Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 06-14-20, 10:14 AM   #426
STRIFE
Ultimate Gamer

註冊日期: Jun 2009
PSN  IDOvErKilL6517
XBox Live Gamertag日psn: Lighting6517
Psp go 係走得太前+冇網絡配合

舊 06-14-20, 10:26 AM   #427
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: 呂鳳仙 查看文章
自從某年某月我俾$ony水咗一次海港城通頂排隊買部PSP go中晒大伏後

我唔會再信乜野digital版本,實體先係王道

(然後部PSP go擺到今日入面都只係得隻GT賽車⋯⋯)
當年psp go未出已經冇人睇好,原來要排隊買?
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-14-20, 11:05 AM   #428
X&Y
Game Master

註冊日期: Jul 2005
Nintendo Switch ID5965-4236-9786
PSN  IDakitoxy
XBox Live GamertagXanYZ
https://www.flickr.com/photos/playst...g/49996492132/

白色入面原來係一堆OX△□ pattern
X&Y 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-14-20, 11:15 AM   #429
qwe
Game Master

註冊日期: Oct 2008
PSN  IDTCShing
引用:
作者: X&Y 查看文章
https://www.flickr.com/photos/playst...g/49996492132/

放大睇好密集恐懼

另外play asia出左個美版碟版價$699 usd

edit:
有人再睇片,發現主機散熱槽白色機身,手制,CAM同耳機都有紋,真心有心, 但繼續密集恐懼

此篇文章於 06-14-20 10:29 PM 被 qwe 編輯。
qwe 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-14-20, 12:21 PM   #430
ayane123
Insane Gamer

註冊日期: Sep 2003
引用:
作者: MTse 查看文章
1)如果有睇Sony解畫嘅話其實人哋有講過你係可以裝返HDD落去,只不過隻HDD只可以用來玩PS4遊戲, PS5嘅就要抄返佢個SSD度先至玩到。

2)需要明白你個PCIE4.0係講緊SSD去主Ram姐,去GPU的話係另外在做㗎,經過File System 另外有又要用CpU處理,仲有嗰啲IO亦係要用CPU power去處理嘅,重有壓縮呢?又要另外比CPU大量功作,呢啲加加埋埋用你10粒8粒core閒閒地。人哋Sony特登整咗Soc專門處理呢啲問題專門處理呢啲問題,咁你PCXBox搵乜嘢嚟處理啲咁高速嘅IO呢?所以啲PC友話俾你聽淨係SSD快冇用其實唔錯得晒,因為你冇配套的話你ssd10倍快現實得返兩倍,但係套落PS5道就錯Q晒囉。唔係人哋道歉來把鬼咩
XSX個SSD係咁既架構,同埋啲開發者玩過兩部機後XSX個BCPack比PS5個Kraken效能更高

內建1TB客製化NVMe SSD,不像一般SSD效能受溫度影響浮動,2.4GB/s是保證吞吐量
-主機背後有擴充插槽,微軟與希捷(Seagate)合作推出專用1TB擴充SSD,外型似記憶卡
-PCI Express 4.0把內建與擴充SSD直接與處理器連結,擴充SSD與內建SSD有相同的效能
Xbox Velocity Architecture 高速架構

為彌補記憶體不足,在內建儲存轉為SSD,大幅提升讀寫效率的狀況下,
XSX可把SSD作為虛擬記憶體,在此基礎上,微軟為XSX開發一套結合軟硬體的架構,
最佳化整個流程,讓100GB放在SSD的遊戲素材,可以被開發者瞬間存取,
微軟將這套架構稱之為Velocity Architecture(高速架構,我流翻譯 非正式譯名),
微軟視之為次世代最大的變革之一。
高速架構組成分為四個元件:
1.NVMe SSD
2.高速硬體解壓縮區塊
-專用晶片區塊,6GB/s處理速度,可免CPU解壓負擔
-解壓速度匹配SSD,讓解壓不會是效能瓶頸
-若以CPU解壓,且配合SSD速度,要耗3個Zen核心
-支援Zlib壓縮函式庫供一般資料使用
-專為GPU貼圖而開發的BCPack新壓縮系統
3.新的檔案I/O協議 DirectStorage
-取代目前使用至今已發展30年的檔案I/O協議
-目前I/O協議需耗用2個Zen核心,DirectStorage能把工作量縮到僅單核心1/10處理能力
-用傳統方案,以配合SSD速度的解壓資料配上全速檔案讀寫處理,要費5個Zen核心來處理
-硬體解壓區塊配合DirectStorage,僅需一個核心的1/10處理能力就能應付
4.取樣器反饋串流 Sampler Feedback Streaming (SFS)
-目前遊戲,被放到記憶體的貼圖,通常最後只有1/2~1/3會實際使用,其餘是白寫入了
-SFS可讓系統只載入精細度適合,且GPU必須使用到的貼圖
-讓記憶體有效使用量以及SSD效能有2、3倍,甚至更高的表現
高速架構的一個實際應用,就是XSX新功能,能數個遊戲間快速切換並恢復遊玩的
快速回復功能,只需幾秒鐘的時間就能在遊戲間切換。
-當離開一個遊戲,遊戲被從RAM放到SSD快取,進入另一個遊戲,則是從SSD快取到RAM
-從遊戲的角度來看,以為只是玩家按了導航鍵(就是Xbox Logo那個按鍵)而已
ayane123 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-14-20, 02:19 PM   #431
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: X&Y 查看文章

