Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 10-24-19, 02:11 PM   #726
零式
Ultimate Gamer
Banned

註冊日期: Jan 2003
其實Gphone同Nathan Law個D真係衝出黎_先⋯⋯一見有遊行示威係唔係都like

一開始只係D黨媒想抹黑香港示威者,話佢吔將「暴動智慧」輸出其他國家,等國際民意逆轉;佢哋叻唔切就成日叫人brother,be water,以為自己好型...佢地有上前線咩?Nathan係美國讀緊書添

個邊根本都無為香港搞過任何聲援行動,你就無啦啦同人地connect,有人仲開宗名義入紙幫人搞集會

要明白2邊情況完全唔一樣,香港係抵抗極權、另一邊係獨立,西班牙係民主國家,根本唔會有其他國際社會支持加泰
同佢connect死路一條

舊 10-24-19, 02:18 PM   #727
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
引用:
作者: wing 查看文章
你懷疑有人放大左件事? 我懷疑有人整個伏等香港人去踩, 至少做到分化. 歐美各國係唔係支持加泰獨立, 更加易google, 你google左未?????

所羅門呢D美國國會議員三番四次叫你停, 你係咪可以100%否定佢, 話冇問題? 如果有問題, 邊個孭?

呢D 高risk 睇唔到有咩gain.... 如果你話要伸張公義, 你不如努力D去支持新彊人, 我100%肯定佢地過得比唔想交咁多稅但有民主自由的加泰人慘十萬倍, 而且性質比加泰更接近香港, 仲有係普世認同, 冇伏冇爭議.

完全唔明做乜會有人死牛一邊頸咁堅持推加泰呢壇野.
Donald Trump 講既野都唔係 100% 真
我覺得亦唔好當 Solomon Yue 神咁拜

支持又好反對又好,用下腦諗諗,做下 fact check 先

最基本一樣野,全世界幾文明幾自由既國家,都唔會開口同人講支持人分離獨立既。

就算台灣係獨立實體,美國都唔會開口講支援獨立 right ?

加泰人係咪想共產,我係有懷疑既。加泰獨立都講左咁多年,全世界都咁警惕紅色共產既 21 世紀,係有料都一早爆左,點會等到呢幾月先多人講丫。

其實係咪好似,非英語國家既人見到香港有人玩哲古華拉,又 Social 又 libra 又 democratic又社會民主人血饅頭,就以為你香港人又想玩共產,類似咁既誤會??
由手機版發出

此篇文章於 10-24-19 02:49 PM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-24-19, 02:19 PM   #728
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
引用:
呢壇野有咁多疑點, 已經未提之前中共答應在獨立後借錢俾佢地成立中央銀行果筆, 而且在道義同人道立場都冇必要做, 在策略性方面係high risk no gain, 隨時會輸到冇人孭得起的地步, 事實上亦已經搞到咁大爭議同分化, 點解仲有人要死牛一面項頸咁堅持????????????????????????????????????????????????

冇眼睇
覺得你太杞人憂天了
唔通集個會之後全世界就會轉駄支持中共咁匪夷所思?
你唔支持咪唔好理佢
有人想集咪由佢集
有集會自由

BTW
本身都唔覺得會多人
而家嘈一嘈可能更少人你唔洗擔心

利申我冇打算去
不過對哩d咁多計算既諗法我有點不爽
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-24-19, 02:28 PM   #729
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

唔好以歐洲就一定係民主

民主亦有輕重之分

二戰前日本都有民主架,整左個法西斯大東亞共榮(舊版一帶一路)出黎。

西班牙葡萄牙都係 70-80s 先開始民主化,民主年資上同地獄朝鮮(南韓)差唔多。
由手機版發出
舊 10-24-19, 02:39 PM   #730
david
The One

