Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館

主題工具 顯示模式
舊 11-08-06, 10:10 PM   #1
加賀KAGA
Ultimate Gamer
有冇人可以教我影相?

註冊日期: Sep 2005
PSN  IDkaga0401
陪人敗家(其實自己都有份==")

以上係某人的

最後係自己的

舊 11-08-06, 10:12 PM   #2
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

註冊日期: Sep 2004
其餘原廠條繩....係咪都係得一粒掣玩?
a
ビスケット 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-08-06, 10:14 PM   #3
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:
作者: 奸詐餅
a
係得一粒制......

舊 11-08-06, 10:15 PM   #4
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

註冊日期: Aug 2003
引用:
a
係, 所以我用幾條嘢解決掉

Rice

舊 11-08-06, 10:18 PM   #5
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:
作者: riceking
係, 所以我用幾條嘢解決掉

Rice
但.....手感差好遠呢,如果好似陳生果個咁就麻煩了(手指按左落去但按唔到底,發射不能)

舊 11-08-06, 10:26 PM   #6
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

註冊日期: Sep 2004
即係同350D條繩一樣玩法,不過個頭唔同就賣貴兩舊水......
不爽!!俾一叉o野買條計時爆彈好過~
#
ビスケット 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-08-06, 10:36 PM   #7
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:
即係同350D條繩一樣玩法,不過個頭唔同就賣貴兩舊水......
不爽!!俾一叉o野買條計時爆彈好過~
#
我買左$298.....呢個價,ok啦(去星際,3成等問過一律$380 )
你講果條計時炸彈,我又唔係成日用B門,要計時功能黎跟本冇用

舊 11-08-06, 10:37 PM   #8
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

引用:
作者: 加賀KAGA
但.....手感差好遠呢,如果好似陳生果個咁就麻煩了(手指按左落去但按唔到底,發射不能)
我在檔口, 插落五弟試過ok沒問題才付鈔的
我才不會多付200多買手感而別人又唔多留意的東西

Rice

舊 11-08-06, 10:38 PM   #9
riceking
一人前のダメ人間

引用:
我買左$298.....呢個價,ok啦(去星際,3成等問過一律$380 )
你講果條計時炸彈,我又唔係成日用B門,要計時功能黎跟本冇用
先達DC Age HK$288

Rice

舊 11-08-06, 10:46 PM   #10
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:
先達DC Age HK$288

Rice
升左價?我正係呢間鋪買呢

舊 11-08-06, 10:52 PM   #11
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:
我在檔口, 插落五弟試過ok沒問題才付鈔的
我才不會多付200多買手感而別人又唔多留意的東西

Rice
我指的手感並唔係指個手把,而係指按快門制果下,之前自己都有去試過
螢記D快門繩,平係平但我過唔到自己果關呢

舊 11-08-06, 11:15 PM   #12
ZERO NEKO
God of Gamer

註冊日期: Dec 2001
Nintendo Switch ID3666-9476-8489
PSN  IDzeroneko
XBox Live GamertagZero Neko
我覺得200多元的快門線,雖然設計簡單 , 但我覺得值得購買的
我自己用左兩年 若沒有意外可以長用吧 而且又不是比其它廠特別貴
至小200多元可以解決世俗人的眼光 以我來講極化算

e~~~ 這隻是可兼容 Kirk, Arca, R.R.S. 等大部份廠商的快拆板 看來好啱你用

敗家尚未成功,開箱仍需努力
ZERO NEKO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-08-06, 11:46 PM   #13
antony chan
大合奏部隊!

註冊日期: Nov 2003
Wii U IDantony34
Nintendo Switch ID2591-1991-9995
3DS Friend Code4038 5946 9782
PSN  IDantony34
引用:
所以我才將它來個改頭換面....
快門線...唔識diy的話...買原裝穩陣.....

看來某兒都是227吧?

GGFR
名:Antony ID:49466199
GAF版友『飛燕』的畫作被「G-ZONE」盜用﹗
好Game分享
antony chan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-09-06, 06:09 AM   #14
MR WONG
Insane Gamer

註冊日期: May 2006
3DS Friend Code0774 4213 6312
PSN  IDalvin
XBox Live Gamertagalvinkk
相中人米係...........^^
个色水好特別呀....
令到邊个好型呀...^^

今曰不能出來....見下加賀部DSLR ...下次先....
記得call 我....
再食米線就一流了....^^
MR WONG 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-09-06, 11:04 AM   #15
劍路
Crazy Gamer
GWF社工

註冊日期: Jun 2004
PSN  IDmcfung427
引用:
作者: MR WONG
相中人米係...........^^
个色水好特別呀....
令到邊个好型呀...^^
大砲d色水不嬲都係咁(auto WB)......
我用三五零弟+五十唔開閃夜攝都係差唔多,
不過成日衰柏金遜(手震), 一聞相就出事...

劍路 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-09-06, 11:05 AM   #16
Strider
初段

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDAStrider
XBox Live GamertagStriderAdrian
睇到人家買新腳...就想起3月份的事情...
萬能俠兄....

舊 11-09-06, 11:26 AM   #17
Rosicky
我愛攝影

註冊日期: Oct 2002
XBox Live GamertagykcisoR
嘿哈兒..呢個波頭要小心d用...
如果唔係會好易奶野...

英雄聯盟: Rosicky
Rosicky 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-09-06, 05:29 PM   #18
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:
作者: 劍路
大砲d色水不嬲都係咁(auto WB)......
我用三五零弟+五十唔開閃夜攝都係差唔多,
不過成日衰柏金遜(手震), 一聞相就出事...
哈哈......我唔係用auto WB呢....
我影raw ga,D色水咁樣完全係setting問題
(個人喜好,我鐘意呢隻style)
D相影raw file,跟住用DPP直出成jpeg
P.S......色水呢D野,唔關大唔大炮事,下次我用陳生部機影幾張
,睇下你睇唔睇得出我用邊部機影

舊 11-09-06, 05:30 PM   #19
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:
作者: Rosicky
咪嚇人啦......
其實點樣易奶野呢(我好感興趣)

舊 11-09-06, 06:37 PM   #20
Rosicky
我愛攝影

引用:
咪嚇人啦......
其實點樣易奶野呢(我好感興趣)
唔好強行移動ball head...要扭鬆哂兩個先調教..
再扭緊...如果唔係就...

舊 11-09-06, 06:40 PM   #21
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:
唔好強行移動ball head...要扭鬆哂兩個先調教..
再扭緊...如果唔係就...
我果個.....扭一邊就得囉喎

舊 11-09-06, 07:06 PM   #22
Rosicky
我愛攝影

引用:
我果個.....扭一邊就得囉喎
benro ball head 衰在係兩個
所以我換左velbon的71q

舊 11-09-06, 07:14 PM   #23
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:
benro ball head 衰在係兩個
所以我換左velbon的71q
其實我個波頭都有3個制ga,
一個旋轉,一個鎖緊,一個function
不過多數都用鎖緊果個制,function制於微調時至會用

舊 11-09-06, 07:50 PM   #24
嘿哈兒
The One
影相真係博大精深~~

註冊日期: Aug 2002
Wii U ID↑プスドラID
3DS Friend Code105 743 596
引用:
我當然不會強行扭拎...
不過有你提醒,我會小心d用了...

嘿哈兒 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-09-06, 08:57 PM   #25
劍路
Crazy Gamer
GWF社工

註冊日期: Jun 2004
PSN  IDmcfung427
Manfrotto 560B
"Mic stand"???

劍路 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式