Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 10-23-19, 04:33 PM   #701
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
Gphone
3hrs

【點睇撐加泰集會?】

關於美國:

作為早於數年前已積極推動《香港人權民主法案》的一份子,我當然明白未來數週相當關鍵,參議院的確有機會通過法案。然而,我絕不認同所謂「法案進入關鍵一週不要節外生枝」的說法。

看到「節外生枝」四字感到很不舒服,但這個容後再談,只是我理解參議院多數黨領袖是否會把法案列於更前的議程,絕不取決於週四集會人數,以及香港有沒有人高調還是低調支持加泰。

而SolomonYue的觀點固然可以參考,但亦應該不至於反映普遍參議員的想法。眾志成員和不少在華盛頓的朋友會繼續努力,各位在香港不用過份擔心。

關於中共:

根據「五大訴求,缺一不可」,香港人的最大公因數當然是爭取「自治」而非「獨立」,但中共永遠會嘗試定性香港抗爭為獨立和分裂運動。

如我從不會被香港政圈中人視為本土派和獨派,亦從未主張香港獨立,但中共外交部國台辦文匯大公,還是天天會定性我為「港獨頭目」(?)。

所以我想強調所謂「唔好比位人地入」和「唔好令中共有證據」根本只是我們一廂情願,無論香港人怎樣解釋,「中共要有位入你」都從來不需要實質理由和證據的。

實情,中共指控香港有人從事分裂運動,也長達好幾年時間,而香港亦的確有政治人物主張港獨,亦有人明確支持加泰羅尼亞獨立,#但我覺得大家無須低估各國元首國會議員及其幕僚的判斷能力。國際社會知悉香港有人抱有此等主張,但仍在過去數個月給予香港抗爭不少支持。

關於香港人:

到底乜野叫做節外生枝?當香港抗爭者被警察射盲,我地就嗌黑警還眼,咁點解加泰抗爭者同樣被警察射盲,我地會講得出口話「節外生枝」?

香港五大訴求爭取普選,加泰自決爭取獨立,兩者訴求當然與別不同,但既然大家同樣面對警察暴力和政治審訊,在支持普世人權價值的框架下,給予聲援又有何不可?

支持加泰自決和獨立與否,各人可能會有不同想法和理解,但我想「呼籲西班牙政府和平處理加泰示威」、「譴責西班牙警察暴力對待示威者」、「沒有人應該單因政見而被判監」此三點主張實在相當合情合理。

參與港人撐加泰人權自由集會與否,仍屬個人決定,但這真的不是與加獨扣不扣上關係的問題,而是兩地同樣面對警察暴力,我們怎可能有割席的餘地?

最後想講一句,明唔明點解有時好似爭取國際社會支持咁難,就係因為其他國家都會有人話「我地顧掂自己國家先啦唔好節外生枝」。

民主、人權、自由係普世價值,香港人不應該予取予攜,覺得自己因為係國際城市,人哋就老奉咁一定要支持香港,但其他地方抗爭水深火熱之際,就明哲保身。

唔係話我地講兩句會令人地嘅抗爭形勢逆轉,但國際連結其實真係唔係只係搵人哋支持,亦都要連結人哋嘅公民社會同抗爭前線,呢個都係普世價值嘅實踐。
由手機版發出
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-23-19, 04:49 PM   #702
wing
God of Gamer
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
第一, 講本質, 人地加泰講獨立, 係講緊唔要民主國家去擁抱共產黨呀!!!!! 你真係支持?

第二, 反正俾老共屈? 香港人唔去, 你估佢地可以動員幾多卧底去? 你以為你覺得自己係讉責警暴所以去? 中共唔可以在一個冷清清的場地講到話好多人支持, 但如果你出現, 絶對可以好輕易屈你的本意, 話支持加泰獨立.

第三, 唔好睇少外國政客? 唔好睇得佢地太高就真. 參議院有幾多議員? Gphone點樣肯定佢地個個都高質?

老老實實, Gphone係有貢獻有號召力, 但我唔覺得佢講野絶對啱.

