Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
第一 ... 17 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33  ... 最後
影音館>播放器討論區 (06)
HAKAIDER 09:55 PM 04-25-16
作者: anyone:
前幾日福仁黃金高登行曬連實物都見唔到得chromecast
我係福仁買大陸書果間買
anyone 06:58 PM 05-08-16
都係同一間先搵到b
setup完開hf player無野比我出
HAKAIDER 07:55 PM 05-08-16
都係同一間先搵到b
setup完開hf player無野比我出
你試吓用chrome 開youtube > screencast 睇吓出唔出到聲
anyone 08:42 PM 05-08-16
set好用佢比d app係得
hf唔得等於白買je
HAKAIDER 11:25 AM 05-14-16
去日本順手開左個新Gmail AC............一天都光曬

另...........upload 上Google Music 既歌儲存容量係唔會計落Google 雲端果15GB 度

anyone 02:34 AM 05-19-16
用日本gmail acc就可以放自己歌&flac?
HAKAIDER 07:17 AM 05-19-16
用日本gmail acc就可以放自己歌&flac?
正確黎講係有Google music 服務o既地區所伸請的Gmail Acc 就可以

台灣用家話掛VPN 用美國IP 開Gmail Acc 都OK
Coquelicot 01:43 PM 05-19-16
果時掛VPN開美國gmail嚟開google music
佢係對應flac, wma, aac果d
但唔係upload上去既都轉晒格式做MP3 320k?
HAKAIDER 02:07 PM 05-19-16
作者: Coquelicot:
果時掛VPN開美國gmail嚟開google music
佢係對應flac, wma, aac果d
但唔係upload上去既都轉晒格式做MP3 320k?
仲試緊, 因為部DAC 應到訊號係48khz

不過以自己套垃圾機試chromecast audio 同CDP 聽感差別唔大, 自己收貨就算了
歌絲˙暮斯 09:50 PM 05-19-16
delet
歌絲˙暮斯 07:07 PM 05-21-16
岩岩先知原來有隻 made in Japan 既牌子叫 Final,香港有入 Sonorous II 同 III 價錢差唔多,但呢個價錢唔係全金屬總係覺得唔多好咁。

呢隻牌既評價如何?
由手機版發出
HAKAIDER 08:44 PM 05-21-16
作者: 歌絲˙暮斯:
岩岩先知原來有隻 made in Japan 既牌子叫 Final,香港有入 Sonorous II 同 III 價錢差唔多,但呢個價錢唔係全金屬總係覺得唔多好咁。

呢隻牌既評價如何?
由手機版發出
Final Audio Design 係日本有近40 年歴史, 係日本HiFi 界名氣不會比金桑子低

Sonorous II 同 III 罩身係用ABS 膠製, 吸震力比一般PVC 好好多
シェンムー 12:29 AM 05-27-16
今天係AV2000 入了XDP100R + ATH CM707
好滿足
聽日返工入多張200GB
近排買多了少少廣東碟
陸奧 貴志 10:21 PM 05-27-16
作者: シェンムー:
今天係AV2000 入了XDP100R + ATH CM707
好滿足
聽日返工入多張200GB
近排買多了少少廣東碟
唔上dp-x1?
シェンムー 11:14 PM 05-27-16
反覆試了兩部 , 我都係喜歡XDP100R 個聲多少少
雖然力水明顯差少少 , 但BALANCE 又唔會用 , 慳返1k
隻平頭CM 707 幾正 , 幾夾部機
teealpha 10:18 AM 05-28-16
其實XDP100R同DP-X1基本上都係同一個阿媽生出黎既仔(廠關係)
真係主要差在玩唔玩平衡2.5

不過唔知DP-X1好常出現既2.5/3.5插口易壞問題有冇遺傳到俾XDP100R
シェンムー 04:28 PM 05-28-16
耐用sony 真係唔錯
之前幾部機比我粗用到咩咁完全無壞 , 係死電多

