Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 攻略及心得交流區

主題工具 顯示模式
舊 01-10-18, 02:38 PM   #1551
Kello820
Crazy Gamer

註冊日期: Apr 2009
Nintendo Switch ID1035-4401-7443
PSN  IDKello820
XBox Live GamertagKello820
引用:
作者: GUSTAV 查看文章
閃軌係拖 好多劇情都係廢 尤其第2 同3既中段 成班友明攪事

但個主角既廢係發揮到出黎 冇野做到只好溝女約炮既公子 幾深入民心
而且3隻比1隻雖然唔公平 DEL 走哂D 閃軌D支線 淨比條主線 真的比XB2差?

無論自己敵方既行動理由 同背景都鮮明D 好多
3隻比1隻都算,但按你個意思係3隻比1隻,之後仲要再自己執一餐,將d廢劇情屏蔽晒先黎比
如果真係要咁樣比,我承認閃軌係ok
但問題按正常黎講係唔會有人用咁既標準黎評價一隻game/拎其他唔同既作品做比較,呢個已經唔係公平同唔公平既問題,根本已經到左唔合理同盲目既程度(無惡意)

如果d game廠知道大家都接受咁樣玩,我地會好大鑊,以後乜game都整到大攪炒,要d乜同唔要d乜,等我地自己過濾啦

===

講返xb2,睇見好多人都話唔明rex點解一定要去世界樹,我做個補充
呢條友拎到焰之前就已經"異常"響往世界樹傳說,連做打撈者其中一個目的都係因為希望有朝一日打撈出世界樹既線索

影響佢呢部份想法既要因就係因為佢父母既死,從小佢就知道呢個世界有幾慘,同時佢更加唔希望呢d慘事發生在其他人身上,佢既"異常"正義感同"異常"多管他人閑事都可以歸納成出自呢份心情

一個細路無力改變世界,配合埋game入面個世界觀好自然就會憧憬世界樹,我覺得並冇唔合理

所以rex想唔想去世界樹根本唔關佢有冇力量事,有同冇佢都係想去
差別在於冇力量既時候佢一路都係望天打卦等運到;有左力量,老婆,同伴後變得有d野豬突進沖沖沖
呢部份我覺得本質上唔存在問題,日朝夜想屈左十幾年既心願終於有機會達成,有邊個會唔興奮,邊個仲會慢慢等
然後佢呢段旅程既途中有邊d決定係岩,邊d係錯,其實都好明顯.但佢又唔係聖人,只係個細路,我真係覺得犯下錯先係正常,完全屬於可以理解.掉返轉講如果你將個15歲細路寫到聖人咁,我反而先覺得起雞皮.btw,佢犯既錯值唔值得包唔包容始終要睇人,呢部份我唔多講

另外以上主要內容均出自主線+支線+npc雜談,並非腦補.安心食用

Kello820 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-10-18, 02:40 PM   #1552
MultiPASS
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2004
引用:
其實我都唔排除後段地圖弱化既落差同抽野+傭兵系統嚴重影響左我玩時既連慣感令我對主線感覺變差

>但大家都知道高橋每次都係有頭威無尾陣根本唔可能做得完

XB1 咪好頭好尾由頭好睇到落尾LOR
所以先會對2有咁高期待架姐

正如我唔會走出黎話鍊金系列故事廢好失望架嘛.......好係驚喜廢係正常....
點無尾陣呢?
Xenogears被人cut budget故事只可以完成一半,
Xenosaga七部曲又係被唔同因素cut到變三部,
Xenoblade X之前講明係spin off唔focus故事,
Xenoblade 1同2係一個起源兩個結局,要重覆1嘅橋段相信大家希望佢remake 1多啲。
唔鍾要2嘅故事其實冇問題,不過因為鍾意1而去討厭2就真係有啲奇怪。
寫開悲劇英雄救世嘅故事唔代表所有故事都係要咁係嘛?
至於2故事脫力就各花入各眼。
MultiPASS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-10-18, 02:43 PM   #1553
GUSTAV
The One
poor