就算你係C9級, 唔知果邊獨立係擁抱共產主義, 但依家無線播加泰, 呢次集會有不反對通知書, 地鐵照服務, 嗌交部講野, 你真係睇唔到係個大伏?

此篇文章於 10-23-19 04:51 PM 被 wing 編輯。
wing 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-23-19, 05:01 PM   #703
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
只要係人民主流意願,行乜制都唔係問題
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-23-19, 05:02 PM   #704
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
今次我都有保留,除非文宣可以做足,否則先唔講美國嗰邊會唔會轉風向,剩係比藍狗恥笑你連背景都唔清楚就盲撐共產真係無眼睇
由手機版發出
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-23-19, 05:08 PM   #705
wing
格鬥低手

引用:
作者: J+1 查看文章
今次我都有保留,除非文宣可以做足,否則先唔講美國嗰邊會唔會轉風向,剩係比藍狗恥笑你連背景都唔清楚就盲撐共產真係無眼睇
由手機版發出
未講到邊個笑唔笑, 見到果班友係唔要民主自由而想高舉專制獨裁, 我就真係想 XXXX. 而且你講警暴, 根本都唔及香港的1/10.

舊 10-23-19, 05:09 PM   #706
真!DC
Banned User
奉行我道

中共都唔係共產主義
由手機版發出
舊 10-23-19, 05:09 PM   #707
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
引用:
作者: 真!DC 查看文章
由手機版發出
又要拎希魔來講嗎?

當然唔係乜制都得啦,你建起了民主制度,就要用呢個制度選出領導者,唔係用街頭暴力(除非好似香港而家個情況制度失衡)
由手機版發出
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-23-19, 05:17 PM   #708
wing
格鬥低手

引用:
由手機版發出
咁得閒connect其他國家, 不如connect新彊好過喇

舊 10-23-19, 05:21 PM   #709
真!DC
Banned User
奉行我道

引用:
作者: J+1 查看文章
又要拎希魔來講嗎?

當然唔係乜制都得啦,你建起了民主制度,就要用呢個制度選出領導者,唔係用街頭暴力(除非好似香港而家個情況制度失衡)
由手機版發出
我理想的想法:
我認為政府係從屬於人民
人民想改政府就要聽命
轉左之後發覺唔滿意就再轉

任何國家制度都應該將人民意願奉為最高指示

(我明白現實上好難做到)
由手機版發出

此篇文章於 10-23-19 05:24 PM 被 真!DC 編輯。
舊 10-23-19, 05:25 PM   #710
wing
格鬥低手

引用:
我理想的想法:
我認為政府係從屬於人民
人民想改政府就要聽命
轉左之後發覺唔滿意就再轉

任何國家制度都應該將人民意願奉為最高指示

(我明白現實上好難做到)
由手機版發出
人地有選舉制度呀, 你想要乜咪用人民選票囉. 你想擁抱蘇共咪用選用選票囉.
唔好人地講兩句學香港就乜都支持, 唔好人地講個獨字就扑倒去認同.

歐美各國全部唔buy, 呢舖有乜差池, 個risk係大到冇人孭得起. 講完.

為左支持共產黨而炒喎成條國際戰線???? 我冇眼睇了. 6月到依家死左幾多人? 流左幾多血汗? 如果佢地泉下有知, 可能死都唔眼閉.

此篇文章於 10-23-19 05:49 PM 被 wing 編輯。
舊 10-23-19, 05:33 PM   #711
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

我唔係好跟到,支持共產黨 = 支持加泰獨立?? 點解??
由手機版發出
舊 10-23-19, 05:43 PM   #712
wing
格鬥低手

引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
我唔係好跟到,支持共產黨 = 支持加泰獨立?? 點解??
由手機版發出
加泰本身在西班牙(一個民主國家), 本身有高度自治.

獨立果班友唔滿意要交重稅去養其他地區的人, 但事實上佢地好多係支持共產主義(除左講明反資本主義的小政黨, 仲包括其他政黨好多左翼人士). 佢地係想脫離西班牙? fine. 但唔該用番佢地本來已經有的民主選舉制度來搞, 用選票證明多人想要共產主義, 唔好去搞街頭暴力.

