Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

關閉主題

主題工具 顯示模式
舊 02-13-12, 11:22 PM   #1
jyeung1
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2005
論2手遊戲市場對GAME商影響

新XBOX聲稱會用一系列手段
去打擊2手遊戲市場
又吾少GAME商支持

但有趣既2手遊戲市場
實際對GAME商影響有限

一般GAME 7成以上, 都係首2-3個月賣出
市場有大量2手GAME都係2個月以後既事
當然有人會話無2手可賣得更多
在未來4-5個月

但點解即使有2手市場
MONHUNT, GTA, DIABLO,
MARIO系列又長賣長有

其實基本問題係你隻GAME掂吾掂
吾掂既無2手D人都吾會買你
掂既無咩幾多人會放2手

2手遊戲市場實際對GAME商影響
只會係10%左右
因頭2-3個月吾買既,一般都吾會買過氣GAME
除非口碑好,好既都吾會多2手貨出來!!

有效減少2手市場影響
不如頭半年每星期有小型DCL
每月有大型DLC(新任)
同攪好INTERNET 對戰仲好
仲實際!!
jyeung1 目前離線  
舊 02-13-12, 11:29 PM   #2
TCS_disable
God of Gamer
我有車車~

100隻 一手當你賣 300蚊隻 即係 30000萬, 直接入遊戲公司手(30000蚊入面點分唔到我地管)

100隻 二手當你賣 100蚊隻, 一毫子都無入過遊戲公司手

我已經講左重點
TCS_disable 目前離線  
舊 02-13-12, 11:44 PM   #3
jyeung1
Crazy Gamer

引用:
作者: TCS_disable 查看文章
100隻 一手當你賣 300蚊隻 即係 30000萬, 直接入遊戲公司手(30000蚊入面點分唔到我地管)

100隻 二手當你賣 100蚊隻, 一毫子都無入過遊戲公司手

我已經講左重點
呢個叫完美主義論!!
事實100個之前買2手既人
依家叫佢地用正價買1手
結果可能得10人買會用正買錢舊GAME(出左2,3個月)

相反買1手玩完,賣2手
吾少會買第2隻1手GAME
結果其他GAME商從中得益

如無2手市場,
呢班人一定吾會買得以前甘豪
趕絕2手,只係殺雞取卵!!
實際利益吾大,甚至最終得不賞失!!
舊 02-14-12, 12:14 AM   #4
TCS_disable
我有車車~

引用:
作者: jyeung1 查看文章
呢個叫完美主義論!!
事實100個之前買2手既人
依家叫佢地用正價買1手
結果可能得10人買會用正買錢舊GAME(出左2,3個月)

相反買1手玩完,賣2手
吾少會買第2隻1手GAME
結果其他GAME商從中得益

如無2手市場,
呢班人一定吾會買得以前甘豪
趕絕2手,只係殺雞取卵!!
實際利益吾大,甚至最終得不賞失!!
咁又點? 買二手正版嘅,筆錢都係無入Game商,係Game商利益上黎講,你想講有幾大幫助?

用你個Point

賣左舊Game班友,只不過從二手商度得到筆錢,而再掟入去一手Game度, 呢筆係去到Game商

而二手商收Game筆錢又邊到黎? 二手玩家一定有份

二手玩家買Game筆錢邊度黎? 個資金源無定

再諗下個基礎資金流動

買二手Game嘅班友,最後可以一毫子無流到入Game商度

呢個就係軟件商要Anti二手嘅原因

點解要d商人禁 光碟,書籍 或 各類媒體 租賃? 原因就係每少一個一手買家,就無一筆,知名度係佢地黎講只不過耳邊風,錢先係一切
最極力要阻止 Fair use 嘅人,就係呢堆版權持有人

講到底,一班人利用現有版權法,企圖阻止資訊進一步流動嘅籍口

此篇文章於 02-14-12 12:22 AM 被 TCS_disable 編輯。
舊 02-14-12, 12:42 AM   #5
一小英口

註冊日期: Mar 2005
Wii U IDwilkins930
PSN  IDwilkins930_hk
因為冇二手市場, 所以一手買game 動力冇咁大是正確的 (happened on me)

