Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Music UNIVERSE

主題工具 顯示模式
舊 04-07-10, 10:52 AM   #1076
lunn
Crazy Gamer
GAUZE62045

註冊日期: Sep 2003
引用:
作者: Seppie 查看文章
呢度有冇人夾左l'arc 既新single bless??
自己有諗過玩,不過唔會夾
弦樂太重,我地根本玩唔到

舊 04-07-10, 10:58 AM   #1077
Seppie
TOMOSUKE最高
中女S

註冊日期: Mar 2006
引用:
作者: kohta 查看文章
自己有諗過玩,不過唔會夾
弦樂太重,我地根本玩唔到
離緊我地想挑戰ar~~因為我地都覺得好好聽~
呢幾日諗住自己試編!

keyboard
弦樂 果度~ string+pad (係3: 30 果度有4下 6連音最難, 4:35 都仲有2野)
中間solo ~ flute (之後可以落harp 掃)
臨尾有幾下...@@ 好似brass?

此篇文章於 04-07-10 11:09 AM 被 Seppie 編輯。
Seppie 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-07-10, 11:05 AM   #1078
lunn
Crazy Gamer
GAUZE62045

引用:
離緊我地想挑戰ar~~因為我地都覺得好好聽~
呢幾日諗住自己試編!

keyboard
弦樂 果度~ string+pad (係3: 30 果度有4下 6連音最難)
中間solo ~ flute
臨尾有幾下...@@ 好似brass?
雄心壯志咁喎
幾時夾呀
我想上黎睇呀

舊 04-07-10, 11:06 AM   #1079
Seppie
TOMOSUKE最高
中女S

引用:
雄心壯志咁喎
幾時夾呀
我想上黎睇呀
有幾雄
真係全部人都有心+做到先算
到時先請你上離啦

舊 04-07-10, 11:24 AM   #1080
lunn
Crazy Gamer
GAUZE62045

引用:
有幾雄
真係全部人都有心+做到先算
到時先請你上離啦
你地唔係決定左玩咩??
你地似乎係專門Cover Laruku既Band喎
加油呀!!!!

舊 04-07-10, 11:29 AM   #1081
Seppie
TOMOSUKE最高
中女S

引用:
你地唔係決定左玩咩??
你地似乎係專門Cover Laruku既Band喎
加油呀!!!!
我睇死到最後又有人冇左回事
唔係個個都咁得閑架ma畢竟
就算得閑, 又唔係個個都咁有心

到e家都暫時只玩laruku 喇
都未係時候轉型

舊 04-07-10, 11:49 AM   #1082
lunn
Crazy Gamer
GAUZE62045

引用:
我睇死到最後又有人冇左回事
唔係個個都咁得閑架ma畢竟
就算得閑, 又唔係個個都咁有心

到e家都暫時只玩laruku 喇
都未係時候轉型
你地個BASS佬應該幾勁

舊 04-07-10, 11:50 AM   #1083
Seppie
TOMOSUKE最高
中女S

引用:
你地個BASS佬應該幾勁
佢OK 架
講野仲好好笑tim

舊 04-07-10, 11:52 AM   #1084
lunn
Crazy Gamer
GAUZE62045

引用:
佢OK 架
講野仲好好笑tim
正…一隊BAND入面總要有依D人搞吓氣氛
如果唔係就算夾得好都唔會好玩

舊 04-07-10, 11:54 AM   #1085
Seppie
TOMOSUKE最高
中女S

引用:
正…一隊BAND入面總要有依D人搞吓氣氛
如果唔係就算夾得好都唔會好玩
沒錯
bandmates 間既interaction 同默契都好重要!

舊 04-07-10, 12:00 PM   #1086
lunn
Crazy Gamer
GAUZE62045

引用:
沒錯
bandmates 間既interaction 同默契都好重要!
我地有段時間都係幾缺乏溝通
好在已經過左依個危險期

(響依度咁樣吹水唔知有冇問題呢?)

舊 04-07-10, 12:03 PM   #1087
Seppie
TOMOSUKE最高
中女S

引用:
我地有段時間都係幾缺乏溝通
好在已經過左依個危險期

(響依度咁樣吹水唔知有冇問題呢?)
冇啦, 你都知我地咩野環境架啦大約
一日唔做d野, 一日都唔會有進步喇

我都講漏左
就算有最好既樂器最舒服既band 房最多既$,
但唔係個個齊心, 唔係個個都同步伐, 都沒用

哈~ 如呢度唔係分享夾band+樂器心得既話, 開離做咩?

舊 04-07-10, 12:25 PM   #1088
txl
Senior Gamer

註冊日期: Aug 2005
XBox Live GamertagJonouil
引用:
作者: Dark_Terry 查看文章
過黎交流下嘛
而家個支係fender vintage 62 jazz bass
仲有塵年LTD made in Indonesia (第一支bass 唔捨得放)

不如又講下d equipment 啦
而家仲有隻boss overdrive 同埋harkte bass attack DI
我都想買番支62 RI Jazz
白色+ tort PG + rosewood = vintage!

bass attack我以前都有用過,ok抵玩,好hartke聲。
應該係全世男最平既preamp pedal

我都賣曬d effect咁滯,而家一部Markbass LMIII搞掂曬,出show只係帶部amp就得
所以而家剩番:
(Clean loop) EBS Multi Comp -> loop king -> AMP
(Dirty loop) EBS Multi Comp -> loop king (send)-> Boss CE-5 ->(return)loop king -> Amp

黎緊想加多隻Bass Synth(EHX? Markbass?)同EBS Bass IQ
txl 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-07-10, 12:31 PM   #1089
txl

註冊日期: Aug 2005
XBox Live GamertagJonouil
引用:
依兩隻Pedeal我以前都有用過呀,隻Harkte bass attack真係幾抵玩!!!!!!!!!

