Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 體育版 > 球會討論區

主題工具 顯示模式
舊 04-19-20, 11:45 AM   #501
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

註冊日期: Jan 2003
曼聯買查頓辛祖 關鍵人物係格連活特!

曼聯今個夏天最大目標,眾所周知係多蒙特嘅英格蘭新星查頓辛祖,呢位翼鋒早前亦喺Live入面「明示」會過檔曼聯。據《ESPN》最新消息,曼聯收購查頓辛祖仍然未去到最後階段,最大原因係交易條件未有共識,而關鍵人物竟然係曼聯新星前鋒格連活特!

據報多蒙特曾經提出,查頓辛祖嘅交易條件內要包括18歲前鋒格連活特,不過曼聯領隊蘇斯克查非常賞識呢位新星,對於多蒙特嘅要求諗都唔諗就作出拒絕。

曼聯方面有嘅係錢,佢哋屬意直接用現金收購,轉會談判仍然進行當中。雖然「紅魔鬼」仍被視為大熱,但車路士都虎視眈眈,如果放格連活特去多蒙特,或者可以令轉會更加順利。

流胃兄x民賤聯.無恥黨x禮義廉......
250311.3975.12363

此篇文章於 05-14-20 10:02 AM 被 Busconcamp 編輯。
Busconcamp 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-19-20, 11:49 AM   #502
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

巴西新星自薦加盟曼聯!做辛祖Plan B

曼聯一直計劃收購多蒙特翼鋒查頓辛祖,但呢位20歲英格蘭國腳身價過億鎊,加上多蒙特唔一定放人,紅魔鬼最後隨時得個桔。

其實曼聯要買翼鋒,又唔一定要簽查頓辛祖,因為同樣係20歲嘅巴西新星迪迪自薦話想成「魔」,蘇斯克查不妨考慮一下佢。

迪迪出身於巴甲球隊甘美路,上年年初轉投烏克蘭勁旅薩克達,今季上陣19場,射入5球及4次助攻,其中歐聯分組賽作客曼城,以正選上陣,協助薩克達逼和對手1:1。

呢位巴西U20小國腳接受傳媒訪問時,承認希望加盟豪門勁旅,佢話:「來到歐洲球壇,加盟曼聯、利物浦、巴塞隆拿都係我夢想一部份。佢哋都係偉大球會,如果可以效力佢哋,絕對係了不起嘅成就。」

迪迪仲話好鍾意英超比賽節奏快,有好多名帥,可以發揮球員最大潛力,佢知道曼聯同利物浦係死敵,如果有機會加盟,必須小心選擇。以「雙紅」目前人腳,迪迪加盟曼聯,上陣機會應該多過利物浦,佢應該知點揀啦。

此篇文章於 05-14-20 10:03 AM 被 Busconcamp 編輯。
舊 04-19-20, 03:32 PM   #503
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

曼聯應唔應該留一個正選位置比馬迪

提起馬迪,唔知大家對佢既印象係啲乜呢?小編就諗起幾個形容詞,慢、高高瘦瘦、老、世界波。原來唔經唔覺馬迪喺曼聯都差唔多三年,當初比曼聯球迷既感覺應該就係摩連奴契仔,到今日摩連奴已經成為熱刺既教頭,呢個稱號都漸漸消失了。今日小編就想同大家分享一下到底曼聯應唔應該留一個正選位置比佢。

喺文章正式開始前,先講一講小編只係一個普通球迷,每一篇文章都只係分享一下自己既感受,絕對唔係球評家,所以識字既人都真係可以寫呢啲文章,如果大家覺得小編寫得唔好,絕對可以彈,但千祈唔好期望小編既分析或者分享係絕對正確,甚至當小編係球評家。

馬迪 (Nemanja Matic)
年齡:31歲 (1988年8月1號)
身高:194CM
國籍:塞爾維亞
慣用腳:左腳
位置:防守中場

兩年前,馬迪喺佢既生日前一日,由車路士加盟曼聯,跟住佢契爺摩連奴一齊過檔。身穿31號球衣既馬迪,憑住出色既防守及護球能力,令馬迪得到摩連奴同好多隊內球員稱讚。喺摩連奴既帶領下,馬迪幾乎係必然正選,但自從蘇斯克查接任之後,馬迪既正選位置開始有所動搖,加上傷患既困擾,馬迪已經再唔係必然正選。取而代之既就係麥湯文尼、費特甚至皮里拉等等。

如果大家熟識曼聯,應該好清楚曼聯大部分時間都係用三中場既陣式,不論係打5後衛陣式或者係4後衛陣式,三中場都永遠不變。變動既就只會係中場入面既球員,簡單啲咁講就係位換位。咁喺云云中場入面,到底點樣安排先係最好呢?而馬迪又到底有冇份打正選呢?

鑒於普巴現時既轉會情況仍然處於太多變數,所以小編假設普巴係留隊先。換言之,曼聯中場正路就應該係普巴搭般奴費南迪斯。咁曼聯中場第三人就應該係馬迪、費特、麥湯文尼以及皮里拉之爭。小編認為馬迪應該介乎於正選與後備之間。點解咁講?

先同大家講一講馬迪既優勝之處。首先,馬迪既經驗係四人入面最豐富既一位。其次,無論係控制節奏以及護球能力,佢都係四人之最。奈何佢本身就唔係一個速度高、覆蓋範圍大既球員,所有喺某啲情況下馬迪係值得獲得正選,喺某啲情況下應該後備。情況就好似費Sir用星仔一樣,喺適當既情況先用佢,而唔係必然正選。

小編認為馬迪應該喺一啲對手能力較高既比賽入面打正選。曼聯球迷應該好清楚,近年嚟曼聯每當硬仗時,永遠都係較弱既一方,大多數既攻勢或者控球都會係對手較多,喺呢一個情況下,就非常適合馬迪呢種球員。佢既經驗、補位意識、護球能力甚至節奏控制方面,都可以令球隊喺受強攻時舒緩到壓力。

相反,喺一啲需要多配合去打穿防線既球隊方面,可能馬迪就要移居去後備位置。因為馬迪既創造力唔高,速度又比較慢。對手攻擊曼聯就只有快速反擊時,馬迪就會變成球隊既弱點。呢啲情況下,小編認為麥湯文尼同費特就會係比較適合既人選。因為佢地比較靈活、有速度以及覆蓋範圍較大,所以喺進攻以及防守方面都會比較好。

小編認為 Box to Box 既球員,面對以防守為主既球隊,最重要係攻守兼備以及活力十足。呢方面,普巴一定唔會係合適人選,而般奴打 Box to Box 呢個位置亦都係唔夠合適。雖然佢好勤力,助攻助守。可惜喺防守方面既意識都係比較差。相反,麥湯文尼以及費特無論喺進攻以及防守方面,都係唔錯,算係一個 Box To Box 既合適人選。

其實馬迪就好似巴塞既巴斯基斯,當然馬迪一定係弱版啦。小編認為曼聯既中場板凳深度尚算合格,有好多唔同打法既球員,而水準方面亦都唔係話太差。如果蘇斯克查肯靈活地因應對手既打法,替換中場球員,會係曼聯另一個優勝之處。現時好多球隊既中場,都係不變。好似曼城、皇馬、巴塞咁,佢地一定只會放一個防守,兩個進攻,其中一個大原因就係因為佢地既防中球員不足。

