Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > 收藏品討論版

主題工具 顯示模式
舊 10-04-09, 07:23 PM   #176
HAKAIDER
God of Gamer
neet 人生~~~

註冊日期: Jun 2002
XBox Live GamertagHAKAIDER 99
引用:
作者: jaVaj ◣ 查看文章
唔有趣....太近會出白泡
太近 =/= 會出白泡

係又近又噴得厚先會出白泡

/O/
    (
  <\
 ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄
貴介公子 一刀兩斷
HAKAIDER 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-07-09, 04:20 PM   #177
Hung99hk
Insane Gamer

註冊日期: Jul 2005
各位大大
小弟對 12 月出隻悟空 MG 好有興趣

but 一向只係玩開 robot 系 ge 模型
而且只係初階技術 (滲線、舊化、消光)
所以對呢類人偶系真係完全唔知點攪好
但無理由就咁齋啪就算 gar..
請問係沒有噴筆 ge 情況下
衣服同肌肉如加強立體感?
係咪應該先用深色洗塗
再用淺色乾掃?
有無範例可參考?
感激不盡

8750 5764 1526 4448
user name: GAP
add me play together la~

add 左我 ge 人請 PM

此篇文章於 10-07-09 04:22 PM 被 Hung99hk 編輯。
Hung99hk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-07-09, 04:29 PM   #178
HAKAIDER
neet 人生~~~

引用:
作者: Hung99hk 查看文章
各位大大
小弟對 12 月出隻悟空 MG 好有興趣
but 一向只係玩開 robot 系 ge 模型
而且只係初階技術 (滲線、舊化、消光)
所以對呢類人偶系真係完全唔知點攪好
但無理由就咁齋啪就算 gar..
請問係沒有噴筆 ge 情況下
衣服同肌肉如加強立體感?
係咪應該先用深色洗塗
再用淺色乾掃?
有無範例可參考?
感激不盡
衣服舊化你去依個topic 的#104 post 開始自己睇.............

膚色過後再答你.............

/O/
    (
  <\
貴介公子 一刀兩斷
舊 10-09-09, 09:38 AM   #179
walker3600
Senior Gamer

註冊日期: Jul 2008
尋日買咗雙星白蓋膠水諗住做無縫, 發現樽內有白色浮游物。請問是否正常? 新買的膠水需不需要處理過才用? (eg. 搖匀, 揮一揮發) Thx
walker3600 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-12-09, 04:05 PM   #180
amaderasu
Crazy Gamer

註冊日期: May 2009
引用:
作者: walker3600 查看文章
尋日買咗雙星白蓋膠水諗住做無縫, 發現樽內有白色浮游物。請問是否正常? 新買的膠水需不需要處理過才用? (eg. 搖匀, 揮一揮發) Thx
新0既都係咁? 定係個掃過白色件, 有d溶左落支掃之後再溶左落支膠水永呀?
如果用過冇問題就由佢啦

膠水就直接用啦, 仲有d咩花臣可以整
amaderasu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-17-09, 12:29 PM   #181
Insane Gamer

註冊日期: Sep 2006
很久以前買下了mg獨角獸, 不過因為塗裝太爛了
所以弄壞了一些零件
現在決定要補購了
想問一下我應該填好說明書上的表格, 然後找人代寄到日本?
還是可以去台灣網站下載表格去台灣萬代補購?
112914 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-19-09, 07:32 PM   #182
man007gaf
Junior Member

註冊日期: Oct 2009
Unhappy 關於消光

我試過用兩種消光油噴,一種美國製的(黑蓋,粉紅色貼紙)時間久了會令白色變黃,但不會白化。群氏Mr.color 的時間久了會白化,但不會變黃。非常想知請問有甚麼消光油可以解決這個問題?
這個問題已經困擾我很久了?
請各位高手幫幫我啦。萬分感謝!
man007gaf 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-07-09, 05:58 PM   #183
NexTony
ヴェイン様~