兩睇啦, 變相你可以話買game 要更加僅慎, 你真係會玩先會買
即係唔好玩/唔賣坐既game 會愈黎愈少 (因為銷量唔好)
咁就理論上可以迫到遊戲商有改進, 對玩家某程度上都唔可以話冇好處

[OT] btw, 改進 =/= 加體感 一見到體感GAME 就火都黎 [/OT]

一小英口 目前離線  
舊 02-14-12, 12:55 AM   #6
now_loading
VanHelsing

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDN0W_L0ADlNG
XBox Live Gamertagdiabloex2
講傳聞, PS3 比 Xbox 720 更早傳出防二手系統, 講硬件, 現在3DS 同 PS Vita 都可以做到
其實每間廠都想做, 係邊個做先就差唔多找死.. 即係數碼通一廂情願玩2GB 咁..

其實我覺得現在碟+DL code/ online pass 平衡二手市場都ok
now_loading 目前離線  
舊 02-14-12, 12:59 AM   #7
TCS_disable
我有車車~

如果有個機制,令到二手Game嘅錢流入返game商手上,睇下有無廠嘈啊啦
舊 02-14-12, 01:23 AM   #8
now_loading
VanHelsing

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDN0W_L0ADlNG
XBox Live Gamertagdiabloex2
引用:
如果有個機制,令到二手Game嘅錢流入返game商手上,睇下有無廠嘈啊啦
我諗如果PSV d 二手game, 要比錢先幫你 format 個save, 理論上係可行
但佢想3DS 買得更好就咁做la
now_loading 目前離線  
舊 02-14-12, 01:24 AM   #9
Sar8
The One

註冊日期: Feb 2009
PSN  IDOrzAR8
XBox Live GamertagOrzAR8
引用:
如果將買賣者既消費者盈餘食到得返好低
咁廠商緊係冇問題
只係買賣雙方唔會咁做...

其實而家EA行果隻pass就係咁做
你買隻2手肥花返來上唔到網,要玩夾硬就要比多幾十蚊買pass

舊 02-14-12, 02:49 AM   #10
女裝少年
Game Master
おねーちゃん大好き~

註冊日期: Dec 2007
樓有二手, 車有二手, 電話有二手, 名牌手袋有二手......
人地咪又係咁
我覺得呢班game廠把事情想像得太理想
要知道有班人係買新game玩完即放二手
響冇左放二手呢個前提下, 佢地仲會唔會新game一出即買?
又或者睇下PSV隻RO
PSN既DL版只要$350
實物版要5XX都仲有人追?
有渣拿, 保到值囉

試下代入我上述既例子
樓只可買黎自往, 電話冇得trade in....諗下成個市場會變成點
女裝少年 目前離線  
舊 02-14-12, 04:20 AM   #11
david
The One

註冊日期: Mar 2002
又O黎....呵欠....

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線  
舊 02-14-12, 04:54 AM   #12
ComeLOLoh

註冊日期: Apr 2007
PSN  IDChun-li
我個歡點係:
冇左二手市場,想玩下之後就放既game會變成唔買。
想二手價買黎玩既變成冇,最後變成唔買。
除非廠商出d比廉價版更平既超級廉價版game。否則真係自食其果。

好Game就唔休冇人買,係d弱d既game銷量可能會比現時更差。
M$唔好以為d game係Window OS。遊戲係可有可冇。

二手市場係提供Liquidity。冇左呢樣野,好多人都會諗真d先買一隻game。
咁搞法,可能一賣,就遊戲連機一次過咁賣先放到…

此篇文章於 02-14-12 05:00 AM 被 ComeLOLoh 編輯。
ComeLOLoh 目前離線  
舊 02-14-12, 06:22 AM   #13
jyeung1
Crazy Gamer

引用:
咁又點? 買二手正版嘅,筆錢都係無入Game商,係Game商利益上黎講,你想講有幾大幫助?

