Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 體育版 > 球會討論區

主題工具 顯示模式
舊 10-31-19, 03:55 PM   #26
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

註冊日期: Jan 2003
【真相】拉舒福特同沙拿、史達寧「同呢」

曼聯今季成績唔理想,好多球迷將矛頭直指拉舒福特,指佢擔唔到大旗連累曼聯進攻乏力。雖然數據唔代表一切,不過拉舒福特今季嘅個人進攻數字相當「靚正」,目前佢英超有5個入波同3次助攻,直接間接製造8個入波,入波、助攻數字同利物浦雙星穆罕默德沙拿及沙迪奧文尼完全一樣,製造入波亦同史達寧(7入波+1助攻)一樣係8球,4大前鋒並列今季「製造入波最多球員」,更勝奧巴美揚同哈利卡尼。

今季英超製造入波排名

8球●史達寧 7入波 + 1助攻

8球●拉舒福特 5入波 + 3助攻

8球●穆罕默德沙拿 5入波 + 3助攻

8球●沙迪奧文尼 5入波 + 3助攻

7球●奧巴美揚 7入波 + 0助攻

7球●哈利卡尼 6入波 + 1助攻

流胃兄x民賤聯.無恥黨x禮義廉......
250311.3975.12363
Busconcamp 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-31-19, 03:58 PM   #27
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

羅馬拒絕收留 曼聯棄將明夏回歸

基斯史摩寧今夏由曼聯外借到意甲羅馬,而且表現唔錯,令一眾紅魔擁躉都好安慰,不過有消息指羅馬無意買斷史摩寧,預計該中堅將於明天夏天回歸。

英國《天空體育》報道,基斯史摩寧外借羅馬後有上佳表現,不過羅馬方面並無開啟買斷程序,冇打算留用,因此明年夏天外借期滿,史摩寧仍然會重投曼聯。

不過現時曼聯後防人腳已飽和,並無史摩寧位置,若然佢明夏歸隊,肯定會變成冗員,到時曼聯又要諗計將佢外借或搵人接收,都幾尷尬。

舊 10-31-19, 04:00 PM   #28
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

罰球世界波+12碼!福仔隻手劏車曼聯晉級

即睇福仔超靚罰球金球:https://bit.ly/2N0oiK5 

曼聯本季首次3連勝,英聯盃作客淘汰車路士!曼聯為爭盃今仗強陣出擊,整體表現唔曳,其中王牌射手拉舒福特更加踢到曉飛,先轟入12碼,換邊後更射入超遠程世界波罰球,以2:1劏車入8強!

曼聯今仗派出大量正選作客史丹福橋,拉舒福特、丹尼爾占士、麥湯米尼、哈利馬古尼、域陀連迪路夫、雲比沙卡同費特洛迪古斯都有出場,相反車仔就只有基斯甸普列錫、高華域、佐真奴費路等大將落場。曼聯於陣容較完整下,再度打出穩健防守,球隊上半場亦取得較多射門,其中13分鐘麥湯米尼接應右路角球,第一時間抽射僅柱邊出界,爭啲為紅魔打開紀錄。25分鐘丹尼爾占士快速扭入禁區,馬高斯阿朗素從後將佢踢跌,上場對諾域治曾經極刑宴客嘅拉舒福特,今次再冇失威一射搞掂,為曼聯先開紀錄,客軍半場領先1:0。

50分鐘,車仔爭啲扳成平手,赫臣奧杜爾接應左路傳中禁區內一射竟然撻Q,60分鐘佢窩利抽射一樣唔中目標。但車仔61分鐘終於追平,巴舒亞伊禁區勁抽割草式地波轟入死角扳平1:1。但曼聯有Fit爆福仔助陣,74分鐘佢主射30碼罰球狂抽死角入網,梅開二度助曼聯晉級。

此篇文章於 10-31-19 04:09 PM 被 Busconcamp 編輯。
舊 10-31-19, 04:12 PM   #29
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

【特稿】好似一個人!拉舒福特為大戰而生

曼聯近期表現全面回勇,射手拉舒福特嘅翻生明顯係主要原因,季初一直受到球迷批評嘅「福仔」,卸下單箭頭包袱之後脫胎換骨,近4場比賽入4球,睇佢射罰球嘅眼神,自信心返晒嚟,連領隊蘇斯克查賽後都話:「(個罰球)真係好似C朗拿度,唔係咩?」如果拉舒福特Keep住呢團火,一眾豪門就要打醒精神!

