Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 體育版 > 國家隊討論區

主題工具 顯示模式
舊 05-17-06, 10:42 AM   #1
魚伕
Moderator

註冊日期: Jan 2002
「傷心軍團」? 你又會為誰不能出席而感到不值呢 ?

傷心11人總值13億

【明報專訊】前天是世界盃32強向國際足協遞交23人大軍名單的限期。得悉趕上尾班車的國腳固然欣喜若狂,但最後關頭落選的球員卻欲哭無淚。事實上,今屆世界盃決選時慘變「滄海遺珠」的球星足夠組成一支勁旅。這支「傷心軍團」的估計總身價,更可能高達13.62億港元(1.37億歐元)。

杜迪克(波蘭門將)

年齡﹕33

今季聯賽上陣﹕6

國際賽上陣﹕56

估計身價﹕3724萬港元(375萬歐元)

簡評﹕杜迪克在外圍賽10仗7次把關,是波蘭連續第2屆亮相決賽周的功臣。西班牙「鋼門」連拿投效利物浦,卻令該名上屆歐聯捧盃英雄今季長居球會後備,更痛失國家隊「掌門人」地位。

辛尼迪(阿根廷後衛)

年齡﹕32

今季聯賽上陣﹕21

國際賽上陣﹕106

估計身價﹕1.1億港元(1100萬歐元)

簡評﹕該名國際米蘭隊長、阿根廷副隊長是現役少有在國際賽上陣超過100場的球員。當前阿根廷大軍中,肯定沒有一名如他般攻守兼備的「右閘」。

森美爾(阿根廷後衛)

年齡﹕28

今季聯賽上陣﹕27

國際賽上陣﹕55

估計身價﹕1.8億港元(1800萬歐元)

簡評﹕該名28歲中堅先後效力羅馬、皇家馬德里、國際米蘭等大球會,其高大魁梧的身材更是國家隊防線欠缺的制敵本錢。

麥薩斯(法國後衛)

年齡﹕24

今季聯賽上陣﹕27

國際賽上陣﹕6

估計身價﹕1.2億港元(1200萬歐元)

簡評﹕24歲的他今季在羅馬一直保持高水準。無論頭槌、盯人以及助攻,都較入選法國的紐卡素中堅保桑有過之而無不及。

古利(法國中場)

年齡﹕24

今季聯賽上陣﹕31

國際賽上陣﹕19

估計身價﹕1.8億港元(1800萬歐元)

簡評﹕歐聯4強其「世界波」協助巴塞隆拿躋身決賽,仍為球迷津津樂道。季尾爆發的佳態未能贏得決賽周大軍一席,令人費解。

巴迪斯達(巴西中場)

年齡﹕24

今季聯賽上陣﹕31

國際賽上陣﹕19

估計身價﹕2億港元(2000萬歐元)

簡評﹕在皇馬眾多森巴巨星陣中演出最平穩的他,是落選陣容中身價最高一員。其坦克車式的衝撞型踢法,本來是巴西今夏突破密集的板斧。

巴拉查(西班牙中場)

年齡﹕30

今季聯賽上陣﹕31

國際賽上陣﹕41

估計身價﹕1.4億港元(1400萬歐元)

簡評﹕與艾比達、維辛迪組成的華倫西亞中場線,僅艾比達入選西班牙大軍。落選只能嘆句時不我予,被法比加斯、恩尼斯達等「後浪」淹沒。

皮利斯(法國中場)

年齡﹕32

今季聯賽上陣﹕33

國際賽上陣﹕79

估計身價﹕1.3億港元(1350萬歐元)

簡評﹕和古利、麥哥特一樣成為在今屆歐聯踢出身價卻告落選的法國人。該名世界盃與歐洲國家盃冠軍隊成員,理應符合教練杜明尼治重經驗的選人原則。

古蘭爾(德國前鋒)

年齡﹕24

今季聯賽上陣﹕30

國際賽上陣﹕35

估計身價﹕6455萬港元(650萬歐元)

簡評﹕原籍巴西的他原本是德國教練奇連士文重用的中鋒,可惜斷斷續續的受傷令他今季在史浩克04未能重拾效力史特加時的殺手本色。

摩連迪斯(西班牙前鋒)

