Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Entertainment TREND

主題工具 顯示模式
舊 06-23-20, 11:47 AM   #26
王小虎
God of Gamer

註冊日期: Apr 2002
黑人女角係第一集的Gaal Dornick,因為對白上係Hari Seldon有問過佢知唔知咩係psychohistory。睇得出加咗動作,其實原小說係純劇情,照拍出嚟應該幾悶。

基地系列所講的理論,係話統計數學可以預測到個世界未來會點樣,然後可以做一啲事去將未來某程度改變,例如將帝國滅亡後復原的時間縮短。而成個故事其實係將人類進程的歷史分析再變化演繹,例如講到人類史點樣由工業變化到宗教主導,再由宗教變化到科技主導。
王小虎 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-24-20, 04:25 PM   #27
肉羊哩咖
griffin611

註冊日期: May 2008
補充小小:個系列受史書《羅馬帝國興亡史》影響而創作。可以話係元祖嘅銀河帝國,星戰個城市星球 Coruscant 幾乎抄足。

舊 07-12-20, 04:01 AM   #28
肉羊哩咖
griffin611

灰犬大戰狼群

Greyhound 可以話係 ATV+ 第一套原創電影,Tom Hanks 大人有份監製同編劇。總括:中挺。

好:套片唔長,粒半鐘都無,故仔好集中,戰鬥場面之間無乜冷場,你鍾意軍事和/或歷史劇嘅應該幾啱睇。

唔係咁好:全部由艦長呢位主角嘅視點出發,難免出現「講多過做」嘅情況,加上太集中落主角度,其他人物路人化得滯;部份戰鬥場面,有啲唔合理,遲啲再講。

又唔會同經典嘅《追擊赤色十月》入面辛康納利去比,始終兩個角式動機同性格都唔同。Tom Hanks 算演得唔錯。

此篇文章於 07-12-20 04:35 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-13-20, 06:52 AM   #29
肉羊哩咖
griffin611

潛水怕屈機

下面有啲關於戲入面嘅用語同背景,方便觀賞時候會易明啲,有透封咗,純粹拋書包,不喜勿入:

海上運輸:當年英帝號稱「日不落之國」,但係政治中心係個島國,無乜天然資源,唔好話打仗,連食同用嘅,都要靠外面輸入嚟。飛機載唔到咁多,一定要用船;就係因為兩次大戰都係咁,所以之後英國政府大力推展島上農業。

大西洋戰役:納粹德國深明海運係英國嘅生命線,佢水面戰力又唔夠傳統海軍大國英國佬嚟,所以主力發展又平啲又易生產又大量使用嘅潛艇,用嚟截擊英國啲補給。因為主要發生嚮大西洋,是為大西洋戰役。

潛艇:最原始嘅隱形武器,因為水底下肉眼見唔到。嗰陣時嘅科技嚟講,水下面行要用電池,速度慢過一般商船,續航力亦好有限,所以打嘅時候先會潛水,平時就水面行柴油,順手义埋電。武器以魚雷威力最大,炸穿船底唔沉都慢落嚟;以當時主力嘅七式潛艇咁計,彈數前後夾埋得14發,對受咗傷或者落單無還擊力嘅商船,多數用浮上水用支 88 mm 大炮搞掂,支炮仔對有裝甲嘅軍艦又無乜用。亦因為咁,多數會埋伏嚮目標前面,因為後面追,唔係追唔到就係畀護航嘅趕走。而家啲潛艇有啲仲大隻過啲快速艦,但再大都好,啲人都傳統咁叫佢哋做「艇」。

護衛:因為一戰領過嘢,所以由「新大陸」過去英國嘅船,都集中埋一齊,由驅逐艦護送,雖然驅逐艦細火力又唔夠,但勝在行得快,發現潛艇嘅時候可以好快咁趕去接敵。另一方面,同盟國生怕境內有軸心國間諜,所以船團嘅行踪視為高度機密。其實戲之前,41年英美已經開始用護航空母,通常由商船改裝,陪住船團作為空中搜索反潛戰力。另外,43 年開始,船團有專用嚟反潛嘅「獵人」戰船,之前驅逐艦甩咗潛艇會返返去船團唔理,但「獵人」唔會,對潛艇咬住唔放,係極可怕嘅敵人。

