Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 08-14-20, 04:11 PM   #226
darkvolver
God of Gamer
頹冗

註冊日期: Oct 2005
PSN  IDhwong909
引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
睇嚟仲要煲埋 Netflix 嗰三季嘅 The Crown,事頭婆嘅事跡都唔了解下,又點得呢?!
唔知netflix有沒有得睇yes minister.....如果有你都可以睇下。

舊 08-14-20, 07:52 PM   #227
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
歌生,你慳啲啦。其實好多年前已經一早將你條仆街熱狗加入黑名單,所以你講乜叉廢話我係睇唔到。

你個段抹黑黃世澤嘅留言原本我都係睇唔到,但既然有人quote到被我見到,我就唔可以當睇唔到必須出嚟反擊以正視聽。

Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-14-20, 08:32 PM   #228
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
我都「被熱狗」

開始明點解健吾都「被熱狗」
由手機版發出
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-14-20, 11:13 PM   #229
Rv250

註冊日期: Aug 2002
引用:
作者: darkvolver 查看文章
唔知netflix有沒有得睇yes minister.....如果有你都可以睇下。
香港冇, 得the windsors
冇留意開英國王室新聞, 可以睇呢集31看世界了解事頭婆最近嘅煩惱
https://www.rthk.hk/tv/dtt31/program...episode/686173
Rv250 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-15-20, 12:26 AM   #230
肉羊哩咖
griffin611

註冊日期: May 2008
除咗要知事頭婆生平之外,好似因為拎公民權,要讀本書嘅,不過呢個太長遠~

除咗 Yes Minister! 之外,好似仲有續集 Yes Prime Minister!

舊 08-15-20, 07:22 AM   #231
搖搖
Eternal Flame™
永遠的毛毛王子↓

註冊日期: Apr 2002
PSN  IDARMY_Momo
黃世澤都有信徒

舊 08-15-20, 08:22 AM   #232
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

有就一定有

唔係都唔會做到咁耐

不過無諗過起度都遇到姐
由手機版發出
舊 08-15-20, 08:30 AM   #233
darkvolver
頹冗

引用:
除咗要知事頭婆生平之外,好似因為拎公民權,要讀本書嘅,不過呢個太長遠~

除咗 Yes Minister! 之外,好似仲有續集 Yes Prime Minister!
都係個句有時間咪睇下書,睇下documentary / Netflix。個邊有的是時間

舊 08-15-20, 04:03 PM   #234
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
引用:
作者: 搖搖 查看文章
黃世澤都有信徒
信徒你個頭。我由燒山,張寶華,游清源,黃世澤都有follow開,每個都有啲論點係有時會完全唔同方向。例如黃生有啲偏向美國共和黨嘅言論我個人都唔係好接受,而燒山大家都知係燈神,所講嘅嘢唔可以隨便信晒。

但我只係睇事實。

事實就係熱狗由反送中事件開始淨係識得喺度抽水冷嘲熱諷,去到區議會選舉就不斷喺度倒米叫人投白票。叫人點信佢哋?

甚至周庭被捕某位同熱狗好熟嘅所謂日本專家一粒聲都冇出過。

你班友仔唔忿氣黃生喺大後方講事實擊中你要害,仲好意思搞抹黑甚至公佈埋佢德國住址累佢被駐德國國安搞,搞私怨搞到咁,你冇嘢吓?

此篇文章於 08-15-20 04:07 PM 被 Kinny Riddle 編輯。
Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-15-20, 05:56 PM   #235
HM

註冊日期: May 2007
某部分版友係唔係熱狗我唔知,亦無興趣知
不過想講熱狗唔可以當同路人
一路以黎佢地對泛民/本土既攻擊力度遠遠超過對港共同保皇

甚至每次每次係關鍵時候就做埋D利敵行為
唔係共諜,就係豬隊友,根本同中共一樣半粒字都不能信
同埋我認為熱狗既核心係共諜,同埋一堆入錯教既狂信者...
HM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-15-20, 08:18 PM   #236
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

岩岩見到鄭立 page 都有泛民假 AC 挑機問係咪熱狗

泛民系近呢排咩事,係咁打稻草人,人人都可以係熱狗。
由手機版發出

此篇文章於 08-15-20 08:26 PM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
舊 08-18-20, 04:31 AM   #237
肉羊哩咖
griffin611

