Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 02-05-12, 04:37 AM   #1
Senior Gamer

註冊日期: Feb 2012
[轉載] 新一代Xbox將會加入防止二手遊戲功能?

家用遊戲機市場的變化,往往沒有手機或Tablet來得急速,但每隔幾年,就會有一次大更新。最近,有關新一代 Xbox 的消息再次出現。今次的消息透露,下一代的 Xbox 將會採用 Blu-Ray 光碟作煤介,並會加入一些類似「防止二手遊戲」的功能,另外 Kinect 也會有新版本。

這個消息暫時就只有這麼多的內容,用 Blu-Ray 實在可以理解,始終 Microsoft 的 HD-DVD 如意算盤一直打不響,如果新遊戲的容積率繼續增加,用 Blu-Ray 也是個唯一的辦法。不過,至於「防止二手遊戲」的功能,就更讓玩家擔心。最近遊戲商也開始用一些如單次使用的內容換領券,來讓二手遊戲市場受到衝擊,看來這個潮流會繼續。這對於一般玩家來說,實在會增加不少負擔呢。
268 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-05-12, 05:39 AM   #2
ahleung
The One
Bannnned

註冊日期: Jun 2002
做乜咁多人周圍貼呢單傳聞. 好震撼咩? 其實而家D online pass已經係類似既野.

但講到尾, 都係傳聞 only.
ahleung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-05-12, 05:56 AM   #3
Y.Bird
Ultimate Gamer
度日如日

註冊日期: May 2006
3DS Friend Code1676 3642 5459
雖然係傳聞。

防翻版支持,
防止二手唔支持。

隱藏、二周目、儲齊裝備、獎杯等都放棄了啦,
因為跟本唔夠時間打機,
買一隻爆一隻都好難...。
Y.Bird 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-05-12, 08:24 AM   #4
信長
God of Gamer
The Flash

註冊日期: Nov 2004
Nintendo Switch ID6287 6181 7226
借GAME 比FD 都唔得??

信長 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-05-12, 08:25 AM   #5
yeah yeah

註冊日期: Dec 2002
呢樣野..當年PS3都好似有講...

神魔:12476797

NTR.......
yeah yeah 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-05-12, 11:11 AM   #6
Cucu
Game Master

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDcululu
支持,
2手同翻版對廠商都好大影響
所有GAME都要DOWNLOAD就搞掂

U.C.0096 PROJECT UC / La+
Cucu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-05-12, 02:23 PM   #7
david
The One

註冊日期: Mar 2002
又無來源,純粹吹水?係O既話就錯版囉...

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-05-12, 02:24 PM   #8
zzzdx
↘三一龍娘之超極衝擊

註冊日期: Sep 2008
3DS Friend Code0088 0093 0096
PSN  IDMamiTomoeDX
XBox Live GamertagDouble Zeta Gundam
二手機連二手game

2500:FA-ZZ、イクス-エクリプス、イクス-アイオス
2000:試作1号機、ガナーザク、デュナメス、ゴールド天
2000:スローネドライ、ギャン、ガイア、ブルー2L
1000:アレックス、ガンイージ、∞ジャスティス(ラクス搭乗)
zzzdx 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-05-12, 02:38 PM   #9
mario0606
The One
G101一ノ瀬はじめ

註冊日期: Oct 2006
3DS Friend Code4553 9940 3673
PSN  IDedward_hk2011
引用:
作者: Cucu 查看文章
支持,
2手同翻版對廠商都好大影響
所有GAME都要DOWNLOAD就搞掂
其實個人唔太贊成DL遊戲完全取代實體Game
雖然大勢上將來一定係咁

2000:F91、Strike、紅渣
1000:電池、V仔、黑MK2、IJ(拉克絲)
PSN ID:edward_9105

曼聯迷M群:group659819@msnzone.cn
歡迎曼聯迷進入討論

**舊有成員請轉Skype入新群,ID:mario910502
mario0606 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-05-12, 02:54 PM   #10
K.LIFE
Ultimate Gamer

註冊日期: May 2004
PSN  IDLIVEKLIFE
引用:
作者: zzzdx 查看文章
二手機連二手game
+1
K.LIFE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-05-12, 03:06 PM   #11
ahleung
The One
Bannnned

註冊日期: Jun 2002
引用:
作者: david 查看文章
又無來源,純粹吹水?係O既話就錯版囉...
源頭來自美國game 網. 不過人地寫明係傳聞.