聲納:用水下嘅「喇叭」發聲,用水下咪(hydrophone) 聽啲反彈返嚟嘅聲波,探測水下面有咩物體嘅方位同距離,有啲似雷達個原理。原本用嚟水下導航,但用嚟搵潛水艇都好好用。唔止反潛嘅水面艦,潛艇上面都有。缺點係反彈嘅音波距離有限,對家嚮遠過有回音嘅距離都聽到「你把聲」,所以潛艇絕少會「開䡰」。離題:電腦網絡試地址有無反應個動作叫 ping,係出至聲納嘅使用。

Hydronphone effect : 水下收音咪,當潛艇好近支咪嘅時候,會聽到轉動中縲旋槳,產生出嚟啲真空泡「爆開」嘅聲。當時啲科技唔係咁先進,而家嘅唔只遠遠都聽到,甚至因為動力爐同縲旋槳嘅差異,連係隻艇嘅名都分到出嚟。

Huff Duff:當時德國潛艇同總部聯絡,會用高頻無線電,盟軍叫呢個做 Huff Duff,因為高頻,個無線電輻射無咁散,盟軍截到個通訊,可以大致知道潛艇嘅位置。

雷達:當年係幾新嘅科技,對採測飛機作用仲係幾有限,但對海面相當有效,可以目視距離外都探測到潛望鏡距離同方向。

狼群戰術:39 同 40 年呢啲「好日子」,德軍多數就咁一隻去進攻運輸船,但之後唔止有船團,盟軍嘅技術同經驗多咗,組織嚴密咗,單拖好難有斬獲;之後開始兩隻以上夾埋進攻,可以係一隻引開啲護衛,其他嘅靜靜埋去「開餐」。開頭都幾成功,但當盟軍技術戰術好咗,護衛數量多到可以有專職獵潛戰艦嘅時候,德軍已經輸咗場戰役。另外,日本好似英國咁,絕大部份資源都靠海路運返去本國度,美軍學德軍咁用潛艇截殺,連狼群戰術都抄埋。

餌誘:當年德軍嘅潛艇係用放出「鑵頭空氣」,誤導敵人用嚟甩身,盟軍稱之為 bold。

火災:除咗船底入水,船另一個大敵係火,火災失控唔止可能會燒爆隻船,亦可以燒到隻船無晒動力,同沉咗無乜分別。唔洗去咁遠睇中途島火災有幾大威脅,睇八十年代福克蘭,英軍有啲艦就係因為一粒炸彈而燒到廢咗。

位置圖:戲入面戰情中心係有張咁嘅枱,上面畫晒敵我位置同航向,當時無電腦亦無計數機,係靠咁去幫手做戰術決定;潛艇上都有張咁嘅枱,當然細好多,亦可以用嚟計出發射每支魚雷角度同時機。實情當年啲潛艇,可以同時齊射幾支魚雷(七式前方有4支魚雷管),扇形咁散開,等目標無得避,亦好以搏多發同時命中,對大型目標特別有效。

此篇文章於 07-13-20 06:57 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 07-15-20, 12:48 AM   #30
肉羊哩咖
griffin611

一套 graphic novel Snow Blind 居然引嚟六間片商爭奪,最後由 Apple 以高價投得,Jake Gyllenhaal (Brokeback Mountain, Spiderman: Far From Home) 有份演出,由 Gustav Möller 執導。另一套 Apple 咱家製作。
https://deadline.com/2020/07/jake-gy...on-1202982809/

無睇過套書,睇返啲雞精講有少年一個唔覺意發現佢啲屋企人,原來係受証人保護,引嚟仇家追殺嘅故事。

舊 07-15-20, 09:59 PM   #31
肉羊哩咖
griffin611

湯漢斯大人早前接受 Stephen Colbert 專訪,除咗講佢捐咗啲血清做抗肺炎研究之外,當然講佢套新戲 Greyhound,今次唔會好似上次衛報單嘢咁吐糟,講佢嚮 Kidd 級驅逐艦拍片嘅經歷(雖然套戲入面隻艦唔係呢個型號),亦講同佢公子同台演出嘅想法(演邊位有興趣可以搵搵)。