註冊日期: May 2002
3DS Friend Code5198 2663 6984
XBox Live GamertagJumpTiger
求救
小弟岩岩買左之噴筆,支金問題最後選擇用噴罐氣體
岩岩噴完部GUNDAM,去洗支噴筆,支噴罐未用哂,想知道支噴罐駛唔駛拆埋出黎?
因為我一扭鬆個噴罐就會有D ZEEZEE聲出氣咁....驚會SIDE哂D氣所以扭返緊佢有得佢

F/GO 834697628
NexTony 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-08-09, 04:13 AM   #184
kog
Moderator
リン・ミンメイ

註冊日期: Jul 2002
引用:
作者: man007gaf 查看文章
我試過用兩種消光油噴,一種美國製的(黑蓋,粉紅色貼紙)時間久了會令白色變黃,但不會白化。群氏Mr.color 的時間久了會白化,但不會變黃。非常想知請問有甚麼消光油可以解決這個問題?
這個問題已經困擾我很久了?
請各位高手幫幫我啦。萬分感謝!
時間耐咗會白化?
引用:
作者: Gestapo 查看文章
求救
小弟岩岩買左之噴筆,支金問題最後選擇用噴罐氣體
岩岩噴完部GUNDAM,去洗支噴筆,支噴罐未用哂,想知道支噴罐駛唔駛拆埋出黎?
因為我一扭鬆個噴罐就會有D ZEEZEE聲出氣咁....驚會SIDE哂D氣所以扭返緊佢有得佢
拆唔拆都得...

kog 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-08-09, 09:26 PM   #185
man007gaf

引用:
作者: kog 查看文章
時間耐咗會白化?

拆唔拆都得...
對啊!時間耐咗不單會白化,還會出透明結晶.
現在我是白色用MR.COLOR消光, 其他顏色用一種美國製的(黑蓋,粉紅色貼紙)的來消光。
有沒有一樽攪定?

此篇文章於 11-08-09 09:40 PM 被 man007gaf 編輯。
舊 11-09-09, 03:13 AM   #186
kog
Moderator
リン・ミンメイ

引用:
對啊!時間耐咗不單會白化,還會出透明結晶.
現在我是白色用MR.COLOR消光, 其他顏色用一種美國製的(黑蓋,粉紅色貼紙)的來消光。
有沒有一樽攪定?
用 UV Topcoat 會白化 ???

我諗你滲線或加工後留有"石油系弱溶劑"在表面,所以出現以上情況,
解決方法一係用回普通消光,一是噴層透明光油後才消光...

舊 11-11-09, 12:04 AM   #187
man007gaf

引用:
用 UV Topcoat 會白化 ???

我諗你滲線或加工後留有"石油系弱溶劑"在表面,所以出現以上情況,
解決方法一係用回普通消光,一是噴層透明光油後才消光...
謝謝您的意見!上述的方法我已經試過了.情況還是這樣.雖然有點改善.
舊 11-11-09, 12:38 AM   #188
kog
Moderator
リン・ミンメイ

引用:
謝謝您的意見!上述的方法我已經試過了.情況還是這樣.雖然有點改善.
普通消光都出現透明結晶

舊 11-15-09, 08:54 PM   #189
man007gaf

wink

引用:
普通消光都出現透明結晶
謝謝您的意見!請問你是用甚麼消光的?你用甚麼方法避免上述的情況出現?無限感激
舊 11-20-09, 12:25 AM   #190
kog
Moderator
リン・ミンメイ

引用:
謝謝您的意見!請問你是用甚麼消光的?你用甚麼方法避免上述的情況出現?無限感激
一般人用群氏Mr.color 消光噴罐也沒有問題,連hj也這樣教,
所以我也不明你是什麼原因,或你詳細說明你做法,例如咩油,次序等等...

舊 11-20-09, 08:51 AM   #191
chunwai0091
雛見澤症候群L3患者

註冊日期: Apr 2006
我想問
好似膠做的公仔崩了一角的話
可以用補土的方式收補嗎?

