舊作又多數都超越唔到舊作嘅,Dune算係例外掛

此篇文章於 01-08-22 10:13 PM 被 C.Ryo 編輯。
舊 01-09-22, 04:46 PM   #5
C.Ryo
Game Master

睇埋另一套musical改編Netflix嘅Tick, Tick Boom!
呢套故事現代現實啲,又只係正常故事flow加啲歌咁,不過估唔到Andrew Garfield又唱得ok.
原來故事入面有小小帶到West Side Story, 算係有啲伸延性?
Tick, Tick Boom! 本身又係Sad story,係主角Jonathan_Larson半自傳,佢一生追求自己作品能夠登上百老滙Musical, 佢都有作品如Rent, Tick, Tick Boom 小規模地上到off broadway做Musical, 但都係佢死後再被其他人改編先真正上到百老滙成名, 又應咗某M導所講Art is dead

舊 01-09-22, 06:42 PM   #6
肉羊哩咖
griffin611

正如老細話齋,係半自傳,都唔可以算係改篇。

問題反而係音樂劇係咪死咗。今年兩套上咗都仆直,In the Heights 就話「受惠」於 HBO Max 同步啫。TWSS 美國人由高中睇到大,加埋「疫情」,「死得有道理」。

就算冇天災人禍, Art House 都其次,仲要問:點解揼過億開部戲?真係畀大導演過下癮?

小眾戲一般都唔會有好多院上,亦唔會開好多場,睇嚟都係要靠 Netflix 呢挺串流生存。

舊 08-27-22, 05:45 PM   #7
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
早前見iTunes特價$48買咗West Side Story《西城故事》,
本身無睇過1961年版《夢斷城西》,
用現代人角度睇個故事好老土,連舞步都係,
開場班女係比"舞"大會著花花裙玩迴旋步無問題,
但班飛仔男人老狗駛唔駛出咁多次迴旋步呀?

由於睇"蘋果劇"Schmigadoon! 《神奇小鎮舒密加頓》已經預告咗幾乎每套音樂劇都會有人死…
(戲內飾演Anita的Ariana DeBose都有份參演《神奇小鎮舒密加頓》)

所以到有人死的時候都唔太意外,
而且佢都舖排晒帶刀槍劇情,
但有無可能收到家人死訊後,
第一件事唔係去奔喪,
而係同個殺人兇手交配,諗點私奔…
難怪個今次個中文譯名叫《西城故事》了,真係好閪囉…
(其實舊譯名《夢斷城西》有詩意好多~!)

睇到結尾我相信Chino當時心內的潛台詞一定係:「大哥沒有輸~!」

https://www.disneyplus.com/zh-hk/mov...y/2VCrDr9yQ2FQ
https://www.imdb.com/title/tt3581652/
https://en.wikipedia.org/wiki/West_S...ry_(2021_film)

此篇文章於 08-27-22 10:34 PM 被 IDGAF 編輯。
IDGAF 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[西片] Dune (2021) Part 3 製作進行中 (TBD) 肉羊哩咖 電影版 104 04-16-24 02:48 AM
[多機種] Evil West | 美國西部對抗吸血怪物 2021 TBD Alpha2 電視遊戲討論版 4 09-16-22 08:55 AM
[出售]Gundam side story 行版GBO Code quatre_sze 買賣專區 1 06-14-14 03:17 PM
【售/換扭蛋】Persona 4 The Golden Keychain Figure (Side A&Side B) miki5871 買賣專區 3 08-26-13 07:24 PM
[宣傳] 【CWT-HK】*朝月軒*新品心跳回憶Girl's Side 3rd Story T恤、書籤 月國將軍 Cosplay同人MIX討論區 4 10-13-10 11:04 PM

現在的時間是 07:56 PM

手機版 | APP版