舊 07-28-20, 03:20 AM   #32
肉羊哩咖
griffin611

美國著名清淡節目主持人 Oprah 未開台之前,已經簽咗幾份合作計劃,而佢個 The Oprah Conversation 會訪問啲政治思想領䄂,仲有啲大師級人碼。第一話七月卅號上。

舊 08-12-20, 03:54 AM   #33
肉羊哩咖
griffin611

間諜片 Tehran 講一名伊朗出世嘅以色列特工,潛入德克蘭破壞伊朗核子武器嘅故事,一共8話,9月25號上。

舊 09-20-20, 02:46 AM   #34
肉羊哩咖
griffin611

受 John Campea 推介,開始追 Ted Lasso,逢星期五上一話,而家共有 8 話,全季(?)共有 10 話。可以講暫時都幾好嘅,追完再講。

按,繼《獵犬號》亂嚟之後,呢套譯《乜都得教練》,好心,除咗好老土之外,又唔係幾對題,好心 Apple 咁疊水,搵過個翻譯好冇?!

舊 10-02-20, 04:06 PM   #35
肉羊哩咖
griffin611

波,係圓嘅

一個教開美大學美式足球,突然被請去做英超球隊教頭,咁都得?Ted Lasso 原形係 NBC 用嚟宣傳足球嘅(當然係英式),而家開個短篇畀佢。如果一心諗住有波睇嘅會好失望,除咗季尾之外,大部份都係口噏,主要賣英美文化差異,同滿瀉嘅人情味;故仔幾公式,基本上都估得都跟住點發展:睇主角點執返好隊,解決問題,呢味就留返畀啲講企管啲友講。 輕輕鬆鬆半粒鐘一話,引得人追落去,中上。

此篇文章於 10-02-20 04:16 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 10-29-20, 05:32 PM   #36
肉羊哩咖
griffin611

Ted Lasso 據報收得,第三季(無打錯)都批咗。

舊 11-01-20, 03:34 AM   #37
肉羊哩咖
griffin611

婚姻加冰無凈飲

On the Rocks 係另一套 Apple 出資攝製電影,由 Sophia Coppola 編導,搵到 Bill Murray 再度演出佢都唔少嘢。成套片有啲 Lost in Translation 嘅味道,不過換咗女主角係佢個女,因為懷疑佢老公出軌,做老豆又懶緊張出手,加上佢自己到處滾就覺得全部男人都係咁;結果⋯⋯可惜笑料嘅係好薄嘅襯托,主題都係做女人嗰種無安全嘅心態。主要睇 Bill Murray 演出,真係救返成套戲;另一方面,Apple 拍得好鬼電視電影感,仲大陣過 Netflix,當另一邊拍電視直逼電影 -- 總結:中間。

此篇文章於 11-01-20 03:39 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 11-20-20, 08:08 PM   #38
肉羊哩咖
griffin611

For All Mankind 新一季 2月 19號上。

舊 01-15-21, 03:26 AM   #39
肉羊哩咖
griffin611

羅素兄弟執導, Tom Holland 主演嘅 Cherry,3月12 號上架。戰爭後遺症片,期待。

舊 03-01-21, 03:55 PM   #40
肉羊哩咖
griffin611

第 78 届金球獎,Ted Lasso 嘅 Jason Sudeikis 拎最佳電視刻劇(音樂/喜劇)男主角

舊 07-10-21, 04:43 PM   #41
肉羊哩咖
griffin611

Foundation 有新予告

舊 08-20-21, 12:17 AM   #42
肉羊哩咖
griffin611

最新予告:

好似好正,但冇人做反應,冇人拆解,可惜。

舊 09-24-21, 05:16 PM   #43
肉羊哩咖
griffin611

《基地》(或者應該叫《根基》)頭 2 話上咗架。跟住逢週五一話。

仲有今年艾美獎,Ted Lasso 幾乎掃晒啲喜劇類啲大獎。 S2 仲有2 話先完,完咗再講。

此篇文章於 09-24-21 05:27 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 09-24-21, 11:03 PM   #44
王小虎