但相反曼聯中場既變化就可以更靈活,因為無論喺防守方面或者進攻方面,球員都尚算足夠。情況就好似利物浦咁,不過曼聯中場既實力就明顯低啲喇。小編認為利物浦最強,最大威脅既唔係前場既三叉戟。相反係中場既靈活變化,佢地有好多球員可以執行、飾演唔同既位置或者角色,無論球隊係需要控制節奏還是高強度逼搶,佢地都有足夠既球員以及能力去執行。呢一方面,現時曼聯既中場球員雖然能力唔會高過利物浦,但確實係有條件仿效利物浦。

馬迪雖然已經三十有一,狀態都開始不及當年勇。但係對住一啲強隊,佢都仲係好值得有一個正選位置。因為無論喺護球能力、經驗等等都算係頂級。佢可能喺比賽入面,唔會係最出眾既一位,但絕對係曼聯重要既球員之一。

此篇文章於 05-14-20 10:03 AM 被 Busconcamp 編輯。
舊 04-20-20, 07:57 PM   #504
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

曼聯5公里跑步比賽 勝利者係佢

曼聯自從由蘇斯克查執教後,非常著重球員嘅速度,拉舒福特、丹尼爾占士同安東尼馬迪爾等都係高速球員,不過「紅魔鬼」最近搞咗個5公里跑步比賽,要球員各自去跑步進行比試,結果由蘇格蘭中場麥湯米尼贏出。

講爆發力同短跑速度,拉舒福特等前鋒可能好強,不講5公里賽跑就要埋耐力,當然開正麥湯米尼嗰瓣!丹尼爾占士日前爆料:「好多隊友都去參加,再將紀錄傳番畀球會,大家都有好競爭嘅心,麥湯米尼依家排第1位,我睇都好難有人破到佢紀錄!」

丹尼爾占士冇透露個紀錄時間係幾多,但就對呢段在家隔離時間嘅備戰好有信心:「蘇斯克查Send咗好多分析片段畀我哋,話畀球員知有咩地方要改善,我哋有好多時間去睇片同埋作出檢討,相信未來會有更好表現。」

舊 04-20-20, 07:59 PM   #505
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

英超良心!曼聯唔使球員減人工

新冠肺炎疫情之下,多支英超球隊要求球員減薪,但凡事有例外,曼聯即使面臨損失2130萬鎊(約2億港元)收入,但仍然堅持繼續畀足全額人工,亦唔會延後出糧,更加冇裁員計劃,不愧為真正豪門。

根據英國《每日郵報》爆料,如果今季英超餘下賽事都閉門舉行,曼聯將會損失2130萬鎊收入,但並唔會因此而要求球員減人工,亦會繼續向940位員工全額支薪,唔會炒人。

最令人佩服係曼聯屬於英超球員薪酬支出最多嘅球會,以上季為例,薪酬支出就高達3.3億鎊,卻冇打算向球員荷包開刀,的確難得。相信係由於曼聯勝在收入都多,上季總收入達到6.3億鎊。

反觀,另外兩支英超名牌球隊阿仙奴、車路士已經提出要求球員減人工,阿仙奴要求減12.5%,車仔更加要求減30%,但球員只願意減10%。

此篇文章於 05-14-20 10:04 AM 被 Busconcamp 編輯。
舊 04-20-20, 08:03 PM   #506
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

搶贏曼聯!維達爾一個原因勢投紐卡素

巴塞隆拿智利中場維達爾同球會嘅合約下年就會約滿,西班牙傳媒報道,佢收到一間英超球會嘅邀請,仲同佢傾咗未來發展藍圖,內容極為吸引,呢間唔係盛傳多年嘅曼聯,而係被沙特王儲收購咗紐卡素。

維達爾已經32歲,但勝在大賽經驗豐富,效力意甲祖雲達斯、德甲拜仁慕尼黑、西甲巴塞隆拿都贏得聯賽冠軍,最犀利係佢由2011/12年球季至上季,已連續8季有聯賽冠軍落袋,有佢在陣當然可以幫助重建球會,所以曼聯同國際米蘭對佢都好有興趣。

據報,維達爾對轉投紐卡素有一定興趣,知道班主會大搞之餘,自己亦有機會喺陣中做大佬。不過,首要條件係紐卡素要炒咗現任領隊布魯士,成功聘請前祖雲達斯教練阿里基,佢先會答應,因兩人喺祖記合作得好愉快。

其實現任國際米蘭教練干地曾經喺祖記同維達爾合作過3年,所以國米亦希望打主帥牌搶維達爾,但因為維達爾未踢過英超,對佢吸引力更大,只要紐卡素真係搵到阿里基教,絕對可以成功撬走維達爾,曼聯只可以望門輕嘆。

此篇文章於 05-14-20 10:04 AM 被 Busconcamp 編輯。
舊 04-20-20, 08:08 PM   #507
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

秘密斟介1個月 曼聯傾掂辛祖

曼聯同多蒙特就查頓辛祖轉會事宜,經過1個月秘密斟介,終於達成協議,英國《太陽報》報道,曼聯已與多蒙特達成交易,轉會費將打破保羅普巴保持嘅8900萬鎊球會紀錄,周薪及獎金等細節亦達成共識,辛祖今夏將向新東家報到。

過去1個月,不斷傳出辛祖離隊消息,而曼聯競爭對手1個又1個減少,先係利物浦退出競爭,其後傳出皇馬睇中另一新人王艾寧夏蘭特,而放棄同曼聯爭辛祖,近日車路士亦宣布棄權,曼聯成為最終贏家。

報道指,辛祖在多蒙特周薪為19萬鎊,為吸引該20歲新星,轉投曼聯肯定會加人工,轉會費雖仍未公布,但據悉將會打破曼聯球會紀錄嘅8900萬鎊,估計超過1億鎊(約9.7億港元)。

至於近日傳出,多蒙特要求曼聯以格連活特交換辛祖,今次報道並未提及,相信要到正式交易時才有分曉。

舊 04-22-20, 09:29 PM   #508
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

王者再臨靠紅魔DNA

曼聯近年頻頻以天價簽入球星,但效果強差人意,令「魔迷」更加懷念費格遜時代以碧咸、傑斯、史高斯為首嘅自家青訓球員成功打造王朝嘅光輝歲月。曼聯「星戰策略」失敗後,近期已返璞歸真,尤其是費Sir得意弟子蘇斯克查執掌帥印,強調「紅魔鬼」DNA嘅重要性,悉心栽培小將,「新七小福」逐漸成型,曼聯王者再臨靠晒佢哋。

格連活特堅有師兄款

格連活特可以話係「新七小福」之首,事關佢2年前已經進身曼聯一隊,參加季前熱身賽,其後更有份入選歐聯名單,大師兄身份當之無愧。呢位天才射手首次為曼聯喺正式賽事上陣,正正係上屆歐聯16強次回合,奇迹反勝巴黎聖日耳門一戰,格連活特最後3分鐘後備上陣,以17歲零156日成為紅魔鬼史上第2年輕踢歐洲賽嘅球員。

今季嚟料狂破紀錄

格連活特從此展開創紀錄之旅,佢喺今屆歐霸盃主場對艾斯坦拿一箭定江山,以17歲零353日成為紅魔史上最年輕歐洲賽入波球員。英超曼聯作客打和錫菲聯3比3一役,格連活特後備上陣4分鐘就入波,佢亦為英超首位比iTunes更年輕嘅入球球員。iTunes喺2001年1月9日面世,當時格連活特仲未出世。

睇番格連活特今季各項賽事上陣36場入12球,18歲嚟講實在非常難得。佢擅長左腳射門,身型走位亦似足尹佩斯,呢位荷蘭名宿甚至親口讚譽「綠木」踢法似佢,格連活特成為世界頂級射手指日可待!