「不要輕信謠言,除非得到官方正式否認。」

舊 08-18-20, 09:00 AM   #238
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

泛民呢排應該都係走定留嘈到痴左線

其實我只係知網上流傳 BNO 走唔到,原本唔知係黃世澤吹出黎

Anyway la 如果你驚到咁,想 renew 埋特區,你不妨諗諗,交多份 form 申報自己最新資料俾有關部門,佢地又容易 d 監控你既姐。

引用:
咪自己嚇自己,只要航空公司接受,就用得,外國航空公司(除非間公司奶共奶到出哂面,要咁奶發就咪鬼搭啦)冇得唔接受一本英國發出嘅正式護照做正當旅行證件,機場保安都冇權唔俾航空公司認定有效嘅證件入禁區,要知佢哋係冇呢個權力去定奪咩叫有效咩叫無效,睇證件只係用嚟確保入禁區嘅人持有自己嘅登記證,證件係用嚟prove佢身份。有權決定證件有冇效嘅,係入境處,但你用身份證過關,係唔會遇到問題。
由手機版發出
舊 08-18-20, 09:06 AM   #239
darkvolver
頹冗

香港係有戰爭風險,機票自己會知買邊個間公司啦.....香港有邊幾間沒有顏色?

舊 08-18-20, 09:38 AM   #240
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

相信 2021.01.01 前後會有大量 whatsapp 錄音,話 BNO 買唔到機票走唔到
由手機版發出

此篇文章於 08-18-20 12:08 PM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
舊 08-18-20, 09:43 AM   #241
darkvolver
頹冗

你個問題太遠,不如近近地睇埋剩餘4個月什麼景況先啦。

每個星期都加速。

舊 08-18-20, 09:48 AM   #242
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

你岩,中國過唔過到 2021 年真係未知
由手機版發出
舊 08-18-20, 09:59 AM   #243
darkvolver
頹冗

OT:

現在番緊工感覺開工及收工的時間去得好快.....一個星期一陣就過左,以前好小有這種感覺。如果不是有個日曆睇住,以為去左平行時空

舊 08-23-20, 12:27 AM   #244
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

係咪你呀黃世澤

引用:
https://hk.appledaily.com/finance/20...GQI3ROLNVB6FY/

港人申LOTR入境英國被拒 稱「誤信某YouTuber」

英國政府在7月下旬公佈有關港人申請BNO簽證的安排,持有BNO的港人和其近親、伴侶和18歲以下的子女可以申請「Hong Kong British National (Overseas) Visa」,但最快要2021年1月才可申請。當局考慮到有部分港人或希望儘快抵達英國,因此提到港人可以在明年1月前在英國入境時申請「Leave Outside the Rules」(LOTR),取得6個月的居留期,期間可以工作、讀書。不過近日有不少港人指,曾嘗試在英國機場申請LOTR入境失敗而被強制遣返。

有網民在連登討論區分享指,一般失敗的個案有幾個原因,例如根本沒有申請BNO資格,或者英語應對能力不佳,全程沒有提出LOTR或Asylum(庇護)等字眼,甚至有個案稱因誤信網上某KOL及YouTuber資訊,以為沒有BNO資格亦可嘗試入境闖關,但最後通通被強制遣返香港。

關於LOTR的申請資格,可以參考英國政府網站於7月22日發佈有關「Hong Kong British National (Overseas) Visa」的聲明,該聲明在「抵達關口」(Arrivals at the border)部分列明申請資格和條件,例如目前申請者並未持有有效BNO護照,只須證明擁有BNO資格,及相關家屬的關係證明,亦可申請入境;另外申請者亦要證明自己有財政能力在當地居留,並且不能有嚴重的刑事犯罪紀錄。

有居英港人日前發佈YouTube影片,回應越來越多港人被拒LOTR入境的問題。他分享了一些成功入境的例子,形容申請者都準備了大量金錢(有單身申請者準備了10萬元),並完成肺結核健康檢驗,以及事前購買了醫療保險,才能順利入境。他指港人申請者抵達當地機場後,就可向出入境關員提出想申請LOTR,然後職員會收集申請人的手指紋和拍照,然後詢問是否合乎LOTR條件等問題,只要能夠清楚回答和提供證明,就能成功過關。該名YouTuber亦指,由於部分機場人員或未熟悉LOTR細節,建議港人應先列印出英國政府官網的相關聲明,這樣會比較穩妥。
由手機版發出
舊 08-23-20, 07:14 AM   #245
darkvolver
頹冗