註冊日期: Oct 2003
XBox Live Gamertag邊有錢 傻的嗎
>3隻比1隻都算,但按你個意思係3隻比1隻,之後仲要再自己執一餐,將d廢劇情屏蔽晒先黎比
>如果真係要咁樣比,我承認閃軌係ok
>但問題按正常黎講係唔會有人用咁既標準拎d唔同既作品做比較,呢個已經唔係公平同唔公平既問題,根本已經到左唔>合理同盲目既程度(無惡意)

我唔會DEL左D廢劇情既 只係想講純睇主線唔計D支線QUEST同唔知點解每章都要打個地城姐

我要利申我絕對唔係話閃軌故事好抵讚

================================
REX既野我講左好多次 佢本身行為唔係唔合理 但佢既行為對身邊既人有咁大影響力就好唔合理

>點無尾陣呢?
都唔係我話高橋冇尾陣你QUOTE我做乜

雖然2個ENDING平平無奇 落雨收柴的確冇咩尾陣

我唔係因為鐘意1而DIS 2wow

除左秘境之外我冇拎過佢同1比架wow

因為1而對2有期待唔係有問題下化
王道故事我都好buy 架 寫得有味就得 xb2 咪流行幻想系輕小說級劇本lor

それが王者の戦いというものだ

此篇文章於 01-10-18 02:48 PM 被 GUSTAV 編輯。
GUSTAV 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-10-18, 02:47 PM   #1554
Kello820
Crazy Gamer

Nintendo Switch ID1035-4401-7443
引用:
其實我都唔排除後段地圖弱化既落差同抽野+傭兵系統嚴重影響左我玩時既連慣感令我對主線感覺變差

>但大家都知道高橋每次都係有頭威無尾陣根本唔可能做得完

XB1 咪好頭好尾由頭好睇到落尾LOR
所以先會對2有咁高期待架姐

正如我唔會走出黎話鍊金系列故事廢好失望架嘛.......好係驚喜廢係正常....
xb1係好,但果陣其實都一樣比人鬧爆機神界縮水
呢d都係當高橋傳統作風就算la,但佢至少未係虎頭蛇尾咁衰,佢算有始有終好好睇睇架喇

對新遊戲不宜期望過高同評價老遊戲既時候要適度降低回憶加成,呢兩樣野我經常自戒

舊 01-10-18, 02:51 PM   #1555
GUSTAV
The One
poor

引用:
作者: Kello820 查看文章
xb1係好,但果陣其實都一樣比人鬧爆機神界縮水
呢d都係當高橋傳統作風就算la,但佢至少未係虎頭蛇尾咁衰,佢算有始有終好好睇睇架喇

對新遊戲不宜期望過高同評價老遊戲既時候要適度降低回憶加成,呢兩樣野我經常自戒
我講今集d野完全冇拉埋1黎講

樓上講起高橋冇尾陣我都係話xb1 好頭好尾姐

我睇xb2 單獨一向單獨評價內容架 連戰鬥ui地圖都好少同1比啦
秘境方面我係有講1好d
同時也有講過1d任務仲悶

咁你隻game叫2點都會有少少比較既

故事我應由頭到尾都獨立咁睇2架wow

btw 機神界縮縮地其實我都有d feel 但佢演出等等交足功課 而且都仲未叫咁明顯 所以我覺得冇咩問題

此篇文章於 01-10-18 02:55 PM 被 GUSTAV 編輯。
舊 01-10-18, 02:55 PM   #1556
Kello820
Crazy Gamer

