Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Entertainment TREND

主題工具 顯示模式
舊 11-27-20, 06:47 PM   #276
肉羊哩咖
God of Gamer
griffin611

註冊日期: May 2008
星戰西域雄獅

The Mandalorian Chapter 13 要嚟嘅終於嚟,阿細路(終於開名 -- 不過斷估啲人叫慣咗唔會改)佔戲好重。不過個結局同預測比有好大落差,最後又跌多個大名出嚟,真係係咁開其他系列?動作勁精彩,分鏡都好正;今話由配樂,美工到設定都好有「東方」某國嘅味道,唔~ 46分鐘繼續唔覺咁長。

總計:13 > 8 > 9 > 7 > 3 > 11 > 6 > 4 > 5 > 1 > 12 > 2 > 10

此篇文章於 11-27-20 06:50 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-28-20, 02:30 PM   #277
鐵之侍

註冊日期: Apr 2005
今回真是最有星戰(光劍)味的一回,以電視劇來說打斗真是很不錯

今次出場的演員們都大有來頭,某村人原來是負責過香港迪士尼的工程師

http://www.gaforum.org/showthread.php?t=240345
鐵之侍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-29-20, 10:39 AM   #278
C.Ryo
Game Master

註冊日期: Dec 2007
Wii U IDCRYO.HK
Nintendo Switch ID4426 5495 5212
PSN  IDCRyoHK
XBox Live GamertagCRYO HK
B仔真名叫Grogu, 前謝die同佢用原力溝通起底,不過呢位唔肯收留B仔,點咗Mando 去揾Titan?

C.Ryo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-30-20, 08:42 PM   #279
肉羊哩咖
griffin611

薩雅人生於這個地方,稱呼叫「悟空」

The Mandalorian Chapter 13 唔只有 Wing Tao Chao,仲有幾多星吓: Diana Lee Inosanto 做今話個奸角,佢係李小龍個教女,特技人出身。仲有演佢副手嘅 Michael Biehn (Terminator, Aliens)

彩蛋⋯⋯

1. 今話個舞台 Calodan,係向 Dune 入面 Caladan 星「致敬」
2. 見到 Ahsoka 之前,左面樹上有隻雀,可能係跟住 Asoka 嗰隻,呢隻雀係 light-side of the Force 嘅化身,嚟至 The Clone Wars 系列,嚮 The Rebels 都有出現。
3. HK-87 殺手機械人,演變至 Star Wars: Knights of the Old Republic RPG 入面隻多咀 HK-47
4. 今話終於見到 Beskar 真係頂到光劍。
5. 今話 Dinn 用繩索同噴火鎗對付 Jedi,同 RotJ 一樣。
6. Ahsoka 講解咩係 The Force,好似當時 Obi-wan 對 Luke 講解嘅類似,仲有,佢話細路好驚,嚟至第一話,而講到感情點令 Jedi 跌落 dark side,應該講緊 Anakin。
7. 細路玩嗰粒珠,係 Chapter 3 嗰粒。

討論⋯⋯

好多人彈話今話又係咁,兩條友去到一個地方,遇到某舊人,要 Dinn 幫手,完事又點佢去下一個地方。本人覺得無乜問題,因為始終係兩條友担正。

睇個「鎮」,定係「勞改營」?格局幾細,不過上半有啲遠鏡,見到嘅後面其實有好多重工廠。搞到成個(?)星球啲樹死晒,空氣污染。

開頭場打好正,利用煙霧偷襲,切開棵樹跟住用舊木打暈另一個敵人。

最後嗰幕,一嘢界刂開個鐘,型到~

之後一邊東方式舞打,另一邊係西部決鬥,正。Ahsoka 要套料,好明顯留力。

彈出個名 Grand Admiral Thawn,原本係 4/5/6 電影嘅「續集」小說出場,跟住遊戲同 The Rebles 都有出場。 Ahsoka 同 Sarbin 去搵 Thawn 同 Ezra,而家咁見 Sarbin,係佢分開咗?定係搵到 Ezra 下落定點?