班頓威廉斯上硬位

曼聯以前「七小福」雙閘尼維利兄弟質素一般,現今左閘班頓威廉斯青出於藍,佢喺今屆歐霸盃作客荷甲阿爾克馬爾正選上陣,以出色表現博取到領隊蘇斯克查歡心,之後仲喺英超正選上陣對錫菲聯一役取得入球。

助攻助守似艾雲

曼聯正選左閘勞基梳爾經常受傷,艾舒利楊格已離隊,令班頓威廉斯上陣機會愈嚟愈多,佢每次都交足貨,代表作係英足盃重賽對狼隊,班頓威廉斯助攻助守,全場67次觸球有86%傳球成功率,7次爭奪有6次贏出,仲有3次解圍、2次攔截同1次關鍵傳球,攻守兼備。

占士加拿未來大佬

同格連活特一樣,占士加拿都係曼聯近年重點栽培球員,2年前都係有份入選一隊參加季賽熱身賽,並且有機會上陣同皇馬、拜仁慕尼黑等勁旅交鋒。曼聯上季對水晶宮,占士加拿首次於英超披甲,今季歐霸盃作客柏迪遜,更加獲派正選上陣,協助球隊贏波。

占士加拿屬於全能型中場,既有硬朗攔截力,亦可以不時送出致命直線,劏開對手防線,甚至具備不俗遠射腳頭,最難得係呢位英格蘭U19小國腳年紀輕輕,已經表現出領袖風範,獲委任為曼聯U23隊長,因而被指似曼聯名宿卡域克,話唔定不久將來,可以成為紅魔鬼一隊隊長。

艾蘭加爆發勁過傑斯

艾蘭加具備翼鋒應有嘅一切優秀條件,佢速度快,控球能力強,衝刺爆發力甚至比傑斯更強。正因為艾蘭加身體質素佳,夠晒強壯,往往可以利用天賦本錢「屈機」,佢喺上年1場對紐卡素U18嘅賽事之中,由左路個人突破,再帶波入中路,直接殺入禁區射入,過程之中擺脫5位對手緊纏,猶如進入無人之境,認真犀利。

上年驚爆1扭5金球

艾蘭加更加曾於7場U18賽事中,射入6球及2次助攻,實力超班,因此現時已多數為曼聯U23披甲。不過曼聯一隊進攻球員人腳眾多,有傳曼聯可能將佢外借去其他球隊,吸收比賽經驗。

文治技術中堅勁煞食

曼聯近年因為鬧中堅荒,最終焗住用破後衞轉會費紀錄收購哈利馬古尼,但其實紅魔鬼青年軍入面有1位極具潛力嘅中堅,正在茁壯成長,佢就係文治。

有望解決曼聯中堅荒

身高1米83嘅文治屬於靈活加技術型中堅,佢速度快,腳法亦唔錯,往往可以由後場帶波上前,呢種能力正係曼聯防線所欠缺。文治有份入選今屆歐霸盃作客艾斯坦拿嘅大軍名單,可見佢嘅能力已獲蘇斯克查認同。事實上,曼聯現時中堅位置處於換血階段,馬高斯盧祖、基斯史摩寧已被外借,艾歷拜利、菲爾鍾斯亦可能於今夏離隊,蘇帥應該會引入更多年輕守將,文治下季有望成為一隊常規成員。

堅!麥比利=普巴+細哨

曼聯唔止重金買已成名球星,對於簽入國外新星,出手亦一樣闊綽,上年夏天用420萬鎊(約4,082萬港元)向摩納哥收購當時只有16歲嘅法國天才麥比利。呢位「爆炸頭」場上表現同髮型一樣搶眼,佢今季主力踢U18賽事,司職進攻中場,創造力十足,已經有6次助攻,其中對打比郡嘅U18賽事,麥比利使出一腳「望右交左」No-Look超精準長傳,似足巴西球星朗拿甸奴,令人拍案叫絕,可見佢水平已經遠勝同齡球員。

麥比利嘅超班演出,亦令人諗起10年前另一位法國中場保羅普巴喺曼聯青年軍嘅身影,所以唔少魔迷都建議蘇斯克查盡快提拔麥比利上一隊,加以栽培,唔好重蹈費格遜當年免費放走普巴嘅覆轍。

賀格維夫11萬平價新美斯

曼聯U18出現一位「美斯」,就係上年夏天由阿積士來投嘅賀格維夫,呢位荷蘭小將雖然身高只有1米65,但腳法細膩,而且速度快,今季為曼聯U18青年軍上陣19次,入7球並貢獻1次助攻,其中喺青年足總盃3戰入3球。

踢國際賽光芒四射

賀格維夫去到國際賽一樣有料到,佢為荷蘭U17上陣對美國U17,更加表演美斯式入球,由半場開始盤帶,殺入禁區零角度射入,盡顯驚人潛力。據消息指,曼聯只係用1.3萬歐元(約11萬港元)就簽到賀格維夫,簡直係執到寶,難怪早前已經急急腳同佢簽下職業球員合約,避免被人挖走。

Class of 1992永恒經典

曼聯青訓產品嘅成功例子多不勝數,不過講到最經典同最成功嘅,就梗係「Class of 1992」啦!亦即係大家都好熟悉嘅「七小福」。
當年「紅魔」傳奇領隊費格遜力排眾議,一手提拔碧咸、傑斯、畢特、史高斯、尼維利兄弟,大家可能會覺得奇怪,點解數嚟數去都係得6個,究竟第7個係邊個呢?有球迷認為係泰利曲克、基利士比或者係沙柏,不過當年佢3位喺曼聯都唔係常規主力,「七小福」呢個名只係香港球迷嘅叫法,英國以至世界其他地方嘅球迷,通常都會叫「Class of 1992」。

歐聯反勝成就三冠王

「Class of 1992」係指碧咸佢哋喺92年捧青年足總盃,之後陸續被提拔上一隊,第一個跑出嘅係傑斯,到1995年後碧咸等紛紛上位,佢哋夾慣夾熟,捧盃捧到手軟,唔單止稱霸英超,仲喺1999年成為聯賽、歐聯同英足盃「3冠王」,其中歐聯決賽補時反勝拜仁2比1之役,更加堪稱經典中嘅經典。傑斯、史高斯及加利尼維利其後喺紅魔踢到收山,非常忠心。

此篇文章於 05-14-20 10:06 AM 被 Busconcamp 編輯。
舊 04-22-20, 09:37 PM   #509
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

