Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > 收藏品討論版

主題工具 顯示模式
舊 08-23-08, 03:57 PM   #1
kog
Moderator
リン・ミンメイ

註冊日期: Jul 2002
模型製作交流區 Vol.5 ~~

色表:
link

首辦製作過程:
Seed系列製作<==多圖~~56K小心

模型製作過程:
高達製作過程系列 <==多圖~~56K小心
MG~~賴巴舊渣~~完成~~製作過程

其他資料:
請推薦一款噴槍!
用 UV Topcoat 會白化 ???
銀色顏料比較
金油 TEST REPORT

此篇文章於 08-23-08 04:09 PM 被 kog 編輯。
kog 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-23-08, 04:10 PM   #2
kog
Moderator
リン・ミンメイ

首辦製作方法:
Set銅枝
修正1(分模線)
修正2(夾口位)
修正3(噴灰/噴畢地)
膚色1(開油)
膚色2(噴法)
畫眼~卡加利
畫眼~拉克絲
包油紙
補頭髮/頂夾口
洗油

舊 08-23-08, 04:11 PM   #3
kog
Moderator
リン・ミンメイ

模型製作方法:
滲線(大魔)
貼水貼
噴油箱製作法
夾口
注膠問題
噴灰/噴畢地
上色(陰影,白光)
滲線(高達)
括貼,膠貼
燒焦舊化,激光劍噴法

舊 08-23-08, 04:11 PM   #4
kog
Moderator
リン・ミンメイ

後備

舊 08-24-08, 07:37 PM   #5
IamO
God of Gamer
無聊人一號

註冊日期: Aug 2003

剛剛買左BB隻OO,O拍完.
但手肘可動性低,
買左呢D PARTS
我想請問各位大大,
我要點裝呢D PARTS上手肘???
已經諗到點CUT ,我未用過畢地的,
請問有冇邊一隻,較合適初學者?

舊 09-05-08, 11:32 AM   #6
浪子
Crazy Gamer

註冊日期: Oct 2002
引用:
作者: IamO 查看文章

剛剛買左BB隻OO,O拍完.
但手肘可動性低,
買左呢D PARTS
我想請問各位大大,
我要點裝呢D PARTS上手肘???
已經諗到點CUT ,我未用過畢地的,
請問有冇邊一隻,較合適初學者?
cut走 阻住你既地方 , 用aa固定個新關節 ...

cut時 , 一開始可以用鉗 , cut走大範圍的 , 之後用cutter 修靚佢 , 磨下佢 , 就可以
浪子 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-13-08, 07:48 PM   #7
TCS_disable
我有車車~

註冊日期: Jul 2005
有無人 Scan 到 高達四號機 嘅 貼紙 (膠貼,非刮)?
TCS_disable 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-14-08, 02:41 AM   #8
Game Master

註冊日期: Sep 2006
XBox Live Gamertagsiu11281984
我玩噴灌~唔小心噴出界d紅色同銀色><
咁點先可以洗得到@@
係咪開油水+棉花棒抹~~?

此篇文章於 09-20-08 02:56 AM 被 11281984 編輯。
11281984 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-16-08, 05:45 PM   #9
IamO
無聊人一號

註冊日期: Aug 2003
引用:
作者: 浪子 查看文章
cut走 阻住你既地方 , 用aa固定個新關節 ...

cut時 , 一開始可以用鉗 , cut走大範圍的 , 之後用cutter 修靚佢 , 磨下佢 , 就可以
NEXT STEP

想問要用什麼工具斬手會好d?
勾刀好難用
用鉗好似好易難

舊 09-21-08, 01:56 AM   #10
簡..
Game Master

註冊日期: Jan 2008
新手一名報到

首先, 要先向kog, 各位打聲招呼 希望各位今後可以多多指教小的!
小的一直對模型有很深的興趣, 小時候就愛上模型, 但家人不買, 唯有自儲錢來買高達模型, 但買到的只是1/144手腳也不能動的那種, 現在還記得. 一直以來也對高達有一種很重的怨念, 不是說笑 (笑)
一直大, 有機會玩過不同的模型, 在近年終於下定決心要花錢用心機落高達模型. 經過, 一連串不斷的網上文章, 論壇, blog 慢慢得到一些一直自己不知道的模型技術. 要感謝kog兄的分享和教學, 那是我看過其中最棒的! 看多了, 自然'手痕'. 下定決心在下年前買下工具, 高達模型 和人生第一支噴筆和compressor.
以上的, 只是題外話------

本人是新手一名, 一直有一些不解的問題 想請教一下大家
希望大家可以指教一下, 希望不會介意

先想請教一下關於噴筆的. 小的想買 iwata HP-C-Plus. 前陣子看到價錢大約700元多.
想買來長時間用的. 不知道各位認為它如何呢. 有人用過, 或知道品質怎樣? 建議買嗎? 用時有什麼要注意?