今話唔係咁好嘅係啲奸角寫得比較弱。好明顯係用完即棄嗰隻。最後有無爆料又唔知,死唔死得都唔知,真係~

究竟邊個當年救走個細路?個圖書館管理員?兩丁有跟手去搵 Jedi 幫手,究竟邊個會應?Luke? Ezra? 定係新人物?

支 Beska 矛,可能最後用嚟同 Gideon 對打用。

如果真係傳咁樣,今季幾個角式都開自家系列,又好似 MCU 咁互相連結,會唔會真係玩個 SWCU?

此篇文章於 11-30-20 08:47 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 12-01-20, 05:43 PM   #280
肉羊哩咖
griffin611

幾乎甩咗,同樣美國限定,各國各地區或有異:

Dec. 4

Mulan (For All Subscribers) <- 你有時間睇不如做啲對社會有益有建設嘅事好過

Godmothered

Star Wars: The Mandalorian (Season 2, Episode 6)

The Wonderful World of Mickey Mouse (Episodes 5 & 6)

Beyond the Clouds: Where It All Began

Anastasia

Big Sharks Rule

Man vs. Shark

Big

The Nutcracker and the Four Realms

Sky High

Dec. 11

Safety

High School Musical: The Musical: The Holiday Special

Star Wars: The Mandalorian (Season 2, Episode 7)

The Wonderful World of Mickey Mouse (Episodes 7 & 8)

Disney Channel’s Epic Holiday Showdown

Disney Holiday Magic Quest

Gender Revolution: A Journey with Katie Couric

Beyond the Clouds: Meet the Sobiechs

Ralph Breaks The Internet

Dec. 18

Star Wars: The Mandalorian (Season 2, Episode 8) <- 季度結局

The Wonderful World of Mickey Mouse (Episodes 9 & 10)

On Pointe

Into The Woods

Buried Truth of the Maya

Cosmos: Possible Worlds (Season 1)

Disney Channel Holiday House Party

Disney Parks Sunrise Series (Season 1)

Eddie the Eagle

Miraculous World: New York, United Heroez

Arendelle Castle Yule Log

Dory’s Reef Cam

Beyond the Clouds: Creating Zach’s World

Dec. 25

Soul

Pixar SparkShort Burrow

Max Keeble’s Big Move

Beyond the Clouds: A Musical Miracle

------
小道消息幾件:
  • 有網絡流量統計公司講,最受歡迎嘅嘅三大品牌係:The Mandalorian,MCU 同 Stranger Things,D+ 三中有其二(細聲:咁 The Boys 呢?)
  • Hawkeye 下星期開鏡
  • 上個月 Soul 啲影評陸續出現,正路應該上個月上咗~ 全部一致好評,呢樣預咗,不過唔少都指出呢套題材比較「成人向」,唔係話咁一家大細都啱
  • 好快就知傳聞中 D+「成人台」會唔會成事,有嘅話一大堆狐狸嘅嘢都包埋,到時真係夠料可以同 Netflix 一戰。

此篇文章於 12-01-20 05:45 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 12-03-20, 03:59 AM   #281
王小虎

註冊日期: Apr 2002
Hailee Steinfeld 自己出post 暗示會做 Hawkeye 的 Katie Bishop ,即係新 Hawkeye ,Young Avengers 之一。
https://cosmicbook.news/hailee-stein...-jeremy-renner

picture:
https://timesdel.com/2020/12/03/we-f...s-new-hawkeye/

此篇文章於 12-03-20 02:21 PM 被 王小虎 編輯。
王小虎 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-04-20, 05:06 PM   #282
肉羊哩咖
griffin611

The Mandalorian Chapter 14

睇咗個標題都有啲心理準備,今話可以話係季尾三部曲嘅第一部。只可以話有兩個舊角再出場,佢兩個玩法有啲意想唔到,其中一位大發神威,睇到本人開心到好似入咗波咁,嚮廳度走咗一圈;而有啲位就好盡。中段好精彩,而有啲亦中咗其他人嘅預測。可能比上一話更好睇,要睇多次先。