年齡﹕30

今季聯賽上陣﹕28

國際賽上陣﹕43

估計身價﹕1.3億港元(1350萬歐元)

簡評﹕西班牙教練阿拉干尼斯今屆只選用3名前鋒。若球隊在德國破門乏術,該名老教頭可會記起在國家隊入球率可靠的摩連迪斯﹖

迪科爾(英格蘭前鋒)

簡評﹕同屬熱刺的年輕隊友卡域克、艾朗連儂均獲「英軍」垂青。朗尼、奧雲養傷情未明下,教練艾歷臣不多帶迪科爾一名前鋒爭霸,至今仍為人詬病。

年齡﹕23

今季聯賽上陣﹕35

國際賽上陣﹕16

估計身價﹕1.5億港元(1500萬歐元)

此篇文章於 05-17-06 10:51 AM 被 魚伕 編輯。
魚伕 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-17-06, 03:45 PM   #2
Iro
God of Gamer
魔法學園學生

註冊日期: Aug 2003
迪斯拿 (德國)
可惜未能一睹這位技術型球員在世界盃亮相
Iro 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-17-06, 03:48 PM   #3
kin~kin
霹靂無敵閃電俠

註冊日期: Dec 2004
baptista, defoe, giuly都好唔抵

mancini連傷心軍團都冇份
kin~kin 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-17-06, 03:54 PM   #4
chandler
上海之夜的第七章

註冊日期: Feb 2002
最令人費解係法國有保song而冇麥薩斯,保song既防守都幾豆腐o下

I am not concerned about planning for the future.
I will let future take care of itself.
chandler 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-18-06, 12:29 AM   #5
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: chandler
最令人費解係法國有保song而冇麥薩斯,保song既防守都幾豆腐o下
麥落選...拎得紅牌多乎...a

維辛迪落選...長期傷患兵...唉

流胃兄x民賤聯.無恥黨x禮義廉......
250311.3975.12363
Busconcamp 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-18-06, 09:50 AM   #6
DC 97
The One

註冊日期: Jun 2003
Nintendo Switch ID3334-6659-7010
PSN  IDDC97
今屆d領隊選人真系好 有問題

DC 97 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-18-06, 10:06 AM   #7
海豚
Senior Gamer
(/>_<)/└──┘

註冊日期: Mar 2003
引用:
作者: Iro
迪斯拿 (德國)
認同.
我好早期已經開始留意佢,可惜佢經常因身心問題影響表現...

不會結束的夢。
海豚 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-19-06, 02:36 AM   #8
qoop_qoop

註冊日期: Nov 2005
西班牙仲有華金﹐域辛迪
qoop_qoop 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-19-06, 02:37 AM   #9
qoop_qoop

引用:
作者: DC 97
今屆d領隊選人真系好 有問題
累鬥累
舊 05-19-06, 02:40 AM   #10
wai1014

註冊日期: Apr 2005
最搞笑今晚無記既列強介紹...講波蘭...話佢有位世界級門將...杜迪克....
好心做下功課先啦....
wai1014 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-19-06, 05:20 AM   #11
specialfung
Crazy Gamer
i'm nobody

註冊日期: Feb 2005
PSN  IDspecialfung329
原來杜迪克入唔ar......唉....

舊 05-19-06, 02:43 PM   #12
啤梨王子
The One
過氣萬人迷

PSN  IDPear_Prince
引用:
作者: wai1014
最搞笑今晚無記既列強介紹...講波蘭...話佢有位世界級門將...杜迪克....
好心做下功課先啦....
佢地呢d都係之前錄定既...所以有錯唔出奇

Waiting around for somebody to change your life for you is a loser's game.
If you want a great friend, you've got to be a great friend; if you want a great partner,you've got to be a great partner.
啤梨王子 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-19-06, 03:03 PM   #13
wai1014

