Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 06-26-20, 12:56 AM   #676
Sito
Ultimate Gamer
人修羅

註冊日期: Mar 2011
引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
聽講.... Neil Druckmann 原本寫 1 既劇情係 Joel Tess 互相追斬 (即係好似 2 呢個神作咁)

Somehow 俾同 team 既人(好似叫 Amy ?) 用佢原先設計既角色同背景, 改寫成我地玩到既 1 既劇情.

然後俾佢整走晒 d 同事, 就有主導權去做佢理想既 1 DLC 同 uncharted 4.

到開始 last of us 2 時已經換左好多佢既 SJW 同志...
不得不提anita sarkeesian呢件女權恐佈份子,Neil當佢神咁拜,而呢條女係做得出威脅d廠請佢做顧問,加入SJW元素,唔肯就動員SJW向廠商施壓
Sito 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-26-20, 01:32 AM   #677
leungky1

註冊日期: Jul 2009
當Pokémon Unite第二日就可以自由報負評
呢隻啲媒體負評到今日為止都襟到好實
你話幾鬼諷刺
由手機版發出
leungky1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-26-20, 03:00 AM   #678
jeffyen83
Insane Gamer

註冊日期: Apr 2010
引用:
作者: Sito 查看文章
不得不提anita sarkeesian呢件女權恐佈份子,Neil當佢神咁拜,而呢條女係做得出威脅d廠請佢做顧問,加入SJW元素,唔肯就動員SJW向廠商施壓
係,條樣衰八婆仲勒索過cdp既2077,想搵油水
希望唔好有影響啦
jeffyen83 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-26-20, 06:29 AM   #679
STRIFE

註冊日期: Jun 2009
PSN  IDOvErKilL6517
XBox Live Gamertag日psn: Lighting6517
引用:

叫cyberpunk廠請佢做顧問,表示可以‘避免好多問題’,暗示唔俾錢請佢就等俾sjw聲討既威脅
呢件垃圾同邪教一撚樣

舊 06-26-20, 10:21 AM   #680
Dyhalt Rushifar
God of Gamer
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
…尋日跳SKIP片睇,劇本的確技驚四座,難怪台灣爆發原諒人中之龍6潮

舊 06-26-20, 10:32 AM   #681
darkvolver
頹冗

註冊日期: Oct 2005
PSN  IDhwong909
引用:
引用:
作者: jeffyen83 查看文章
係,條樣衰八婆仲勒索過cdp既2077,想搵油水
希望唔好有影響啦
引用:
作者: STRIFE 查看文章
叫cyberpunk廠請佢做顧問,表示可以‘避免好多問題’,暗示唔俾錢請佢就等俾sjw聲討既威脅
呢件垃圾同邪教一撚樣
所以X box都想入番日本市場做development不是沒有原因,美國市場係墮落更快。

舊 06-26-20, 11:55 AM   #682
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
Loui5Ng

遊戲遭負評,總會有人話:

「人中之龍6其實OK呀!」

「Last Of Us 2其實OK呀!」

我就認為如果要認真討論,大家首先要認知一點。

其實Naughty Dog啲Gameplay,已經唔算係Gameplay。

咁多年嚟,Uncharted同Last Of Us系列嘅系統,大致雷同。

而且嗰套系統,與其話佢係遊戲,倒不如話佢係睇戲。

只不過係睇戲之餘,大家有得撳下製。

所以,Last Of Us嘅市場成功,從來就不在Gameplay,而係在於劇情。

以致於,如果我哋要討論Last Of Us 2好壞,亦應該集中在劇本上。

如果有人要為Last Of Us 2辯護,首先就唔應該以Gameplay嚟兜底,因為佢呢方面真係乏善足陳。

進入正題。

至於劇情,點解宜家咁多人屌呢?

因為Joel喺父親節被人打爆頭?

其實,唔係話主要角色唔可以死,而係佢哋嘅死有冇咩價值?