總計:13 > 14 > 8 > 9 > 7 > 3 > 11 > 6 > 4 > 5 > 1 > 12 > 2 > 10 (修改)

此篇文章於 12-05-20 06:15 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 12-05-20, 05:03 PM   #283
C.Ryo
Game Master

Nintendo Switch ID4426 5495 5212
Mando 14
B仔經曆倒很王道
啊傳說勇者正式登場直係真心正斗
某件玩具先剛剛kickstart完就成為咗過去式,係咪咁好timing
似乎帝國又會搞啲原力bio weapon之類嘅嘢?
個波棍波原來咁堅

此篇文章於 12-06-20 02:40 PM 被 C.Ryo 編輯。
舊 12-05-20, 10:06 PM   #284
鐵之侍

以為某人只是友情客串結果會成為主要角色真是太好了

雖然今集對主角來說太慘。。。。。

http://www.gaforum.org/showthread.php?t=240345
舊 12-07-20, 03:09 PM   #285
肉羊哩咖
griffin611

今話係由導演係 Robert Rodriguez,佢執導過 Sin City 2 同 Alita,動作都有返咁上下。

有透
  • 一出個標題都知出事,加埋開頭細路同 Dinn 玩得咁開心,Dinn 開始有做人老豆嘅感覺。最後咁都幾慘吓。
  • 估唔到佢今次「直去」個目的地,仲「話咁快就到」。今話完全無玩「仙人指路」呢個老梗,,好明顯係玩三部曲。
  • 搵極都開唔到,點知擰轉頭就開著咗 -- 仲試咗三次都停唔到;好啦「放棄」無耐,就自動熄機~
  • 見到 Slave 1 好感動,上季嗰位真係 Boba Fett。原本以為會開打,點知變咗講數。當帝國軍「乱入」,呵呵,打得好正,女嘅起跳轉身開鎗好型,被圍畀 Dinn 救,跟手全裝甲嘅 Boba 降臨,勁到 -- 真係一洗佢 RotJ 入面無能嘅污名。不過話返轉頭,佢唔一早 Capter 9 咁去拎返副甲?仲點解好似對帝國軍有咁大仇口?真係要睇傳聞中嘅有限系列?
  • 走佬就應該分頭走,走得咁埋只會累街坊。
  • 點知開心咗唔夠一秒,成隻 Razor Crest 就咁炸咗,帝國軍幾時啲炮變咗咁準㗎?剩返粒珠同矛~
  • 啲 Dark Tropper 係機人嚟咁噃,未埋牙唔知係咪用 Beska 做甲。
  • 細路啲黑暗原力都幾強,不過無揸死人都仲係純潔嘅~~~
  • 白兵唯一可以中嘅只係用 stunt 模嗰陣~
  • 咁點解要搵上季嘅 Mayfield 嘅?咁 Cara Dune 知細路出咗事,會唔會加入?
  • 特登睇先覺,Dinn 真係留低無咗個飛行背包~

此篇文章於 12-07-20 03:12 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 12-11-20, 02:45 PM   #286
肉羊哩咖
griffin611

噚日滴住嚟開股東大會,大量料公怖,搞到都唔知邊度講起。

WandaVision 有新預告:

Falcon and the Winter Soldier 都有新預告,3月 19 號上:

Marvel What if?... 亦都有正式預告:

太多彩蛋,等各位高人指教。

Loki 都有正式預告,接住 F&TWS 上~

Ms Marvel 選角公怖片。

Abomination 會係 She-Hulk 嘅奸角; SL Jackson 主演 Secret War。(更正係 Secret Invasion 先至啱⋯⋯)

