Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > 收藏品討論版

主題工具 顯示模式
舊 12-20-08, 03:18 PM   #51
wyvern
Game Master

註冊日期: Dec 2004
請問
HG exia的透明件應該點處理好??
正常應該係透明綠色的

我有諗過幾個方法...
1: 把透明件內外側上透明綠
2: 把透明件內側上透明綠
3: 把會被透明件覆蓋的地方上綠色, 透明件唔上色

以上邊個方法先岩?? 定係有其他方法??

另外
而家仲有冇HG exia專用的Mr. color賣? 或者一pack六支的gundam marker(係印住exia, 入面有一支係淺紫色的, 並非而家新出印住00那款)?

舊 12-20-08, 05:58 PM   #52
kog
Moderator
リン・ミンメイ

註冊日期: Jul 2002
引用:
作者: JoeII 查看文章
唔該晒,都幾有用
磨開gk,gunpla我都係600水>800水>灰>低油>max…
咁車用沙紙個no.同次序又係點?

順道一問︰你見唔見有toheart2ad痛車ae86?我搵勻mk都搵唔到
睇你玩唔玩鏡面,玩鏡面最好磨至1000水>1200灰>1200水再跟跟>低油...

次序都是砌>磨>噴灰>上色>水貼>光油>拋光,
想水貼貼得較好可以噴層光油打底和用水貼軟代劑,
即.....上色>光油(薄)>水貼>光油(厚)>拋光,
另外噴光油後,最好等1星期以上才拋光...

幾個月前廣華街見過,現在唔知,
痛車貨量不多,很快售罄
引用:
作者: wyvern 查看文章
請問
HG exia的透明件應該點處理好??
正常應該係透明綠色的

我有諗過幾個方法...
1: 把透明件內外側上透明綠
2: 把透明件內側上透明綠
3: 把會被透明件覆蓋的地方上綠色, 透明件唔上色

以上邊個方法先岩?? 定係有其他方法??

另外
而家仲有冇HG exia專用的Mr. color賣? 或者一pack六支的gundam marker(係印住exia, 入面有一支係淺紫色的, 並非而家新出印住00那款)?

4: 我會噴係外側...

方法冇話岩唔岩,睇你自己喜歡,之前有人噴銀底紅添

專用油我冇留意

kog 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-20-08, 06:34 PM   #53
KIM
Ωmega αlpha™
GAF足球隊金虎拾號

註冊日期: Mar 2002
3DS Friend Code4596 9545 7662
PSN  IDGOUFKING
XBox Live GamertagGOUFKING
有沒人為左今期港版HOBBY盒模型而想買果本書~?

KIM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-29-08, 12:44 AM   #54
ic_ic_ic
Junior Member

註冊日期: Dec 2008
我想問下有無可能用噴筆噴出睇起黎比較粗燥、好似磨砂既效果

我試過用銀色或者鐵黑色(水性)

果類裡面好似有一粒粒、好難先攪得均既油黎噴,係噴得幾似的

但今次隻機動警察helldiver(超超超古董)想試試磨砂綠

唔知有無可能?

我好似聽過可以加d乜乜粉係d油度,但係就唔敢試喇,

費事搞壞支噴槍。
ic_ic_ic 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-29-08, 12:24 PM   #55
手辦人823

是有可能的..但我是用油性油做的....唔洗用d乜乜粉....
只要油要比較傑和張把槍拉遠一點噴就能做到....
如果你是新手最好找件沒用的東西來TEST一下
這個方法不知識不識合你用.......
噴槍沒咁2壞用完清理就不會壞^^
手辦人823 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-29-08, 12:37 PM   #56
HAKAIDER
God of Gamer
neet 人生~~~

註冊日期: Jun 2002
XBox Live GamertagHAKAIDER 99
引用:
作者: ic_ic_ic 查看文章
我想問下有無可能用噴筆噴出睇起黎比較粗燥、好似磨砂既效果
我試過用銀色或者鐵黑色(水性)
果類裡面好似有一粒粒、好難先攪得均既油黎噴,係噴得幾似的
但今次隻機動警察helldiver(超超超古董)想試試磨砂綠
唔知有無可能?

我好似聽過可以加d乜乜粉係d油度,但係就唔敢試喇,

費事搞壞支噴槍。
最簡單的方法..............先500號噴灰拉遠黎噴

造左個粗面之後再上色

用500號噴灰係貪粗身之餘........罐裝噴灰氣壓又大

可以令"飛粉" 効果更平均...........

引用:
作者: 手辦人823 查看文章
是有可能的..但我是用油性油做的....唔洗用d乜乜粉....
對新手來説用噴槍玩 "飛粉/飛油" 又要飛得平均的確有一定難度

/O/
    (
  <\
 ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄
貴介公子 一刀兩斷

此篇文章於 12-29-08 12:41 PM 被 HAKAIDER 編輯。
HAKAIDER 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-29-08, 11:59 PM   #57
JoeII
Crazy Gamer
白痴、煩,請收嗲!