拉舒福特並唔屬於超高產量前鋒,不過佢哋入波「含金量」極高,今季各項賽事嘅7個入波,有6球係面對強敵攻入,對手分別係車路士(2場)、利物浦同李斯特城;睇埋拉舒福特歷來32個英超入波,有超過3分之1係面對Big 6球隊取得(11球),可見拉舒福特係遇強愈強!

唔好忘記,拉舒福特今日(31號)只係啱啱22歲生日,嚟緊仲有大把進步空間。自從C朗拿度之後,曼聯有冇一個喺重要大賽入面可以令球迷充滿信心嘅球員?依家可能搵到了!

舊 11-02-19, 09:39 PM   #30
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

45+
失球,
到底要幾時到至清醒?

舊 11-05-19, 11:14 AM   #31
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

【東網爭議】曼聯要伊巴謙定文迪蘇傑?

英超老牌勁旅曼聯今季表現反覆,未達預期,唔少人都覺得佢哋鋒力平平,需要喺一月買前鋒。不過,「紅魔鬼」主帥蘇斯克查就唔係咁睇,認為單係拉舒福特加埋安東尼馬迪爾已經夠照。只係,連日來有關「紅魔鬼」要喺冬窗買入喺祖雲達斯失寵嘅文迪蘇傑就傳唔停,只係曼聯名宿恩斯就話,如果要買文迪蘇傑,不如搵伊巴謙莫域回歸仲好,大家又點睇呢?

克羅地亞射手文迪蘇傑今季喺祖記唔受重用,本來喺夏天佢有機會離隊,但到最後一刻,佢都係拒絕咗來自卡塔爾嘅聘約,據知原因係佢想職業生涯尾期可以留喺歐洲五大聯賽搵食。所以有傳如果曼聯一月肯向佢開出合約,加盟機會極高,對於斟介呢位33歲前鋒,恩斯實在唔多認同。

恩斯話:「伊巴謙莫域之前好似講笑咁話去西甲,但轉頭又傳佢會留喺美職,甚至話佢會去澳職,但計我話,如果佢願意,返嚟奧脫福會係個唔錯選擇。蘇斯克查依家需要一個有經驗嘅球員,呢個人無論場內場外都要有影響力,佢要幫手控制更衣室,要係個真領袖,伊巴謙莫域一定係最佳人選。」呢位前曼聯中場硬漢認為「呂布」可以作為年輕球員模範:「我認為文迪蘇傑喺呢方面唔得囉,所以點解唔簽番伊巴謙莫域呢?」

「呂布」已經38歲,喺球場仲係咪可以長期保持高水準?恩斯回應:「我哋都知佢唔可能踢足全場,但唔好忘記佢永遠都係個致命殺手。如果你畀佢落場15至20分鐘,佢會喺呢段時間完成射門。要知道曼聯依家最大問題係好難創造入球機會,就算有都射唔正,要解決問題,伊巴謙莫域係個完美人選。」

舊 11-05-19, 11:18 AM   #32
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

費查:麥湯米尼有我影子

曼聯名宿費查表示,紅魔陣中小將麥湯米尼有佢當年影子,今季表現開始成熟,有機會成為曼聯今季最佳球員。

35歲嘅費查於2003至2015年效力曼聯,贏過5次英超冠軍,所以佢相當留意同樣來自蘇格蘭嘅麥湯米尼,並在《天空體育》表示:「或者麥湯米尼有條件成為今季曼聯最佳球員,就算保羅普巴同場,佢都有好多攔截及大範圍防守。」