事實上當地亦都有人遊行示威反對想獨立果班友, 情願唔要自治都唔想亂局, 都想俾西班牙中央管治.

點解歐美反對加泰獨立? 因為一獨立, 果度好可能會變共產黨地頭, 但無論變唔變, 一獨立, 西班牙政府在經濟上會大受打擊甚至可能倒台, 削弱哂西方民主國家陣營.

【在支持加泰前,你知道他們的歷史背景嗎?】
在西班牙内戰中,分成了比較鬆散的民選共和政府,和背後有納粹德國支持的軍人佛朗哥法西斯軍隊。由於身處弱勢,共和政府選擇跟背後由蘇聯支持的左翼組織人民陣綫組成聯盟,還有來自多國的無產和共產社會主義者也紛紛參加在這場戰役之内。

後來,佛朗哥軍政府贏取内戰,取得全國政權直至1975年死去,遺囑是讓該國政權和平地交還給西班牙的皇室,西班牙就莫名其妙地瞬間成爲言論自由的社會,但不代表之前佛朗哥時期政府所作下的犯罪就一筆清光,用臺灣的角度的話就是西班牙也在慢慢地轉型正義中。

在佛朗哥統治期間,原先的地方自治勢力,尤其是加泰隆尼亞和巴斯克被奪取自治權,而加泰身爲前共和軍的重地,在佛朗哥政權後也成爲了以社會主義為主流的分裂勢力,而因爲他們擁有對抗納粹德國所支持的法西斯政權的歷史,當地支持加獨的主流社會主義團體也贏得了很多道德高地。

然後就到了今天,不是說支持加獨的都是社會主義者,但比例絕對不是少數,加泰抗爭也隨處可以見到左翼版加泰旗和蘇聯國旗的飄揚,但這點在香港的圈子裏面卻很少提及。

此篇文章於 10-23-19 06:06 PM 被 wing 編輯。
舊 10-23-19, 06:12 PM   #713
wing
格鬥低手

真係要支持國際上其他受欺壓的民族或者地區, 好事, 仲目標有千千萬萬個, 新彊就最好. 或者搞全球都得. 點解係都要用個咁大爭議性來做焦點?

舊 10-24-19, 07:20 AM   #714
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

稍為 google 左陣 Catalonia Communist 呢兩個字,係極少有相關既新聞。

有個黨 Communist of Catalonia 囉,得兩席,咁日本都有共產黨啦。

我有 d 懷疑係有人放大左件事。
由手機版發出
舊 10-24-19, 09:52 AM   #715
Penny仔

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDair_penny2002
高風險零回報....
而家香港一定要靠外國勢力情況下,的確謹慎d好

不過而家個勢應該唔會多人
由手機版發出
Penny仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-24-19, 09:54 AM   #716
wing
格鬥低手

引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
稍為 google 左陣 Catalonia Communist 呢兩個字,係極少有相關既新聞。

有個黨 Communist of Catalonia 囉,得兩席,咁日本都有共產黨啦。

我有 d 懷疑係有人放大左件事。
由手機版發出

你懷疑有人放大左件事? 我懷疑有人整個伏等香港人去踩, 至少做到分化. 歐美各國係唔係支持加泰獨立, 更加易google, 你google左未?????

所羅門呢D美國國會議員三番四次叫你停, 你係咪可以100%否定佢, 話冇問題? 如果有問題, 邊個孭?

呢D 高risk 睇唔到有咩gain.... 如果你話要伸張公義, 你不如努力D去支持新彊人, 我100%肯定佢地過得比唔想交咁多稅但有民主自由的加泰人慘十萬倍, 而且性質比加泰更接近香港, 仲有係普世認同, 冇伏冇爭議.

完全唔明做乜會有人死牛一邊頸咁堅持推加泰呢壇野.

此篇文章於 10-24-19 09:57 AM 被 wing 編輯。
舊 10-24-19, 10:34 AM   #717
Sar8
The One

註冊日期: Feb 2009
PSN  IDOrzAR8
XBox Live GamertagOrzAR8
因為佢地既理據係唔可以似LBJ一樣咁虛偽,加泰又聲援過HK
你知有批人係寧願光明正大咁輸都唔要靜雞雞咁贏

事實上呢個集會真係贏就贏粒糖,輸就輸間廠
已經忘記左敵人支持我就反對,敵人反對我就支持,睇下口交部呢幾日幾支持去撐加泰...