註冊日期: Mar 2002
參議院擬提出改動《政策法》 曾訪港參議員批港鐵提早收車打壓集會自由

引用:
《香港人權及民主法案》早前迅速獲美國眾議院通過後,參議院的審議一直只聞樓梯響,有消息指,參議院除《人權法案》外,亦擬透過本周提出的其中一項有關國家對外行動撥款法案,增加相關條文,以改動《美國—香港政策法》,向港府施壓。早前快閃訪港親自視察示威現場的參議員霍利(Josh Hawley)亦將提出新措施,要求制裁有份協助北京打壓香港言論及集會自由的個人及商業機構。

記者 梁穎妍華盛頓報道

參議院本周提出4項撥款法案,其中一條與國家外交行動有關,據知,參議院多數黨領䄂麥康奈爾將會對此法案加入有關《政策法》的條文,在毋須提出獨立法案更新之下,改動《政策法》的內容,消息人士形容這個做法為多數黨領䄂常見可用的工具,而有關法案本身亦必定會獲得通過。

根據《政策法》,香港被視為有別於中國的「非主權實體」,享有獨立關稅區,擁有稅務優惠、美港雙方存有雙邊經濟關係、香港享有簽證審批待遇、美國讓香港採購敏感技術、美國繼續容許港元與美元之間按固定匯率自由同無上限兌換等,有助維持香港國際金融中心地位,法案亦要求國務院就香港自治情況作年度。

另外,本月中訪港曾到旺角視察示威現場的參議員霍利於香港時間周三(16日)深夜,於參議院大會上發言談及香港之行,形容香港正在中共治下掙扎求存,奮力爭取基本人權及自由,對抗警暴及壓迫,重申香港正逐漸演變成警察國家,又批評中共想控制整個地區甚至國際體系,直言過去中國一直竊取美方科技、工作,其擴張主義及統治企圖將危及美國的安全及繁榮,他又力挺港人訴求合理,不旦提到港府推出蒙面法,更提到港鐵提早收車,示威者遭圍困及被暴力鎮壓。

霍利又引述佔中三子之一的朱耀明牧師,指政治自由不僅是對國家忠誠,而是每個個體都有獨特潛力及力量作出貢獻,認為這正是港人奮鬥的目標,促請美國即時採取行動,強調爭論時間已過去,呼籲參議院盡快通過《人權法案》(it is time to take up and pass the Hong Kong Human Rights and Democracy Act, the time for debate is over, the time for a delay is passed),並透露自己將提出新措施,以對有份協助北京打壓香港集會及言論自由的個人及商業機構,實施《全球馬格尼茨基人權問責法》中的制裁,直言如NBA般與中國做生意的國際企業,是時候展示其風骨及獨立性,拒絕成為中共政治宣傳一部份。
唔緊要啦,黨鐵膠層可以明正言順擁抱大媽區,幾咁好,你估呢O的機會係唾手可得O架咩?

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-24-19, 02:42 PM   #731
Toriya
Senior Gamer

註冊日期: Nov 2006
其實集會都快舉行了
現在根本就不存在逃避的選擇,只有去想如何拆炸彈
避嫌是順利解決今次陷阱後的下次的事
又不是第一次要去做贏粒糖輸間廠的事,六七月每一次行動都是在走鋼線
同樣支持加泰
以和中共不同的方式支持來突顯中共醜惡就好
如果中共是為了分裂他國而行動
那香港就以重新團結為目標就好,我們從來都不主張港獨
先破後立本來就是因為政權製造社會分化,割裂香港人和大陸人本該和平友好的關係
Toriya 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-24-19, 02:45 PM   #732
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

香港人同中國人唔存在和平友好
由手機版發出
舊 10-24-19, 02:47 PM   #733
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

【政治詞彙:內地/大陸】
喺政治宣傳及傳媒影響下,好多人會稱深圳河以北為「中國內地/大陸」,以及稱蠻夷為「內地人/大陸人」。

「內地/大陸」呢個詞彙其實係殖民工具,向香港人輸入中國為中心、宗主嘅觀念,從而矮化香港。「內地/大陸」唔止係講緊一個地域、地理範圍,同時亦代表住以中國為中心、而香港則為圍繞中心嘅邊緣附屬地區。當香港人以「內地」、「大陸」形容中國,就等同承認與中國嘅從屬關係,並虛構出同中國人嘅血緣關係。