用你個Point

賣左舊Game班友,只不過從二手商度得到筆錢,而再掟入去一手Game度, 呢筆係去到Game商

而二手商收Game筆錢又邊到黎? 二手玩家一定有份

二手玩家買Game筆錢邊度黎? 個資金源無定

再諗下個基礎資金流動

買二手Game嘅班友,最後可以一毫子無流到入Game商度

呢個就係軟件商要Anti二手嘅原因

點解要d商人禁 光碟,書籍 或 各類媒體 租賃? 原因就係每少一個一手買家,就無一筆,知名度係佢地黎講只不過耳邊風,錢先係一切
最極力要阻止 Fair use 嘅人,就係呢堆版權持有人

講到底,一班人利用現有版權法,企圖阻止資訊進一步流動嘅籍口
買二手Game
同租書,影碟,租GAME兩者不可混為一談
書,影碟好多睇完就算
租書,租GAME成本低

買1手GAME成本高,
當然有部份神人3-4日爆機
2手流出市面,但有幾多
而且做好耐玩性,越遲有2手流通
越遲有2手流通,越多人買1手

2 手有限影響銷量係事實
如2 手影響得到,根本隻GAME
本身質素吾得,無2手好賣極有限!!
舊 02-14-12, 10:06 AM   #14
ahleung
The One
Bannnned

註冊日期: Jun 2002
呢單傳聞真係好轟動架o者

http://www.discuss.com.hk/viewthread...extra=page%3D1

http://www.gaforum.org/showthread.php?t=219333

http://www.uwants.com/viewthread.php...extra=page%3D1

此篇文章於 02-14-12 10:29 AM 被 ahleung 編輯。
ahleung 目前離線  
舊 02-14-12, 10:14 AM   #15
ヨコ男
てっぺんとるぞー!

註冊日期: Mar 2004
3DS Friend Code3050 8711 4125
PSN  IDCTLCCF
XBox Live Gamertagotakuyoko jp
新game正日先有得玩
2手正日之後都未必有得玩

我已經講左重點

自己中過ぎてマジ無いわ、理解力無くてしんどいわ
思い出せデリカシー、嫌いじゃないけどうっとうしい!!!」
ヨコ男 目前離線  
舊 02-14-12, 10:15 AM   #16
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:

一堆人諗住有二手放, 先至買隻game玩下, 如果冇得放二手就唔捨得咁貴買game, 直情唔買, 咁又點計?

依家D game係系列/續作當道, 買家買左二手玩完好滿意, 下集買一手, 咁又點計?

凡事唔好咁表面.

趕絕二手, 果D一線大game冇影響, 因為大家照買. 但二三線game就會死直, 因為冇得用平的價錢去試(包括買二手, 賣二手), 肯買的人會少左.

舊 02-14-12, 10:17 AM   #17
stephen1980
Game Master

註冊日期: Feb 2003
如果無2手game,我會慢慢等,等到個價變成2手game價先去買,等唔到,咪唔買,反正家下做野無咩時間玩game,另外,買game唔係must的
另外,online pass啊果d一定要online先玩到隻game,我反對,係香港,要上網好容易,但係有d地方,唔係咩地方都有得上網,上唔到網便玩唔到隻game,反而會少左d人買game,所以電話到有d app一定要我online,我一定會del左佢
stephen1980 目前離線  
舊 02-14-12, 10:17 AM   #18
魔璃
The One
ちょうじげんアイドル

註冊日期: Jun 2002
PSN  IDRuriHoshino
引用:
作者: ヨコ男 查看文章
新game正日先有得玩
2手正日之後都未必有得玩

我已經講左重點
明明新game系偷跑有得玩

\ /
/ \
\(^ω^)/
魔璃 目前離線  
舊 02-14-12, 12:02 PM   #19
codianno@GAF
Senior Gamer
i-Designer

註冊日期: Sep 2004
封左二手market, game既開發就更risky,因為好自然買家買game會小心好多。D創意game就更難面世。

I've seen her once
Through her blurry eyes, I saw her fading soul
codianno@GAF 目前離線  
舊 02-14-12, 12:05 PM   #20
Sar8
The One