以我了解和明白滲線用的琺瑯油是要不同顏色的, 想請問可以話我知道不同表面顏色要用那種顏色的琺瑯油. 就好像kog的Gundum用了淺藍色作滲線就是例子了.
還有, 可以提拱一下那些必買的琺瑯油顏色? 曾看過一篇帖說, 用太深或不當的琺瑯油作滲線會令機體不好看. 所以想請教一下

噴灰你會建議新手用礶定自己開?

小的會(或者說是想) 用水性色來上色, 用的是外國hobby的顏料. 因為本人有一系列那種顏料, 所以想用.
已經找了好幾個外國的教學, 但總是有點不放心, 想問一下, 用水性油是不是可行? 水性油可以用在mr.surface上嗎? 消光油可以用在水性油上? 要注意什麼? (如果想睇睇果隻油資料, 可以上傳link)

這幾個是目前為止比較重要和想清楚明白的問題.
希望各位能看一下, 幫一下小的 (如果kog兄好幫小的一把, 那就真是感激不盡)
小的可能一段時間要各位的幫助, 希望不要介意和指教一下.
本人是誠心請教的 (合掌
以後請多多指教了
簡.. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-21-08, 10:52 PM   #11
kog
Moderator
リン・ミンメイ

我覺得初玩買支平平地既噴筆練習已足夠,就算用蝕了壞了也可拿來噴灰,
當然錢不是問題買貴貨也可以...

滲線顏色在選擇上也沒有一定,通常比原色深少許便可,
和留意多d別人作品,也會有幫助...

初玩用噴罐噴灰,留意下浠杰度,對將來就算自己開也會有幫助...

在外國有不少模型友都用水性油,我未用油性前也是用水性,
水性當然可以用在mr.surface上,消光油也有水性,
不過水性難乾,尤其光澤表面,有時貼油紙後會留痕跡...

唔好話指教,當大家吹下水便ok....

此篇文章於 09-21-08 10:55 PM 被 kog 編輯。
舊 09-22-08, 02:30 PM   #12
簡..
Game Master

引用:
作者: kog 查看文章
我覺得初玩買支平平地既噴筆練習已足夠,就算用蝕了壞了也可拿來噴灰,
當然錢不是問題買貴貨也可以...

滲線顏色在選擇上也沒有一定,通常比原色深少許便可,
和留意多d別人作品,也會有幫助...

初玩用噴罐噴灰,留意下浠杰度,對將來就算自己開也會有幫助...

在外國有不少模型友都用水性油,我未用油性前也是用水性,
水性當然可以用在mr.surface上,消光油也有水性,
不過水性難乾,尤其光澤表面,有時貼油紙後會留痕跡...

唔好話指教,當大家吹下水便ok....
先大感謝kog兄的解答和幫助

噴筆方面, 我也認同你的提議呢.
老實果句, 考慮到買支貴d既係因為希望可以用一段較長的時間(我想大約2-4年). 如果可以既話.
因為一提到噴筆, 就會令小的想到修理或整壞同錢...感覺我怪怪的是吧?
無論如何, 如何保養噴筆也從教學裹知道多小. 只是怕很快會弄壞它, 很矛盾呢 (抱頭
想問一下, olympos新手用怎樣?
不介意的話, 我就恕我直接一點問你: 你有推介的型號嗎? 給我個名字或許我可以去看看, 謝謝

你的回覆, 我會記住的了.

另外想問問, kog有幫親開的好模型噴筆鋪嗎? 不知道有沒有些老闆比較好聊好人的呢?
(迷: 有些去開的, 不是被人串, 就是唔憂做)
orz

kog兄不要那麼客氣呢
我想求教當然是要人指教呢XD
很高興大家可以吹下水
話說回來, 我一直也十分恩賞 kog兄的作品 (十分喜歡的說, 特別是高達和figure/gk)
如果不介意, 大家有時候吹吹水, 聊兩句, 教導/指導一下小的. 小的就已經會很開心的了!

