Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 03-15-20, 07:29 PM   #1
武藤遊戲
The One

註冊日期: Nov 2004
Wii U ID(ω・∩(ω・∩(ω
PSN  IDペロペロ(^ω^)
XBox Live Gamertag>_>
安里アサト 『86-エイティシックス-』 l 小說繼續

慘了A-1逼牆ww
最近插畫師nicovideo作畫生放送不好評炎上推特封人

【しらび】Twitterの指摘リプでフォロワーをブロック

// https://sugaropenarea.com/entertainment/4263/

京都事件你識知她不畫

開播後某blog版ALDNOAH.ZERO作品比較bug討論澤野弘之...

此篇文章於 04-23-22 08:55 PM 被 武藤遊戲 編輯。
武藤遊戲 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-16-20, 12:14 AM   #2
ra2hk
Senior Gamer

註冊日期: Nov 2006
PSN  IDEXAMPLEFOUR
希望唔好變慘遭動畫化
ra2hk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-28-20, 09:09 AM   #3
武藤遊戲
The One

新プロジェクト

舊 11-06-20, 05:13 AM   #4
武藤遊戲
The One

我對編集部無言上層決定
上個月小說新作還在

https://dengekibunko.jp/product/2020/11/

舊 11-07-20, 12:32 AM   #5
ra2hk

引用:
作者: 武藤遊戲 查看文章
我對編集部無言上層決定
上個月小說新作還在

https://dengekibunko.jp/product/2020/11/
唔明 咩事
舊 04-25-21, 12:02 PM   #6
野良猫
God of Gamer
肥倫

註冊日期: Feb 2008
開頭搞笑,尾段……

的確白毛所做嘅嘢只係自我滿足
被人閙醒係好事

有人死咁大件事都唔整戰鬥只係畫面郁幾下,A1你都好慳啫
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-25-21, 05:39 PM   #7
十一月
Game Master

註冊日期: Jan 2003
最後我唔係好明發生咩事。
白毛睇住單機即將同敵人相遇時,到底是想做乜?
我見佢好似想阻止,但結果又冇阻止。
抑或佢判斷錯誤,以為單機贏得到?
十一月 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-25-21, 05:44 PM   #8
野良猫
肥倫

引用:
作者: 十一月 查看文章
最後我唔係好明發生咩事。
白毛睇住單機即將同敵人相遇時,到底是想做乜?
我見佢好似想阻止,但結果又冇阻止。
抑或佢判斷錯誤,以為單機贏得到?
白毛睇地圖慢咗
嗰時我方已經入咗沼澤郁唔到,敵人殺到,便當
舊 04-26-21, 11:09 AM   #9
Lamsze
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2013
引用:
作者: 野良猫 查看文章
開頭搞笑,尾段……

的確白毛所做嘅嘢只係自我滿足
被人閙醒係好事

有人死咁大件事都唔整戰鬥只係畫面郁幾下,A1你都好慳啫
如果投入女主角度視度,你就係睇唔到現場,只睇到一點慢慢甘入陷阱消失,我覺得呢下唔畫出黎又OK,特別佢播既方式係兩邊視角,突然播果邊反而破壞
Lamsze 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-23-21, 09:51 AM   #10
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
睇住越來越少人但都無崩潰..原來一開始已經有全滅覺悟

特殊彈頭

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。

此篇文章於 05-23-21 09:55 AM 被 亍 ◣ 編輯。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-23-21, 10:51 AM   #11
野良猫
肥倫

其實故事發展落去班白豬遲早都係滅國
舊 05-23-21, 08:57 PM   #12
RPG之鬼

註冊日期: Sep 2002
劇透一下
如果是一季番就即係完第一本小說(剛睇見完)
內容其實改咗唔少(定係睇完唔記得咗?)
因為如果唔做果啲就sell唔到side product?