UEFA指引爆爭議 曼聯阿仙奴離奇踢歐聯

歐洲足協(UEFA)周三(22號)同55個成員國進行視像會議,雖然強調仍然希望各國完成今季聯賽,不過態度就開始軟化,為「爛尾」定出一系列指引。據英國《太陽報》爆料,歐洲足協其中一項關鍵指引係關於歐洲賽資格,消息話指引中列出,如果賽季真係唔能夠完成,歐洲賽資格應該根據UEFA嘅球會系數決定。

套用喺英超上面,假設今季聯賽真係腰斬,來季歐聯就會以UEFA系數最高分嘅4隊出戰,即係曼城、利物浦、曼聯同依家排喺英超第9位嘅阿仙奴出賽(見表),如果曼城嘅「歐戰禁令」維持,就會由排名系數第5位嘅熱刺頂上,意味車路士同李斯特城都鐵定冇份踢。

由第5位嘅曼聯同第9位嘅阿仙奴出戰歐聯,後補嘅熱刺亦只係排第8位,反而目前排前4嘅李斯特城同車路士冇份,難免會引起極大爭議,亦好大機會會引起法律訴訟。UEFA嘅球會系數,係根據過去5年歐洲賽事成績定出,對於新興球會明顯較為不利。

【英超球會UEFA系數排名】

1)曼城 112分
2)利物浦 99分
3)曼聯 92分
4)阿仙奴 91分
5)熱刺 85分
6)車路士 83分
7)李斯特城 22分
8)狼隊 12分
9)修咸頓 7分
10)愛華頓 3分

此篇文章於 05-14-20 10:07 AM 被 Busconcamp 編輯。
舊 04-22-20, 09:45 PM   #510
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

巴塞賤賣迪比利 曼聯阿仙奴出手前諗一諗

據英國傳媒報道,巴塞隆拿準備放棄法國新星奧士文尼迪比利,而且更願意「大割價」出售,買家只要用5,000萬歐元,就可以簽入呢位3年前以1億歐元由多蒙特過檔嘅前鋒,《每日星報》指曼聯同阿仙奴都表示興趣,但不約而同要先進行一項考察。

現年22歲嘅奧士文尼迪比利天賦無庸置疑,不過紀律同傷患問題都令人頭痛,報道指曼聯同阿仙奴喺提出收購前,都要先調查呢位法國新星嘅生活方式,同埋過去3季不斷出現大腿傷患嘅原因,如果得出嘅結論係問題可以改善,5,000萬歐元轉會費無疑係一個值得去冒險嘅投資。

報道指出奧士文尼迪比利亦有意進軍英超,而且更屬意加盟曼聯,消息指佢已經向法國隊友安東尼馬迪爾打探「紅魔鬼」嘅情況。

此篇文章於 05-14-20 10:07 AM 被 Busconcamp 編輯。
舊 04-22-20, 09:48 PM   #511
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

舒利亞 曼聯買齊呢3個實掂

曼聯在蘇斯克查管治下,仲未算係爭標球隊,重建仍須努力,英超名宿舒利亞喺《太陽報》發表評論,認為今夏係曼聯建軍大好時機,只要順利買入哈利卡尼、查頓辛祖同基亞利殊,理論上紅魔鬼就有能力問鼎錦標。

舒利亞指出:「個別球會出於財政原因,可能會將隊中主力出售,不過曼聯並無此問題,以紅魔鬼財力,該隊喺今夏轉會市場佔據有利位置,可以選購心儀球員。」

佢認為曼聯現時陣容,再添3人就足夠:「曼聯需要收購3人,就係查頓辛祖、哈利卡尼同基亞利殊,上述3人正是曼聯所需,可幫助曼聯重返最高水平。」

舊 04-22-20, 09:50 PM   #512
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

球圈人士爆料 英超只得3隊有錢買人

新冠肺炎疫情令百業蕭條,國際足壇一樣走唔甩,球會負債、球員減薪,預期大家都要過緊日子,咁惡劣情況仲有能力擴軍必定係頂級豪門,有球圈人士收到料,今夏英超有錢擴軍嘅球會只得3隊,轉會市場勢必嚴重萎縮。

前利物浦及熱刺體育總監科莫尼(Damien Comolli)就係爆料人,佢熟悉英超轉會運作,亦同多位經理人相熟,掌握市場資訊,佢接受《天空體育》訪問時表示:「疫情下各隊收入大減,財政困難,大部份球隊都唔會有現金簽新球員。」

佢續稱:「有經理人同我講,今夏轉會窗只得3支英超隊有能力簽新球員,我唔知係咪真嘅,不過通常經理佢哋咁講,都離事實不遠。預計大部份球隊都難以用現金簽人,今夏轉會活動將會係交換球員或借用為主。」

至於邊3隊有能力買人嘅英超隊,估計係曼聯、曼城,同埋剛賣盤嘅紐卡素。

此篇文章於 05-14-20 10:08 AM 被 Busconcamp 編輯。
舊 04-22-20, 09:57 PM   #513
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

麥湯米尼紀錄曝光 媲美英國頂尖跑手

曼聯球星丹尼爾占士日前爆料,話隊友麥湯米尼係「曼聯居家比賽」5公里跑冠軍,形容「相信冇人可以破佢紀錄」。該位蘇格蘭中場最近公開跑步數據,佢只係用15分45秒就完成5公里,要知道2020年全英國只有27次16分鐘內跑完5公里嘅紀錄,可見麥湯馬米已屬頂級跑手行列!

更加令球迷讚嘆嘅係,麥湯米尼呢5公里係愈跑愈快,頭1公里用咗3分32秒完成,第2公里進步到3分11秒,第3公里再進展到3分09秒,到最後2公里都係用3分鐘就完成,認真犀利!查實呢個5公里跑步比賽亦係英國一項捐款活動,唔少球員都有參賽,車路士中場巴克里就用咗16分11秒完成,成績都非常唔錯,另一曼聯球星連格就用18分29秒完成。

此篇文章於 05-14-20 10:08 AM 被 Busconcamp 編輯。
舊 04-22-20, 10:16 PM   #514
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

球員分析 : 低谷中的連加特

今次就想同大家分享下曼聯今年嘅焦點人物: 連加特,借住外國記者嘅數據分析下係咪原因令佢失靈,係真係時運低?還是純粹因為佢個人表現欠水準?一齊落去探討下!

岀身於曼聯青訓系統嘅連加特係學院晉升後就透過租借到英格蘭唔同聯賽及球隊獲得實戰經驗後俾曼聯收翻黎自用,經常係決賽嘅時候入波令佢獲得球迷及教練嘅留意,岀場次數及機會愈黎愈多。隨住人愈大,佢嘅光環就相反反而愈暗淡,去到今個2019至2020球季,係英超零入球及零助攻嘅佢受到唔少球迷批評,就連原本愛錫佢嘅蘇B都係今季睇唔過眼,係一次場邊用粗口批評佢及後更係停賽前嘅唔少比賽都將佢放咗入雪櫃,可以話遇着佢人生一個低谷。有見及此唔少人都叫佢不如離開曼聯再去踢啱自己水平嘅球隊啦,但連仔就係一次訪問下透露寧願留低冇波踢都要努力去爭返一個正選位置,講就好好聽啦,但又係咪咁易?