「麥湯米尼已成熟,身體條件變好,在場上開始變得有威脅,今季佢一直保持上佳表現,甚具競爭力,喺佢身上有我嘅影子。」

「佢獲得不同教練嘅信任,服從指令,並樂意為隊友犧牲自己嘅數據,並充滿自信,佢嘅職業生涯將步向成功。」

舊 11-05-19, 11:29 AM   #33
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

【賽後解碼】曼聯防線打回原形冇得救

聯後衞眼神防守累事!英超作客挑戰般尼茅夫嘅「紅魔」曼聯,前場進攻冇料到之餘,後防又再出事,畀般茅嘅前紅魔前鋒祖舒亞京治禁區射入細哨戲耍式入波,最終曼聯以0比1落敗,吞下今季聯賽第4敗。

曼聯早前「雙紅會」賽和死敵利物浦之後,各項賽事交出3連勝佳績,其中傷愈復出嘅安東尼馬迪爾上輪聯賽有波入,帶領球隊以3比1擊敗諾域治,一度畀紅魔球迷同領隊蘇斯克查寄予厚望,以為法國前鋒可以帶領球隊保持强勁走勢,可惜自從蘇B今年3月坐正領隊一職之後,曼聯從未試過喺聯賽連續2場贏波,呢場「紅魔」發揮亦一如既往飄忽。

上半場大部分時間雙方要喺滂沱大雨下惡戰,惡劣環境明顯影響曼聯發揮,開局早段無論安東尼馬迪爾或拉舒福特都未能製造具威脅埋門,反而喺臨完上半場前,畀般茅前鋒祖舒亞京治前一次禁區亂戰,門前學足「細哨」朗拿甸奴絕技輕鬆挑過曼聯守將雲比沙卡之後,射穿迪基亞十字關,為般茅取得奠勝一球。落後嘅曼聯,下半場雖然攞返唔少進攻主動權,不過依然無法擊破般茅嘅密集防守,最終慘吞聯賽第4場敗仗,各項賽事3連勝斷纜。

舊 11-05-19, 11:34 AM   #34
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

【人物誌】曼聯青訓棄將 變屠魔殺手

曼聯上場英超0:1不敵般尼茅夫,3連勝走勢結束,最諷刺係射死紅魔鬼嘅球員,正係曼聯青訓產品祖舒亞京治。

現年27歲嘅祖舒亞京治2008年加入曼聯青年軍,翌年獲提升上一隊,但佢5年紅魔鬼生涯,未曾為曼聯上陣,因為大部份時間被外借,包括去過普雷斯頓、慕遜加柏、侯城、布力般流浪。2013年被布力般流浪買斷,4年前轉投般尼茅夫,終於一嘗踢英超滋味。

祖舒亞京治表現最出色係2016/17球季,於英超上陣36場入16球,上季亦有12球進帳,今季已經入咗3球。加埋今場在內,祖舒亞京治已經第5次射破紅魔鬼大門,由曼聯棄將變成屠魔殺手,非常爭氣,亦證明曼聯當年冇眼光,結果種下禍根。

祖舒亞京治、盧卡古「脫魔」之後,都有神勇演出,更加突顯曼聯用人方面有眼無珠,難怪搞到依家攻力咁弱。

值得留意,祖舒亞京治係挪威國腳,同曼聯主帥蘇斯克查係同胞,唔知蘇B有冇興趣搵呢位7號仔回巢呢?

舊 11-05-19, 11:37 AM   #35
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

曼聯新目標 1億鎊爭簽盧卡古拍檔

曼聯一月簽新前鋒又有新目標?根據英國《太陽報》報道,「紅魔鬼」原來已經睇中佢哋舊將盧卡古......喺國際米蘭嘅前鋒新柏檔拿達路馬天尼斯,亦即係阿根廷球王美斯喺國家隊嘅前鋒新拍檔。據知,拿達路馬天尼斯喺國米份約嘅買斷合約價高達9,600萬鎊,仲要係話連巴塞隆拿都想簽佢返去拍美斯,睇嚟「紅魔鬼」要完成收購絕對唔易呀!