白豬

因為佢地認為頂多兩年就得所以兩年後真係滅國
女主是少數在滅國前已有準備
先前提到一些頂唔順的管制官會在滅國後支撐國家
至於86還有一班人會控制共和國重要設施

說好不好睇,至少不是時下賣女角賣可愛或超能力之類
藉得一睇

舊 06-06-21, 07:00 PM   #13
野良猫
肥倫

今集完咗佢咪幾好,下集仲有咩可以講?

今集女主好感度升番唔少
為咗救小隊連好友都威脅
舊 06-06-21, 10:01 PM   #14
RPG之鬼

引用:
作者: 野良猫 查看文章
今集完咗佢咪幾好,下集仲有咩可以講?

今集女主好感度升番唔少
為咗救小隊連好友都威脅
首先我未睇架
劇透 - 小說係咁

主角離開咗之後會有幾件事
1) 再次遇見佢阿哥
2) 共和國dead end
3) 另一個國家出現

依佢進度應該下集會係10集會係1)內容,11集會係2)內容,12集會是3)內容
其實小說呢段都會部都係第一冊裡XD

舊 06-07-21, 12:21 AM   #15
ra2hk

引用:
作者: RPG之鬼 查看文章
首先我未睇架
劇透 - 小說係咁

主角離開咗之後會有幾件事
1) 再次遇見佢阿哥
2) 共和國dead end
3) 另一個國家出現

依佢進度應該下集會係10集會係1)內容,11集會係2)內容,12集會是3)內容
其實小說呢段都會部都係第一冊裡XD
11集完

10應該再遇阿哥然後比齊亞德救返
11共和國玩完然後男女主相遇
舊 06-07-21, 11:23 PM   #16
fiendray
未来は僕らの手の中

註冊日期: Jan 2006
Nintendo Switch ID8526-5981-1889
3DS Friend Code0860 3263 4537
套野真心唔錯
如果可以今集完就更加正
之後出OVA白豬滅國
fiendray 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-08-21, 11:24 AM   #17
s2001154
Crazy Gamer
~酒田~

註冊日期: Dec 2006
PSN  IDSakata2014
所以其實最後5個都無死?
最後出Signal lost但又夾著彼岸花畫面
s2001154 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-08-21, 01:02 PM   #18
LR猫
ˊ_>ˋ

註冊日期: Dec 2007
PSN  IDLucifeRyan
引用:
作者: s2001154 查看文章

Signal lost係離開咗共和國嘅觀察範圍

三國志大戰 ic:銀猫
鏟手遊保平安
LR猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-08-21, 01:04 PM   #19
十一月
Game Master

註冊日期: Jan 2003
引用:
Signal lost係因為超出了訊號可達的距離。
十一月 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-08-21, 07:31 PM   #20
RPG之鬼

引用:
作者: fiendray 查看文章
套野真心唔錯
如果可以今集完就更加正
之後出OVA白豬滅國
原作係好看
CG又唔錯
係演出平淡

引用:
開估不如繼續睇,差少少炸

咁你都係要知就係

五人生還
先前一戰打醒咗阿哥(阿哥有講佢點解會想殺辛)
五人在今集之後便東走,避到就避,打到就打
之後只淨辛果架機還未爛晒,但又再比機圍
辛想犧牲自己以令其他人逃走時佢阿哥出嚟解圍
戰後阿哥真係死咗然後就比聯邦(前身是開發機兵的帝國)救咗
兩年後白豬亡國,女主成為出色指揮管並同其他86一齊戰鬥
其他86會保護共和國是為了物資
之後女主應聯邦要求前去救援而與五人重聚
第一冊完 <-- 動畫呢一輯只係做咗第一冊XD

此篇文章於 06-08-21 07:39 PM 被 RPG之鬼 編輯。
RPG之鬼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-08-21, 09:46 PM   #21
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
白毛妹妹終於覺醒成為白髮魔女,為求目的不擇手段,連自己親友都利用

