Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 08-20-13, 03:17 AM   #1
大情大性武大帝
God of Gamer
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
「借野」之迷?

「借野」之迷?

其實都忍左好耐先出這個,其中一個原因就係唔知點寫,就係發生我細個果時,大約我小五六,在聖堂發生的,就係「借野」。

事件就係好簡單,就係不斷地問我借野,果D人,有阿爸阿媽級,佢地果D仔,而妙就妙在,對佢地來講,借來係無用的,而好有「興趣」地不斷問我借野,(簡單D來講就係,總之你身上有D乜就話要借。)

往往有幾個類型:
1)借左,原封不動地拿著,完全無用過。

2)借左,我原本要用來做某樣野,因為被佢借左我就做唔到,佢就話「借」番比我。假切,我帶部相機去聖堂,我責任上要影相,咁某人就借左(而仲要係見我身上有乜就借左去。)見我做唔到喇,就變左好似幫我咁,話借相機比我。
即是:
「你有部相機喎,拿我就有D野要相,你借部相機比我先,我影完比番你。」
咁佢就半搶地拿左。
打個白鴿轉返來,好似無發生過事咁間我。
「依,你一陣間要幫手影相,但你無相機,我有部借比你丫。」
但果部野其實係我的,仲要又係完全無郁過的。

咁就樣,就「監生」生左一舊野出來,就係人地幾好心,你無相機,人地借比你啊……………

3)第三最靈異,就係問我借野,我唔肯借,就圍我,係要我借為止,中間可以搞左成個鐘的,最終我妥協,佢拿著我樣野,但即時比番我,就話「唔洗喇,比番你喇。」

老實講,去到而家,我都仲未明,其實係點解?其實第一樣都明明地的,即是你原本要做某樣野,佢借左,你咪做唔到囉,佢想搞到我做唔到姐…
但二三樣,真係唔知想點,尤其是第三樣,因為,試過搞好耐,死要借,又講到想喊咁,又點又盛,我覺得佢想搞到我妥協,好喇,妥協又點呢?

其實,你地有試過?或你係問人借野果個?又或者你睇完之後,解唔解就比我聽,其實係乜?

此篇文章於 08-20-13 03:20 AM 被 大情大性武大帝 編輯。
大情大性武大帝 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-20-13, 10:24 AM   #2
kennethyu
Insane Gamer

註冊日期: Dec 2004
借野俾人, 重要既野講定幾時還,唔重要ge 可能真係借佐俾人無回頭到時唔記得左都唔定.

重點係想借先會借俾人.

你問題係似容易俾人恰多D...唔關借野唔借野事
kennethyu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-20-13, 11:06 AM   #3
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
隨身一本借據,講明借幾耐,過時9出13歸,舊數未清,新數免問
由手機版發出
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-20-13, 11:20 AM   #4
大覺屋師真
The One

註冊日期: Jan 2002
3DS Friend Code3626 0454 6975
PSN  IDShinMusyaMNG
XBox Live GamertagShinMusyaMNG
其實大帝d經歷真係幾迷, 不如寫番本自傳

相薄
大覺屋師真 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-20-13, 11:48 AM   #5
billlam
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2002
引用:
作者: 大情大性武大帝 查看文章
高敖女求「愛」異聞錄?………之迷?

其實,由細到大,都有唔少好離奇,好靈異既女唔知想點,所以救愛異聞錄個愛係「」住的…

最記得試過幾次類似的,個女仔,不斷整爛我既野,搞多兩搞,就講類似意思既「你想我唔搞,你知點喇。」係想我去識佢定點呢?

之後試過重勁,溝仔溝到連個阿爸都出埋黎,又係搞我喇,連個阿爸都比晒意思,我由原來唔想,之後都退而救其次,算喇,可能佢想識我喇,咪去識佢囉,結果比果兩父女好大事宣傳地我「搞」佢個女,(因為在教堂發生的),最後惡化到好多人來同我講,唔好搞女仔麻,人地唔鍾意麻,教堂唔好追女仔……最後個女仔(加埋佢亞爸係以勝利者既姿態表示「佢追我呀…」
之後我當然唔理佢喇,點知果兩父女繼續之前玩過既野………最後不了了之喇…佢地都無在教堂出現………

你地有無試過?其實想點呢?我去到今日都唔知想點?

最經典都係連阿爸都出來!