不過你一睇就知連登個滲透得幾咁厲害
琴日成日都係度嘈加泰問題
有時香港人又係唔爭氣,明知係3毛搞搞震,你係要加把咀埋去幫佢做勢

此篇文章於 10-24-19 10:38 AM 被 Sar8 編輯。
Sar8 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-24-19, 10:57 AM   #718
真!DC
Banned User
奉行我道

我唔認為會有咩影響

你估美國真係想幫香港想香港好咩
一個同中国有間隔但又同中国想連既香港對佢最有利
所以要保持,唔關你香港人感唔感動倒人事

你集會撐法案比到支持會歡迎
你做其他野唔太過咪當睇唔倒
由手機版發出
舊 10-24-19, 11:00 AM   #719
Sar8
The One

註冊日期: Feb 2009
PSN  IDOrzAR8
XBox Live GamertagOrzAR8
我都唔認為有咁大影響,因為我恆信國與國關系只有利益去連結
如果香港對美國係冇好處,佢話知你集中營就起係香港,只要你唔拉佢既人就得

只係今次一輸個後果係太嚴重,真係1% risk我都縑多

舊 10-24-19, 11:00 AM   #720
wing
格鬥低手

引用:
作者: Sar8 查看文章

已經忘記左敵人支持我就反對,敵人反對我就支持,睇下口交部呢幾日幾支持去撐加泰...

有時香港人又係唔爭氣,明知係3毛搞搞震,你係要加把咀埋去幫佢做勢
冇法子, 講到網軍, 強國真係天下第一. 其實都冇人係心水清, 即係出番D文宣提下大家今晚除左呢個伏之外, 仲有其他野可以做, 有其他地方可以去, 可惜唔係個個識諗.

舊 10-24-19, 11:03 AM   #721
wing
格鬥低手

引用:
我都唔認為有咁大影響,因為我恆信國與國關系只有利益去連結
如果香港對美國係冇好處,佢話知你集中營就起係香港,只要你唔拉佢既人就得

只係今次一輸個後果係太嚴重,真係1% risk我都縑多
呢次如果輸左, 其實唔只輸美國條法, 仲有歐洲戰線, 尤其是民意支持, 可能輸得好甘.

道義上或者人道上冇必要支持佢地, 而且理性上來講係high risk no gain, 已經好明顯係伏, 都咁多人睇唔到? 真係 R 頭

舊 10-24-19, 11:07 AM   #722
零式
Ultimate Gamer
Banned

無錯...而家國際戰線最有力的係得美國的民主法...聽左美國佬講先一定死唔晒

同埋好似阿Wing咁講"呢次集會有不反對通知書, 地鐵照服務, 嗌交部講野, 你真係睇唔到係個大伏"
呢次擺明伏過直昇機

舊 10-24-19, 11:16 AM   #723
真!DC
Banned User
奉行我道

其實平日d中環集會都唔預先封站架
機鐵都仲下晝不停站緊
由手機版發出
舊 10-24-19, 12:14 PM   #724
wing
格鬥低手

引用:
其實平日d中環集會都唔預先封站架
機鐵都仲下晝不停站緊
由手機版發出
呢壇野有咁多疑點, 已經未提之前中共答應在獨立後借錢俾佢地成立中央銀行果筆, 而且在道義同人道立場都冇必要做, 在策略性方面係high risk no gain, 隨時會輸到冇人孭得起的地步, 事實上亦已經搞到咁大爭議同分化, 點解仲有人要死牛一面項頸咁堅持????????????????????????????????????????????????

冇眼睇

舊 10-24-19, 02:03 PM   #725
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:

都唔一定係敵人支持你就反對既

你係咪唔記得當日中國人幾咁支持 Donald Trump 做總統?你當時支持定反對?現時又支持定反對?

所有野,切勿教條化
由手機版發出

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 09:04 PM

手機版 | APP版