講返部pioneer , 分析力真係好高 , 音樂感好強
琴日因為插多張新卡 , media go 自己轉左mp3 到部機 , 唔知道一聽已經覺得怪怪地 , bass差同人聲有noise
睇清楚原來. mp3
部野可以好明顯聽到flac/mp3分別
之前用堆walkman 同部DX90 聽唔到大分別

Upsampling 方面 , flac up 192kHz 我聽唔到分別
都係所有野全off 聽最正
HAKAIDER 08:43 PM 05-28-16
事隔10 年MELCO (buffalo) 又出返影音器材仲要學人出NAS 播放器...........

http://av.watch.impress.co.jp/docs/n...27_759515.html
KUTAR# 02:03 AM 05-30-16
有個新手問題想請教大家

mora.jp 賣的歌,絕大部份只標示 AAC-LC 320kbps , 沒有 flac
我知 AAC 是有損,但兩個格式的音質係唔係真係差好遠?

心大心細買碟好,定買數碼版好
希望各位指點下
用的是 Sony XZ100 + Campfire Orion,唔係高級野來
HAKAIDER 07:32 AM 05-30-16
作者: KUTAR#:
有個新手問題想請教大家

mora.jp 賣的歌,絕大部份只標示 AAC-LC 320kbps , 沒有 flac

希望各位指點下
用的是 Sony XZ100 + Campfire Orion,唔係高級野來
音質差別就真係睇你自己聽唔聽得出, 同係咪追求 "高保真" (Hi-Fi)

不同當實體碟同數碼版(有損格式) 售價差距不多下, 我會買返實體碟
KUTAR# 03:34 PM 05-30-16
作者: HAKAIDER:
音質差別就真係睇你自己聽唔聽得出, 同係咪追求 "高保真" (Hi-Fi)

不同當實體碟同數碼版(有損格式) 售價差距不多下, 我會買返實體碟
Thanks

如果係咁我買數碼版算
因為好似唔太分得到分別
(最衰 ototoy 少アニソン、ototoy 有 flac + wav 版買唔洗煩)
因為off vocal 我唔聽,可以平少少
而家 Amazon 買幾隻碟都要加300円運費左右啦

或者等到出 album 先再買碟
シェンムー 05:45 PM 06-07-16
而家先知Moov 有所謂hifi 無損 stream
聽同一首歌Moov 同CD RIP 出黎的FLAC
都係有明顯分別
部機就算用其他PLAYER 都會經DAC 出…
爽神 07:38 PM 06-13-16
作者: KUTAR#:
有個新手問題想請教大家

希望各位指點下
寫住ハイレゾ先係hi-res,行flac 96.0kHz/24bit (cd係44.1kHz/16bit)
AAC-LC 320kbps單以數字睇只係高質過itunes aac少少
シェンムー 02:43 AM 06-14-16
200yen 買首aac/mp3 真係唔太買得落手
反而500yen買一首hires 就好地地XD
無封IP時即9衝去DL 長期TOP50 残酷な天使のテーゼ , 創聖のアクエリオン
呢兩首HI-RES真係正到暈
近幾日就DL左DO AS INFINITY 隻 2 OFU S , 好得

補充少少 , 有部份HIRES係24/192 , 24/48
陸奧 貴志 10:21 PM 06-14-16
作者: シェンムー:
200yen 買首aac/mp3 真係唔太買得落手
反而500yen買一首hires 就好地地XD
無封IP時即9衝去DL 長期TOP50 残酷な天使のテーゼ , 創聖のアクエリオン
呢兩首HI-RES真係正到暈
近幾日就DL左DO AS INFINITY 隻 2 OFU S , 好得

補充少少 , 有部份HIRES係24/192 , 24/48
我有光妹隻SINGLE COLLECTION既FLAC同HI-RES,但聽落冇分別....

係我耳仔問題定係真係差別少到要金耳先聽得到.....
第一 ... 17 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33  ... 最後

返回主題版面