或者講,點解我特別易中lee D野既呢?我唔係話我多人追,正正常常靚女追就話姐,而係無一個係正常的!
又係教堂發生?
billlam 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-20-13, 01:28 PM   #6
女裝少年
Game Master
おねーちゃん大好き~

註冊日期: Dec 2007
你係咪上次
話咩一班人圍你
咩阿爸阿媽都出埋
係都要搞到你喊果個?
女裝少年 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-20-13, 01:37 PM   #7
嘿哈兒
The One
影相真係博大精深~~

註冊日期: Aug 2002
Wii U ID↑プスドラID
3DS Friend Code105 743 596
借野可以唔借架喎.....
去d event 成日有d唔多熟既攝借d2想借鏡頭玩..
基本我連名都唔知,我會一口距絕...
就算識都好,都要知個人平時係點,明知佢用得粗我又係唔會借..熟都無用,唔係唔信你唔會還,而係怕佢唔小心整爛左叫佢賠又煩,唔賠又過唔到自己.

嘿哈兒 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-20-13, 01:41 PM   #8
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
你其實係咪去左邪教?
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-20-13, 01:56 PM   #9
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: 真!DC 查看文章
你其實係咪去左邪教?
由手機版發出
搞到大帝咁有問題
一定係喇

流胃兄x民賤聯.無恥黨x禮義廉......
250311.3975.12363
Busconcamp 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-20-13, 02:02 PM   #10
風音
The One

註冊日期: Feb 2004
Wii U ID我願像浮雲
PSN  ID輕輕的飄遠了
XBox Live Gamertag拋開一切好逍遙
引用:
作者: 大覺屋師真 查看文章
其實大帝d經歷真係幾迷, 不如寫番本自傳
絕對夠料拍套電影

セカイガオワルマデハー ノシ
(☝ ՞ਊ ՞)☝オメデトウ
⊃天⊂
風音 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-20-13, 02:03 PM   #11
女裝少年
Game Master
おねーちゃん大好き~

註冊日期: Dec 2007
我覺得佢只係被選中當集體欺凌的對象
女裝少年 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-20-13, 03:07 PM   #12
HI_Ricky
深山人士

註冊日期: Sep 2009
PSN  ID封左塵....
XBox Live Gamertag封左塵....
呢D經歷, 其實大家都有, 只是環境,要素唔同, 但本質差唔多...
例如: 換成辨工室 , 事情係借野 / 拎(搶)D野黎做...

其實已知個中唔係為用而借, 目的? 比人知同你FD? show off ? 當然仲可扮受命於你, 等等無限可能~

你想知答案只有1個, 直接問當時借用個人~

http:/www.machouse.hk
https://www.facebook.com/machouse2004/
另回收/維修各類特殊,開發,除錯 用途主機,可以PM 我
寵物用品 零售 http://www.applecare.com.hk
HI_Ricky 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-20-13, 03:22 PM   #13
Fean
Game Master

註冊日期: Jul 2002
認真,你果個係咪邪教? 聽落唔係幾正常…
阿爸阿媽級問個小五小六借相機,借完之後又「借」返俾你? 正常人唔會咁架吓嘛? 其實係唔係藉詞借野,實際上係灌輸緊一啲類似共產式嘅教條主義概念?

舊 08-20-13, 04:24 PM   #14
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
引用:
作者: Fean 查看文章
認真,你果個係咪邪教? 聽落唔係幾正常…
阿爸阿媽級問個小五小六借相機,借完之後又「借」返俾你? 正常人唔會咁架吓嘛? 其實係唔係藉詞借野,實際上係灌輸緊一啲類似共產式嘅教條主義概念?
相機係假切…不是相機…

我去果個係正式羅馬天主教既北區分部…

舊 08-20-13, 04:56 PM   #15
david
The One

註冊日期: Mar 2002
一向都唔鍾意借O野,借俾人同問人借都係。

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-24-13, 10:31 AM   #16
Senior Gamer

註冊日期: Jun 2008
-del-

此篇文章於 08-24-13 11:19 AM 被 9844 編輯。
9844 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-24-13, 02:09 PM   #17
加瑪
奧脫福的一條小草

註冊日期: Oct 2005
聖堂嘛
耶教充滿痴線佬就木似中國的會爆炸一樣都係真理

這些中國式法官的邏輯是:他一早為你「定性」,判決你不配做「中國人」。
但原來如果你服判,重複他的判決:好了,我不配,那麼我不是「中國人」了,卻又是罪名。
這種邏輯,世上只有這個地方有。---陶傑「神經病」
加瑪 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
高敖女求「愛」異聞錄?………之迷? 大情大性武大帝 <<繼續談情>> 28 10-15-22 08:53 PM
youtube 的 「Longplay」之迷? 大情大性武大帝 電視遊戲討論版 5 03-14-13 07:04 PM
鄉音無改「格無衰」之迷? 大情大性武大帝 ~清談館~ 13 01-29-13 11:58 AM
「鬥氣冤家」之迷? 大情大性武大帝 <<繼續談情>> 5 04-15-12 09:49 PM
sata+power to esata 之迷? 大情大性武大帝 手機資訊/電腦軟硬討論 3 03-03-12 05:00 PM

現在的時間是 07:29 PM

手機版 | APP版