大家不妨參考下其他遊戲。

Metal Gear 第三集入面,The Boss嘅死亡係會令個故事劇情嘅格局同情感升華。

FInal Fantasy VII入面,Aerith嘅死亡係鞏固一眾主角嘅信念同鬥志。

回想當年Last Of Us 出第一集,成功建立咗Joel個父親形象,深受愛戴。

結果幾年後出第二集,佢即刻就被人打死,而且死得毫無意義。

Naughty Dog只不過係利用Joel嘅死亡,推動Ellie嘅復仇之旅。

但係當玩家打到結局,係缺乏舖墊嘅情況下,Ellie突然就咁放過仇人。

甚至玩家係無得選擇,結局Ellie就咁就由得殺父仇人坐船走。

喂!你有冇諗起過第一集結局,Joel為咗Ellie不惜犧牲一切,放棄人類嘅前途,寧願唔要疫苗,都只係想要返個女。

結果第二集呢?

Ellie對Joel嘅感情本來應該係刻骨銘心嘅,但係當Ellie已經殺咗咁多人,咁多怪物,滿手鮮血嘅時候。

點解最終又竟然可以對住殺父仇人,突然放下屠刀呢?呢個設計真係符合人性咩?

如果你話十年廿年後,Ellie選擇原諒敵人。

我相信大家一定唔會好似宜家咁嬲。

但係宜家咁嘅結局,你又叫玩家情何以堪?

好啦!當宜家大家屌曬鬼,結果Naughty Dog啲高層仲會串柒柒,話你哋其實歧視女性丶黑人丶孕婦,之前又試過喺社交媒體,公開叫玩家唔鍾意就咪撚玩。

Naughty Dog呢種態度又算係點呢?

其實我自己就唔介意Last Of Us嘅劇情,因為佢本來就唔符合我對好遊戲嘅要求。

但係,我絕對能夠理解大家嘅憤怒同沮喪。

當你真係好愛一個故事,你自然會為劇中人物感到不值。

點解作者仲要打壓受眾嘅情感呢?
由手機版發出

此篇文章於 06-26-20 11:59 AM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-26-20, 12:11 PM   #683
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
創作就要接受批評
當作品完成公開,就每一個受眾都有權評論

唔反思有負評就鬧係唔成熟表現
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-26-20, 12:29 PM   #684
Kain

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDkain_jpn
引用:
作者: leungky1 查看文章
當Pokémon Unite第二日就可以自由報負評
呢隻啲媒體負評到今日為止都襟到好實
你話幾鬼諷刺
由手機版發出
咁又唔同既
呢隻未出前無人估到係咁
果隻連自欺欺人既能力都無
由手機版發出
Kain 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-26-20, 01:01 PM   #685
darkvolver
頹冗

引用:
作者: 真!DC 查看文章
創作就要接受批評
當作品完成公開,就每一個受眾都有權評論

唔反思有負評就鬧係唔成熟表現
由手機版發出
OT:

小島一出DS.....米又係全城插爆,有幾多會感恩同欣賞?

舊 06-26-20, 01:05 PM   #686
Alpha2
Insane Gamer

註冊日期: Sep 2016
原來女人外表要似猩猩咁男性化, 咁先叫做平權, 尊重女性,
算小弟孤陋寡聞, 失覺晒
Alpha2 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-26-20, 02:48 PM   #687
真!DC
Banned User
奉行我道

如果話傳統審美觀既nice body唔現實
要練到全身肌肉都好唔現實(特別係女性天生肌肉量唔及男性)
應該仲難過你keep苗條身材

引用:
作者: darkvolver 查看文章
OT:

小島一出DS.....米又係全城插爆,有幾多會感恩同欣賞?
DS冇全城插呀
讚彈都有
未出之前睇介紹我唔多睇好,玩過之後先發現行路模擬器都可以咁好玩
由手機版發出