此篇文章於 09-22-08 02:40 PM 被 簡.. 編輯。
舊 09-24-08, 12:45 AM   #13
kog
Moderator
リン・ミンメイ

引用:
作者: 簡.. 查看文章
skip...
一支噴筆既壽命不是重於價錢,而是保養和習慣,
例如跌落地,支針彎了,迫爆筆咀等等,都除時玩完,
另外,用耐了也會知道自己需要什麼,
要輕身,手感,容量,補購或多配件換等等,
對於將來選購貴價噴筆時會很有幫助,
所以我才提意新手買支平價貨便足夠.

我沒有推介,理由上面講了,睇自己需要啦!

熟客就自然好聊好人 而且我不是問,而是答,當場教過人滲線,點砌WAVE隻kog,
還幫手修理返隻爛了既玩具,而換來只是一罐.....................................可樂

舊 09-24-08, 04:10 PM   #14
簡..
Game Master

引用:
一支噴筆既壽命不是重於價錢,而是保養和習慣,
例如跌落地,支針彎了,迫爆筆咀等等,都除時玩完,
另外,用耐了也會知道自己需要什麼,
要輕身,手感,容量,補購或多配件換等等,
對於將來選購貴價噴筆時會很有幫助,
所以我才提意新手買支平價貨便足夠.

我沒有推介,理由上面講了,睇自己需要啦!

熟客就自然好聊好人 而且我不是問,而是答,當場教過人滲線,點砌WAVE隻kog,
還幫手修理返隻爛了既玩具,而換來只是一罐.....................................可樂
明白哂~感謝
我會再找下同爬下文搵下噴筆既資料的了.
要再考慮下先睇下點

哈哈, 真是辛苦kog兄~
最後換來的只是一罐可樂. 真的想不到呢.
不過, kog兄一定是好好人先至會肯做咁多野都冇咩埋怨的. 我相信幫到人既成功/滿足感或許也可以補償到 (笑
聽來kog兄是在模型鋪做呢 (我以前有個fd都係係模型鋪做)
就好似你那樣說, 可能本人幫親得小, 所以沒什麼好聊呢~
有時候遇到的事真的不知道是好笑定好'咸'呢

另外, 很快想問一下, 在水性油上可以噴上mr的光油和消光油嗎?
光油是用topcoat定gx100? 消光是不是用182? 消光有冇罐裝?
謝謝你!

此篇文章於 09-24-08 04:27 PM 被 簡.. 編輯。
舊 09-26-08, 12:27 AM   #15
kog
Moderator
リン・ミンメイ

引用:
skip...
我不是做模型鋪,只是有時搵朋友途經,
佢地好似儲起問題一樣,即搵我幫手...?

你用水性,用返上面水性topcoat(罐身有寫光澤,半光澤和無光澤),遠d薄噴,
係用mr.color或gx油會溶...

舊 09-26-08, 02:31 PM   #16
簡..
Game Master

引用:
我不是做模型鋪,只是有時搵朋友途經,
佢地好似儲起問題一樣,即搵我幫手...?

你用水性,用返上面水性topcoat(罐身有寫光澤,半光澤和無光澤),遠d薄噴,
係用mr.color或gx油會溶...
他們當然想找你幫手呢, 原因?......因為kog仍是高手ma. hehe
其實有時候想找高手/別人幫助的時候, 真的是有點難度呢.
雖說, 現在互聯網發達, 但要有人會肯真的幫助的確是難事.
有時候, 問得太多不是好事呢, 所以我認為你朋友們才儲起問題見你先問? (炸

哈~哈~ 原來係咁...唔該哂
姐係用哂topcoat
噴哂色, 噴一次"光topcoat"再滲線, 然後再噴一次"無光topcoat" 就搞掂! 我對嗎?

有時候, 真的覺得模型這事很深奧的說.
當問號出現的時候, 真的煩的要命 (抱頭
一點點的事也可以很煩惱, 可能我個人係咁呢
要真的明白和了解是要花上時間的.
不過幸好現在有kog兄的幫助, 令問題減小了! 再次謝謝你啊
舊 09-27-08, 04:34 AM   #17
kog
Moderator
リン・ミンメイ

引用:
skip...
我習慣第一次噴光topcoat時用噴筆上,因為可以比較浠和薄,同樣遠d噴便可,
第2次噴消光topcoat就用返噴罐,因為方便,統一和防uv,不過防uv只得油性有,
如果當初噴哂色時是滑既,滲線也會在一次噴光topcoat前做,當然之後做會安全d.

郡氏水性都有透明油,h20是消光,h30是光澤.