香港英國passport有幾種。

英國公民(British Citizen, GBR)
英國海外領土公民(British Overseas Territories Citizen, 前身為「英國屬土公民」,GBD)
英國海外公民(British Overseas Citizen, GBO)
英國國民(海外)(British National (Overseas), GBN)
英籍人士(British Subject, GBS)
受英國保護人士(British Projected Person, GBP)

有些香港人已抵達英國時,不是用BNO,自然他們會有失敗個案的問題。
官方公布LOTR方法(以7月為界)後,BNO在當地入境已經可以申請LOTR。 如果都有問題,需要找當地移民律師做paper處理翻。

youtube / 連燈去小d,身體健康d...

此篇文章於 08-23-20 07:17 AM 被 darkvolver 編輯。
darkvolver 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-28-20, 08:59 AM   #246
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

睇完,日本人做奴隸既能力唔會弱過香港/中國/台灣人,不過比較有尊嚴咁解

你會話,唔係 wor,日本車同電器好正 wor

有無諗過,我地 e+ 見到既日本工業,好大程度都係戰後美國幫手重建/建立既

起亞洲日本可以做第一,同美國打一次咪知真正實力去到邊

當然日本產品有細心既地方,但係頂盡就係 d 細眉細眼位

真正既創新,始終都係要真正既自由環境先做得到

由手機版發出

此篇文章於 08-28-20 02:52 PM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
舊 09-03-20, 09:28 PM   #247
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

真心 wow 左

引用:
https://hk.appledaily.com/local/2020...KPZD2MGQZIFRI/

英國會10月二讀草案 准港人再申BNO 提案議員:no one is left behind

「港版國安法」生效後,英國政府隨即於7月1日宣佈修改入境規則,讓持有BNO的港人最快6年可入籍英國。英國自由民主黨國會議員卡邁克爾(Alistair Carmichael)認為有關做法,將令很多在97年後才出世的香港年輕人被遺留,故此他早前在英國國會提交草案,要求英國政府容許所有香港公民重新申請BNO,並為他們提供英國居留權,容許港人可在英國無限期居留或工作。該黨更力促英國政府確保「no one is left behind(一個不能少)」,認為現在是英國政府採取行動,與港人同行的時候(It is time to step up and stand with Hong Kong)。

英國自由民主黨今日在該黨網站狠批「港版國安法」,指該法是中國政府鎮壓異己和立法會反對派的工具,亦成為了香港的「死亡喪鐘 (Death knell)」,將一國兩制框架下的僅餘價值徹底粉碎。該黨又指,法律監察人員和人權組織均認為「港版國安法」不只針對示威者,更會永久損害香港在一國兩制框架下所承諾的自由和民主。

對於英國政府早前宣佈着手修改入境規則,使持有BNO的港人可定居英國,自由民主黨認為做法值得歡迎,但指出由於有關措施只適用於BNO持有人及其家人,將令很多過去是香港民主運動核心、在97年以後才出世的香港年輕人被遺留。因此力促英國政府進一步保障香港人的權利和自由,不論他們現時是否持有BNO。

該黨呼籲英國政府支持卡邁克爾提出,要求英國政府容許所有香港公民重新申請BNO,並為他們提供英國居留權的草案。有關草案將於今年10月23日在英國國會二讀。
由手機版發出
舊 09-03-20, 10:14 PM   #248
darkvolver
頹冗

引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
真心 wow 左

由手機版發出
比之前在9月2nd reading遲左一個月.....即係等大家完成埋G7後,美國大選前就要動手。

舊 09-04-20, 01:23 AM   #249
肉羊哩咖
griffin611

如果冇遲過出年一月實施,應該冇乜所謂。

舊 09-04-20, 06:25 AM   #250
darkvolver
頹冗

引用:
如果冇遲過出年一月實施,應該冇乜所謂。
另外,我有人更新左B護照,現在已經用藍色新版本。感覺好像美佬護照...

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 01:25 AM

手機版 | APP版