註冊日期: Nov 2005
PSN  IDJoeII_Sawa
XBox Live GamertagJoeII
KOG大…
尋日噴左幾層水性郡氏gloss topcoat,今晚都仲有dd吮手感覺…
究竟幾時先完全乾透?(真係比油性慢好多好多)
JoeII 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-30-08, 12:19 AM   #58
ic_ic_ic

引用:
作者: 手辦人823 查看文章

你講下講下又我又記得好似試過唔覺意做到,

當d油唔夠稀,加個距離唔岩既時候又真係會咁喎

我都想用油性,但係d溶劑太大陣味,感覺不好。

而家噴完水性油要轉色都係用火酒洗槍,貪佢無揮發得咁勁,到真係收檔先用洗槍果支野洗

多謝各位指點小弟
舊 12-30-08, 01:12 PM   #59
kog
Moderator
リン・ミンメイ

引用:
KOG大…
尋日噴左幾層水性郡氏gloss topcoat,今晚都仲有dd吮手感覺…
究竟幾時先完全乾透?(真係比油性慢好多好多)
點解會用水性? 水性油冇油性油咁硬,拋光冇咁好...

你用支裝? 正常罐裝搖混應該唔會吮手,因罐裝多了膠質保護,
如果是支裝,真是很難乾,以前我等了一星期才包油紙再噴別色,
但撕走時油面還會留下油紙痕跡....

你已噴到拋光果層或水貼前果層光油?

舊 12-30-08, 06:25 PM   #60
JoeII
Crazy Gamer
白痴、煩,請收嗲!

引用:
作者: kog 查看文章
點解會用水性? 水性油冇油性油咁硬,拋光冇咁好...

你用支裝? 正常罐裝搖混應該唔會吮手,因罐裝多了膠質保護,
如果是支裝,真是很難乾,以前我等了一星期才包油紙再噴別色,
但撕走時油面還會留下油紙痕跡....

你已噴到拋光果層或水貼前果層光油?
我用支裝,因說明書話decal面要用水性…
只噴了4-5層,應該未到噴到拋光層吧?XD
唔知o係面整多層油性topcoat work唔work呢?
我唔打算落compound了,做面唔夠滑…
舊 12-30-08, 06:45 PM   #61
kog
Moderator
リン・ミンメイ

引用:
我用支裝,因說明書話decal面要用水性…
只噴了4-5層,應該未到噴到拋光層吧?XD
唔知o係面整多層油性topcoat work唔work呢?
我唔打算落compound了,做面唔夠滑…
唔好係水性表面噴油性,會溶....

現在即已經貼了deca,咁買水性噴罐光澤topcoat,
反轉搖15分鐘左右,距離模型30CM左右噴便可...

此篇文章於 12-30-08 06:48 PM 被 kog 編輯。
舊 12-30-08, 07:17 PM   #62
雪代緣
Crazy Gamer

註冊日期: Oct 2003
PSN  IDyukishi
路過想請教一下
如我想砌gunpla, 盡可能做到很反光的鮮紅色 (跑車紅)
有乜推介油 / 方法? thz~
雪代緣 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-30-08, 07:18 PM   #63
JoeII
Crazy Gamer
白痴、煩,請收嗲!

引用:
唔好係水性表面噴油性,會溶....

現在即已經貼了deca,咁買水性噴罐光澤topcoat,
反轉搖15分鐘左右,距離模型30CM左右噴便可...
咁噴左噴罐光澤topcoat後等一星期再遮會唔會有油紙痕?我差燈內部、窗黑邊未噴…
舊 12-30-08, 08:10 PM   #64
kog
Moderator
リン・ミンメイ

引用:
作者: 雪代緣 查看文章
路過想請教一下
如我想砌gunpla, 盡可能做到很反光的鮮紅色 (跑車紅)
有乜推介油 / 方法? thz~
紅色要夠鮮,首要底色要用淺色,例如粉紅或肉色打底等,
而紅色我比較喜歡用mr.color既68,太紅可以加 79.

引用:
咁噴左噴罐光澤topcoat後等一星期再遮會唔會有油紙痕?我差燈內部、窗黑邊未噴…
唔會...

舊 12-30-08, 08:24 PM   #65
雪代緣
Crazy Gamer

註冊日期: Oct 2003
PSN  IDyukishi
引用:
紅色要夠鮮,首要底色要用淺色,例如粉紅或肉色打底等,
而紅色我比較喜歡用mr.color既68,太紅可以加 79.
咁如我想盡量做到好反光, 甚至接近鏡面效果, 又點上好?
磨>灰>底油>面油>topcoat>拋光?