根據The Athletic 記者Tom嘅文章,佢好詳細咁為連加特係各方面嘅表現同英超2017-18及19-20其他28位踢過CAM嘅球員作出比較,得岀左以下幾項特別突出嘅數據。

嘗試傳球進入禁區,分別於兩季排第20及第28名。
因機會下創造嘅預期入球分別排第26及第28名。

上面嘅數據就吊哂車尾啦,作為big6嘅一位球員黎講就當然係唔理想啦!再望埋下面佢又有啲咩係名列前茅:

Turnover百分比: 分別於兩季排第6及第7名
犯規次數:分別於兩季排第2及第3名
持球距離: 分別於兩季排首位及第2名

就以一名CAM黎講,相信見到上面嘅數據同影片都好明顯知道佢唔合格,呢個位置係技術及個人能力嘅細節層面上要求比較高,特別需要良好嘅視野及判斷能力,再係配合個人能力之下,為隊友製造機會,甚或需要上前完成埋門嘅一腳。但睇翻數據,連仔成功透過傳波入禁區嘅次數竟然就排第尾!而自己把機會就同樣差,可以講話無樣掂,難怪俾人叫做進攻終結者。係上面嘅片段中,我地可以留意到佢嘅first touch係奇差,成日攞波都會跳起甚或至飛走,經常就因為咁令球隊喪失控球權,唔單止要重新做過攻勢仲都機會俾人打反擊。

另外,就係佢就算控得住個波都好,都會因為推得太大力而令自己失左個波,只係透過橫沖直撞嘗試避過對手而唔係靠配合去打穿對方。仲有就係佢射同傳嘅判斷都會經常操之過急,會勉強地轉身交波同射波令準成度嚴重下降最終又係導致球隊失去控球權,亦都係因為咁間接令佢犯規次數名列前茅,為嘅就係想急於係用技術犯規爭取時間,等隊友跑翻翻去做防守。喺以上種種問題之下,基本上連加特嘅條件實在難以令佢有能力去爭奪正選攻中位置,加上係B.F.加盟後可以真係話難過登天。話要留隊證明自己嘅佢又應該如何是好?

其實以連仔黎講留係曼聯並唔係一個問題,我都欣賞佢即使係今季受盡批評之後都仲想留隊證明自己嘅心態。但首先佢要接受佢位置嘅改變以及無穩定正選嘅情況。位置上,以佢嘅過往數據及個人能力而言,真係需要離開球隊中路嘅位置,考慮嘗試翻翻去兩側進攻點。

望翻數據,連仔嘅持球距離係兩季之中都分別排首名以及第二名,證明佢經常可以有效地帶住個波做到推進,係中路盲推就當然會岀事,但如果係兩側,情況就會好得多,仲算有少少後生嘅佢仲有速度及敏捷可以應用上側翼,做一邊嘅突破點,就算失控球都好都無中路咁傷,呢個位置變動對佢而言係唯一岀路亦係必須,但當然佢都要加緊訓練強化自己first touch以及交波能力,否則俾佢爆到落底線都好,波都岀唔到又點樣成功有貢獻,同埋隊中兩側人選亦有唔少人選,要爭贏新力軍james等人都真係要下啲苦功,咁連仔先有機會係紅魔鬼揾到生存嘅空間,否則佢呢一次嘅低谷就只會繼續走下坡,幾年年事已高後就唯有轉戰低級別嘅聯賽及球隊,岀道嘅光輝一去不返。希望連仔係呢次疫情停賽其間有把握時間望下自己今季問題,係球賽重啟後用表現去證明俾人睇自己嘅實力,延續年輕時嘅光輝,亦為母會曼聯復興岀翻一份力。

此篇文章於 05-14-20 10:09 AM 被 Busconcamp 編輯。
舊 04-22-20, 10:23 PM   #515
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

經典點將錄:低調務實的奧脫福穩定先生

今季曼聯表現有如過山車一般,季初表現暮氣沉沉,令球迷大失所望,但經過了於冬季轉會窗作出針對性增兵後,球隊表現逐漸重回正軌,於球季因受中國武漢肺炎肆虐影響而被迫暫停前,於各項賽事中已取得了8勝3和的不敗成績。其實球隊自傳奇領隊費格遜於2013年榮休後便一直與英超冠軍無緣,除了球會管理及組軍方針混亂外,欠缺穩定性亦是其中一個主要原因。偏偏於費爵爺執掌球隊的26個年頭裡,就曾出了一位為球隊建功立業多年的「穩定先生」,正是愛爾蘭後衛艾雲。

1965年10月31日出生於愛爾蘭第2大城市曲克的艾雲,小時與大多傳統愛爾蘭人一樣,除喜愛足球外,亦擅長蓋爾式足球及板棍球,兒時更與後來的國家隊隊友「長人」昆尼較量,最終這名來自曲克的小伙子選擇了於足球上發展,並於17歲時隻身到英格蘭的列斯聯展開其足球生涯。當時的列斯聯已非60年代尾至70年代中稱霸英格蘭頂級聯賽的那支強隊,球隊於1981/82年度球季以「包尾」姿態降落英乙(即次級聯賽),一班當年的奪冠功臣又大多老去,故當時球隊正值重組,並起用了不少自家青訓小將,故艾雲獲得不少上陣機會,更逐漸確立於球隊的正選位置。1986年夏天,與列斯聯約滿後,艾雲決定離隊尋求挑戰,並以自由身加盟另一支英乙球隊奧咸,立即成為球隊的後防主力,並於1990年助球隊殺入聯賽盃決賽及足總盃4強,但於前者不敵衛冕的諾定咸森林而屈居亞軍,及於後者重賽加時不敵最後的冠軍曼聯而未能奪冠,但艾雲的出色表現卻令曼聯領隊費格遜留下深刻印象,故於季後即以62萬5000鎊簽入這名後衛。

來到奧脫福後,艾雲成為球隊的閘位必然正選,加盟後首季即助球隊殺入歐洲盃賽冠軍盃決賽,面對西甲勁旅巴塞隆拿,擔任正選右閘的艾雲全場成功凍結對方的左中場碧格列斯坦,把對方的威脅力減至最低,結果球隊憑倒戈的射手曉士梅開二度,以2-1擊敗對手,成功奪得冠軍。之後一季艾雲為了遷就從QPR來投的英格蘭國腳柏加而改任左閘,仍繼續保持穩定的水準演出,助球隊於聯賽一直處於爭標位置,但最終卻只能屈居列斯聯之下得亞軍,未能成為「末代英甲冠軍」。到了英超成立後,同時亦是「曼聯王朝」的開始,而艾雲是這個王朝中的其中一名重要成員,其表現穩定,攻守恰當,除了防守穩健外,於進攻上亦貢獻良多,經常從後壓上前場參與進攻,且是球隊的自由球及12碼專家,於碧咸冒起前基本上都是球隊處理自由球的劊子手,於效力球隊的12個球季裡,合共為球隊於各項賽事中上陣了529場,取得了33個入球,是球會史上取得最多入球的後防球員;穩定的表現助艾雲能夠長期佔據正選位置,就算到了35歲,仍能力壓較年青當打的菲臘·尼維利及施維斯達成為正選左閘,可見其於費格遜心目中已佔得極重要的位置。艾雲多年來為球隊奪獎無數,合共奪得7次英超冠軍、2次足總盃冠軍、1次聯賽盃冠軍、4次社區盾冠軍、1次歐聯冠軍、1次歐洲盃賽冠軍盃冠軍、1次歐洲超霸盃冠軍、1次洲際盃冠軍,當中包括於1998/99年度球季助球隊首次成為「3冠王」(英超、歐聯、足總盃),艾雲於當中過程有著很大貢獻。2002年夏天,36歲的艾雲與球會約滿後離隊,轉投英甲(即次級聯賽)的狼隊,助球隊20年來首次升上頂級聯賽,為球隊出戰一季英超但降班後於2004年宣佈掛靴,結束20年的球員生涯。