PAD: 160 103 862
CC: 191抽姐姐仍然突2,仲要係咁撞紅柱, 垃圾game
白貓Project: 石都唔派
IM@S: 200抽0ssr, 垃圾game
chunwai0091 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-23-09, 08:21 PM   #192
arcthelad

註冊日期: Nov 2008
請問玻璃模型盒去邊度訂造?
底坐想用木做。

因為係送比人,所以希望用料好啲。

謝謝
arcthelad 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-04-10, 11:17 AM   #193
yeah yeah

註冊日期: Dec 2002
BB戰士
我想d手腳活動性大d..
要點做好...

神魔:12476797

NTR.......
yeah yeah 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-08-10, 09:41 PM   #194
雪代緣
Crazy Gamer

註冊日期: Oct 2003
PSN  IDyukishi
又想問問噴油問題

今次想噴珍珠白
在噴pearl white之前用邊隻色打底比較好? thz~
雪代緣 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-08-10, 10:43 PM   #195
HAKAIDER
neet 人生~~~

引用:
作者: 雪代緣 查看文章
又想問問噴油問題

今次想噴珍珠白
在噴pearl white之前用邊隻色打底比較好? thz~
珍珠油係會受底色影響改變成色

白色底色 + 白色珍珠粉/ 油 < 白色珍珠色

淺啡底色 + 白色珍珠粉/ 油 < 香濱色

如此類推

/O/
    (
  <\
貴介公子 一刀兩斷
舊 01-10-10, 07:54 PM   #196
雪代緣
Crazy Gamer

註冊日期: Oct 2003
PSN  IDyukishi
引用:
作者: HAKAIDER 查看文章
珍珠油係會受底色影響改變成色

白色底色 + 白色珍珠粉/ 油 < 白色珍珠色

淺啡底色 + 白色珍珠粉/ 油 < 香濱色

如此類推
我係想要純珍珠白的效果
有冇話用邊隻白色打底比較推介~
雪代緣 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-10-10, 10:03 PM   #197
kog
Moderator
リン・ミンメイ

引用:
作者: 雪代緣 查看文章
我係想要純珍珠白的效果
有冇話用邊隻白色打底比較推介~

http://www.gaforum.org/showpost.php?...0&postcount=72
白色地方 : 白底 > wave珍珠粉+透明油

舊 01-10-10, 10:17 PM   #198
KIM
Ωmega αlpha™
GAF足球隊金虎拾號

註冊日期: Mar 2002
3DS Friend Code4596 9545 7662
PSN  IDGOUFKING
XBox Live GamertagGOUFKING
K大~請問模型+改件的製作次序是如何?

用MG的B3老虎 + 飛行老虎 白件 為例!
一般來說, 會先 :
1. 先完成B3模型先, 再配上改件及噴漆?
2. 遂PART模型+改件, 再一次過噴漆?

???

KIM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-11-10, 03:24 AM   #199
kog
Moderator
リン・ミンメイ

引用:
作者: KIM 查看文章
K大~請問模型+改件的製作次序是如何?

用MG的B3老虎 + 飛行老虎 白件 為例!
一般來說, 會先 :
1. 先完成B3模型先, 再配上改件及噴漆?
2. 遂PART模型+改件, 再一次過噴漆?

???
我通常都是2 \
而1...模型餘下既件你剪出來都冇義意啦!

舊 01-12-10, 11:15 AM   #200
amaderasu
Crazy Gamer

註冊日期: May 2009
引用:
作者: arcthelad 查看文章
請問玻璃模型盒去邊度訂造?
底坐想用木做。

因為係送比人,所以希望用料好啲。

謝謝
玻璃又重又易碎
用亞加力得唔得
廣東道一旺角~油麻地段附近, 好多呢一類SHOP
玻璃同亞加力都有
amaderasu 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 04:36 PM

手機版 | APP版