追加一問, 大大如做拋光, 一般會點做?
之前一直都未試過上鏡面, 想試一試
(會否用光油代替topcoat效果比較好?)

此篇文章於 12-30-08 08:27 PM 被 雪代緣 編輯。
雪代緣 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-30-08, 09:24 PM   #66
kog
Moderator
リン・ミンメイ

引用:
作者: 雪代緣 查看文章
咁如我想盡量做到好反光, 甚至接近鏡面效果, 又點上好?
磨>灰>底油>面油>topcoat>拋光?

追加一問, 大大如做拋光, 一般會點做?
之前一直都未試過上鏡面, 想試一試
(會否用光油代替topcoat效果比較好?)
都是一般做法,磨>灰>底油>面油>光油>拋光,
但我每步驟都會盡量等幾日乾透,再磨滑/整走塵埃,
而噴完光油後會等一星期以上才拋光...

只是叫法不同,即力架,光澤透明油都是指同一樣野,
光油用GX100都幾好....
上傳的圖像
檔案類型: jpg MC 001.jpg (13.1 KB, 155 次查看)

舊 01-02-09, 08:35 PM   #67
JoeII
Crazy Gamer
白痴、煩,請收嗲!

kog大,這是我近期作品,問題在於肌色,我用#1白+營粉紅+#112紅肉色,可能比例不好,變得肉質很紅,放在pvc旁格外礙眼,點先噴到pvc果種透肉色?
舊 01-02-09, 10:16 PM   #68
kog
Moderator
リン・ミンメイ

引用:
kog大,這是我近期作品,問題在於肌色,我用#1白+營粉紅+#112紅肉色,可能比例不好,變得肉質很紅,放在pvc旁格外礙眼,點先噴到pvc果種透肉色?
111和112都是肉色,111較黃,112較紅,
你可試下加入111(份量比112多),或用111代替112...

舊 01-02-09, 10:49 PM   #69
JoeII
Crazy Gamer
白痴、煩,請收嗲!

引用:
111和112都是肉色,111較黃,112較紅,
你可試下加入111(份量比112多),或用111代替112...
咁下次試下先,多事一問,砌左咁耐野,你有冇唔想砌、冇興緻砌o既時候?
講真唔係怨念上腦我都唔會郁手噴野,開壇超煩的
舊 01-02-09, 11:06 PM   #70
kog
Moderator
リン・ミンメイ

引用:
咁下次試下先,多事一問,砌左咁耐野,你有冇唔想砌、冇興緻砌o既時候?
講真唔係怨念上腦我都唔會郁手噴野,開壇超煩的
當然有,尤其隻明美bid了太半年都未到手,錢又比晒,乜心情都冇....

舊 01-03-09, 06:06 PM   #71
JoeII
Crazy Gamer
白痴、煩,請收嗲!

又係我,咁因為離得遠起沙,所以遲d要拋光,等幾耐先穩陣?(水性)
另外,我睇書有d叫模型用"立",卒左同唔卒差得遠唔遠?

此篇文章於 01-03-09 07:06 PM 被 JoeII 編輯。
舊 01-03-09, 10:47 PM   #72
ic_ic_ic

我想問下圖中關節位的軟膠物料能否上色的? 水性顏料會唔會chi唔到係上面?

http://tinyurl.com/6udmy8
舊 01-04-09, 04:52 AM   #73
kog
Moderator
リン・ミンメイ

引用:
又係我,咁因為離得遠起沙,所以遲d要拋光,等幾耐先穩陣?(水性)
另外,我睇書有d叫模型用"立",卒左同唔卒差得遠唔遠?
要穩陣最好一個月以上,等收水後才打磨和拋光,
如果表面太粗糙可用千幾號沙紙打圈磨滑後才拋光.
少砌車,冇用蠟

引用:
我想問下圖中關節位的軟膠物料能否上色的? 水性顏料會唔會chi唔到係上面?

http://tinyurl.com/6udmy8
普通模型油上唔到,會裂和甩,不過有軟膠物料專用既模型油 v color 就可以,
而另一方法是將水性油溝入遮蓋液掃上都得...

此篇文章於 01-04-09 05:13 AM 被 kog 編輯。
舊 01-05-09, 12:19 AM   #74
ic_ic_ic

引用:
普通模型油上唔到,會裂和甩,不過有軟膠物料專用既模型油 v color 就可以,
而另一方法是將水性油溝入遮蓋液掃上都得...
今日去灣仔偉利唔見有v color

有無見過邊間可能會有?

此篇文章於 01-05-09 12:29 AM 被 ic_ic_ic 編輯。
舊 01-05-09, 12:46 AM   #75
kog
Moderator
リン・ミンメイ

引用:
今日去灣仔偉利唔見有v color

有無見過邊間可能會有?

真是冇留意,尤其香港果邊少行 \