Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 09-21-20, 02:10 PM   #1026
seks
Senior Gamer

註冊日期: Sep 2002
PSN  IDseks
睇官網現時資料係要插PS4碟,再下戴PS5的版本,才可玩那隻PS4遊戲.所以不是有硬件玩軟件可直玩PS4 GAME
seks 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 09-21-20, 02:14 PM   #1027
Heaven
Game Master

註冊日期: May 2013
正路碟照入 上網下載更新,之後玩都要照要入碟
Heaven 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-21-20, 02:35 PM   #1028
yorkyork
God of Gamer

註冊日期: May 2010
唔好亂估喇,
到時出左黎唔係咁,
佢咁唔好老皮容乜易叫你地負責
yorkyork 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-21-20, 03:21 PM   #1029
sunhikari
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2009
PSN  IDHikariLeung
XBox Live Gamertagsunhikari
https://www.pcmarket.com.hk/20200912...c5HdyiB_IlM0i0

引用:
與此同時 Amazon 亦向顧客發出通知,提醒訂購了 PS5 的顧客未必能在發售首日取得主機,因為店主仍未知到當日會有多少台主機到貨。
看見真的無比壓力了
sunhikari 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-21-20, 03:26 PM   #1030
Eking

註冊日期: Feb 2006
呢D野乜唔係次次都係? 年年D新機都係俾唔足~

舊 09-21-20, 03:28 PM   #1031
tomhk
Senior Gamer

註冊日期: Oct 2004
PSN  IDtungmocheong
XBox Live Gamertagnagasaki fion
引用:
作者: ericwpk 查看文章
己經進化到餵都唔夠, 要幫佢消化埋.........
采佢都哂氣
tomhk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-21-20, 03:34 PM   #1032
Kit
Game Master

註冊日期: Feb 2003
官方無講到無碟版嘅ps5點玩到ps4 games,亦都無寫話無碟版ps5無向下兼容
咁我揸住隻ps4碟同無碟版嘅ps5點玩得返隻game真係唔知sony點搞
Kit 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-21-20, 03:43 PM   #1033
sunhikari
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2009
PSN  IDHikariLeung
XBox Live Gamertagsunhikari
引用:
作者: Eking 查看文章
呢D野乜唔係次次都係? 年年D新機都係俾唔足~
香港官訂的,你比到訂金係肯定有
但AMAZON係偶有超賣的情況

一但超賣,唔知佢用乜準則去CUT人單,而且唔會同你講賠償問題

之前係美國AMAZON訂玩具中過一次招,所以美國AMAZON我只會買現貨
sunhikari 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-21-20, 04:06 PM   #1034
LR猫
ˊ_>ˋ

註冊日期: Dec 2007
PSN  IDLucifeRyan
引用:
作者: Kit 查看文章
官方無講到無碟版嘅ps5點玩到ps4 games,亦都無寫話無碟版ps5無向下兼容
咁我揸住隻ps4碟同無碟版嘅ps5點玩得返隻game真係唔知sony點搞

想用PS4碟係PS5玩,唔該買返有碟版PS5
利申:亂UP

三國志大戰 ic:銀猫
鏟手遊保平安
LR猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-21-20, 04:20 PM   #1035
ericwpk
Crazy Gamer

註冊日期: Feb 2005
PSN  IDericwpk66
引用:
作者: Kit 查看文章
ps4 ps5 同時著機, 兩部機用 lan 線駁埋, ps4 就變成 ps5 既 BD Drive
利申 : 鳩吹

ericwpk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-21-20, 04:28 PM   #1036
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
引用:
作者: LR貓 查看文章
想用PS4碟係PS5玩,唔該買返有碟版PS5
利申:亂UP
官方一早已經答左
想玩番ps4(碟) ,就必需購買有碟版ps5

ps4 (碟) > 插在ps5(碟版)上自動dl psn版(但要碟做啟動認證)
ps4 psn 版 >同一帳號在ps5(任何) 登入 ,在商店dl 即可

2月2日 P3R,2月29日 FF7-2 ,3月8日 聖獸之王, 3月22日 浪人崛起,6月法環DLC

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),獸提媽(情況下寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊
pet3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-21-20, 04:50 PM   #1037
Heaven
Game Master

註冊日期: May 2013
同樣係買隻pc game返黎, 部pc無買光碟機問點裝既道理
Heaven 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-21-20, 04:54 PM   #1038
GN00508771
The One
我係早見廚~有意見嗎

註冊日期: Sep 2004
3DS Friend Code4897 6540 2372
PSN  IDKYOK12JP
引用:
作者: pet3 查看文章
官方一早已經答左
想玩番ps4(碟) ,就必需購買有碟版ps5

ps4 (碟) > 插在ps5(碟版)上自動dl psn版(但要碟做啟動認證)
ps4 psn 版 >同一帳號在ps5(任何) 登入 ,在商店dl 即可
但咁係全遊戲適用
雖然之前媒體話有99%遊戲成功係5上面運行

Fate/GO ID 335,820,884
GN00508771 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-21-20, 04:58 PM   #1039
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
引用:
作者: GN00508771 查看文章
但咁係全遊戲適用
佢有個list講咗暫時對應邊啲game
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-21-20, 05:00 PM   #1040
GN00508771
The One
我係早見廚~有意見嗎

引用:
作者: 野良猫 查看文章
佢有個list講咗暫時對應邊啲game
噢⋯就係戈個LIST

舊 09-21-20, 05:03 PM   #1041
nami_tamaki999
Ultimate Gamer
僕は夢を見てる?