WOW,你都睇得好細緻喎…

相對機能的角力,
我反而有興趣想體驗下PS5個新手掣的Haptic feedback是什麼一回事,
(NS Joy-Con個HD震就真係幾創新同用到落大部份遊戲度了。)
其次就係3D Audio。

上次PS4通過更新,
直接輸出HDR畫面之後,
視覺上的確有新的體驗先。

唔知VR仲係咪PS5力推的東西呢?

3DS個裸眼3D,
同再之前的3D電影又推唔起,
當年XBOX 360的KINECT體感操作去到XBOX ONE又死埋…

唔知今代主機仲有咩新意比驚喜玩家呢?
再增加成本同定價,純鬥機能落去,不如玩返電競向PC,
而且PC果邊有Steam呢類平台賣Game又平~!
IDGAF 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-14-20, 04:50 PM   #432
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

註冊日期: Jul 2006
Wii U IDbb.729
Nintendo Switch IDSW-3362-5797-5988
3DS Friend Code3909 7471 5185
PSN  IDhideki_asaki
XBox Live Gamertaglapplay
Psp go唔係行得太前而係行得太7
最大問題係唔係所有psp game佢都有psn DL版
加上佢一出時無記錯係個mon重要細少少同貴好多
所以我有齊psp 一二三千都無理過go

舊 06-14-20, 05:19 PM   #433
1pi

註冊日期: Aug 2013
主機遊戲形式(ps5、ps6...)會長命過論壇(gaf、fdzone)。

Gaf賣廣告嚴重過以前。
1pi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-15-20, 12:44 AM   #434
MTse
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDMTSe
引用:
作者: ayane123 查看文章
XSX個SSD係咁既架構,同埋啲開發者玩過兩部機後XSX個BCPack比PS5個Kraken效能更高⋯
冇錯,但係其實你再高解壓縮比ps5都冇用嘅。PS5個 memory架構其實最主要需要壓縮嘅係幫由碟讀上去嘅資料解壓,但係佢隻碟去RAM都係得5.5GB/s,而PS5個Kraken個 input limit speed又係5.5GB/s 你比再多佢都報廢嘅。唔同XBX,佢除咗做SSD解壓縮之外,佢嗰種分層嘅記憶體結構令到佢消耗更多內在嘅記憶頻寬,唯有靠壓縮彌補個速度差距。

引用:

內建1TB客製化NVMe SSD,不像一般SSD效能受溫度影響浮動,2.4GB/s是保證吞吐量
-主機背後有擴充插槽,微軟與希捷(Seagate)合作推出專用1TB擴充SSD,外型似記憶卡
-PCI Express 4.0把內建與擴充SSD直接與處理器連結,擴充SSD與內建SSD有相同的效能
Xbox Velocity Architecture 高速架構
PS5果個係XBX嘅兩倍再加6層vs2層嘅內建優先知次序分層

引用:

為彌補記憶體不足,在內建儲存轉為SSD,大幅提升讀寫效率的狀況下,
XSX可把SSD作為虛擬記憶體,在此基礎上,微軟為XSX開發一套結合軟硬體的架構,
最佳化整個流程,讓100GB放在SSD的遊戲素材,可以被開發者瞬間存取,
如果你要用來做Ram disk 的話,有啲資料其實可以參考吓嘅。以SSD嘅transfer rate來講,
XBX大約係DDR 266咁上下,而PS5嘅就大約係DDR2 533咁上下
至於Full spec的話我都係叫大家去睇Road to PS5。係好值得睇嘅