引用:
我講今集d野完全冇拉埋1黎講

樓上講起高橋冇尾陣我都係話xb1 好頭好尾姐

我睇xb2 單獨一向單獨評價內容架 連戰鬥ui地圖都好少同1比啦
秘境方面我係有講1好d
同時也有講過1d任務仲悶

咁你隻game叫2點都會有少少比較既

故事我應由頭到尾都獨立咁睇2架wow
明你意思,只係有時傾起黎好難分得咁清楚,好容易撈埋黎講
講到底,我既結論其實都幾廢話,1同2各有各好,都值得玩

舊 01-10-18, 02:59 PM   #1557
GUSTAV
The One
poor

引用:
明你意思,只係有時傾起黎好難分得咁清楚,好容易撈埋黎講
講到底,我既結論其實都幾廢話,1同2各有各好,都值得玩
講真我都玩左200粒鐘啦 唔好玩既一陣間就熄左機啦例如starocean 5:0)

講真比起故事 佢抽野同傭兵團呢堆真係不可一不可再
d 垃圾ui 又係非常之增加玩家壓力

見system講完又爆左機清得7788 順手講埋自己對今集故事感想姐

舊 01-10-18, 03:11 PM   #1558
fortel
Game Master

註冊日期: Feb 2006
引用:
作者: MultiPASS 查看文章
妮雅

第一章妮雅唔想同自己身世一樣可憐嘅主角再死一次先幫,
第二章救出妮雅後,佢跟大隊亦都唔係因為佢當時鍾意左主角噃,
之後有幫主角亦幫大家,傭兵隊長死前佢都有幫,
妮雅對主角情感昇華主要發生响第七章靈洞佢講身世嘅時候...
完全唔係覺得妮雅係鐘意主角先同行佢,係既一早出左手馮生唔洗死啦

只係唯一既藏身之所無左,rex咁又咁向佢介出雙手比佢一個新既藏身之所姐
fortel 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-10-18, 03:12 PM   #1559
Kello820
Crazy Gamer

引用:
講真我都玩左200粒鐘啦 唔好玩既一陣間就熄左機啦例如starocean 5:0)

講真比起故事 佢抽野同傭兵團呢堆真係不可一不可再
d 垃圾ui 又係非常之增加玩家壓力

見system講完又爆左機清得7788 順手講埋自己對今集故事感想姐
so5我果陣白金即飛碟,矛頭直指劇情
xb2 ui垃圾呢個我非常認同
高橋話隻game出街前自己玩左200粒鐘+,我真係有d懷疑佢係點玩,個ui咁多野唔順手都唔知道要去改
劇情對我黎講冇乜野特別想鬧,但講起個ui真係火都有d黎

玩左隻game幾百粒鐘,講下d不滿係好正常
不過平心而論,呢次個劇本又唔係一文不值
細節不足同冇乜深度呢兩點我都認同,但不失好睇同有令人每章都追落去既張力,我覺得以劇本黎講咁樣已經係成功

舊 01-10-18, 03:15 PM   #1560
fortel
Game Master

引用:
高橋話隻game出街前自己玩左200粒鐘+,我真係有d懷疑佢係點玩,個ui咁多野唔順手都唔知道要去改

細節不足同冇乜深度呢兩點我都認同,但不失好睇同有令人每章都追落去既張力,我覺得以劇本黎講咁樣已經係成功
擺明就係拎debug save黎玩既啦\/ 全item 999,全角色SS
舊 01-10-18, 03:17 PM   #1561
GUSTAV
The One
poor

引用:

唔係個UI同抽旦我諗XB2都係唔使100粒就完左..............
張力呢家野 我去到7章都仲OK 8章後就冇哂FEEL
如果咁吸引既我唔會去左解完SUB QUEST先返去睇sosad

如果今集你要推介FD去玩 你會同FD講呢隻GAME有乜好?