話曼聯肯用到接近成億鎊去簽個新仔前鋒,究竟呢個22歲新星有幾勁先?要知道國米喺2018年7月由阿甲競賽會將佢買入,都只係用2,000萬鎊,家陣隨時升值5倍將佢賣走,都認真過癮呀!講番呢個阿根廷新星,上季喺「藍黑兵團」唔算太受重用,只得13次正選。不過今季國米改由干地領軍,拿達路馬天尼斯反而得到機會,然後佢喺前線拍住新加盟嘅盧卡古又踢得好好,馬天尼斯今季合共已經錄得5入球1助攻添!

根據報道,曼聯領隊蘇斯克查都好欣賞佢,加上近排盛傳話想簽入33歲嘅文迪蘇傑,點講都只係短線幫到手,望長線都係要搵拿達路馬天尼斯呢類後生仔。不過,曼聯個如意算盤始終唔易打響,事關來自西班牙傳媒報道,就話巴塞都想簽佢去頂蘇亞雷斯,尤其係拿達路馬天尼斯喺國家隊都有同美斯合作開,容易建立默契咁話。睇嚟嚟緊一月同下個暑假,呢個阿根廷新星爭奪戰應該會勁精彩。

舊 11-05-19, 11:41 AM   #36
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

【普巴2.0】祖記又打劫 勢免費簽曼聯猛將

2012年曼聯免費放走保羅普巴畀祖雲達斯,4年後以8900萬鎊回購堅蝕,如今紅魔鬼又試面對同類事件,陣中19歲天才鍾達希,極有機會於出年夏天免費加盟「斑馬兵團」!呢名荷蘭翼鋒天才橫溢,領隊蘇斯克查視佢為球隊未來,但因為出場機會唔多,鍾達希到依家都未肯簽約,曼聯為免重蹈覆轍,堅要好好處理!

當年普巴離開紅魔,仲係由費格遜領軍,有傳後者認為普巴性格有缺憾,故畀佢免費離開。估唔到普巴於意甲火速成長踢到曉飛,好快就成為世界其中一個最有料中場,曼聯於2016年以破世界轉會費紀錄回購佢,曼聯球迷都歎一句,點解當年要放走佢?

依家輪到鍾達希。呢名身高1米81嘅翼鋒,2018年夏天已隨一軍征戰季前賽,到蘇斯克查上年尾接手曼聯後,就將佢提拔到一隊當中,並於今年3月,畀佢首次於英超上陣對修咸頓。到歐聯16強次回合作客巴黎聖日耳門,鍾達希更後備出場,睇到蘇帥非常睇好呢名荷蘭小將。

呢名曾祖父係中國人嘅天才翼鋒,有傳佢眼見同輩格連活特,以及左閘班頓威廉斯都陸續上位,自己卻苦無機會出場,故暫時仲未肯同球隊續約;英媒仲話祖雲達斯知道佢下年夏天約滿,已經準備好出手搶人,希望重演當年免簽普巴好戲。鍾達希潛質優厚,速度飛快踢法又充滿侵略性,呢類球員非常值錢,唔好話幾年後曼聯會回購佢,如果下個夏天真係免費畀佢離開,就等於將幾千萬鎊掟落海,曼聯高層堅要諗辦法留人喇。

舊 11-05-19, 11:55 AM   #37
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

超爆呀!曼聯同伊巴謙莫域傾緊呀!

嘩嘩嘩!大新聞呀!早幾日先自己宣布稍後會重返西班牙踢波嘅瑞典戰神伊巴謙莫域,今日突然又同前東家曼聯扯上關係。根據意大利媒體《TuttoMercatoWeb》報道,「紅魔鬼」已經同伊巴謙莫域傾緊,睇吓有冇重返奧脫福救亡嘅可能。

事實上,38歲嘅伊巴謙莫域依然相當打得,自從2018年由曼聯過檔洛杉磯銀河之後,合共上陣58場入咗53球,兼有15次助攻。早前佢先後同拿玻里及國際米蘭扯上關係,到佢話會返去西班牙,有傳係會加盟今季神奇球隊CF格蘭納達添!