此篇文章於 09-27-08 04:37 AM 被 kog 編輯。
舊 09-28-08, 10:54 AM   #18
簡..
Game Master

引用:
我習慣第一次噴光topcoat時用噴筆上,因為可以比較浠和薄,同樣遠d噴便可,
第2次噴消光topcoat就用返噴罐,因為方便,統一和防uv,不過防uv只得油性有,
如果當初噴哂色時是滑既,滲線也會在一次噴光topcoat前做,當然之後做會安全d.

郡氏水性都有透明油,h20是消光,h30是光澤.
感謝kog兄!又學識新野了
如果用噴筆噴topcoat, 想問下係唔係用隻紙杯或類似既野,揸住噴罐噴落隻杯裹面, 再用杯裹既透明油到落支噴筆上? 定一話直接買+用郡氏水性就OK?
原來透明油都可以有水開的, 我成日以為全部透明油都要thinner開的..嘻嘻唔知道tim

我之前見到有人話, 係滲線抺餘油時, 抺甩埋底下層油. 係唔係因為e個原因, 好似你咁講噴左光topcoat就會安全唔會把底油抺走?同易抺d?

前兩天, 在網上看video的時候, 看到有日本人教用拋光劑(?) 來抺滲線多餘出來既油,想請問有冇d咁既野?
係特別用在細微地方同可以用作把花左既透明件磨番透明. video提到那拋光劑有分度數的, 就好像砂紙一樣, 原本好像是用來打磨車身的, 顏色是白白的. 不知道kog兄知不知道那是什麼呢? 如果知道的話, 可以提供一下資料嗎?
謝謝

此篇文章於 09-28-08 11:00 AM 被 簡.. 編輯。
舊 09-28-08, 01:01 PM   #19
kog
Moderator
リン・ミンメイ

引用:
skip...
"噴層topcoat"意思是噴層油在外圍包住(通常指透明),可以是罐裝,也可以是支裝,
topcoat不是單指噴罐,但罐裝當然方便d,不過出油量產和氣壓是固定,
支裝開浠後可用噴筆噴,而且以上兩點都可解決.

用罐裝噴落紙杯再倒落噴筆用/或開浠,也有人用此方法,尤其罐裝後期氣壓不足等問題,
而水性油雖然也可用清水開,但我見意用返專用開油水較好,清水開難乾和易出現氣泡.

滲線抺甩油是因選錯油,應該選一隻不會溶底油既油來作滲線,抺餘油時底油便不會抺甩.
因為油本身也有分光澤,半光澤和無光澤,後兩者有加上消光劑,令表面較粗糙才不會反光,
但粗糙表面是有很多凹坑,在滲線時,滲線油便會滲落坑,便難於抺去餘油,
先噴光澤topcoat就是補平凹坑,易於之後抺餘油...

就是磨光劑 ,例如雙星出了3支,分粗目,細目和finish,是一些濕了既粉末,
原理同沙紙打磨一樣,不過幼很多,一用自然會明.

此篇文章於 09-28-08 01:09 PM 被 kog 編輯。
舊 09-28-08, 03:10 PM   #20
簡..
Game Master

引用:
"噴層topcoat"意思是噴層油在外圍包住(通常指透明),可以是罐裝,也可以是支裝,
topcoat不是單指噴罐,但罐裝當然方便d,不過出油量產和氣壓是固定,
支裝開浠後可用噴筆噴,而且以上兩點都可解決.

用罐裝噴落紙杯再倒落噴筆用/或開浠,也有人用此方法,尤其罐裝後期氣壓不足等問題,
而水性油雖然也可用清水開,但我見意用返專用開油水較好,清水開難乾和易出現氣泡.

滲線抺甩油是因選錯油,應該選一隻不會溶底油既油來作滲線,抺餘油時底油便不會抺甩.
因為油本身也有分光澤,半光澤和無光澤,後兩者有加上消光劑,令表面較粗糙才不會反光,
但粗糙表面是有很多凹坑,在滲線時,滲線油便會滲落坑,便難於抺去餘油,
先噴光澤topcoat就是補平凹坑,易於之後抺餘油...