註冊日期: Apr 2008
PSN  IDHarrison_Tang96
問咁多做乜,等官方正式公佈哂自然會明架喇

到ps4唔再生產既時候,PS5既games都應該多到你玩唔哂
nami_tamaki999 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-21-20, 05:04 PM   #1042
Eking

註冊日期: Feb 2006
引用:
作者: sunhikari 查看文章
香港官訂的,你比到訂金係肯定有
但AMAZON係偶有超賣的情況

一但超賣,唔知佢用乜準則去CUT人單,而且唔會同你講賠償問題

之前係美國AMAZON訂玩具中過一次招,所以美國AMAZON我只會買現貨
根據以往歷史, 你訂到唔代表首發日會有, 通常係XX-XX 日內, 會再通知, 唔係因為佢地冇機, 而係1日之內佢地根本冇咁多人去處理吧~

網上/ 藍店就真係有可能唔夠機~

舊 09-21-20, 05:24 PM   #1043
pet3
The One

引用:
作者: GN00508771 查看文章
但咁係全遊戲適用
其實佢只係dl番psn上的ps4版

又不是幫你升ps5強化版

那個得一百隻的表是有強化效果

單純運行(和ps4效果無分別) 最近發布果次已經說了破千隻可以運行

2月2日 P3R,2月29日 FF7-2 ,3月8日 聖獸之王, 3月22日 浪人崛起,6月法環DLC

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),獸提媽(情況下寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊
舊 09-21-20, 05:32 PM   #1044
LR猫
ˊ_>ˋ

註冊日期: Dec 2007
PSN  IDLucifeRyan
引用:
作者: Heaven 查看文章
同樣係買隻pc game返黎, 部pc無買光碟機問點裝既道理

邊係,宜家買PC GAME,都係得個CODE比你去steam入,隻碟比你裝steam

三國志大戰 ic:銀猫
鏟手遊保平安
LR猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-21-20, 05:33 PM   #1045
ComeLOLoh

註冊日期: Apr 2007
PSN  IDChun-li
最有用應該係對應PS4 Pro機個堆Game,而我只得普通PS4發揮唔到。

舊 09-21-20, 05:45 PM   #1046
pet3
The One

引用:
作者: ComeLOLoh 查看文章
最有用應該係對應PS4 Pro機個堆Game,而我只得普通PS4發揮唔到。
咁要睇 所謂的單純運行

是用4還是4pro做標準了

引用:
作者: LR猫 查看文章
邊係,宜家買PC GAME,都係得個CODE比你去steam入,隻碟比你裝steam
係買隻pc game返黎, 部pc無買光碟機問點裝既道理

FGO 目標預算
舊 09-21-20, 05:49 PM   #1047
qwe
Game Master

註冊日期: Oct 2008
PSN  IDTCShing
引用:
作者: Eking 查看文章
根據以往歷史, 你訂到唔代表首發日會有, 通常係XX-XX 日內, 會再通知, 唔係因為佢地冇機, 而係1日之內佢地根本冇咁多人去處理吧~

網上/ 藍店就真係有可能唔夠機~
罪大訂嘅已有非首日取機

另外唔明有乜好研究PS4碟上PS5, 大家有幾可會拎返PS3爆左嘅game出黎玩?又幾可未爆嘅會拎出黎爆埋?

就算刺客果D, 未買機嘅咪買PS4玩,買左機嘅出PS5版咪得
好似我玩PES嘅,得PS4版又唔講支唔支援PS5都未出聲
qwe 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-21-20, 05:58 PM   #1048
pet3
The One

引用:
作者: qwe 查看文章
罪大訂嘅已有非首日取機

另外唔明有乜好研究PS4碟上PS5, 大家有幾可會拎返PS3爆左嘅game出黎玩?又幾可未爆嘅會拎出黎爆埋?

就算刺客果D, 未買機嘅咪買PS4玩,買左機嘅出PS5版咪得
好似我玩PES嘅,得PS4版又唔講支唔支援PS5都未出聲
我是打算有ps5就把ps4收起嘛

我玩的日系無咁快出ps5的

FGO 目標預算
舊 09-21-20, 06:57 PM   #1049
GN00508771
The One
我係早見廚~有意見嗎

引用:
作者: pet3 查看文章
其實佢只係dl番psn上的ps4版

又不是幫你升ps5強化版

那個得一百隻的表是有強化效果

單純運行(和ps4效果無分別) 最近發布果次已經說了破千隻可以運行
單純運行到就夠了 唔妄想仲有得強化

打算有ps5就把ps4收起+1

舊 09-21-20, 07:41 PM   #1050
holsety
Ultimate Gamer
http://www

註冊日期: Oct 2003
因為今次ps5 的護航作係個群ps4 game list

另外自己玩緊,gtavo, rdro, fallout76, nomansky, gbo2, marvel
ps5 玩唔到ps4就收埋唔到

此篇文章於 09-21-20 07:45 PM 被 holsety 編輯。
holsety 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
亞洲首個PLAYSTATION®3遊戲製作課程─「數碼創意大本營」 Designer 電視遊戲討論版 7 04-30-08 06:57 PM
Playstation 1 問題 Gizmo 電視遊戲討論版 5 04-29-04 03:35 PM

現在的時間是 11:01 AM

手機版 | APP版