引用:
作者: 啤梨王子
佢地呢d都係之前錄定既...所以有錯唔出奇
我都知佢係預早錄定.....但如果明知個list出左都唔改既....我覺得不可原諒囉~~
況且波蘭教頭一早話冇正選既人一定唔會入到國家隊(佢指明係杜迪克唻講 )
算啦...無記不嬲都唔重視體育...世盃湊熱鬧0者...係咁搵明星做宣傳都無用啦...
舊 05-19-06, 03:16 PM   #14
DC 97
The One

Nintendo Switch ID3334-6659-7010
PSN  IDDC97
引用:
我都知佢係預早錄定.....但如果明知個list出左都唔改既....我覺得不可原諒囉~~
況且波蘭教頭一早話冇正選既人一定唔會入到國家隊(佢指明係杜迪克唻講 )
算啦...無記不嬲都唔重視體育...世盃湊熱鬧0者...係咁搵明星做宣傳都無用啦...
但入唔入選都要到最後供佈先知ga
有時改到改唔切
好似玩we咁,邊個邊個己講左季尾離隊
但出game最後updata時未到季尾
就out左果個人咩

舊 05-19-06, 03:32 PM   #15
啤梨王子
The One
過氣萬人迷

PSN  IDPear_Prince
引用:
有時改到改唔切
就out左果個人咩
冇錯,就係咁既道理
佢地都可能想改...但係冇時間

Waiting around for somebody to change your life for you is a loser's game.
If you want a great friend, you've got to be a great friend; if you want a great partner,you've got to be a great partner.
啤梨王子 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-19-06, 03:50 PM   #16
Orphen
Game Master
はわわっ(ノ><)ノ

註冊日期: Dec 2001
引用:
作者: 啤梨王子
冇錯,就係咁既道理
佢地都可能想改...但係冇時間
咁大間電視台改2分鐘野都改唔到?
廢事改咋掛

舊 05-19-06, 04:11 PM   #17
暴走蟹

註冊日期: Jan 2004
引用:
作者: chandler
愛將愛將...

引用:
西班牙仲有華金
華金有入選西班牙名單呀

---------------------------

往日南韓天才李東國

連續兩屆世界盃缺席

此篇文章於 05-19-06 08:57 PM 被 暴走蟹 編輯。
暴走蟹 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-19-06, 08:06 PM   #18
Orphen
Game Master
はわわっ(ノ><)ノ

引用:
作者: 暴走蟹
往日南韓天才李東國

連續兩屆世界盃落選
呢個好似傷左

舊 05-19-06, 08:35 PM   #19
wai1014

引用:
有時改到改唔切
就out左果個人咩
好似而家公佈係最後陣容喇喎...只不過如果呢段期間有人傷左先准換..唔係既話就係confirmed既陣容....
舊 05-20-06, 12:38 AM   #20
syncmaster
六番隊副隊長

註冊日期: Dec 2002
引用:
作者: Iro
迪斯拿 (德國)
傷患無一次離開過佢

是緣是情是童真還是意外
有淚有罪有付出還有忍耐
syncmaster 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-20-06, 02:21 AM   #21
qoop_qoop

引用:
作者: 暴走蟹
華金有入選西班牙名單呀
sorry sorry
舊 05-20-06, 09:09 AM   #22
DC 97
The One

PSN  IDDC97
引用:
好似而家公佈係最後陣容喇喎...只不過如果呢段期間有人傷左先准換..唔係既話就係confirmed既陣容....
最後陣容都系呢個確實
但可能段片系2-3星期整落
咁點改??
有時唔系話改就放到

舊 05-20-06, 10:39 AM   #23
Matamata
Ultimate Gamer

註冊日期: Jan 2004
引用:
如果你有買世界杯貼紙...你重會見到巴迪斯達...
Matamata 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-20-06, 12:38 PM   #24
DC 97
The One

PSN  IDDC97
引用:
作者: ~鵬~
東方送果本都有好多人到最後OUT

舊 05-20-06, 12:44 PM   #25
Orphen
Game Master
はわわっ(ノ><)ノ

引用:
作者: ~鵬~
咁比又有少少唔同
本貼圖冊未公佈23人名單已經出左

論壇跳轉

現在的時間是 05:20 PM

手機版 | APP版