此篇文章於 06-26-20 02:53 PM 被 真!DC 編輯。
舊 06-26-20, 03:12 PM   #688
沙翁
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2008
PSN  IDSayonForPS
好認真咁由頭至尾玩過一次,所有地圖既角落都行過哂,支線對白應該都聽哂9成
終於感覺可以評一下

就好似考試故意攞全0分既天才一樣
無論編劇同關公都「完全知道」玩家期待同諗緊d乜
有理由相信佢唔係唔識寫,而係專登反其道而行同你對着幹,挑戰你既厭惡感,完全係非常聰明既典型引人關注反社會主義者
隻game太多唔比玩家好過既地方,裡面既角色都只係Neil druckmann既魁儡
由此至終都處心積慮要折磨同玩弄大家並且以此為樂
佢比大眾既訊息唔係好重既惡意咁簡單,根本就係佢要玩一場現實既復仇劇

------------------

以下劇透
你鐘意辛苦建立出黎既父女情?
整死Joel分隔佢地太普通,應該黎一個斷指再放下結他,由根本精神層面上拆散佢地
輕描淡寫插條刺留個遺憾係fans身上

覺得操控地型同策略之鬼既神槍手Tommy大叔好型?
先打爆佢個頭嚇你一下

突然發現佢未死,終於唔係你死我死大家死,好開心?
How about 整到佢心智崩壞,
唔只,就算其他冇死到既角色都要一律bad end

以為等咗咁耐仇人自己送上門,終於可以開始復仇劇?
唔比你入高潮位,先拖你一下戲,小小地10個鐘左右差唔多
仲要咁多角色唔全裸就係要故意迫你睇仇人做愛
人設亦都好重既故意成分,有咁男男得咁男男

辛辛苦苦搞咁多野救到Yara?
我要你感受下前功盡廢既滋味

以為拖完終於可以開始做你想做既野?
不如我調轉要你用仇人黎暴打自己

以為最多只係報仇唔成我就會放過你?
比你係一間溫馨小屋入面享受下做loser自己呃自己既失落感

已經好勊覺得點解隻game仲未完?
都未夠慘,迫你連最後唯一既家都冇埋,重新上路之後再根本冇理由之下再放走你既仇人

--------------------

一般人既寫法係用一個盡量合理既理由去寫點解會放下屠刀,因為咁樣對於劇本同觀眾都係一個悉懷
但係因為呢個根本唔係佢既本意,佢既本意係要玩家有遺憾
所以佢唔係唔識寫,而係唔寫

總之一個字就係「搶」
你愛乜野我就搶走佢

此篇文章於 06-26-20 03:24 PM 被 沙翁 編輯。
沙翁 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-26-20, 03:19 PM   #689
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:

由手機版發出
google search 下以色列或美國女兵, 都唔多見到呢種猩猩樣既人形
舊 06-26-20, 04:00 PM   #690
細路翔
The One

註冊日期: Sep 2003
上集係劇情跟住角色行

今集係角色為咗説好sjw故事集體降智

依隻game唯一優點
就係令我發現鐡血個結局都仲算係有邏輯嘅www

編劇目的真正成功了,我真係以後都唔會掂依間公司嘅神作

但其實負責整game play班人真係有實力
所以真係要幫佢地寫個慘字

英國說大家抱團死

此篇文章於 06-26-20 04:07 PM 被 細路翔 編輯。
細路翔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-26-20, 04:08 PM   #691
神人ではない!新人だ

引用:
作者: 細路翔 查看文章
上集係劇情跟住角色行

今集係角色為咗説好sjw故事集體降智

依隻game唯一優點
就係令我發現鐡血個結局都仲算係有邏輯嘅www

編劇目的真正成功了,我真係以後都唔會掂依間公司嘅神作
…其實佢真正教識咗大家包融
經過佢好多爛劇本都得到接納。
以真‧左膠GAME黎講,佢係超成功。

舊 06-26-20, 04:35 PM   #692
darkvolver
頹冗

引用:

