Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 11-08-04, 07:14 PM   #1
神風@AMD
God of Gamer
Action!

註冊日期: Nov 2004
Nintendo Switch ID2776-5245-9304
3DS Friend Code5327 1257 3881
PSN  IDamd8899
關於"填詞"問題

填詞當然是指填歌詞~~

我想問下~依到有無人係識填詞???

因為我要做份報告~其中一項係"甚麼是填詞??"(大約係咁既意思)

我希望識填詞既人~寫下D意見

吾識填詞既人~可以幫幫手找下D文章/網址....
(不過吾好答我"起堆歌度加d字LOR"....)

THX T_T
神風@AMD 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-08-04, 09:05 PM   #2
強化人間ですの~★
鋼の救世主ですの!
↘ルルティエ

註冊日期: Mar 2002
Nintendo Switch ID8445-2408-9599
3DS Friend Code4768 8206 2595
PSN  IDTrombeElzam
XBox Live Gamertagtrombeningen
D字一定要有主角機名

Apple Mobile Device Support 加入同伴了!
Apple Software Update 加入同伴了!
MobileMe 加入同伴了!
Apple Application Support 加入同伴了!
Apple Software Update 召喚了 Safari!
Apple Software Update  召喚了 iPhone軟體!
C85 count
強化人間ですの~★ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-08-04, 09:12 PM   #3
再生
Ultimate Gamer

註冊日期: Feb 2004
引用:
作者: 強化人間ですの~★
D字一定要有主角機名
唔係熱血ロボット系點先

舊 11-09-04, 12:17 PM   #4
Kaiser
ドウケシ

註冊日期: Jul 2002
引用:
作者: 再生
唔係熱血ロボット系點先
有角色名!有機體名!有絕招名!

這就是王道

請叫我「小丑」。

Forever Fans:Mr.Children & JAM Project || アニぱら音楽館補完計劃 ||  I Am Always Beside You(Blog)
Kaiser 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-09-04, 01:02 PM   #5
佐佐木莊尼
Game Master
亂入禁止

註冊日期: Nov 2002
個人覺得, 唔少香港歌0既填詞人將填詞定義為...

求奇搵一堆0岩音0既字組成特定字數, 望落去好似有意義0既句子... d 詞唔 make sense 唔緊要, 唱到出來就得架啦, 例如"士多啤梨啤梨蘋果橙", "跟你電單車之中狹道再相逢", "將眼淚跌落到任天堂我們終於得救"等. 然後再將此等句子堆堆砌砌 cover 晒全首歌要唱0既音就得... 句與句之間無什關係都唔緊要, 最緊要易背易上口, 咁隻歌會大 d 機會係卡拉 ok 入面大 hit 特 hit...

呱... 亂講架咋, 唔好打我~ 逃~~

新 FF14 - (Bahamut) - Icecream Sandwich, 回復 + 職人 (已引退)

GW2 - (Tarnished Coast) - Arturia P Saber, warrior || Asuna Alfheim Yuuki, Elementalist (兼職)
佐佐木莊尼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-09-04, 01:05 PM   #6
root
Game Master
Uncle Root

註冊日期: Jul 2004
引用:
作者: 神風@AMD
填詞當然是指填歌詞~~

我想問下~依到有無人係識填詞???

因為我要做份報告~其中一項係"甚麼是填詞??"(大約係咁既意思)

我希望識填詞既人~寫下D意見

吾識填詞既人~可以幫幫手找下D文章/網址....
(不過吾好答我"起堆歌度加d字LOR"....)

THX T_T
base on 一首旋律編寫有意思o既字
root 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-09-04, 01:10 PM   #7
某F
我的歌聲裡

註冊日期: Jun 2002
http://gaforum.org/showthread.php?t=101069
可以參巧

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 11:28 PM

手機版 | APP版