憑著於奧咸時出色的表現,艾雲甫轉投曼聯後即獲得當時的愛爾蘭國家隊主帥積·查爾頓賞識而得以入選國家隊,並於1990年9月對摩洛哥的友賽中首度為國家隊披甲上陣。能夠勝任左右兩閘的艾雲於國家隊時大多擔任右閘,曾為愛爾蘭出戰1994年美國世界盃,表現穩健,助球隊於首場分組賽中被一致看淡下,爆冷以1-0擊敗奪標熱門意大利,最終助球隊成功晉身16強,僅不敵荷蘭而黯然出局。1999年11月,34歲的艾雲為愛爾蘭於歐國盃外圍賽附加賽次回合中作客未能擊敗土耳其,被對手以作客入球優惠擯出局而未能晉身決賽週後,便宣佈退出國家隊;艾雲多年來為國家隊上陣了56場,取得了4個入球,是國家隊史上被公認最出色的閘位球員。

艾雲掛靴後,便一直於曼聯官方電視頻道中工作,擔任節目的主持,又於愛爾蘭的報章上寫專欄,以及每逢大賽都會為愛爾蘭的電視台擔任評述員。相比球員時代的隊友簡東拿、舒米高,式是碧咸、傑斯等,艾雲的星味的確遠不及這些隊友,而且作風更務實低調,但「穩定」一詞多年來都能夠與其掛勾,其在陣能夠成功彌補一眾隊友們的不足,而且屬於左右腳皆能開弓的「雙槍將」,絕對是球隊的「穩定先生」,難怪能夠成為費爵爺成就霸業的中流砥柱,同時亦是球會甚至英超史上其中一名十分出色的左閘。

此篇文章於 05-14-20 10:09 AM 被 Busconcamp 編輯。
舊 04-22-20, 10:34 PM   #516
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

曼聯傷追人 - 夏格維斯

夏格維斯,1981年出生在加拿大的英國人,今年39歲。 在2007年以1700萬英鎊轉會曼聯,在此之前一直呆在慕尼黑,沒有離開過。夏格維斯的父親是英格蘭人,其母親則是威爾斯人,但夏格維斯卻並非出生在這兩個地方,而是在加拿大的第四大城市卡爾加里,所以在國家隊方面夏格維斯可以選擇為英格蘭,威爾斯或者加拿大效力,最終夏格維斯放棄了為加拿大和威爾斯效力的機會而選擇了英格蘭國家隊。在少年時期夏格維斯於加拿大的時候對足球並沒有太大的興趣,反而對冰球和籃球更感興趣,後來隨著時間的漸進才慢慢對足球有了興趣,從而改變了其一生。

其後夏格維斯為其出生地的球隊效力被一位和拜仁慕尼黑有很深關係的球探相中,把他帶到了慕尼黑,當時的夏格維斯只有16歲。2000賽季夏格維斯被提拔到了拜仁的一線隊,並在同年的8月對陣哈化柏林的賽事上演了地標戰。年少有為的夏格維斯更於2001年的時候就隨拜仁慕尼黑拿到了歐洲冠軍杯。雖然當時的主教練費格遜爵士對他情有獨鍾,但夏格維斯加盟曼聯之路並非一帆風順,在2006年之前曼聯曾經多次報價,但都被拜仁一一拒絕,但是曼聯依然死心不息,直到2007年轉會窗口曼聯再次把報價提高到了1700英鎊才促成這次的轉會。

夏格維斯司職中場位置,被公認為是強悍的防中,擁有無窮的氣力和體能,鬥志更是非常旺盛,而且可以勝任中後場多個位置,也算是屬於領袖型的球員。雖然其踢法極其硬朗,但是其左右腳都非常純熟,加上具備處理定點球的特色,不論對自由球,角球,甚至是12碼都非常擅長。其速度同樣不俗,基於夏格維斯也有一腳好傳中和遠射能力,在擔任左中場的時候經常利用其速度和上佳的體能做個人推進並且傳中,偶爾施展遠射也令到對方門將手足無措。雖然夏格維斯可以勝任多個位置,在客串防守位置的表現及不是最擅長的位置上其也表現出很高的效率,比起本來正職後防的隊友有過而無不及。夏格維斯有極高的心理質素和穩定的情緒智商,這一點在筆者看來也是非常難得可貴,而恰恰這也成為他值得球隊信賴的‘鑰匙’先生,多次在球隊兵荒馬亂的時候出來拯救球隊。雖然如此,可能英超有很快節奏和需要很好的身體素質來對抗高壓的打法,所以在夏格維斯加盟曼聯後經常會受傷缺陣,以致在效力曼聯的時期夏格維斯出場時間並不多,但奇就奇在在球隊需要他的時候他總會站出來為球隊付出,球隊在2008年贏得歐冠和英超雙冠王貢獻良多。

在國家隊的方面夏格維斯在2001年首次為英格蘭披甲上陣,共隨隊參加了兩屆世界杯和一屆的歐洲杯。雖然在2002年的世界杯夏格維斯只為英格蘭出戰了兩場小組賽,在2003年更是經歷過了‘長短腳之痛’,2004年的歐洲杯也只有上陣3場的比賽,但隨後其堅強的站了起來,戰勝傷病,並在2006年世界杯成為國家隊重要的一員,其中在8強賽對陣葡萄牙的賽事表現出色,製造了不少機會,雖然最終英格蘭不幸被淘汰,但是夏格維斯的表現卻贏得了球迷的尊重,被球迷票選為該場賽事的球隊最佳球員。在加盟曼聯後的第二個賽季開始受傷患困擾,在賽季初便已經宣佈會缺席賽季所有的比賽。在隨後的18個月才宣告復出為曼聯預備隊上陣,但在同年十一月對陣狼隊的比賽上場5分鐘後又傷退了。經歷過嚴重的滕蓋傷患,好幾次的手術,夏格維斯已經正式走下了斜坡,2011年5月正式離開效力了4年之久的曼聯轉而加盟同城死敵曼城並在隔年的五月被曼城官方宣佈放棄。

雖然夏格維斯為曼聯只效力了4個賽季,為曼聯上陣的次數也不算很多,但是其貢獻還是不容忽視的,尤其在2008的賽季為曼聯奪下了雙冠王貢獻良多。身為曼聯鐵桿球迷的筆者是不會忘記您的付出的,祝你在退休後的生活越發精彩。

謝謝你來過,夏格維斯

此篇文章於 05-14-20 10:10 AM 被 Busconcamp 編輯。
舊 04-26-20, 01:02 AM   #517
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

費特:無人比卡域克更能幫助我

【Now Sports】曼聯巴西中場費特表示,助教卡域克令他在曼聯的事業得以重生。

費特(Fred)接受巴西媒體訪問時表示,卡域克令他在曼聯的事業得到扭轉:「他在這個適應與過渡的過程中,幫了我很多。他以前是陣內的一位偶像,是在我擔任同一位置的出色球員。」 「在日常生活,他幫助我很多,常常跟我談話。操練完結後總多加配合,有時是埋門,有時是傳球。」費特續說:「(卡域克)是那位了解球賽的人,不可能有任何人比他更能幫助我。」

27歲的費特於2018年從薩克達加盟曼聯後,首季只在英超上陣17場,但本季表現明顯好轉,停戰前在英超上陣25場,同時在歐霸盃上陣6場入球兩次、助攻6次,協助球隊殺入8強。

此篇文章於 05-14-20 10:10 AM 被 Busconcamp 編輯。
舊 04-26-20, 01:05 AM   #518
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

曼聯助教:限制一旦解除即操!