既然共和國由始至終都對86人不仁,白毛亦唔再客氣,連上頭批准都費事攞,直接hack入共和國嘅迫擊砲系統去協助先鋒部隊

男主阿哥亦係白毛利用對像。白毛知佢潛意識希望無時無刻保護弟弟,所以就利用呢點令佢就算變成只有頭顱嘅機械喪屍,都仍然會無意識地保護男主被迫擊砲傷害。

先鋒部隊大獲全勝後,成功逃離共和國逼害,雖然前方係已被機械軍團攻陷嘅帝國,但總好過留喺共和國日日遭受歧視逼害。感覺帝國並未死晒人,入面仍然會有唔少生還者好似Terminator嘅反抗軍般繼續抵抗機械軍團。況且,男主本身出身帝國,應該會識得啲人。

Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-09-21, 08:11 AM   #22
RPG之鬼

引用:
作者: Kinny Riddle 查看文章
白毛妹妹終於覺醒成為白髮魔女,為求目的不擇手段,連自己親友都利用

既然共和國由始至終都對86人不仁,白毛亦唔再客氣,連上頭批准都費事攞,直接hack入共和國嘅迫擊砲系統去協助先鋒部隊

男主阿哥亦係白毛利用對像。白毛知佢潛意識希望無時無刻保護弟弟,所以就利用呢點令佢就算變成只有頭顱嘅機械喪屍,都仍然會無意識地保護男主被迫擊砲傷害。

先鋒部隊大獲全勝後,成功逃離共和國逼害,雖然前方係已被機械軍團攻陷嘅帝國,但總好過留喺共和國日日遭受歧視逼害。感覺帝國並未死晒人,入面仍然會有唔少生還者好似Terminator嘅反抗軍般繼續抵抗機械軍團。況且,男主本身出身帝國,應該會識得啲人。
主角提過佢連大哥係點樣都唔記得,更何況識得的帝國人
去到聯邦有提少少主角背景

舊 06-09-21, 10:44 AM   #23
佐佐木莊尼
Game Master
亂入禁止

註冊日期: Nov 2002
見日本唔少人批評哩套抄亡国のアキト同鉄血のオルフェンズ, 但睇左咁多集動畫覺得好睇過亡国のアキト好多, 起碼少了那種故弄玄虛的感覺

新 FF14 - (Bahamut) - Icecream Sandwich, 回復 + 職人 (已引退)

GW2 - (Tarnished Coast) - Arturia P Saber, warrior || Asuna Alfheim Yuuki, Elementalist (兼職)
佐佐木莊尼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-09-21, 11:48 AM   #24
RPG之鬼

引用:
作者: 佐佐木莊尼 查看文章
見日本唔少人批評哩套抄亡国のアキト同鉄血のオルフェンズ, 但睇左咁多集動畫覺得好睇過亡国のアキト好多, 起碼少了那種故弄玄虛的感覺
其實呢啲好多都抄二戰,咁不如...XD
回響方面外國會好好多,因為86的定位

舊 06-09-21, 12:22 PM   #25
LR猫
ˊ_>ˋ

註冊日期: Dec 2007
PSN  IDLucifeRyan
引用:
作者: RPG之鬼 查看文章
其實呢啲好多都抄二戰,咁不如...XD
回響方面外國會好好多,因為86的定位
但黑人都係劇中最早死果個

三國志大戰 ic:銀猫
鏟手遊保平安
LR猫 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[動畫] くまなの 「くま クマ 熊 ベアー」 TVアニメ化決定! 事丫娃些 日本動漫畫討論版 13 03-18-23 12:06 AM
[動畫] あっと「のんのんびより」TVアニメ化決定 money 日本動漫畫討論版 132 03-29-22 04:15 AM
[動畫] オルタンシア・サーガ TVアニメ化決定 l l Aniplex x SEGA 武藤遊戲 日本動漫畫討論版 1 11-19-21 03:38 PM
「温泉幼精ハコネちゃん」、TVアニメ化決定 money 日本動漫畫討論版 1 08-07-15 01:31 AM
椎名橙『それでも世界は美しい』TVアニメ化決定! money 日本動漫畫討論版 27 06-22-14 05:16 PM

現在的時間是 05:19 PM

手機版 | APP版