此篇文章於 06-15-20 12:47 AM 被 MTse 編輯。
MTse 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-15-20, 09:31 AM   #435
qwe
Game Master

唔太理解上面嘅技術文

近排見到DF文,話PS5主要係30fps, 而xbox就60fps,以mhw經驗有比較真係差好多
舊 06-15-20, 10:30 AM   #436
ayane123

註冊日期: Sep 2003
引用:
作者: qwe 查看文章
唔太理解上面嘅技術文

近排見到DF文,話PS5主要係30fps, 而xbox就60fps,以mhw經驗有比較真係差好多
其實唔洗明,只要你記住PS5個SSD係幾勁得就
但資料交換快都只係影響到Load game速度同畫面填充率
做靚畫面高Frame rate未又係睇CPU/GPU

好快見真將
你預計係DF編文講既咁上下就得
ayane123 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-15-20, 10:57 AM   #437
billlam
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2002
PS5 - 5.5 GB/s (raw), 8-9 GB/s (compressed)
XBSX - 2.4 GB/s (raw), 4.8 GB/s (compressed)

現階段係SSD方面PS5點都係有絶對優勢㗎啦, XBSX個Compression Ratio幾好都唔足以比對PS5硬件上的差異

S$係用現有壓縮技術再在硬體上加強, 而M$係用現有硬體再在軟件上加強, 由此亦可以睇出S$做硬件出身同M$做軟件出身對主機設計理念上的分野, 都幾有趣~

PS5個設計目的似係想改變遊戲設計既方向, 但問題係當中既優勢是否好到足夠贏得到其他遊戲廠既支持, 就真係要觀望下了~

但點都好, 下世代主機大戰比我想像中有趣得多~
billlam 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-15-20, 11:31 AM   #438
MTse
Crazy Gamer

PSN  IDMTSe
引用:
作者: ayane123 查看文章

做靚畫面高Frame rate未又係睇CPU/GPU
你個loading speed少人一半你可用嘅assets budget就少一半或者等長人一倍時間。坳都無謂坳

當然你唔明嘅就放長雙眼睇啦。你實見到個分別嘅

此篇文章於 06-15-20 11:36 AM 被 MTse 編輯。
舊 06-15-20, 11:34 AM   #439
MTse
Crazy Gamer

PSN  IDMTSe
引用:
作者: billlam 查看文章
PS5 - 5.5 GB/s (raw), 8-9 GB/s (compressed)
XBSX - 2.4 GB/s (raw), 4.8 GB/s (compressed)

現階段係SSD方面PS5點都係有絶對優勢㗎啦, XBSX個Compression Ratio幾好都唔足以比對PS5硬件上的差異

S$係用現有壓縮技術再在硬體上加強, 而M$係用現有硬體再在軟件上加強, 由此亦可以睇出S$做硬件出身同M$做軟件出身對主機設計理念上的分野, 都幾有趣~

PS5個設計目的似係想改變遊戲設計既方向, 但問題係當中既優勢是否好到足夠贏得到其他遊戲廠既支持, 就真係要觀望下了~

但點都好, 下世代主機大戰比我想像中有趣得多~
8-9G/s 已經係最低門檻,如果啲壓縮做得好啲佢最高可以做到22GB/s㗎
舊 06-15-20, 12:05 PM   #440
C.K.F.

引用:
唔太理解上面嘅技術文

唔太理解上面嘅技術文唔緊要, 你只要相信PS5硬件設計係最好最完美就得, 有問題的只係班寫game的人唔識嘢唔識發揮部機.
我咁講你懂的~

"Sony's engineers suck at GPU design, as the GS proves. The Dreamcast with a older GPU design destroys the GS in the PS2 when it comes to features. The GS is a very simple rendering part. Sony bragged so much about how many pixels they can push, but never talked about the quality of the pixels being pushed." - Edge
C.K.F. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-15-20, 12:43 PM   #441
billlam
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2002
成日腦補人哋心裏面諗乜, 其實最大偏見就係自己

見有新野出, 期望下有咩新可能性有物咁出奇? 出到嚟真係唔得, 再鬧都未遲啦?

想了解多啲硬件咪討論下, 唔鍾意無認識咪只講GAME囉, 有物大不了?