但黎到亞洲唔知點解好多人轉貼, 又唔寫番係傳聞. 然後有人睇完就話xbox 終於公佈新機了, 好後悔o岩o岩買左xbox云云. 以訛傳訛行動至此完成.
ahleung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-05-12, 03:41 PM   #12
MO

註冊日期: Aug 2005
引用:
作者: ahleung 查看文章

但黎到亞洲唔知點解好多人轉貼, 又唔寫番係傳聞. 然後有人睇完就話xbox 終於公佈新機了, 好後悔o岩o岩買左xbox云云. 以訛傳訛行動至此完成.

諗起呢個TOPIC :
http://www.gaforum.org/showthread.ph...02#post9573502
MO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-05-12, 04:00 PM   #13
RPG之鬼

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: ahleung 查看文章

[以下陰謀咁講]
1.樓主係打手,雖然日本有GK,但來到這裡自然要入鄉隨俗,所以要改一改,叫PLAYSTATION KEEPER,簡稱PK吧。
2.以遊戲機來說,好似由紅白機果陣時已經有呢種話題
3.O岩晒雜誌寫嘢,例如「極秘!XBOX720冇得玩二手!!」

希望不會因為將PLAYSTATION KEEPER簡稱做PK,而收到警告信吧(你認為未試過被人警告過咩?)
----------------------------
以上笑完就算

總然之以傳播方式來說,如非一向有寫開情報方面的朋友開帖的話……
再加上發帖量少,奇怪的名稱等等
當然最緊要係要做到,不論是對是錯,是否有被入插都好,只要有人回覆,那就便是成功,因為需要的是NOISE

正如ギルティクラウン裡面有一段話講到某城被毀的原因是兩個字"謠言"
雖然"謠言止於智者",但很可惜大多數人都不是智者。
而智者通常會在背後等待機會從中獲利

此篇文章於 02-05-12 04:07 PM 被 RPG之鬼 編輯。
RPG之鬼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-05-12, 05:04 PM   #14
neo2046
Advance Moderator
(<ゝω・)綺羅星~

註冊日期: Dec 2001
引用:
作者: 268 查看文章
skip
新會員你好,

歡迎使用 Games Animation Forum.
為o左會員可以更快速更方便更順利使用本論壇
我地設定o左一D使用規則,
強力建議使用本論壇前請先閱讀
多謝合作 ~

電視遊戲討論版使用守則 ver 0.05
http://www.gaforum.org/showthread.php?t=125317

GAForum 公用版規
http://www.gaforum.org/showthread.php?t=15699

neo2046 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-05-12, 05:09 PM   #15
neo2046
Advance Moderator
(<ゝω・)綺羅星~

例如呢個news,
通常我地會放o係呢度集中討論

Rumors / Unofficial Announcement 綜合+討論
http://www.gaforum.org/showthread.php?t=210984

neo2046 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-05-12, 05:15 PM   #16
MTse
Crazy Gamer

PSN  IDMTSe
1)人地用哂問號,消息咁㗎㗎,又有得鬧,死未
2)用gk抽水重要人笑,老實講呢d所謂幽默感真係。。。
3)既然nextgen block一d都唔出奇,咁有d咁大路嘅傳聞點解要比人插?因為係720?
MTse 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-05-12, 05:29 PM   #17
Senior Gamer

註冊日期: Feb 2012
其實我都係轉載自第二個論壇...

如果第時真係行「一碟一機」制(無論連唔連線),我諗好大部份既玩家都會受影響,到時個成個生態都會一百八十度轉變
268 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-05-12, 06:14 PM   #18
D-Joe
Game Master

註冊日期: Mar 2005
PSN  IDN2O1990
XBox Live GamertagN2O1990HK
個傳聞舊成咁而家先黎轉

舊 02-05-12, 06:20 PM   #19
RPG之鬼

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: 268 查看文章
其實我都係轉載自第二個論壇...