DS冇全城插呀
讚彈都有
未出之前睇介紹我唔多睇好,玩過之後先發現行路模擬器都可以咁好玩
由手機版發出
所以小島做MKT / PR可以好毒,兼降低風險及低成本,ND拍馬都未去到。

舊 06-26-20, 04:41 PM   #693
神人ではない!新人だ

唔關事,學樓上話齋,ND根本唔係唔識寫,而係一心打算用3A大作黎傳教。

舊 06-26-20, 04:47 PM   #694
細路翔
The One

註冊日期: Sep 2003
依鑊嘢最噁心嘅係評分網只許讚不許鬧

你sony如果真係睇得咁重
我唔明點解由得班左膠任玩⋯

人地FF7re製作班友都識得底線傳底
表面扮聽話實際上內容睬你有味

你scei明知依隻係台柱,中途唔阻止ND高層暴走不特止
仲明知玩家反應會係點用火水去救火

英國說大家抱團死
細路翔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-26-20, 04:51 PM   #695
真!DC
Banned User
奉行我道

引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
…其實佢真正教識咗大家包融
經過佢好多爛劇本都得到接納。
以真‧左膠GAME黎講,佢係超成功。
唔係比玩角親身感受咩叫仇恨咩
由手機版發出
舊 06-26-20, 05:47 PM   #696
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
作者: 細路翔 查看文章
依鑊嘢最噁心嘅係評分網只許讚不許鬧

你sony如果真係睇得咁重
我唔明點解由得班左膠任玩⋯

人地FF7re製作班友都識得底線傳底
表面扮聽話實際上內容睬你有味

你scei明知依隻係台柱,中途唔阻止ND高層暴走不特止
仲明知玩家反應會係點用火水去救火
應該俾 SJW 威脅, 唔食屎就唱衰 SONY, 寫大量研究, 話 e+ d game 點樣鼓吹色情暴力咁
舊 06-26-20, 05:50 PM   #697
darkvolver
頹冗

OT:

ND除左unchated, the last of us外還有什麼game?

舊 06-26-20, 05:53 PM   #698
LR猫
ˊ_>ˋ

註冊日期: Dec 2007
PSN  IDLucifeRyan
引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
應該俾 SJW 威脅, 唔食屎就唱衰 SONY, 寫大量研究, 話 e+ d game 點樣鼓吹色情暴力咁

SONY根本已經傾向SJW
唔係點逼到閃亂7爛產,製作人走埋

三國志大戰 ic:銀猫
鏟手遊保平安
LR猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-26-20, 06:19 PM   #699
darkvolver
頹冗

引用:
作者: LR猫 查看文章
SONY根本已經傾向SJW
唔係點逼到閃亂7爛產,製作人走埋
Sony戴左紳士后冠係要有所動作,才可以向其他廠交代。ND今次死左有示範作用,SJW勝利左,米可以令條線又曲d...

舊 06-26-20, 06:42 PM   #700
GN00508771
The One
我係早見廚~有意見嗎

註冊日期: Sep 2004
3DS Friend Code4897 6540 2372
PSN  IDKYOK12JP
引用:
作者: darkvolver 查看文章
OT:

ND除左unchated, the last of us外還有什麼game?
古惑狼⋯?

Fate/GO ID 335,820,884
GN00508771 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[Wii] Wii Fit -Part II [you can weigh your pets!] 神祕人1號 電視遊戲討論版 52 06-19-09 10:32 PM
香港公園荷花 part II 加賀KAGA 照相館 0 07-29-07 10:39 PM
[NDS] 機戰W -Part II [已售] 神祕人1號 手提遊戲機討論版 693 03-16-07 04:09 PM
Maksim「變奏曲VARIATIONS PART I & II」 masaki Neo Music UNIVERSE 3 10-12-04 01:25 AM
MS DCOM RPC Patch Part II Rabbidas 手機資訊/電腦軟硬討論 5 09-16-03 11:22 PM

現在的時間是 10:57 PM

手機版 | APP版