成日係到放負, 講埋的冇營養嘅嘢, 都唔知做物, 結果又流於口水戰...
billlam 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-15-20, 01:12 PM   #442
STRIFE

註冊日期: Jun 2009
PSN  IDOvErKilL6517
XBox Live Gamertag日psn: Lighting6517
引用:

見有新野出, 期望下有咩新可能性有物咁出奇? 出到嚟真係唔得, 再鬧都未遲啦?

想了解多啲硬件咪討論下, 唔鍾意無認識咪只講GAME囉, 有物大不了?

成日係到放負, 講埋的冇營養嘅嘢, 都唔知做物, 結果又流於口水戰...
其實只係PS5硬件達唔到佢心中既要求, 咪變hater周圍唱衰囉
情況同小朋友得唔到佢想要既玩具就發老皮一樣, 不過另一角度睇,佢只係期望太高
PS5既硬件應該要有5-6萬既PC配置佢可能先唔嘈

引用:
唔太理解上面嘅技術文

邊度睇?

此篇文章於 06-15-20 01:15 PM 被 STRIFE 編輯。
STRIFE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-15-20, 02:00 PM   #443
darkvolver
God of Gamer
頹冗

註冊日期: Oct 2005
PSN  IDhwong909
我都係個句.....

個design係ok...個hardware做到一個水準便可以,我預期銷量會不錯。

舊 06-15-20, 02:14 PM   #444
Eking

註冊日期: Feb 2006
話PS5主要係30fps.....? 指GAME畫面? 點樣去決定呢? 都未有GAME玩得

舊 06-15-20, 02:34 PM   #445
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
已經唔記得PS 1、2時代個ANALOG係可以手動選擇開關。

PS3初代無震果個手掣可以話係PS系入面最差,
無驚喜,個Sixaxis無乜遊戲支援…

宜家第二代PS4手掣都幾好用,
內置喇叭仔玩部份遊戲時會多咗臨場感。

雖然唔玩VR嚟講前方的光Bar真係多餘的耗電裝飾嚟,
TouchPad上的光bar用嚟顯示血量之外就無用。

TouchPad的靈敏度又唔夠用嚟辨識手寫字。

The Evolution Of The PlayStation Controller

The PlayStation brand has carved out its own identity over the last few decades, in no small part because of the iconic line of PlayStation controllers. From the very start the PlayStation design was influential, having popularized elements like dual shoulder buttons and a handlebar design. But the company has continued to drive trends with elements like vibration, pressure-sensitive buttons, and a touchpad.

Not every experiment was a success, however. The much-derided boomerang controller never even made it to market, and its replacement, the Sixaxis, removed a popular feature. The path of the PlayStation controller has been a rocky one, and we outline all of it in the video above as we look ahead to the PlayStation 5 controller, the DualSense.

https://www.youtube.com/watch?v=rxu8XwkOlLo

IDGAF 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-15-20, 03:32 PM   #446
qwe
Game Master

引用:
作者: Eking 查看文章
話PS5主要係30fps.....? 指GAME畫面? 點樣去決定呢? 都未有GAME玩得
https://www.eurogamer.net/articles/d...next-gen-dream

佢都係睇片分析,唔係實機其實估
舊 06-15-20, 03:52 PM   #447
LR猫
ˊ_>ˋ

註冊日期: Dec 2007
PSN  IDLucifeRyan
https://plashspeed.info/

三國志大戰 ic:銀猫
鏟手遊保平安
LR猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-15-20, 05:49 PM   #448
PS5Pro
Junior Member

註冊日期: Jun 2020
引用:
作者: STRIFE 查看文章
其實只係PS5硬件達唔到佢心中既要求, 咪變hater周圍唱衰囉
情況同小朋友得唔到佢想要既玩具就發老皮一樣, 不過另一角度睇,佢只係期望太高
PS5既硬件應該要有5-6萬既PC配置佢可能先唔嘈
指緊邊個?
PS5Pro 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-15-20, 05:50 PM   #449
PS5Pro
Junior Member

註冊日期: Jun 2020
引用:

射地圖炮?
PS5Pro 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-15-20, 06:57 PM   #450
DevilElvis
The One
還我香港!!

註冊日期: Aug 2002
3DS Friend Code5386 8293 2357
PSN  IDDevilElvis
好耐無新會員喇

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
DevilElvis 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
亞洲首個PLAYSTATION®3遊戲製作課程─「數碼創意大本營」 Designer 電視遊戲討論版 7 04-30-08 06:57 PM
Playstation 1 問題 Gizmo 電視遊戲討論版 5 04-29-04 03:35 PM

現在的時間是 03:52 AM

手機版 | APP版