註冊日期: Feb 2009
PSN  IDOrzAR8
XBox Live GamertagOrzAR8
引用:
作者: stephen1980 查看文章
如果無2手game,我會慢慢等,等到個價變成2手game價先去買,等唔到,咪唔買,反正家下做野無咩時間玩game,另外,買game唔係must的
另外,online pass啊果d一定要online先玩到隻game,我反對,係香港,要上網好容易,但係有d地方,唔係咩地方都有得上網,上唔到網便玩唔到隻game,反而會少左d人買game,所以電話到有d app一定要我online,我一定會del左佢
搞清楚,online pass唔係話你冇就玩唔到隻game,你可以玩單機,如果你話你上唔到網,咁冇pass你都要唔到網路對戰既功能

舊 02-14-12, 12:53 PM   #21
TCS_disable
我有車車~

引用:
作者: wing 查看文章
趕絕二手, 果D一線大game冇影響, 因為大家照買. 但二三線game就會死直, 因為冇得用平的價錢去試(包括買二手, 賣二手), 肯買的人會少左.
要趕絕二手呢樣野嘅,來來去去邊幾間廠? 心照啦

引用:
買二手Game
同租書,影碟,租GAME兩者不可混為一談
書,影碟好多睇完就算
租書,租GAME成本低

買1手GAME成本高,
當然有部份神人3-4日爆機
2手流出市面,但有幾多
而且做好耐玩性,越遲有2手流通
越遲有2手流通,越多人買1手

點不可混為一談?
更本同一類野黎 m9

你知唔知作為商人嘅佢地黎講,基本會夠膽死話,你無錢學咩人打機~
你問Fd 借Game 夠低成本啦,你唔俾錢 DL Game 夠低成本啦
你玩到隻Game佢地會唔會多謝你? 唔會,因為佢地有權係民事告你侵犯版權

重點都係果句, 只要你手上果隻Copy, 理唔理係未Printed by official, 只要隻碟唔係從 Game商到 Order 落黎, 就會有班人會去 Anti 二手呢樣野

隔左段時間買d超貴特典Set又點計? 鬼叫你窮啊? 資訊又Lag 又 Diconnect

恕我講野市儈,事實就係咁討厭

現時買Game要等勇者Report,其中一個原因係作品無 Demo

此篇文章於 02-14-12 01:05 PM 被 TCS_disable 編輯。
舊 02-14-12, 12:58 PM   #22
STRIFE
Ultimate Gamer

註冊日期: Jun 2009
PSN  IDOvErKilL6517
XBox Live Gamertag日psn: Lighting6517
引用:
咩道理?!
質素好既game就一定要俾你買2手?
影響多少都好,2手絕對唔係一個健康市場手法
我絕對支持今次既做法

舊 02-14-12, 01:11 PM   #23
小草
(╬ ̄皿 ̄)=○

註冊日期: Feb 2004
如果無2手市場, 有D人連主機都唔買, 我就係其中一個

舊 02-14-12, 01:35 PM   #24
亞比斯
Insane Gamer
初心者

註冊日期: Jul 2006
PSN  IDterrykly
引用:
skip

恕我講野市儈,事實就係咁討厭

現時買Game要等勇者Report,其中一個原因係作品無 Demo
照咁睇你講咁耐都係解釋比大家聽,明白點解D廠要Anti
咁你個人黎講呢?
你支唔支持? 你覺得杜絕二手會影響一手既銷量嗎?

不過我一直覺得日本果面既市場同香港好唔同
佢Anti完日本可能賣得真係好左都未定

香港而家乜Game都炒...
禁完個個要買一手, 炒得仲勁 ...
亞比斯 目前離線  
舊 02-14-12, 01:35 PM   #25
yorkyork

註冊日期: May 2010
引用:
作者: 魔璃 查看文章
明明新game系偷跑有得玩
偷跑係咩黎?
好似有呢樣野但係好似好耐冇聽過
yorkyork 目前離線  
關閉主題