歷史上同樣運用「內地/大陸」去實行殖民嘅例子,就係大日本帝國時期,將朝鮮、台灣、關東州、南洋群島視為「外地」,而日本列島則為「內地」,並向外地發佈勅令而非法律——支那抄呢套幾乎抄足,透過稱香港為特別行政區、釋法、直接干政、掠奪資源等舉動,強調自己係「大陸」而香港只係「地區」,不斷以「內地」概念強迫香港服從所謂嘅權力核心。

香港人必須擺脫以中國為「內地」、「大陸」嘅思維,認清香港同中國嘅所謂「從屬關係」只係虛構出嚟,否則只會繼續受支那擺佈。試著說支那/中國,不要說「內地」、「大陸」。
由手機版發出
舊 10-24-19, 03:24 PM   #734
Toriya

這個「唔存在和平友好」就是中共製造出來、分裂社會數十年的惡果

中共根本不等於中國,如果分不清楚這一點,和「愛國等於愛黨」沒兩樣

如果說詞語,不要再用中國這個詞語,這只是中共用來騙你成為他的奴隸的字眼
舊 10-24-19, 03:44 PM   #735
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

中共即係中國,黨國一體,黨即係國

中國就係 1949 年立國既中國,全名中華人民共和國。
由手機版發出
舊 10-24-19, 03:46 PM   #736
wing
God of Gamer
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
中共即係中國,黨國一體,黨即係國

中國就係 1949 年立國既中國,全名中華人民共和國。
由手機版發出
唔係,兩樣野來。只係政權騎劫左呢個概念。
簡單D講, 1949年之前有冇中國?如果你答有,咁你就會明白中國唔等如中華人民共和國。

舊 10-24-19, 03:48 PM   #737
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

這個「唔存在和平友好」就是數千年黎既歷史、契丹支那游牧民族四出侵略既結果。

中共根本等於中國,如果唔搞清楚這一點,和「愛國不等於愛黨」沒兩樣

如果說詞語,不要再用大陸這個詞語,這只是中國用來騙你成為他的奴隸的字眼
由手機版發出

此篇文章於 10-24-19 04:00 PM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
舊 10-24-19, 03:50 PM   #738
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
唔係,兩樣野來。只係政權騎劫左呢個概念。
簡單D講, 1949年之前有冇中國?如果你答有,咁你就會明白中國唔等如中華人民共和國。
1949 年前有中國,果個叫中華民國,立國於 1911 年。
由手機版發出
舊 10-24-19, 03:51 PM   #739
wing
格鬥低手

引用:
作者: 真!DC 查看文章
覺得你太杞人憂天了
唔通集個會之後全世界就會轉駄支持中共咁匪夷所思?
你唔支持咪唔好理佢
有人想集咪由佢集
有集會自由

BTW
本身都唔覺得會多人
而家嘈一嘈可能更少人你唔洗擔心

利申我冇打算去
不過對哩d咁多計算既諗法我有點不爽
由手機版發出
如果呢件事係正義正確,經計算利益係唔做,你可以鬧人功利主義。但實際上唔係。以人道同道義立場來睇,其實冇必要咁樣焦聚支持佢,你不如去支持新彊人好過喇。