睇咗Foundation第一集,兩樣嘢改得幾好,Emperor加咗cloning,幾有趣,永遠真獨裁。加咗場恐襲,加強咗流放Seldon的理由,幾合理,而且有啲大場面冇咁悶。

Trantor喺我心目中唔係咁,書形容係地下城市,要搭lift去頂樓先見到太陽。不過算。成個故事係一直跳去唔同時間,等個Vault開,主角會不停咁轉人,唔知睇電視的人接唔接受到。

此篇文章於 09-24-21 11:06 PM 被 王小虎 編輯。
舊 09-25-21, 09:02 PM   #45
肉羊哩咖
griffin611

睇埋第二話,講 Trantor 會「深入」少少,但都未及星戰前傳帝都咁「大」~

有啲網評睇晒,話第五話開始「發力」,都係睇晒再評說。

舊 10-02-21, 04:33 PM   #46
王小虎

Foundation第二集已經脫離原著,當新故事睇。
舊 10-08-21, 04:54 PM   #47
肉羊哩咖
griffin611

Ted Lasso 今年艾美奬掃好多大奬。第二季有成 12話,話話唔同長度。上季正面「勵志」,今季人物嘅關係深入咗,溫情正面仲有,笑料夠, 多咗少少打波場面,不過啲黑色嘢開始浮上面,尤其係主角同某角。劇力引人追煲,有一話集中只講某配角,過程轉折有趣,但同其他話似乎冇乜關係。總結:好。

另,Foundation 第二季已批開拍得。

此篇文章於 10-09-21 11:10 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 10-15-21, 04:58 PM   #48
肉羊哩咖
griffin611

Foundation S1E5,上一話個舖排有咗成果,幾緊張,不過個主角係咪同緊 Siri 講嘢?乜都唔得嘅?!

舊 11-19-21, 05:37 PM   #49
肉羊哩咖
griffin611

Foundation S1 全 10 話,每話大約 50 分鐘左右。故仔唔多講,本人無讀呢個系列,唔講有幾跟,但但睇啲解畫片講,改到離行離勒~

頭幾話個設定幾吸引,之後分出三四條故仔線 -- 最有趣係王室嗰條,演出亦都比較好。留咗好多謎,季尾收咗好多線,開咗新線,亦有啲問題未解。Apple 呢套好揼本,特技效果好正,但跳嚟跳去,地點同時間都係,唔係難跟,但搞到故仔爭咗個焦點,除咗三王之外,好難投入去啲角式度。創作人話預咗 7 至 8 季左右嘅劇情,好明顯唔會跟住書噉走法。

舊 12-31-21, 07:33 PM   #50
肉羊哩咖
griffin611

《次神個孫》

CODA 係 Child of Deaf Adult 嘅縮寫,亦係音樂上解個休止符。呢套係法國電影重拍,故仔講女主角係佢屋企入面唯一一個有聽覺嘅成員,又咁啱佢有歌唱天份,想向呢方面進修,面對學業、家庭、前途同周圍人際關係壓力嘅故事。夾住青春成長同埋家庭倫理,後尾有場兩父女嘅戲幾感人;最出奇呢套亦係歌唱片,呢歌幾好聽。另一個好嘅地方係,據啲評論講,同法國版唔同,呢度啲有聽障嘅角式,真係聾人嚟,所以演出自然又非常可信。唔係噉好嘅係,一家人都住埋十幾年,戲入面有啲磨擦好似今日先覺噉~

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[主題公園] Apple iPhone/iPad/iPod + iTunes 討論區 XI Metal Gear NT 手機資訊/電腦軟硬討論 988 01-26-23 07:23 PM
[sell] 99% new Apple TV Gurren 買賣專區 2 06-08-15 03:57 PM
[誠徵] Apple TV 第三代 安東尼さん 買賣專區 2 06-22-14 04:26 PM
Apple iPod/iPhone + iTunes 討論區 X (請到XI繼續) Metal Gear NT 手機平板遊戲討論版 1059 11-19-12 03:20 PM
Apple TV 一問 布甸 Mac 討論區 5 01-21-11 03:29 PM

現在的時間是 02:40 PM

手機版 | APP版