至於曼聯方面,雖然主帥蘇斯克查話信得過拉舒福特同安東尼馬迪爾,不過缺乏一個表現穩定同具經驗嘅箭頭,明顯又係重大問題,而外間亦一直傳出佢哋想喺一月增兵,依家再傳搵「呂布」回歸,真係有可能喎!

舊 11-05-19, 11:58 AM   #38
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

沙特大使爆料!王儲已收購咗曼聯

咗一排嘅曼聯賣盤消息,取得突破性發展,一位名為麥祖比嘅沙特阿拉伯名譽文化大使,喺社交網上爆料,指沙特財團已於當地時間11月1日,完成收購曼聯嘅工作,依家只係等紅魔鬼正式宣布易主。

根據麥祖比個人簡介,佢係沙特阿拉伯名譽文化大使,有專業公關演講及管理顧問經驗,並致力培訓青少年成為文化大使,同沙特官方有緊密聯繫,亦係《名人世界》在線報紙創辦人,佢似乎已率先收到內幕猛料。

過去一段日子,盛傳沙特王儲穆罕默德‧薩勒曼計劃收購曼聯,但之前2次提出收購,都被曼聯班主格拉沙家族拒絕。

據悉穆罕默德‧薩勒曼早前第3次報價,加碼至40億美元,令格拉沙家族心動,並派出代表前往沙特會談。

雖然曼聯官方曾經發聲明指,格拉沙家族對球會係長期投資,但家族成員之一嘅奇雲格拉沙早前透過紐約交易所出售15%曼聯股份,可見家族內已經有人唔想再持有曼聯。加上沙特油資不斷利誘,格拉沙家族最終將紅魔鬼賣盤,絕對唔奇。

舊 11-05-19, 12:00 PM   #39
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

曼聯補鑊!免費包機送球迷睇歐霸

曼聯今季表現低迷,上周六輸畀般尼茅夫0比1之後,依家累積11戰13分,創出同期史上最差開季成績,羞家紀錄破唔停!可能為咗舒緩球迷怨氣兼補鑊,「紅魔鬼」宣布為部分Fans提供免費包機,喺香港時間11月28日凌晨飛去睇歐聯盃分組賽客戰艾斯坦拿場波。

曼聯嘅老闆良心發現?原來唔係咁嘅事。據BBC報道,由於曼聯官方合作夥伴Thomas Cook Airlines宣布破產,佢哋早前搞咗「紅魔鬼」作客艾斯坦拿嘅睇波旅行套餐,安排球迷飛去哈薩克觀戰。

Thomas Cook Airlines突然執笠,曼聯自然上埋身,只好免費為報咗團嘅「魔迷」提供機票,免得件事愈搞愈大。其實Thomas Cook Airlines都係曼城、利物浦同車路士嘅合作夥伴,同樣搞到一頭煙,曼城、利物浦就好好彩,搵到其他航空公司合作,車路士就要學曼聯咁自己出錢,負責12月11號球迷前往里爾睇歐聯嘅機票費用。

舊 11-10-19, 10:20 PM   #40
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

M9>P15起脚省中客隊球員...
改向入球

18分鐘
M5>M39門前補入
2:0

此篇文章於 11-10-19 10:23 PM 被 Busconcamp 編輯。
舊 11-10-19, 11:26 PM   #41
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

客隊零星攻門都可以入到波...

M9再次交後...
R10楣底彈入,
轉眼擴大返比數3:1

此篇文章於 11-10-19 11:29 PM 被 Busconcamp 編輯。
舊 11-14-19, 01:22 PM   #42
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

曼聯密斟華倫孖寶 彌補最弱一位置

一直盛傳曼聯將於明年1月轉會市場重開後大肆增兵,但消息人士指領隊蘇斯克查認為冬季轉會市場,難以有足夠人選可以揀,所以傾向只買最需要嘅一個位置球員,就係右翼。

曼聯現時最有威脅嘅進攻球員,主要集中左路,包括拉舒福特、丹尼爾占士、安東尼馬迪爾。右路只能靠老將桑馬達、18歲小將格連活特,甚至要右閘雲比沙卡,兼顧右路進攻。

英國傳媒指曼聯冬季首要工作係收購右翼,解決左右失衡問題。據悉,蘇B睇中華倫西亞孖寶,卡路士蘇拿、費倫托利斯。22歲嘅卡路士蘇拿成名比較早,而且可以勝任中場中同右中場。