而且做呢件事對我地有害無益,個risk仲咁大,而實際上已經做成左實際傷害(你睇連登幾分化),當然要stop左佢。

舊 10-24-19, 03:51 PM   #740
wing
格鬥低手

引用:
1949 年前有中國,果個叫中華民國,立國於 1911 年。
由手機版發出
果個都係中國。再之前軍閥割據,再再再之前清政府果個,都係中國。

舊 10-24-19, 03:53 PM   #741
wing
格鬥低手

引用:
作者: Toriya 查看文章

中共根本不等於中國,如果分不清楚這一點,和「愛國等於愛黨」沒兩樣

如果說詞語,不要再用中國這個詞語,這只是中共用來騙你成為他的奴隸的字眼

舊 10-24-19, 03:54 PM   #742
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
果個都係中國。
中非共和國都係中國。(講笑)
日本中國都係中國。(講笑)
大清帝國唔係中國。(認真)
明帝國唔係中國。(認真)
窩闊台汗國(元)唔係中國。(認真)
由手機版發出
舊 10-24-19, 03:56 PM   #743
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:

魯迅對於「中國文化」裡面認賊作父的中心思想十分有心得,他說:

幼小時候,我知道中國在「盤古氏開闢天地」之後,有三皇五帝,…… 宋, 元,明,「我大清」。到二十歲,又聽說「我們」的成吉思汗征服歐洲,是「我們」最闊氣的時代。到二十五歲,才知道所謂這「我們」最闊氣的時代,其實是蒙古人征服了東亞大陸,我們做了奴才。 直到今年(1934年)八月裡,因為要查一點故事,翻了三部蒙古史,這才明白蒙古人的征服「斡羅思」,侵入匈、奧,還在征服全中國之前,那時的成吉思還不是我們的汗,倒是俄人被奴的資格比我們老,應該他們說「我們的成吉思汗征服中國,是我們最闊氣的時代」的。我久不看現行的歷史教科書了,不知道裡面怎麼說;但在報章雜誌上,卻有時還看見以成吉思汗自豪的文章。事情早已過去,原沒有什麼大關係,但也許正有著大關係,而且無論如何,總是說些真實的好。
由手機版發出
舊 10-24-19, 04:11 PM   #744
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
果個都係中國。再之前軍閥割據,再再再之前清政府果個,都係中國。
再之前英國殖民北美洲,再再再之前英王政府果個,都係美國。

嘩咁計美國歷史一定過 500 年。

計埋印第安土著,過硬 5000 年。
由手機版發出
舊 10-24-19, 04:28 PM   #745
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

好認真既

納粹都話自己係千年帝國,3rd Reichi

20 世紀初革命黨為左吞併清國廣大領土,而亂改歷史認賊作父,所發展出黎既一套歷史觀。亦即係中國邏輯,清國既領土係我中國(中華民國)既,但佢簽既約唔係我既,但但係佢割俾人既地又係我既。

如果你仍然選擇呢套歷史觀,到時真係有民主俾大家,我怕你所支持既政治力量,最終都係會走上納粹/日本帝國/蘇聯/中國(中華人民共和國/中華民國)既舊路。
由手機版發出

此篇文章於 10-24-19 04:53 PM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
舊 10-24-19, 04:28 PM   #746
RPG之鬼

註冊日期: Sep 2002
引用:
中非共和國都係中國。(講笑)
日本中國都係中國。(講笑)
大清帝國唔係中國。(認真)
明帝國唔係中國。(認真)
窩闊台汗國(元)唔係中國。(認真)
由手機版發出
其實"中國"唔係指地理位置嗎?
雖然"中華人民共和國"的軍宫都未必知道領土有幾大啦
但為了方便依家(現代)不是只以中國去形容管治果個地域的政權?

美利堅合眾國 = 美國
日本國 = 日本
大不列顛暨北愛爾蘭聯合王國 = 英國

當然可以話N年前國度啲人稱呼做XXXX,但總之今天這處就是叫做YYYY
例如北美洲加拿大左邊有一截係美國一樣

此篇文章於 10-24-19 04:31 PM 被 RPG之鬼 編輯。
RPG之鬼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-24-19, 04:46 PM   #747
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
作者: RPG之鬼 查看文章
其實"中國"唔係指地理位置嗎?
雖然"中華人民共和國"的軍宫都未必知道領土有幾大啦
但為了方便依家(現代)不是只以中國去形容管治果個地域的政權?