Star Wars 未來會有大量新片,除咗兩部獨立電影之外,仲有傳聞中嘅 Asoka 片集,The Clone Wars 續集 The Bad Batch,仲有 Star Wars Rogue One 外傳,正名 Andor;仲有 Hayden 會演 Obi-wan 片集,「重賽」咁話;Lando 會有自己一部片集,仲會有 Droids,Rangers of the New Republic (Cara Dune Show?); 由日本作畫嘅 Star Wars Visions;仲有以 Dark Side of the Force 為題,High Republic 時代末期為背景嘅 Acolyte。

Bad Batch 予告

整理好再報。

此篇文章於 12-12-20 05:00 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 12-11-20, 03:33 PM   #287
王小虎

Samuel Jackson 套劇應該叫 Secret Invasion ,講 skrull 假扮人入侵地球,如果冇其他大牌英雄冇咩好睇。成套漫畫就係估究竟邊個係外星人扮。

新劇仲有 Ironheart, Armor Wars, Guardian of the Galaxy Holiday Special, I am Groot.
舊 12-11-20, 03:34 PM   #288
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: 王小虎 查看文章
Samuel Jackson 套劇應該叫 Secret Invasion ,講 skrull 假扮人入侵地球,如果冇其他大牌英雄冇咩好睇。成套漫畫就係估究竟邊個係外星人扮。

新劇仲有 Ironheart, Armor Wars, Guardian of the Galaxy Holiday Special, I am Groot.
謝更正。 大多嘢攻埋嚟亂晒大龍。

暫時未有排咗期嘅電影,除咗 Soul 之外,轉咗上 D+

此篇文章於 12-11-20 05:23 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 12-11-20, 11:03 PM   #289
王小虎

Loki飛機個幕係真人真事,發生喺1971年。
https://en.wikipedia.org/wiki/D._B._Cooper
舊 12-12-20, 01:51 AM   #290
肉羊哩咖
griffin611

早知無佢出場就罷睇喇

The Mandalorian Chapter 15,今話中上,動作好精彩,有個位幾諷刺吓,上一話尾嗰度初初以為係焦點嘅,一開頭幾句搞掂,都好。Dinn 今次總算多返啲戲,某個角式漂咗白,啲死旗楝晒出嚟,點知~ 最後嗰下「恐嚇」幾好笑。

總計:13 > 14 > 8 > 9 > 7 > 3 > 11 > 6 > 15 > 4 > 5 > 1 > 12 > 2 > 10

舊 12-12-20, 11:40 AM   #291
鐵之侍

今集看到曼達佬那個舉動真的感動,某角色漂白也算漂得不錯

舊 12-12-20, 02:48 PM   #292
C.Ryo
Game Master

Mando 15
Dinn figure 終於可以有頭雕了
請槍原來唔係帶埋去救B仔

舊 12-12-20, 04:32 PM   #293
肉羊哩咖
griffin611

又 quote 老細啲嘢先~
引用:
作者: 王小虎 查看文章
T4押後三個月,BP2,CM2推後咗,D+好多係推前去2021。
https://www.cinemablend.com/new/upco...d-5-67944.html

Jan 15 2021: WandaVision (D+)
Mar 19 2021: The Falcon and the Winter Soldier (D+)
May 7 2021: Black Widow
May 2021: Loki (D+)
Jul 9 2021: Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings
Mid 2021: What If... (D+)
Nov 5 2021: The Eternals
Late 2021: Hawkeye (D+)
Late 2021: Ms. Marvel (D+)
Dec 17 2021: Spider-Man 3
Mar 25 2022: Doctor Strange in the Multiverse of Madness
May 6 2022: Thor: Love and Thunder
Jul 8 2022: Black Panther 2
Nov 11 2022: Captain Marvel 2
2022: Moon Knight (D+)
2022: She-Hulk (D+)
2022: Guardians of the Galaxy Holiday Special (D+)
2023: Guardians of the Galaxy vol. 3
TBA: Ant-Man and the Wasp Quantumania
TBA: Blade
TBA: Fantastic Four
TBA: Armor Wars (D+)
TBA: Ironheart (D+)
TBA: Secret Invasion (D+)
——————