不過,如果以今季表現,19歲新星費倫托利斯更加搶眼,佢屬於正宗右翼,踢法更有侵略性,早前歐聯對里爾射入1球,成為首位喺歐聯入波嘅2000後西班牙球員,潛力優厚。如果曼聯只簽入其中一人,似乎費倫托利斯比較抵買。

舊 11-14-19, 01:26 PM   #43
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

3箭頭各入1粒 曼聯大勝出線

曼聯周五(8日)凌晨在歐霸盃主場出擊,憑美臣格連活特、安東尼馬迪爾及拉舒福特各建1功,以3比0大勝柏迪遜,在L組提前兩輪出線,亦是自從英超首戰大勝車路士後,4個月來首場贏3球或以上勝仗,相當難得。

曼聯表現積極,開賽3分鐘安東尼馬迪爾就食鋪詐胡,直至21分鐘,格連活特接應拉舒福特妙傳,門前近射建功成1比0,33分鐘,格連活特送交門前安東尼馬迪爾擴大比數至2比0完半場。

下半場49分鐘,艾舒利楊格在邊線接應隊友長傳,然後輕力回中,拉舒福特狂抽掛網成3比0,3箭頭1人入1球,有紀律有隊型。

曼聯全場控球63%,全場14射7中,客隊2射0中,曼聯贏波合理。

舊 11-14-19, 01:31 PM   #44
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

「未來隊長」受傷 個天都唔鍾意曼聯?

曼聯剛於歐霸盃大勝柏迪遜,3大射手拉舒福特、安東尼馬迪爾同格連活特都有波入,迎來難得一場大勝,唔少魔迷都覺得滿意。但好衰唔衰係今季表現極佳、被魔迷封為「未來隊長」嘅麥湯米尼,今仗受傷須即時被調離火線,佢本人號稱可以及時傷愈、於今輪聯賽上陣鬥白禮頓,但領隊蘇斯克查就比較保守,話其傷勢需要觀察。

曼聯今季演出長期於水準以下,多名中、前場球員都備受批評,但中場麥湯米尼就保持到水準,本季聯賽場場正選披甲,已成蘇帥心目中不可或缺嘅一員。鬥柏迪遜一戰麥湯米尼踢到75分鐘受傷,需由連格入替。

賽後麥湯米尼表示並無大礙可鬥白禮頓,但蘇帥就話:「我暫時未知麥湯米尼傷情。佢今場都話自己OK,但受傷之後根本唔可以繼續踢落去。我當然想佢今輪聯賽可以落場,但我真係唔知實際情況。」

查實今戰中堅哈利馬古尼都受傷,但蘇帥就表示馬古尼傷勢較輕,故今輪可以照舊落場。

舊 11-14-19, 01:33 PM   #45
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

【賽後解碼】行雲流水!曼聯鋒線應該係咁!

曼聯喺歐霸盃大勝兼提早出線,可以話係「紅魔鬼」今季少有嘅佳作,領隊蘇斯克查今場排出強陣,尤其成條攻擊線速度、活力、侵略性一流,賽後大批曼迷一致認定,拉舒福特、丹尼爾占士、美臣格連活特同安東尼馬迪爾,就係曼聯鋒線嘅最強組合。

事實上,拉舒福特、安東尼馬迪爾同丹尼爾占士一直都係曼聯必然主力,但18歲超新星美臣格連活特嘅精彩表現,證明佢有能力搶佔正選席位,今場佢以右翼身份上陣1傳1射,成為曼聯史上最年輕喺歐洲賽有入波同助攻球員(18歲37日),功架十足。

蘇斯克查未來賽事應該保持今場嘅進攻組合,只要將10號位由桑馬達換成今場休息嘅丹尼爾占士,呢年極年輕同極有才華嘅鋒線,有可能會進化成英超其中一條最令人聞風喪膽嘅攻擊線。