我依家用緊支Killer KB-SIMMONY
之前都有支LTD B-304,不過賣左喇
Pedeal我就用緊SANSAMP NYC PROGRAMMABLE BASS DRIVER DI
同MXR 10 BAND EQ 仲有個KORG既TUNER
Sansamp 好吖,以前去book band房無時間帶bass都會只帶呢隻pedal去,用toyama都一樣好聲

EQ反而以前用過Boss,但之後都無再用過,有tone同有amp EQ/Bass EQ基本上唔洗用到EQ pedal,我以前用黎都係轉聲多,但隻野食tone食得太勁...
txl 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-07-10, 10:37 PM   #1090
Dark_Terry

註冊日期: Jan 2004
引用:
但唔係個個齊心, 唔係個個都同步伐, 都沒用
絕對同意
所以而家有得同班兄弟定期夾野真係好開心

引用:
作者: txl 查看文章
白色+ tort PG + rosewood = vintage!
exactly vintage jazz bass真係好正
期待佢遲d自己慢慢變黃 變做vintage white 會仲正

bass attack 真係抵玩幾舊水交到咁既貨真係唔錯
Dark_Terry 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-08-10, 01:48 AM   #1091
Montague
God of Gamer
遺伝子生物工学博士号

註冊日期: Nov 2002
3DS Friend Code2363 6017 4707
PSN  IDultcth
XBox Live GamertagMontagueC
我都剩係玩laruku.../
佢地仲未出新album,無bandscore睇唔到好多新歌係點樣彈出黎,網上既tab又唔準
唯有不停睇唔同既live"捉手勢"...

大家確得laruku結他普遍用咩effect玩好,我用緊boss GST+

舊 04-08-10, 09:10 AM   #1092
Seppie
TOMOSUKE最高
中女S

引用:
作者: Montague 查看文章
我都剩係玩laruku.../
佢地仲未出新album,無bandscore睇唔到好多新歌係點樣彈出黎,網上既tab又唔準
唯有不停睇唔同既live"捉手勢"...

大家確得laruku結他普遍用咩effect玩好,我用緊boss GST+
laruku 朋友/

我呢排聽住隻新single 寫番個譜出離喇
唔想上網搵, 因為自己寫一次出離, 根本已經入左腦背埋佢+自己改埋譜
好過睇譜彈

舊 04-08-10, 09:32 AM   #1093
lunn
Crazy Gamer
GAUZE62045

引用:
laruku 朋友/

我呢排聽住隻新single 寫番個譜出離喇
唔想上網搵, 因為自己寫一次出離, 根本已經入左腦背埋佢+自己改埋譜
好過睇譜彈
執歌…我都有但好小
因為懶

舊 04-08-10, 09:35 AM   #1094
Seppie
TOMOSUKE最高
中女S

引用:
執歌…我都有但好小
因為懶

我對上一次寫譜改譜已經係中學既事 (逃

不過最衰我唔識睇guitar 同drum 譜 我都好想學睇

講得唔好聽, 官方band score唔一定最好一亦唔一定擺哂隻歌既details 出離

此篇文章於 04-08-10 09:43 AM 被 Seppie 編輯。
Seppie 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-08-10, 10:57 AM   #1095
Montague
God of Gamer
遺伝子生物工学博士号

註冊日期: Nov 2002
3DS Friend Code2363 6017 4707
PSN  IDultcth
XBox Live GamertagMontagueC
引用:

我對上一次寫譜改譜已經係中學既事 (逃

不過最衰我唔識睇guitar 同drum 譜 我都好想學睇

講得唔好聽, 官方band score唔一定最好一亦唔一定擺哂隻歌既details 出離
認同
好似band score寫出黎,尢其是結他solo果d,好多時見live阿ken都係彈其他string既同音位(我諗都應該係就手問題)

耳copy首歌我未到呢個level,可能自己太過hardcore cover type,有其他伴樂影響下真係有d位幾難寫返出黎,反而呢排成日開d dvd出黎抄阿ken my heart draws a dream果d live版intro....因為易聽d

岩岩睇完隻l'7 tokyo,好想玩nexus4,但個solo自問....

此篇文章於 04-08-10 11:01 AM 被 Montague 編輯。
Montague 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-08-10, 11:06 AM   #1096
Seppie
TOMOSUKE最高
中女S

引用:
作者: Montague 查看文章
認同
好似band score寫出黎,尢其是結他solo果d,好多時見live阿ken都係彈其他string既同音位(我諗都應該係就手問題)

耳copy首歌我未到呢個level,可能自己太過hardcore cover type,有其他伴樂影響下真係有d位幾難寫返出黎,反而呢排成日開d dvd出黎抄阿ken my heart draws a dream果d live版intro....因為易聽d

岩岩睇完隻l'7 tokyo,好想玩nexus4,但個solo自問....
ic

睇多d dvd 好ar~~~ 好多時live 版d 編曲好玩好多 (例如多好多掃琴~b)

呢排我地都玩 my heart draws a dream! 好聽ar~~

舊 04-08-10, 11:27 AM   #1097
lunn
Crazy Gamer
GAUZE62045

我自問未夠功力玩Laruku既野
真係想睇吓兩位大大夾野

舊 04-08-10, 11:30 AM   #1098
Seppie
TOMOSUKE最高
中女S