原來冇提到 Moon Knight 噃。可能各位冇興趣,大量滴住嚟動畫,多數係外傳/續集之類,包括 Cars、Mona、Zootopia、Princess of the Frog、等等。

[追加]美國 3 月26 號起加價, 由 $6.99 加到去 $7.99。年費亦加到去 $79.99

此篇文章於 12-12-20 10:07 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 12-13-20, 09:21 PM   #294
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
睇嚟呢個版本嘅Loki會同一個叫Time Variance Authority (TVA),類似時空管理局嘅超時空組織扯上關係。

Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-14-20, 02:40 PM   #295
肉羊哩咖
griffin611

底線嘅嘢,一有事嗰陣咪又轉

今話係Chapter 2 同 6 導演,一樣係 Rick Famuyiwa。

有透
  • Boba 執返靚佢副甲噃。
  • Dinn 又有返個飛行背包,上一話有佢細路就唔洗出事~
  • 今次 Dinn 同 Migs 兩位担正,其他都係支援,但都夠亮麗。
  • 成隊人都好明顯憎 Migs 到死,但之後嘅態度變咗,無乜對白,但幾有戲;如果唔係咁,Migs 死得。
  • 無諗過見到帝國軍會咁高興。而佢哋終於打中嘢。反而開頭啲 TIE 射得咁近部車,唔驚誤中?
  • 要炸啲車啲人唔似係賊,反而似反抗軍。場面好有 Mad Max 感。而軍官餐廳嗰幕,好有塔侖天奴陣味。
  • 個終端機點解見到個唔識嘅樣,都照畀人過?!

禮拜五就季度大結局!

舊 12-17-20, 04:01 PM   #296
肉羊哩咖
griffin611

The Mandalorian 主角 Pedro Pascal 接受訪問嗰陣澄清,之前傳佢不滿無乜「露面」機會而「劈炮」,根本無咁嘅事。但係當日爆料嘅都唔係山草藥,究竟係咪事係搞掂咗無事而「否認」,內情真係木宰羊。
https://www.cbr.com/the-mandalorian-...nflict-rumors/

舊 12-17-20, 04:26 PM   #297
Eking

註冊日期: Feb 2006
3條新MCU TV 系列片都好吸引

舊 12-18-20, 05:01 PM   #298
肉羊哩咖
griffin611

Avengers Assemble: The Girls Get It Done

終於季度結局!好睇,動作劇情刺激緊張,好震撼,但係又幾傷感⋯⋯ 極有星戰味,個結局真係估佢唔到,但留咗條幾大嘅尾無解決,所以有少少不滿。Gideon 絕對奸到出汁,搶晒啲鏡。

下一季出年十二月。可以預見到個風格會大變。

總計:16 > 13 > 14 > 8 > 9 > 7 > 3 > 11 > 6 > 15 > 4 > 5 > 1 > 12 > 2 > 10

此篇文章於 12-18-20 05:25 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 12-18-20, 09:55 PM   #299
C.Ryo
Game Master

Mando 16
終於動用那個人,正式變咗星戰六點X

舊 12-19-20, 12:49 AM   #300
鐵之侍

真是想不到最後那個人會出場

之後是波巴的故事了

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[多機種] Disney Infinity 3.0 八仙果 電視遊戲討論版 148 08-10-16 11:55 AM
[多機種] Disney Universe neo 電視遊戲討論版 7 11-19-11 06:31 AM
[Wii] Disney Sing It 神祕人1號 電視遊戲討論版 0 07-21-08 09:45 AM
[多機種] [Wii,PS2]Disney Princess(用Wii Remote化身Disney公主) 神祕人1號 電視遊戲討論版 4 09-18-07 11:27 PM
Disney Magic syncmaster Neo Music UNIVERSE 2 01-11-05 12:09 PM

現在的時間是 02:46 PM

手機版 | APP版