舊 11-14-19, 01:36 PM   #46
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

一項數字!曼聯可以捧今屆歐霸盃

曼聯喺周五(8日)凌晨歐霸盃以3:0大勝柏迪遜,提早晉身32強,表現遠比踢英超好。翻查紀錄,原來曼聯喺歐霸盃已經保持跨屆15場不敗,以法定時間90分鐘計算,累積取得10勝5和,屬於今屆歐霸盃參賽球隊之中,最長不敗紀錄。

曼聯對上一次喺歐霸盃輸波,已經係2016年11月作客1:2不敵費倫巴治,自此之後再未輸過,並於2017年5月決賽擊敗阿積士,奪得冠軍,期間取得7勝4和。

曼聯過去兩季都係踢歐聯,今季再次踢歐霸盃又延續「歐霸專家」本色,4戰取得3勝1和,走勢同2年前相似,隨時可以重溫捧盃好夢,到時唔使打入英超前4位,都可以以歐霸盃冠軍身份出戰下屆歐聯,所以曼聯今季應該以爭奪歐霸冠軍為首要任務。

舊 11-14-19, 01:39 PM   #47
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

曼聯中堅傷愈!另一位大將都冇事

曼聯將於周日(10日)晚英超主場對白禮頓,紅魔鬼收到好消息,中堅域陀連迪路夫已經傷愈,可以復出。

呢位瑞典國腳早前對般尼茅夫一戰受傷,已缺陣上場歐霸盃對柏迪遜,好彩佢嘅傷勢已經無大礙,可以復出鬥白禮頓,領隊蘇斯克查可以排出近期大受好評嘅三中堅陣式,對於紅魔鬼搶分絕對係好事。

此外,上場歐霸盃受傷嘅中場麥湯米尼亦已經冇事,同樣可以出戰白禮頓,曼聯近3次主場對白禮頓,都成功贏波,今次應該冇理由甩拖啦。

舊 11-14-19, 01:41 PM   #48
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

【賽後解碼】曼聯贏波不完美可改善

英超曼聯今晚打出漂亮一仗,喺主場以3比1輕取白禮頓,全取3分。「紅魔鬼」今場表現正路,整體充滿活力,開賽17分鐘就先憑安達斯彭利拿嘅幸運入波,近門起腳省中人改變方向入網領先。2分鐘後,曼聯再趁一次門前混戰,靠對手戴夫保柏嘅烏龍球拉開紀錄到2比0。

換邊後初段,曼聯表現回落,踢得漫不驚心,畀白禮頓攞番唔少攻勢。客隊仲喺64分鐘憑隊長李維士鄧克接應角球頂入,追成1比2。好彩,曼聯喺2分鐘後即刻靠拉舒福特接應安東尼馬迪爾妙傳,近射得手,終鎖定3比1勝局。

曼聯今場贏波之後,各項賽事近6場贏5場,即使上輪英超不敵般尼茅夫,整體狀態都算返晒嚟。更重要一點,佢哋喺聯賽榜排名仲一口氣由14位攀升返上第7位,好睇好多。

不過,「紅魔鬼」今季整體表現都仲係不穩,間中都有甩拖,畀唔到球迷信心,好似今場擊敗只係實力普通嘅白禮頓,球迷都好似難得開心。仲有當然要提升梗係前線把握力,前鋒「福仔」今場仲有球近門6碼無人看管射斜,如果爭氣啲,「魔迷」都可以輕鬆啲。

舊 11-14-19, 01:43 PM   #49
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

普巴翻版!曼聯2位潛力新星自由身走人

曼聯領隊蘇斯克查聲稱會重用年輕球員,但陣中2位新星鍾塔西、安祖高美斯卻苦無上陣機會,由於兩人將於明夏約滿,屆時可以自由身離隊,隨時重演2012年7月保羅普巴免轉會費加盟祖雲達斯事件。

下月就20歲嘅鍾塔西司職翼鋒,近2季都有參加曼聯季前集訓,一度被睇好會成為傑斯接班人。呢位荷蘭小將上季英超有2次上陣機會,英足盃亦踢過1場,並喺上屆歐聯16強次回合對巴黎聖日耳門後備披甲,表現備受好評。

