Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
電影版>The Hitman’s Bodyguard|保鑣救殺手 (18.Aug)
信長 05:02 PM 04-13-17

Mother F**ker
兩位幾有化學作用
鐵之侍 05:27 PM 04-13-17
局長x死侍

好像還延有趣的說
肉羊哩咖 06:03 PM 04-13-17
死待好正經咁做 straight man, 得嘅咩?
HAKAIDER 06:15 PM 04-13-17
好應真地互相Mother F**k
Peter Yu 12:55 PM 04-14-17
marvel梗太常見冇乜反應
但係一播I Will Always Love You
再望下戲名Bodyguard即刻笑出聲
HAKAIDER 07:21 PM 08-18-17
上左畫都無人講?!

買左星期日早場飛
Peter Yu 08:28 PM 08-18-17
今朝睇左早場
完晒字幕最後有一小段NG片
Rv250 12:08 AM 08-19-17
今晚睇咗 , 不過不失, 早場ok

去啲細戲院費時阻人收工睇到一半片尾走咗
C.Ryo 12:19 AM 08-19-17
睇兩條佬由互相咀砲到發展bromance,集歡樂,緊張,靚景,懷舊歌與暴力(美學?!)於一身, 兩個鐘唔覺悶,可以推介,唔知會唔會系例化呢
12號四分衛 10:23 AM 08-19-17
短番少少會更好
亍 ◣ 11:16 AM 08-19-17
睇完ok啦,不過未到A級質素,加上死侍對眼太精靈攪到代入唔到佢係pro
Reishin 01:45 PM 08-19-17
...
點解最後法庭上女主角會知道肥佬係內鬼?望到佢右手有部電話?

亍 ◣ 01:50 PM 08-19-17
不要用腦思考啦...如果唔係之前有大量問號會出晒黎
C.Ryo 02:30 PM 08-19-17
咁一開始果場已經展示咗佢個3A幾咁流
HAKAIDER 01:00 PM 08-20-17
果然係愛情片..................
HAKAIDER 06:31 PM 08-20-17
作者: C.Ryo:
咁一開始果場已經展示咗佢個3A幾咁流
人算不如天算嘛

喪基話齋 "偶遇" 係你防唔到, 愛情都係一樣
Eking 07:00 PM 08-20-17
....
其實佢倘A一D都唔流, 上面稍兄所講, 意外最難料, 更何況對方係超世界紀錄射中,
點防到

C.Ryo 08:07 PM 08-20-17
作者: HAKAIDER:
人算不如天算嘛

喪基話齋 "偶遇" 係你防唔到, 愛情都係一樣

作者: Eking:
....
其實佢倘A一D都唔流, 上面稍兄所講, 意外最難料, 更何況對方係超世界紀錄射中,
點防到
咁當然只係劇情需要黎掫合一對新人

之後一場水陸兩路攻守都表現到兩位功力,亦拍得非常好睇
但總括黎講都係小強厲害啲
HAKAIDER 08:31 PM 08-20-17
作者: C.Ryo:
咁當然只係劇情需要黎掫合一對新人

之後一場水陸兩路攻守都表現到兩位功力,亦拍得非常好睇
但總括黎講都係小強厲害啲
喪基係強運 .................第二十八次除外
PatrickNo42 10:47 PM 08-26-17
睇左

唔只死侍+局長,仲有Elektra+戈頓警長
好夢幻既組合ww
動漫遊戲迷 09:59 AM 08-27-17
影評

演員的化學作用可是電影的精華,讓電影生色不少,當中兩位主角分別在認真和鹵莽的對比方面,凸出了水火不容及水火配濟之效。當然,喪基的鹵莽無疑是犯駁(如果運氣被納入實力則另當別論,XD),可是這樣才帶出認真的人怎樣被惹得七竅生煙,以及樂意相助朋友之效。

愛情確是男性的共同問題,只要其中一個男人遇著此問題的煩惱,另一個男人引導對方,真是宿敵也能變莫逆之交。

電影的其它驚喜之處是動作場面的細節,如拜米高救喪基逃離舊式住宅大廈是稍微屈膝及靠近牆壁前往走廊的逃生門,以及杜維奇在天台逃跑是用反覆的左右斜前式跑法(劇情或許凸顯角色受過軍訓,因國際法庭用喪基提供的密碼開啟秘密電子檔案,當中有一張照片疑是杜維奇與軍人練習搏擊)。

此外,賴恩.雷諾士在演出此電影或習了詠春及CQS,譬如在接送吸毒富戶前與眾殺手展開的搏擊戰,以及初遇喪基的對拆,還有於未對付敵人時持搶是沒把槍管指向上方。

電影的風格有點像《Time Crisis》系列。

IDGAF 10:07 PM 07-21-18
早前iTunes快閃特價$48買咗HD版The Hitman's Bodyguard嚟睇。

主要角色都係做過Marvel英雄電影、電視劇,都有一個係DC Comics的代表。

雖然套戲有唔少動作元素同追逐戰,
但每一段之間又用唔少時間去講廢話同往事,
感覺上唔夠緊湊,如果剪返短D會好睇好多。

睇完的確似係Deadpool前傳feel,
同一樣係愛情+動作片嚟,都睇得過的。

返回主題版面