如果第時真係行「一碟一機」制(無論連唔連線),我諗好大部份既玩家都會受影響,到時個成個生態都會一百八十度轉變
趁未鎖之前再覆一下

就事件來說唔知有冇人諗過可以發展成如下
先不計大作(每個人心中的大作啦),相信你們都試過係某些情況下想玩某款遊戲,但卻又找不到一手,結果失去了更進一步認識該公司的產品的機會吧。就例如玩了鍊金術士MERURU後覺得有趣,想玩先前兩集,但可惜市場上沒有一手出售,同時也沒有網絡下載版本(這裡指正版),那麼就變成一種損失。對於玩家來說自然如此,對公司來說又是不是損失呢?

假設在正式版與THE BEST之間,玩家有上述的要求,但基於很多時普遍玩家都是抱著一時興奮的心情去玩/購買遊戲,縱使THE BEST出現是為了滿足這班銷費者,但往往能夠仍然抱著"想玩"的玩家的人數便減少了。若果情況是在THE BEST之後一段時間才想玩的玩家,例如第一代→1ST的THE BEST→第二代→2ND THE BEST→第三代,他們便變得沒有甚麼機會可以玩到第一代。這時二手市場便有其價值。當然連二手市場都沒有,就變成ONLINE市場的重要性。

但ONLINE市場有一個問題是價格問題。對於價格的計算和模式的思考方面,很明顯日本仍然及不上外國,看一看STEAM同PSN的比較就清楚,縱便現在已有所進步也好,仍然還有一段距離。對於我們這邊來說,由於受到日本的影響仍然很嚴重,因此當考慮到ONLINE購買無實物用品時,便會無形中加多重考慮,尤其是一般玩家。

此外按上面所講,很多時玩家是因一時高興(心血來潮)而購買,因此買了回來原來是不適合的那就只會變成浪費。當然在購買前沒有深入了解產品是甚麼是消費者本身問題,但既然是心血來潮,又怎會考慮這些呢?又或者只是因為產品符合某些條件,例如有人喜歡玩FRONT MISSION 1,看見櫻大戰又像是這樣的戰鬥方式,所以買回來,但可惜兩款遊戲根本是兩類遊戲來,這種情況也是十分常見。那麼家裡是否多了一件垃圾呢?答案很明顯。

------------------------------------------
就公司角度來看,可否變成這樣呢?例如比如說,CALL OF DUTY 4為例,在二手市場上消費者只看過簡介,然後在價錢認為合理的情況下便購買,自此便喜歡了或對FPS有所改觀,於是往後的續集也購買一手回來。這種情況在香港進入360同PS3之後確實出現了。

公司敵視盜版出現,同樣二手市場也會影響公司產品銷量
但反轉來看沒有老翻,這10年的電腦世界必定是一回事
同樣沒有二手市場的情況下,必定會對三、四線(每個人對"線"的定義也不同,可以視SE為四線、MGS 4為0分都可以,只要你認為)但又有潛質的商品來說帶來影響

------------------------------------------
又再從其他方面去看。對於二手市場呢樣嘢,其實係電腦方面很早已經存在,就以遊戲為例,無論哪處的,差不多電腦遊戲的二手市場都是做不起來,這是因為他的傳統就是這樣。在電腦軟件方面,就曾經有發生過使用權和擁有權的問題。當持有擁有權時,持有者可以將物品自行處理,但使用權卻只允許使用,不似得擁有權那樣大自由性。
來到沒有二手市場的環境下,身為消費者當購入產品時,究竟是擁有使用權還是擁有權呢?真是一個有趣問題。

-----------------------------------------
當然上面所有事也可以翻轉用另一方向去看,結果又會變成另一回事,然後觀看者就會按自己所需而作出接納與不接納等論調。
跟著站在背後的人就能夠利用這些來作出一些參考。(咁樣D秘密結社、影子政府既嘢……)

-----------------------------------------

當市場仍然未能適應時,若果貿然行事必定出事,所以需要時不時試一試水溫。而能夠在正確時間做出正確決定的公司,就能夠獲得最大利益。

以上笑完就算

引用:
作者: D-Joe 查看文章
個傳聞舊成咁而家先黎轉
1999年世界末日咪又係超舊聞,但果陣時咪又係有很多動作
能夠創新的事不會太多,往往都是左抄右抄再炒埋一碟
生果教主咪又係一樣

此篇文章於 02-05-12 06:32 PM 被 RPG之鬼 編輯。
RPG之鬼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-05-12, 07:52 PM   #20
冬霜之子lucky
Insane Gamer

註冊日期: Feb 2007
大局著想應該支持,玩一隻GAME比一隻GAME既錢,玩二手就一手放出去,第二手既錢已經冇遊戲公司份,人人係咁即係遊戲實際鎖量得一半,莫說二手之後可以再二手...............!

