Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
第一 ... 15 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 35 75 125  ... 最後
電視遊戲討論版>PlayStation 4 情報總合 03
taikin0901 09:06 AM 11-08-17
作者: N0T51B:
我以前都覺得太離譜
但到而加連bestbuy都開始唔多賣BD時候
我就覺得sony嘅決定係無錯
ching講bd定uhd bd ? bd嘅話有萬幾款 , uhd bd都有幾百款wo
wing 09:21 AM 11-08-17
4k drive只會越來越低成本, 4k碟只會越來越普遍, sony冇可能打死都唔出.
4k碟我估係留一手, 俾下一個ps4加強版.
拓飛 09:47 AM 11-08-17
7100機係咪散熱好d?
風間鈴木仁 10:13 AM 11-08-17
作者: wing:
4k drive只會越來越低成本, 4k碟只會越來越普遍, sony冇可能打死都唔出.
4k碟我估係留一手, 俾下一個ps4加強版.
果然有前瞻性,我都感覺是這樣 ,
因為現在情勢有機會發展,
日本有位高層已經講述 現在SIE目標是PS4銷售量一億部

原來之前 PS3 8千幾萬銷售量,
現在PS4 已經賣到 6千幾萬 , 再積極發展 PSVR
所以有機會在 PS4 第三型號新版 可能引入性。

SONY PS4 : https://www.playstation.com/en-us/?c...-02-us-12jul14
HK : https://asia.playstation.com/cht-hk/
VGC : http://www.vgchartz.com/
全球最新 GAME / 主機 銷售量

PS4 GAME 銷售量
http://www.vgchartz.com/platform/69/playstation-4/
王小虎 10:39 AM 11-08-17
問題係實體碟開始沒落,就算係blu-ray銷量都開始下跌,4k碟好難推。
charcsc2000 12:02 PM 11-08-17
作者: 王小虎:
問題係實體碟開始沒落,就算係blu-ray銷量都開始下跌,4k碟好難推。
其實4K碟成本好高...
長遠一定係玩CLOUD....
APPLE都要玩20蚊美金睇4K....
遲D一定會SUPPORT Dolby Atmos....
所以我都不睇好...

只係另一個HD DVD...
qwe 12:48 PM 11-08-17
普遍bd同dvd都差百幾,4K好難推⋯
4KTV都未普級
2樣都係高端野,PS4玩到4K係 bonus 但唔會係主力⋯
rokuna 12:55 PM 11-08-17
作者: qwe:
普遍bd同dvd都差百幾,4K好難推⋯
4KTV都未普級
2樣都係高端野,PS4玩到4K係 bonus 但唔會係主力⋯
49寸 睇送食飯 $7000~ $10000 仲唔叫普及 ?
tszhim0776 01:13 PM 11-08-17
想請教一下, 倉頡輸入時, 有無方法/ 按掣可以跳到選字攔?
每次輸入完字碼, 又要再移到選字攔選字, 相當花時間.
謝謝.
pet3 01:19 PM 11-08-17
作者: tszhim0776:
想請教一下, 倉頡輸入時, 有無方法/ 按掣可以跳到選字攔?
每次輸入完字碼, 又要再移到選字攔選字, 相當花時間.
謝謝.
為什麼不用電話psapp入
王小虎 02:12 PM 11-08-17
作者: rokuna:
49寸 睇送食飯 $7000~ $10000 仲唔叫普及 ?
我諗佢話普及唔係個價錢大唔大眾化,而係4k電視實際用家的佔有率。我早排電視壞左,都換左部平4k。

當然如果有心頭好的UHD碟,用部Xbox one S當碟機,就算實體碟市場沒唔沒落,都損失唔大。但要個市場去到DVD咁的全盛時期應該機會就唔大了。
david 02:18 PM 11-08-17
其實再平O的都有...
https://www.amazon.com/s/gp/search/r...nid=7688787011

查實新出O既電視絕大部份都係4k...
N0T51B 03:28 PM 11-08-17
作者: taikin0901:
ching講bd定uhd bd ? bd嘅話有萬幾款 , uhd bd都有幾百款wo
全部
我屋企附近間BestBuy啱啱重新裝修, BD部門cut淨1/4
亞洲情況可能有啲唔同
喺北美, 啲人離奇地習慣digital version, 可能因為iTunes太普及
以前我都覺得俾咗錢無野喺手點得 / 有邊鬼個會買apple TV etc.
但係而家我身邊嘅人老中青個個都沉迷netflix, Spotify
有無野揸手已經唔再重要
對佢地嚟講一部有4K HDR, Netflix, hulu, Cineplex app 嘅 Apple TV
係絕對有價值過一部BD player...
我本來都想買個4k BD player
但係我部4K已經內置哂youtube, Netflix, cineplex
除非有套必買必收藏嘅電影, 否則唔買都已經睇唔哂,,,

當我而家仲盡量堅持physical copy嘅時候, 我身邊嘅人連digital copy都唔想keep
寧願每個月俾錢 subscribe streaming services...
tszhim0776 03:38 PM 11-08-17
作者: pet3:
為什麼不用電話psapp入
原來可以用Psapp既,一直都唔知道。感謝!
rokuna 03:40 PM 11-08-17
我諗佢話普及唔係個價錢大唔大眾化,而係4k電視實際用家的佔有率。我早排電視壞左,都換左部平4k。

當然如果有心頭好的UHD碟,用部Xbox one S當碟機,就算實體碟市場沒唔沒落,都損失唔大。但要個市場去到DVD咁的全盛時期應該機會就唔大了。
香港地 年年攞5000-10000 唔壞都會換部電話 都唔會覺咩

