Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 體育版 > 球會討論區

主題工具 顯示模式
舊 04-02-22, 08:40 PM   #1176
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

註冊日期: Jan 2003

流胃兄x民賤聯.無恥黨x禮義廉......
250311.3975.12363
Busconcamp 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-02-22, 08:41 PM   #1177
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

舊 04-02-22, 08:43 PM   #1178
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

舊 04-02-22, 08:50 PM   #1179
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

[多奇出品] - 請勇於面對今非昔比的曼聯

依兩個星期無曼聯嘅比賽,筆者諗下有咩題目可以寫嘅時候,第一時間就想寫一位中堅,因為最近麥佳亞都有好多爭論點,但係筆者之前寫過佢,所以就想寫其他中堅。然後心諗不如寫里奧費迪南,但係筆者又曾經寫過,最後,有師兄提議不如寫史譚啦,嗰時心諗,吓!自己當時仲未留意曼聯喎。但既然有人提議就試吓啦,之後就睇番曼聯1998-1999年攞三冠王嘅Season Preview,睇完就發覺史譚第一年加盟球隊嘅表現未如想像中出色,反而有啲嘢筆者更有興趣想寫,就係自己對當時嘅曼聯第一印象。

曼聯喺前一季俾死敵阿仙奴攞咗聯賽冠軍,針對前鋒線同後防線較弱嘅問題,球隊就簽咗約基同史譚增強實力,但佢哋當時係咪真係可以即時融入球隊,發揮作用呢?無人知。不過,有個消息就可能資深球迷會有印象,就係碧咸喺世界盃做咗英格蘭國家隊嘅輸波罪人,更成為當時球迷嘅公敵。喺咁多唔穩定嘅因素下,再加上開季頭18場比賽只係得到8勝7和3負排第三嘅成績同埋聯賽杯第五圈俾熱刺淘汰出局,真係無人估到佢哋最後會同時攞到英超、足總盃同埋歐冠杯冠軍,成為三冠王。

喺依一季當中球隊從數據上俾筆者嘅感覺係攻擊力好強但防守力非常普通,佢比當季英超排第二嘅阿仙奴失多20球,而得球就多過阿仙奴21球。喺賽程上,上天好似有心作弄球隊咁,喺足總盃先後對過利物浦、車路士同埋阿仙奴,而歐聯就對過拜仁、巴塞、國米、祖記,然後決賽又對番拜仁,簡直係精彩。

由於筆者第一次睇當時曼聯比賽嘅表現,對比依家嗰隊嘅感覺有啲怪怪地,怪怪地嗰隊係指1998-1999球季嘅曼聯。果陣時球員有碧咸、傑斯、史高斯、高爾、約基、蘇B、舒寧咸、堅尼、史譚、舒米高等等,領隊係費格遜。球員外表睇起上嚟完全唔覺得佢哋好勁,平均身高唔算突出、整體上又唔係好大隻,從外表睇起上嚟碧咸、傑斯係幾靚仔、蘇B就娃娃臉、約基就成日笑笑口、舒寧咸睇落好和善、史高斯生得好細粒,係堅尼有隊長風範同埋舒米高好有氣勢。佢哋當時尤其係組織攻勢,喺曼聯球員嘅角度睇係好簡單、好直接同埋出於本能,但喺對手嘅角度睇係好複習、係預計唔到同埋係排山倒海。例如:有一場對李斯特城,碧咸斬波俾禁區入面嘅隊友,睇真啲原來係史譚,然後佢接應傳送第一時間射入。筆者心諗,點解史譚會喺對方禁區度嘅?對諾定咸森林嗰場,有球波史高斯紮定馬準備勁射之際,結果撻Q撻俾蘇B,然後俾佢射入。仲有對車路士嗰場,畢特接應左路傳中球射門,點知前面高爾阻住,當時高爾已經跳起避開,但都係省到高爾隻腳,之後個波竟然喺佢腳下,結果高爾就順勢一射入網。筆者舉嘅例只係好少部份,其他好多入球都非常精彩,值得一睇。無錯,球隊每場比賽都踢得辛苦,但佢嘅對手踢得仲辛苦,就算好早階段得到領先嘅優勢,最後反而係被捱打。

如果要用一個角色去形容當時隊曼聯,筆者會用日本卡通片聖鬥士星矢嘅主角星矢。首先,論鬥志,球隊擁有打不死嘅精神,佢哋往往能夠喺劣勢中爬番起身。例如足總盃四強對阿仙奴,球隊尾段打少一個人兼被罰十二碼嘅劣勢下,先憑舒米高救出伯金嘅射門,然後傑斯一扭四射埋入網,以1:0擊敗對手。次回合作客對祖雲達斯,喺開賽11分鐘俾恩沙基梅開二度下,最後憑整體球員嘅鬥志反勝3:2。仲有對拜仁嘅決賽就更加唔洗多講,喺6分鐘先失1球下,最後喺完場補時階段絕地反擊贏2:1。其次,論對手,球隊每次遇嘅對手都好強勁。單睇有名氣嘅有李華度、朗拿度、巴治奧、施丹、恩沙基、奧雲、舒利亞同伯金等等,簡直係數唔晒。最後,論戰果,無論比賽過程係幾咁艱苦、幾咁困難,最後都能夠一一戰勝強敵,締造神話。

呢隊就係費格遜時代所締造嘅曼聯,一隊能夠俘虜眾多球迷嘅一隊曼聯。後費格遜時代由莫耶斯、雲高爾、摩連奴、蘇B同蘭歷克所帶嗰隊同樣地叫曼聯。我哋應該不斷懷緬過去,還是應該面對現實?伊巴曾經提過,曼聯應該展望將來,而不應該不斷活在過去之中,我哋球迷又應該點呢?

舊 04-02-22, 08:51 PM   #1180
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

舊 04-02-22, 08:52 PM   #1181
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

舊 04-02-22, 08:53 PM   #1182
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

舊 04-02-22, 08:54 PM   #1183
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
曼聯躉紅魔鬼地帶[VOL.97] ~CLOSED~ Busconcamp 球會討論區 1020 11-20-21 09:25 PM
曼聯躉紅魔鬼地帶 [VOL.85]~CLOSED~ Busconcamp 球會討論區 1020 04-10-14 09:28 AM
曼聯躉紅魔鬼地帶 [VOL.83] ~~~CLOSED~~~ Busconcamp 球會討論區 1000 11-25-13 01:33 AM
曼聯躉紅魔鬼地帶 [VOL.82] ~~~CLOSED~~~ Busconcamp 球會討論區 1000 09-18-13 11:38 AM
曼聯躉紅魔鬼地帶 VOL.81 ~~~CLOSED~~~ Busconcamp 球會討論區 1001 07-12-13 03:15 AM

現在的時間是 10:16 AM

手機版 | APP版