【Now Sports】曼聯助教麥肯納透露,球隊對下個月恢復比賽十分樂觀,但是如果全國封城延長,則有幾個應急計劃。

新型冠狀病毒導致英超無限期暫停,曼聯在停賽之前氣勢如虹,錄得連續13場不敗,為了保持這個氣勢,在封城期間每個曼聯球員都有個人和團體的計劃,當限制一旦放寬,他們就可以立即投入訓練,但如果封城延長,球隊仍然其他策略。 「目前我們正在努力,如果在截止日期之後放寬封城,就能夠恢復一些訓練。」麥肯納說,「目前我們正在按計劃進行工作,但是如果不得不再次延遲,我們已經制定了計劃B和計劃C。」

麥肯納又認為,完成聯賽應是首要任務,比足總盃優先,「我認為每個人都可能意識到,在時間有限的情況下,聯賽必須優先,這些已經討論過。足總盃的確對於國家和球會來說都非常重要。在球季結束前,賽程安排越來越緊密。看來歐洲比賽也真的希望在8月開始。」

此篇文章於 05-14-20 10:11 AM 被 Busconcamp 編輯。
舊 04-26-20, 05:14 PM   #519
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

活華特:2億鎊買簡尼唔現實

【Now Sports】外界盛傳曼聯將以天價2億鎊收購熱刺前鋒哈利簡尼,曼聯副主席活華特澄清此舉不現實,表明接下來的轉會窗很難一切如常。

英國傳媒報道,熱刺因英超停賽而陷入財政危機,班主利維準備為當家前鋒哈利簡尼(Harry Kane)掛牌2億鎊出售予曼聯舒緩財赤,不過曼聯副主席活華特(Ed Woodward)就否認相關傳聞,他接受訪問時表示:「今年破億的轉會傳聞似乎無視了足球運動所面對的現實。」 「任何人都不應該對足球裡面對的挑戰抱有幻想。包括紅魔在內的球會,在今年夏天轉會市場可能不再是平常的工作,因為在球圈恢復正常之前,我們需要先了解清楚整個行業受到的影響,包括轉會時間、球會財務狀況等等。」活華特補充。

除了哈利簡尼,盛傳曼聯的收購目標還有多蒙特中場山曹、阿士東維拉隊長基亞利殊、伯明翰小將祖迪比寧咸。而活華特又透露,曼聯希望盡早完成今季聯賽:「我們仍然對英超抱有期望,即使短期內需要閉門作賽也要完成今季賽事,但我們知道球迷再次入場,足球才算完全恢復正常。」

此篇文章於 05-14-20 10:11 AM 被 Busconcamp 編輯。
舊 04-26-20, 05:16 PM   #520
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

占士麥迪臣暗示會請紅魔食檸檬?

【Now Sports】攻中占士麥迪臣今季上位,立即備受曼聯青睞,但他表示無意離開李斯特城。

「這2年很瘋狂,我愛煞每一秒鐘。我在李斯特城有家的感覺,自己就像這裡的傢私一樣。我愛隊友、球迷,領隊亦很好,我真的非常快樂。」占士麥迪臣(James Maddison)表示。 23歲的麥迪臣今季在各項賽事攻入9球,表現出色更入選英格蘭代表隊,「回想4年前,我被諾域治外借到鴨巴甸,現在竟然於英超每星期都可以披甲,這正是我想要的事。」

不過,因為新型冠狀病毒疫情,英超停擺,麥迪臣只能在家獨自操練,「這是個奇怪及困難的時刻,但你一定要留在家中,跟隨指引。現在是我做最多運動的時候,因為在家中沒事可幹。」

舊 04-27-20, 11:18 PM   #521
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

迪基亞打算留效紅魔好多年

隨著本身狀態不穩,加上被借到錫菲聯的小將甸恩軒達臣今季亮眼,回歸後可能會造成威脅,有傳聞指迪基亞或會他投。不過,這位西班牙門將其實在9月時亦簽下新合約,到2023年6月屆滿,已在曼聯9年的他表示:「能成為球會一員實在很棒,想想啊,10年,如同一個夢。能跟這球會並肩作戰太好了,所以我希望可以在此好多好多年。」(Goal.com)

舊 04-27-20, 11:21 PM   #522
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

曼迷:靜候最壞時間過去

新冠病毒疫情持續,英超、歐戰復賽遙遙無期;猶幸球隊上下至今未曾有職球員感染,若然賽會宣佈復賽,球員用以提升狀態的所需時間亦相對較短。

在失去龐大的電視轉播以及門票收入的情況下,不少球會陷入困境,部分小球會更聲稱已到了破產邊即使球會的底子頗厚,或多或少也影響夏季轉會窗的預算;幾個目標球員的標價極高,如多蒙特要求要1.2億鎊才會出售查頓辛祖,而熱刺出售哈利簡尼的意向價更高達2億鎊。假然活禾特要收購二人,將別無選擇地出售球員籌集資金。

要數陣中「最值錢」的球員非迪基亞、普巴莫屬,然而即使迪基亞今季失誤不少,但仍然即值得信賴的球員,就算外借錫菲聯的甸軒達臣近季有上佳表現,也未必能一下子接過迪基亞的棒;正如名宿舒米高所講,不是任何門將也頂得住為球會把守最後一關的壓力。

至於普巴,則一直擔當「食知無味,棄之可惜」的角色,雖然筆者也渴望他與球迷新寵兒般尼費蘭迪斯產生化學作用,但「人在心不在」的球員,倒不如趁仍有價有市而善待而沽吧!

此篇文章於 05-14-20 10:12 AM 被 Busconcamp 編輯。
舊 04-30-20, 10:33 PM   #523
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

私人教練爆費特不廢之謎

【Now Sports】曼聯中場費特今季從水貨變主將,他的私人教練賀達透露箇中原因。

「我可以說所有功勞都是費特(Fred)自己的,他很努力才能夠達到今天的成就。我們都知道好表現是難能可貴,專注、勤奮、自制能力缺一不可,費特每樣都是滿分。」賀達(Tulio Horta)說。

賀達的工作是幫助費特去管理所有會影響表現的因素,如睡眠質素、營養、心態等,「這些都是獨位的因素,但全都跟表現有關,所有運動員都要在這些方面取得平衡,才能夠維持好表現。」 英超正因新型冠狀病毒而停擺,費特需要居家隔離,賀達一直以視像電話去幫助他:「球會會把訓練日程傳予球員,以保持他們的狀態,而且希望他們在比賽重啟前都不要受傷。」

此篇文章於 05-14-20 10:12 AM 被 Busconcamp 編輯。
舊 04-30-20, 10:44 PM   #524
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

今季會係達洛特留喺曼聯既最後一季?