就是磨光劑 ,例如雙星出了3支,分粗目,細目和finish,是一些濕了既粉末,
原理同沙紙打磨一樣,不過幼很多,一用自然會明.
OK! 了解.
很詳細呢, 先感謝.
原來topcoat 都係一門學問. 冇你講解/教授就係唔知.
聽你咁講又係喎~ 罐裝原來有限油量同氣壓, 完全唔記得左.
記住先~記住先

滲線方面, 明白了解多了.
你再次解答左了一個我一直煩惱的問題呢.
照我詳細睇完你所說的話. 那即是說, 滲線的油就選光澤的, 然後再在上邊噴消光就可以統一光澤?那就沒問題?
我這樣說對嗎?
再想問一下, 無論如何, 我跟著你教我的方法每次在滲線前噴上光topcoat, 那是不是代表用那一隻光澤的琺瑯油也是一樣/ 用那隻也沒所謂??

OK, 唔該哂...有時間等我check check支磨光劑先. 入一兩支應該有用!

你這篇的回覆很詳細的說. 我重覆看了好多次呢. 十分有用啊, 我會記住的了
再次感謝!

此篇文章於 09-28-08 03:14 PM 被 簡.. 編輯。
舊 09-30-08, 08:01 AM   #21
kog
Moderator
リン・ミンメイ

引用:
skip...
滲線時,如果模型的表面是粗糙,就會難於沬走出界的油,
所以才需要噴光油令表面平滑,而用什麼琺瑯油就冇關係...

舊 09-30-08, 05:22 PM   #22
簡..
Game Master

引用:
滲線時,如果模型的表面是粗糙,就會難於沬走出界的油,
所以才需要噴光油令表面平滑,而用什麼琺瑯油就冇關係...
收到! 兩句就明白哂
謝謝你!

嘻嘻~順便問一句. 唔知道霞女幾時有update呢?
超想看的說 XD

此篇文章於 09-30-08 09:18 PM 被 簡.. 編輯。
舊 10-18-08, 09:49 PM   #23
★星人44★
Moderator
_(:3 」 ∠)_

註冊日期: Jan 2002
絶對好用
開線開杭執件絶對一流

舊 10-20-08, 04:05 PM   #24
簡..
Game Master

引用:
作者: ★星人DX★ 查看文章
絶對好用
開線開杭執件絶對一流

幾星期前入左一set. 有 0.2, 0.5, 1.0
見到網上d人推介, 自己係日本網也看過, 日本人評價十分之高.

近來磨緊件, 未用過(拖
唔知道2.5好唔好用呢? 2.5主要用途係?
而加我用緊筆刀平頭來"推" 野.

想順便問一下, 刻線部份係應該係磨緊野果時刻同推, 定搞掂哂洗哂件, 最後先刻?

多多指教呢

*加上推刀介紹+教學, 供各位可以參考一下*
雖然係日文, 不過看圖看video一定明.
跟住既, 當然係...練習啦 :XD:
http://www.geocities.jp/bmc0005/koramu/tagane.htm
http://sujibori-do.ocnk.net/page/2

此篇文章於 10-20-08 07:19 PM 被 簡.. 編輯。 原因: 加上推刀介紹+教學 add左個新link
舊 10-22-08, 02:16 PM   #25
★星人44★
Moderator
_(:3 」 ∠)_

註冊日期: Jan 2002
引用:
幾星期前入左一set. 有 0.2, 0.5, 1.0
見到網上d人推介, 自己係日本網也看過, 日本人評價十分之高.

近來磨緊件, 未用過(拖
唔知道2.5好唔好用呢? 2.5主要用途係?
而加我用緊筆刀平頭來"推" 野.

想順便問一下, 刻線部份係應該係磨緊野果時刻同推, 定搞掂哂洗哂件, 最後先刻?

多多指教呢

*加上推刀介紹+教學, 供各位可以參考一下*
雖然係日文, 不過看圖看video一定明.
跟住既, 當然係...練習啦 :XD:
http://www.geocities.jp/bmc0005/koramu/tagane.htm
http://sujibori-do.ocnk.net/page/2
你入Ge係香港做個Set?
如個係香港做個Set質數都OK 0既

我今日新鮮日本空運到港

http://sujibori-do.ocnk.net/product/142

有0.2mm、0.3mm、0.5mm、0.7mm、1.0mm(訂佐差不多半年先有貨

2.5主要用來執件(剷水口或執平面上的爛模料)戓開大杭用
刻線我通常会洗好件執好晒最後先開線

應該會訂埋把3.0mm

另外Lee兩把幾時先有貨Ga?(T∇T)

BMCタガネZERO
http://sujibori-do.ocnk.net/product/154

BMCタガネ 幅0.15mm
http://sujibori-do.ocnk.net/product/137

此篇文章於 10-22-08 06:11 PM 被 ★星人44★ 編輯。
★星人44★ 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 07:22 PM

手機版 | APP版