美利堅合眾國 = 美國
日本國 = 日本
大不列顛暨北愛爾蘭聯合王國 = 英國

當然可以話N年前國度啲人稱呼做XXXX,但總之今天這處就是叫做YYYY
地理位置 China/Kathai 一直都叫支那/契丹/真丹/震旦。

無錯,有 d 皇帝叫自己"中國",如侵略高麗時會話高麗係我中國之土,果個"中國"就係天下中心之國 middle kingdom,但都係唔多。

果時無現代國家既邊界概念,有既係 "天下",邊度有人降伏,家天下就去到邊。

你自己都識講
Britain = 不列顛 (地理名)
Germany = 日耳曼 (地理名)

China 又點會係中國(地理名) ??? 因為 China 本來就唔係中國。

China = 支那(地理名)

由手機版發出

此篇文章於 10-24-19 05:18 PM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
舊 10-24-19, 04:59 PM   #748
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

何俊霆

【讓數據說話:「中華民族」有幾源遠流長?】

有關「中華民族」的源起眾說紛紜,其中一個有趣的說法,乃王柯於《民族主義與近代中日關係》中指出,清末民初不少革命家與政客大多有流亡和留學日本的經驗,而「民族」這個概念,乃經由他們傳入中國。 換句說話, 「中華民族」其實是相當近代的「舶來品」。

要驗證這個說法,我們可以利用 Google Books Ngram Viewer。Google Books Ngram Viewer 的原理,就是將 Google Books 的書籍利用光學字元識別(OCR) 以及文字探勘(Text Mining)技術製成語料庫 (Text Corpora),再以使用者所鍵入的字串搜尋出語料庫中特定語詞(更準確來說是n元語法,Ngram)的出現頻率。

筆者在Google Books Ngram Viewer中鍵入「中國」、「民族」及「國家」等三條字串,搜尋1700年至2008年的詞語使用趨勢。發現雖然三個詞語在二十世紀之中也偶有出現,但不約而同地均在1895年後數年間才被廣泛使用。在時間上亦跟王柯的說法大致上吻合。由此可以推論,「中國作為國家」以及「中國人作為身份認同」這些概念,也大概只在 一百年前才出現,甚至比香港開埠還要晚 (至少在書籍中)。雖然中國民族主義者時常聲稱擁五千年文化歷史,但所謂「中華民族」其實只出現了很短時間,也並非源遠流長。

註:必須指出,雖然Google Books Ngram Viewer 往往能夠運算出不少有趣結果。但上述分析賴以引用的語料庫,在製作時也可能因為技術問題而存在種種誤差。這篇文章的「結論」,也只屬初步分析。要下定論,往往需要對語料庫進行更深入的分析與驗證。Google Books Ngram Viewer 網址:https://books.google.com/ngrams
舊 10-24-19, 04:59 PM   #749
Toriya

剛看了一下的五毛教程是說
共產黨的錯,要通通推卸為部門過失百姓的錯
把指向政權的矛頭轉化為社會分化,拆散人民團結反抗,一石二鳥

所以我是想把所有失焦的問題聚焦回去共產黨,基本上都是中共不好

五毛教程另一條是說
炒熱其他討論話題有助消耗敵人分散注意,抱歉我把話題帶遠了 (掩面

此篇文章於 10-24-19 05:02 PM 被 Toriya 編輯。 原因: 五毛上腦
舊 10-24-19, 05:13 PM   #750
RPG之鬼

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: Toriya 查看文章
剛看了一下的五毛教程是說
共產黨的錯,要通通推卸為部門過失百姓的錯
把指向政權的矛頭轉化為社會分化,拆散人民團結反抗,一石二鳥

所以我是想把所有失焦的問題聚焦回去共產黨,基本上都是中共不好

五毛教程另一條是說
炒熱其他討論話題有助消耗敵人分散注意,抱歉我把話題帶遠了 (掩面
未聽過嗎? 唔係我錯 係你地錯

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 08:11 PM

手機版 | APP版