不過,鍾塔西今季英超加埋只踢過24分鐘,歐霸盃68分鐘,大部分時間踢預備組,佢早前對米杜士堡,射入2球及1次助攻,踢預備組超晒班,但卻未能佔一隊席位,令佢非常冇癮。

至於19歲中場安祖高美斯今季上陣機會更少,英超只上陣踢咗9分鐘,2場歐霸盃加埋只踢158分鐘。呢位英格蘭新星腳法細膩,往往可以憑個人技術突破對手防線,創造入波機會,曼聯現時正需要呢種中場,可惜佢始終得唔到蘇斯克查信任。

鍾塔西、安祖高美斯只剩下半年合約,可於明年1月開始同其他球會傾加盟問題,就好似保羅普巴2012年1月就同祖雲達斯簽加盟協議一樣。

曼聯並冇優先續約權,而2人都傾向走人,其中荷甲勁旅燕豪芬一直想簽鍾塔西。

舊 11-14-19, 01:47 PM   #50
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

曼聯又要做水魚 今次回購好彩有折

英超褪色勁旅曼聯近年買人經常入錯貨,又或者買貴貨,唔少網民都將佢哋標籤成轉會市場水魚添!近日,英國傳媒又有佢哋嘅轉會消息傳出,今次係話佢哋出年夏天以7,000萬鎊向水晶宮回購前鋒韋費特沙夏。雖然今次「紅魔鬼」應該又做水魚畀人大賺一筆,但要慶幸係佢哋當日賣走沙夏個交易有條二次出售抽佣條款,變相今次回購有折,唔使做咁大條水魚囉!

能夠兼任前鋒同翼鋒嘅英格蘭球星韋費特沙夏,喺曼聯傳奇名帥費格遜喺2013年冬窗最後一批引援之一,當年買佢返嚟用咗1,000萬鎊。可惜之後「費爵爺」退休,沙夏喺2013年夏天先報到,但就唔受跟住嘅兩任領隊包括莫耶斯同尹戈爾重用,合共只曾為「紅魔鬼」上陣4次,就分別被外借去卡迪夫城同水晶宮。2015年夏天,曼聯正式將佢賣番畀水晶宮,但轉會費只收600萬鎊,但當年交易註明,如果水晶宮之後將佢賣走,曼聯可以收番轉會費嘅25%。

直到近兩季,韋費特沙夏逐漸搵番信心,愈踢愈好,無論個人突破定射門都勁高水平,甚至畀球迷讚佢係「倫敦球王」。之前暑假,阿仙奴曾經開價4,000萬鎊想買佢,但因為距離水晶宮定價嘅8,000萬鎊差太遠,自然被拒絕,不過英國傳媒就話曼聯依家對佢係志在必得,願意畀7,000萬鎊去買人,考慮到之前「紅魔鬼」同水晶宮都買入過雲比沙卡,大家合作開,自然萬事成商量。值得一提,因為之前沙夏返水晶宮嘅交易條款,就算曼聯開價7,000萬鎊,實質都只係要畀5,250萬鎊,據聞唔少「紅魔鬼」球迷聽到,都慶幸今次冇做最大水魚囉!

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
曼聯躉紅魔鬼地帶[VOL.94]~Closed~ Busconcamp 球會討論區 1001 10-24-19 11:56 AM
曼聯躉紅魔鬼地帶 [VOL.85]~CLOSED~ Busconcamp 球會討論區 1020 04-10-14 09:28 AM
曼聯躉紅魔鬼地帶 [VOL.83] ~~~CLOSED~~~ Busconcamp 球會討論區 1000 11-25-13 01:33 AM
曼聯躉紅魔鬼地帶 VOL.81 ~~~CLOSED~~~ Busconcamp 球會討論區 1001 07-12-13 03:15 AM
曼聯躉紅魔鬼地帶 VOL.73 ~~~CLOSED~~~ Busconcamp 球會討論區 1040 03-05-12 02:03 AM

現在的時間是 10:21 AM

手機版 | APP版