上集我可以好有信心咁講 故事好睇 高潮不斷
今集我最多係叫佢玩啦 焰同光好Q好J 丫 有波有大比 爽

舊 01-10-18, 03:29 PM   #1562
MultiPASS
Crazy Gamer

引用:
唔係個UI同抽旦我諗XB2都係唔使100粒就完左..............
如果咁吸引既我唔會去左解完SUB QUEST先返去睇sosad

推唔推介俾friend真係睇自己,
真心覺得唔好就唔推介啦。
舊 01-10-18, 03:33 PM   #1563
細路翔
The One

註冊日期: Sep 2003
我不嬲都話xb2以依家jrpg黎講都仲有80分架

但最後3章真係好掉漆下

喵喵係個段先爆氣個理由又係交代不足,我代入唔到
要我講的話,連TOB貝姐一行人組隊理由都比較充份

我完全唔介意REX一個凡骨為左兩對奶就要拯救世界,但我覺得係佢老家個度應該整多兩三個支線用黎交代下佢既成長/人格型成過程

英國說大家抱團死

此篇文章於 01-10-18 03:35 PM 被 細路翔 編輯。
細路翔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-10-18, 03:34 PM   #1564
GUSTAV
The One
poor

引用:
作者: MultiPASS 查看文章
推唔推介俾friend真係睇自己,
真心覺得唔好就唔推介啦。
總有人問我玩完有咩感想既
XB2 我又真係唔會主動推人去玩

舊 01-10-18, 03:35 PM   #1565
Kello820
Crazy Gamer

引用:
作者: fortel 查看文章
擺明就係拎debug save黎玩既啦\/ 全item 999,全角色SS
記得果陣佢話人聽自己220hrs先抽到kos
總之佢自己親手育成過link盤既話起碼都應該知道n個ui唔順手既問題,又或者係視而不見la

引用:

上集個未來視融入劇情呢一點真係設計得非常出色
岩岩打完boss就黎個下回預告,仲要係高潮part,令人玩到唔想停
呢次缺d咁既野,雖然張力仲係有,但我承認係失色唔少

7章接8章同埋8章打後我覺得都ok,並冇影響我追落去既意欲.反而見到1代彩蛋特別興奮
推frd玩我唔會講太多,劇情王道,燃,音樂神,我淨係會咁樣講,戰鬥復雜同ui果d衰野我唔會提

ps.我d frd都係rpg fans多,一般唔洗叫佢地都會自己走去玩.剩低果班鐘意自己判斷,玩同唔玩多數唔會聽人講

舊 01-10-18, 03:36 PM   #1566
GUSTAV
The One
poor

引用:
作者: 細路翔 查看文章
我不嬲都話xb2以依家jrpg黎講都仲有80分架

但最後3章真係好掉漆下

喵喵係個段先爆氣個理由又係交代不足,我代入唔到

要我講的話,連TOB貝姐一行人組隊理由都比較充份
大綱其實真係大路野
後半表達方法同演出就.........

TOB因為馬場 所以冇比到錢 可口可樂

舊 01-10-18, 03:39 PM   #1567
GUSTAV
The One
poor

引用:
總之佢自己親手育成過link盤既話起碼都應該知道n個ui唔順手既問題,又或者係視而不見la

岩岩打完boss就黎個下回預告,仲要係高潮part,令人玩到唔想停

7章接8章同埋8章打後我覺得都ok,並冇影響我追落去既意欲.反而見到1代彩蛋特別興奮
推frd玩我唔會講太多,劇情王道,燃,音樂神,我淨係會咁樣講,戰鬥復雜同ui果d衰野我唔會提

ps.我d frd都係rpg fans多,一般唔洗叫佢地都會自己走去玩.剩低果班鐘意自己判斷,玩同唔玩多數唔會聽人講
音樂就KEEP 到啦
戰鬥我個FD講得ARM (佢 LITE USER) 變左節奏GAME
係我角度變左儲波波 FC GAME 可能你地極限左感受又唔同 但戰鬥個系統真係有D失敗 (DRIVER 唔夠 局限左玩家做到既野)

舊 01-10-18, 03:40 PM   #1568
細路翔
The One

註冊日期: Sep 2003
引用:
大綱其實真係大路野
後半表達方法同演出就.........