反而電視就唔係必需品

同埋4K SOURCE 要玩直播 都要有要求

好似我呢d 仲比pxxw 強姦緊 8mb 頻寬 線上直播4K 根本無可能
八仙果 04:06 PM 11-08-17
全部
我屋企附近間BestBuy啱啱重新裝修, BD部門cut淨1/4
亞洲情況可能有啲唔同
喺北美, 啲人離奇地習慣digital version, 可能因為iTunes太普及
以前我都覺得俾咗錢無野喺手點得 / 有邊鬼個會買apple TV etc.
但係而家我身邊嘅人老中青個個都沉迷netflix, Spotify
有無野揸手已經唔再重要
對佢地嚟講一部有4K HDR, Netflix, hulu, Cineplex app 嘅 Apple TV
但係我部4K已經內置哂youtube, Netflix, cineplex

當我而家仲盡量堅持physical copy嘅時候, 我身邊嘅人連digital copy都唔想keep
寧願每個月俾錢 subscribe streaming services...
我都有咁嘅習慣改變,
主要是電影,以前都會買 DVD / BD,
現在 DVD 已經唔會買,
要睇就租,
買的都是 BD 記錄片或極想收藏的電影,
記錄片可以收藏、分開得閑先睇一個 chapter。

遊戲就以價錢為先,
近幾年都多買了數碼版,
實體版都多數係較喜歡的遊戲才會出手。

因為特價的數碼遊戲,
真係平過實體版好多,
有時見到想玩,又特價就不知不覺愈買愈多。
qwe 04:17 PM 11-08-17
想講係4K呢樣野唔普及,唔係設備
同埋7000-10000應該大部份香港人都覺得貴(雖然我用緊MIJ SONY 4K)雖然而家好多4K都5000樓下

但無40寸其實720同1080差別都唔大,去到60先發揮到4K威力時⋯
4K真係咁有用?
charcsc2000 04:37 PM 11-08-17
普及和實用係兩樣野...要全世界配合...
普及性唔至於係睇碟...
仲有周邊...如TV, 遊戲, 影片制式等等...

以前FULL HD 電視都一樣未普及...但當身邊所有野都催向1080I/P代...
D人自然會買....

講真4K電視係正, 但好多野沒配合, 或只係用黎睇返FULL HD...
咁點解要比7000~10000去買...可能FULL HD一半價錢已經買到...
charcsc2000 04:48 PM 11-08-17
全部
亞洲情況可能有啲唔同
有無野揸手已經唔再重要

兩睇啦...我覺得主流一定係digital....
CLOUD係大勢所需...
就算PS4碟好多時都只係得隻整only...有d人情願digital算...唔駛換碟添~
其實Ultra HD Blu-ray就好似以前LP碟咁...
有要求一定有發燒友買...
但你話必須咩...睇賣唔賣得就知...
消費者係睇錢做人...

老實講...4K APPLE TV只要解決左個Dolby Atmos....真心完美...
charcsc2000 04:51 PM 11-08-17

DVD個時我覺得係時代問題...個時大家沒咩娛樂...
屋企一定係睇TV, 出街9成係去睇戲....

講真買得UHD碟...屋企個設備都唔會差...
沒理由用4K電視喇叭出聲嘛....
charcsc2000 04:55 PM 11-08-17
想講係4K呢樣野唔普及,唔係設備
同埋7000-10000應該大部份香港人都覺得貴(雖然我用緊MIJ SONY 4K)雖然而家好多4K都5000樓下

但無40寸其實720同1080差別都唔大,去到60先發揮到4K威力時⋯
4K真係咁有用?
又唔好話貴...
大把人覺得賣緊一半價錢既FULL HD電視, 和成皮既4K電視其實係沒分別...
點解要買咁貴...

有4K電視, 都要有好既音響喇叭, SET左個局先唸啦...
香港地方咁細....訓都沒地方訓...仲唸呢D...
rokuna 04:58 PM 11-08-17
DVD 時代 興盛 因為網絡未普及

想4K 普及 除非好似 電視模擬 變數碼制式 咁喇

又或者 世界杯 改為4K 直播 就推到人換機喇
LR猫 05:12 PM 11-08-17
即係我屋企仲放咗部顯像管電視係廳嘅時候
4K TV?
qwe 05:53 PM 11-08-17
作者: charcsc2000:
又唔好話貴...
大把人覺得賣緊一半價錢既FULL HD電視, 和成皮既4K電視其實係沒分別...
點解要買咁貴...

有4K電視, 都要有好既音響喇叭, SET左個局先唸啦...
香港地方咁細....訓都沒地方訓...仲唸呢D...
貴係電視機唔值7000-10000嘅意思
即係d人幾千蚊買手袋然後話幾百蚊買game蹝錢咁上下意思

同埋好同意要成set野先有意義,4KTV+喇叭+「距離」(包括唔會嘈到隔離),呢樣野係香港貴過電視好多

另外就算世界杯4K都唔覺會推到4K, 真係要平時睇電視都有4K先有用
外國慣左網絡電視係件好事,要上4K易好多,香港其實都可以
但香港個情況⋯有幾多人會睇電視?香港太方便,居住環境又唔好,慣左出街娛樂,夜晚d人打手機game都要出街打
shooter 06:20 PM 11-08-17
外國慣左網絡電視係件好事,要上4K易好多,香港其實都可以
但香港個情況⋯有幾多人會睇電視?香港太方便,居住環境又唔好,慣左出街娛樂,夜晚d人打手機game都要出街打
覺得 fiber optic 只係外國大城市普及,中型城市的suburb 都未必有。一般速度只得 2/300K ,睇國產機頂盒都有機會窒。啱啱正在這樣的城市裡。
標籤:PS4, PS4討論
第一 ... 15 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 35 75 125  ... 最後

返回主題版面