最近達洛特離隊既傳聞愈嚟愈多,其中有兩支大球會都話想簽達洛特。分別係西班牙既巴塞同埋法國既巴黎聖日耳門,兩支球隊一直都係歐聯既常客。相反曼聯近年浮浮沉沉,今季更因為疫症可能又令球隊下季都冇機會踢到歐聯。加上達洛特喺曼聯一直都冇正選位置,無論有冇傷患困擾左右閘既正選位置都未到佢,而翼鋒既位置,曼聯又偏好於羅致新球員多過用球隊成員。種種原因下,呢一季會唔會係達洛特既最後一季呢?

達洛特(Diogo Dalot)
年齡:21歲(1999年3月18日)
身高:183CM
國籍:葡萄牙
慣用腳:右腳
位置:右閘、右翼、左閘

2018年6月加盟曼聯既達洛特,起初加盟大家對達洛特既期望都好大。好可惜,加盟曼聯後大部份時間都係被傷患困擾或者被列入後備名單內,加盟至今只係踢咗33場,而今季足總盃對燦美爾既賽事先射入加盟曼聯既第一球。雖然喺數據上面達洛特比較遜色,但係達洛特係咪真係咁差呢?

小編認為以佢既實力,如果唔受傷患困擾,實力應該可以去到當年喺熱刺既查比亞。達洛特同查比亞最相似既地方,就係佢地既傳中球,急勁加上準繩唔錯,可以話係防守球員既惡夢。呢種傳中球可算係現今球壇最具威脅性以及最有效既入球方式。好多數一數二既球星都掌握呢種技巧,令到球隊喺進攻方面更具侵略性。好似曼城既迪布尼、利物浦既阿奴等等就係呢個技巧既佼佼者。達洛特本來已經具有呢種能力,雖然可能準繩以及技巧上面,仍未去到熟能生巧既階段,但如果達洛特喺呢方面下多啲苦功,喺未來既日子定必係球隊既其中一把刀。

另一個達洛特既優點就係佢有一定程度既過人能力。達洛特好常會喺邊線上面,勇於嘗試好多一對一既突破,憑住佢熟識既插花技巧以及爆發力,令佢容易時常騰出空位,隨即傳中。呢一點都係達洛特其中既一個殺著,好多時防守既一方都會集中於防守喺對手既翼鋒球員身上而忽略咗閘位球員。如果達洛特能夠踢閘位既話,佢既威脅就會更加大,令防守一方更加難去處理。現時好多球隊當進攻既時候,都會要求閘位球員上前做疊瓦或者其他配合,達洛特喺呢一點又係比好多傳統既閘位球員優勝,包括現時隊內既雲比沙卡。

雖然達洛特喺呢兩方面都比好多球員優勝,但係喺佢身上都搵到好多缺點。第一當然係傷患,作為足球員最可怕既就係傷患,無論球員能力有幾高,表現有幾好,傷患永遠都係球員最大既惡夢,輕則重傷一段時間,重則可能令實力下滑,再上唔番本來既實力。達洛特雖然喺曼聯既時間唔耐,但原來已經因為傷患錯失咗32場波。如果達洛特喺未來既時間,再唔能夠克服傷患,相信對佢既球員生涯算係一個好大既影響。

另外,作為防守球員之一既達洛特,確實不得不提及佢既防守能力。達洛特呢位球員雖然主打閘位為主,但防守既能力比進攻還要差。好多時都會有失位既情況發生,加上出腳唔係十分準而球員本身又容易出腳,令佢喺防守上面既表現經常表現得患得患失,同時亦因為咁,令閘位既位置變成球隊既弱點。

幸好,達洛特喺心態上以及勤力令佢仍然被喻為一位可造之才。達洛特喺雲比沙卡加盟後,仍然樂於接受挑戰,更揚言要挑戰雲比沙卡既正選位置,心態上實在值得加許。雖然係隊中,達洛特一直都未得到一個正選位置,但言下之意令大家都覺得佢會傾向於留隊爭取正選一席位多於為正選位置離隊加盟其他球會。達洛特唔經唔覺已經21歲,表現仍然未算太好,仲有好多方面可以改善。但勝在心態上仍然保持樂觀,加上有國家隊隊友般奴喺隊內既互助支持,達洛特喺曼聯既日子好似仲有大把時間。球員可能會比較傾向留隊,但相反曼聯留唔留達洛特喺球隊,相信仲有好多討論空間,始終曼聯一直都希望羅致一個右翼球員,加上達洛特喺加盟至今,都係傷多踢少,如其繼續留佢喺球隊,更有可能既會係因為第三球隊出合適既價錢,而賣走達洛特。

曾被喻為明日之星既達洛特到底喺未來既日子何去何從,仍然存在太多不穩定既因素。能力上以及態度上,佢依然值得留喺曼聯。但球隊會唔會放棄達洛特,或者達洛特會唔會因為上陣機會不足而離隊,相信今夏既轉會窗會係佢留唔留低喺隊中既最大轉捩點。

此篇文章於 05-14-20 10:13 AM 被 Busconcamp 編輯。
舊 05-04-20, 11:28 PM   #525
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

4英超隊爭連加特

【Now Sports】攻中連加特獲4支英超球隊爭奪,但曼聯未必放人。

連加特(Jesse Lingard)近年表現令人失望,不過仍然獲得不少球會青睞。

根據網媒《90min》報道,李斯特城、愛華頓、韋斯咸、紐卡素都有興趣簽入這名英格蘭國腳。 連加特跟曼聯的合約在2021年完結,據知領隊蘇斯克查雖然不滿他的演出,但仍然有可能啟動加簽1年的條款,事關他跟連加特在青年軍已經開始合作,兩人關係甚好,有意在下季把他改造成中前場的通天老倌,成為後備奇兵。

不過亦有傳聞指,紅魔正爭取羅致多蒙特快翼山曹,或會連加特作為籌碼。27歲的連加特今季於英超至今仍然未能夠取得任何入球及助攻。

此篇文章於 05-14-20 10:13 AM 被 Busconcamp 編輯。

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
曼聯躉紅魔鬼地帶[VOL.94]~Closed~ Busconcamp 球會討論區 1001 10-24-19 11:56 AM
曼聯躉紅魔鬼地帶 [VOL.85]~CLOSED~ Busconcamp 球會討論區 1020 04-10-14 09:28 AM
曼聯躉紅魔鬼地帶 [VOL.83] ~~~CLOSED~~~ Busconcamp 球會討論區 1000 11-25-13 01:33 AM
曼聯躉紅魔鬼地帶 VOL.81 ~~~CLOSED~~~ Busconcamp 球會討論區 1001 07-12-13 03:15 AM
曼聯躉紅魔鬼地帶 VOL.73 ~~~CLOSED~~~ Busconcamp 球會討論區 1040 03-05-12 02:03 AM

現在的時間是 05:29 AM

手機版 | APP版