TOB因為馬場 所以冇比到錢 可口可樂
我都無比錢,係老友度執黎玩

其實TOB真係算OK,係短左D

講返XB2,我覺得最尾仲有一個問題就係唔應該比真同主角群直接和解,由佢乜叉聲都唔出一個人挑爆教王會比較好

依家個發展令我覺得佢既所謂500年仇恨好兒戲

不過老老實實好似你話齋,唔係XB1有超班表現我都唔會對今集個要求咁高

英國說大家抱團死
細路翔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-10-18, 03:41 PM   #1569
MultiPASS
Crazy Gamer

引用:
完全唔係覺得妮雅係鐘意主角先同行佢,係既一早出左手馮生唔洗死啦

只係唯一既藏身之所無左,rex咁又咁向佢介出雙手比佢一個新既藏身之所姐
第三章尾睇到佢發自內心想救嘅掙扎,可能呢集係高清。
好多人物嘅情感轉變可以目視,少左1嘅語言交待。
舊 01-10-18, 03:44 PM   #1570
fortel
Game Master

引用:

我都係前日先抽齊 (23x hour)

之於推fd呢....我直接d講「日系rpg唔岩你地既啦,課金抽大波妹啦你地」
舊 01-10-18, 03:46 PM   #1571
GUSTAV
The One
poor

引用:
我都係前日先抽齊 (23x hour)

之於推fd呢....我直接d講「日系rpg唔岩你地既啦,課金抽大波妹啦你地」
可以一路玩RPG一路抽大波妹姐

舊 01-10-18, 03:59 PM   #1572
HM
God of Gamer

註冊日期: May 2007
引用:

見到紅色字果句,未睇埋落去已經load到藍色字果句
HM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-10-18, 04:02 PM   #1573
HM

引用:
作者: 細路翔 查看文章
我都無比錢,係老友度執黎玩

其實TOB真係算OK,係短左D

講返XB2,我覺得最尾仲有一個問題就係唔應該比真同主角群直接和解,由佢乜叉聲都唔出一個人挑爆教王會比較好

依家個發展令我覺得佢既所謂500年仇恨好兒戲

不過老老實實好似你話齋,唔係XB1有超班表現我都唔會對今集個要求咁高
...
其實真同主角群本身又真係無仇無怨
之前都講,佢根本一開始就應該直接搵教王算帳
而唔係係度想毀滅世界但又唔知毀黎有乜用
舊 01-10-18, 04:10 PM   #1574
fortel
Game Master

引用:
作者: HM 查看文章
...
其實真同主角群本身又真係無仇無怨
之前都講,佢根本一開始就應該直接搵教王算帳
而唔係係度想毀滅世界但又唔知毀黎有乜用
REX「佢插死左我囉!!!!!!!!!!!!!」
舊 01-10-18, 04:16 PM   #1575
HM

引用:
REX「佢插死左我囉!!!!!!!!!!!!!」
要講聲多謝吓?
唔插死佢,鬼揸到4個波

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[NS] Xenoblade 2『異度神劍2』|DLC︰黄金の国イーラ︱2018年9月 MO 電視遊戲討論版 1288 05-29-21 09:55 AM
[死闘の末][Bloodborne The Old Hunters] 獵人心得交流區 (劇透請Spoiler) reiyaw 攻略及心得交流區 1221 02-04-16 05:00 PM
賣日版 New 3DS Xenoblade golan 買賣專區 0 09-14-15 10:43 PM
[Wii] Xenoblade ゼノブレイド neo 電視遊戲討論版 487 12-20-14 11:13 AM
收WII舊GAME (XENOBLADE) Sheva 買賣專區 5 08-03-13 12:30 AM

現在的時間是 08:26 PM

手機版 | APP版