個人來講始終有人認為,我比錢買左既野係屬於我自己,我有權將它借出或轉售,其實到最後大勢所向都係下載遊戲漸漸取代實體軟件媒體。

我自己最近就有個經驗,買隻戰地風雲3,兩隻碟都LOAD唔到,連弟弟既PC都係,肯定係兩隻碟有問題。最後只有係EA官方ORIGN下載番來,官方下載速度平均成幾M左右,14G檔案好快攪到番來,然後就可以玩到,連SETUP呢個傳統步驟都唔洗。
冬霜之子lucky 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-05-12, 10:31 PM   #21
我係我
Banned

註冊日期: Apr 2002
PSN  IDFoX_1217
XBox Live GamertagFoX1217
我覺得上網DL冇可能取代到買碟既...
仲有咁多零售店,我相信無論係M$定係sony都唔會整死佢地既,
我係我 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-05-12, 10:45 PM   #22
狙擊手sohan
Game Master

PSN  IDsohan66
XBox Live Gamertagsohan66
引用:
作者: 我係我 查看文章
我覺得上網DL冇可能取代到買碟既...
仲有咁多零售店,我相信無論係M$定係sony都唔會整死佢地既,
同埋ONLINE版而家O既定價非常唔合理, 已經慳左好多成本, 但竟然只係平得果幾百YEN。。。

舊 02-05-12, 10:52 PM   #23
hkjacky2001
Crazy Gamer
ミク大好き♡

註冊日期: May 2007
PSN  IDhkjacky2001
XBox Live Gamertaghkjacky2001
如果整到無得同fd 借game玩真係會幾無癮...
唔小心中左地雷真係喊都似
其實佢整多出d dlc 但免費要用online pass 先dl到既咪仲好...
現在ps3 都開始用緊online pass啦...

奇跡も無く標も無く、ただ夜が広がるのみ
揺るぎない意志を糧として、闇の旅を進んでいく」

「勇往邁進!」
hkjacky2001 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-05-12, 11:07 PM   #24
一小英口

註冊日期: Mar 2005
Wii U IDwilkins930
PSN  IDwilkins930_hk
我唔覺得禁二手銷量會好左囉

之前買PSP GAME, 唔洗諗隻GAME 係咪真係啱自己玩, 買左先算
結果返到黎唔啱玩, 平少少放番出去, 又有人買

又益左生產商, 又益左二手買家, 又方便到D 舉旗不定是一手買家

又好似而家PSV咁
而家我買GAME, 隻隻都要睇過諗過度過先出手
啱玩都話丫, 一個唔覺意買網上版, 返到黎都係有唔滿意, 咁就幾舊水

一小英口 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-05-12, 11:32 PM   #25
ai.
RELEASED

註冊日期: Jan 2002
對我無關係,百幾隻360games只有幾隻買2手,亦只有幾隻放出去.放的幾隻係放相同game.

ai. 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
-del- Diana ~清談館~ 62 03-01-08 01:35 AM
[轉載]第 一 屆 金 話 梅 最 爛 電 影 選 舉 @羅彼仙奴 電影版 20 04-08-06 01:18 PM
[轉載] 聯婚~ 小昭Teddy ~清談館~ 12 10-18-05 07:30 AM
轉載: 一 個 國 家 的 輝 煌 成 就 , 竟 然 是 另 一 方 辛 酸 的 血 靈格斯 學術文化綜合研討區 10 05-24-04 12:45 PM
[轉載+修改]漫 畫 書 成 為 教 科 書 Ahshue 日本動漫畫討論版 19 02-12-04 12:57 AM

現在的時間是 09:37 PM

手機版 | APP版