Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 手機資訊/電腦軟硬討論

主題工具 顯示模式
舊 06-13-12, 09:45 PM   #1
flymanhaha
Senior Gamer

註冊日期: May 2009
router問題(請幫幫手)

由昨晚開始我router 開始出問題,唔知點解連唔到上網. 電話就話咩需要註冊網路的網際網路服務提供者(isp) 未能存 ..... 可以點自己攪番? (isp 問題姐係咩?)請幫忙 我router 型號Tenda W309R(我係用i cable)
之前都仲上到,係昨晚開始唔得

此篇文章於 06-13-12 10:03 PM 被 flymanhaha 編輯。
flymanhaha 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-18-12, 06:46 PM   #2
flymanhaha

而家又有新問題,雖然而家上到網,但一用router 就成日個訊號燈唔穩定,請問可以點整?剛買router 無事,係呢排唔知做咩,個router 買左3個月ja
舊 06-18-12, 07:25 PM   #3
RPG之鬼
God of Gamer

註冊日期: Sep 2002
上到網就易搞
1. 首先ROUTER只駁一個裝置,不要開WIFI,然後睇下WAN燈同LAN燈閃時係點樣。如果你一轉網頁佢就不停咁閃爍,這是正常;相反長著但不閃,通常係有問題,但最好係去不同的網頁試,因為不同地區對不同網頁有不同反應。
2. 請肯定你的電腦沒有問題,如果唔肯定而又有遊戲機之類,可以用遊戲機來試,方法與上面一樣,同時ONLINE睇燈閃成點樣。
3. 你住邊種地方?公屋?私樓?唐樓?丁屋?鄉村?因為不同地方會有不同問題。
4. 如果仲有保養,不用說也可以試一試。

舊 06-20-12, 08:00 PM   #4
flymanhaha

引用:
作者: RPG之鬼 查看文章
上到網就易搞
1. 首先ROUTER只駁一個裝置,不要開WIFI,然後睇下WAN燈同LAN燈閃時係點樣。如果你一轉網頁佢就不停咁閃爍,這是正常;相反長著但不閃,通常係有問題,但最好係去不同的網頁試,因為不同地區對不同網頁有不同反應。
2. 請肯定你的電腦沒有問題,如果唔肯定而又有遊戲機之類,可以用遊戲機來試,方法與上面一樣,同時ONLINE睇燈閃成點樣。
3. 你住邊種地方?公屋?私樓?唐樓?丁屋?鄉村?因為不同地方會有不同問題。
4. 如果仲有保養,不用說也可以試一試。
router 有閃,問題係modem成日隻燈會自動重新由第一隻燈閃番,之前唔會咁,係呢排先係咁=='''用wifi 又無問題,係用番自己部機上網隻modem就係咁重新閃燈. 我自己部電腦無用lan 線.其實我想知有咩問題係會攪到個modem係咁reset? 應該唔係上網公司問題,因為分享wifi 個modem又無事,係開部電腦先會咁
舊 06-20-12, 08:03 PM   #5
TCS_disable
我有車車~

註冊日期: Jul 2005
你需要問候 i Cable 多d
TCS_disable 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-20-12, 08:47 PM   #6
RPG之鬼

引用:
作者: flymanhaha 查看文章
router 有閃,問題係modem成日隻燈會自動重新由第一隻燈閃番,之前唔會咁,係呢排先係咁=='''用wifi 又無問題,係用番自己部機上網隻modem就係咁重新閃燈. 我自己部電腦無用lan 線.其實我想知有咩問題係會攪到個modem係咁reset? 應該唔係上網公司問題,因為分享wifi 個modem又無事,係開部電腦先會咁
I CABLE CHECK咗先

有可能你部腦有問題,試過一個CASE係個客變成擬似(因為都唔肯定)喪屍DOS人地,咁之後換咗隻有防DOS的ROUTER就"好似"(至少佢依家仲未再話個NETWORK有事啦)冇問題,當然話唔定隻ROUTER本身有問題,係址得勁時就出事。另外也有CASE係個NETWORK卡有問題,不過你應該係WIFI吧。

此篇文章於 06-20-12 08:49 PM 被 RPG之鬼 編輯。
RPG之鬼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-20-12, 09:03 PM   #7
mikemike
The One
風見みずほ萬歲!!

註冊日期: Mar 2004
引用:
唔駛理佢D廢話
佢只會講更多唔關事的問題來令你更亂
現在根本就是i-cable出問題

你打電話上i-cable
同佢講個moden成日自己reset
佢會話同你check個訊號
無論點到最後堅持佢派個師傅上門睇睇啦
一個用了1X年i-cable既人的心得

我乃賤格人人知 中意加腳和鞭屍
我好淆底............世上最可怕的就是無聊人和白痴仔

我は無敵なり、我が屈技にかなうものなし、我が一撃は無敵なり
mikemike 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-20-12, 09:31 PM   #8
RPG之鬼

真慘
有料果然唔同呀
早D出黎嘛

最初樓主只係話ROUTER問題,一般用家好多將ROUTER同MODEM分唔到,之後話MODEM問題後已經包括我在內有人講搵ISP。

>>個router 買左3個月
佢咁講點睇呢件都唔係I CABLE包埋吧

真慘
有料果然唔同呀
早D出黎嘛

此篇文章於 06-20-12 09:36 PM 被 RPG之鬼 編輯。
RPG之鬼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-20-12, 09:38 PM   #9
flymanhaha

引用:
作者: mikemike 查看文章
唔駛理佢D廢話
佢只會講更多唔關事的問題來令你更亂
現在根本就是i-cable出問題

你打電話上i-cable
同佢講個moden成日自己reset
佢會話同你check個訊號
無論點到最後堅持佢派個師傅上門睇睇啦
一個用了1X年i-cable既人的心得
係,剛剛打左電話去問,之後個訊號就無事,佢仲話之後會搵人d師父再打黎問我咩事wow
引用:
真慘
有料果然唔同呀
早D出黎嘛

最初樓主只係話ROUTER問題,一般用家好多將ROUTER同MODEM分唔到,之後話MODEM問題後已經包括我在內有人講搵ISP。

真慘
有料果然唔同呀
早D出黎嘛
之前係有試過話搵唔到isp,但我攪番掂.但之後又到 i cable 訊號問題
但都唔該晒所有人幫手, thx
舊 06-20-12, 09:51 PM   #10
TCS_disable
我有車車~

註冊日期: Jul 2005
引用:
真慘
有料果然唔同呀
早D出黎嘛

我想講...其實有人(唔係我)想出聲好耐

頭Post已經講到 ISP 有問題... 樓主問可以點去自己Set野
而當你講去 Router 果度,你無一隻字係叫佢 Remote 個 Router set野

好啦,post提到佢部 PC用 wifi 上網, 而一開始個post就已經提到 無set 關於 ISP 嘅野, 但你講左去邊度?

另一個問題係原post 無講到成堆 「有問題嘅燈」 係咩用途,仲有盞頭由邊度黎
Router 同 Moden 閃緊都可以解釋係 health 架bor
重點係邊盞燈閃,原post 隻字不提
TCS_disable 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-20-12, 09:59 PM   #11
flymanhaha

引用:
作者: TCS_disable 查看文章
我想講...其實有人(唔係我)想出聲好耐

頭Post已經講到 ISP 有問題... 樓主問可以點去自己Set野
而當你講去 Router 果度,你無一隻字係叫佢 Remote 個 Router set野

好啦,post提到佢部 PC用 wifi 上網, 而一開始個post就已經提到 無set 關於 ISP 嘅野, 但你講左去邊度?

另一個問題係原post 無講到成堆 「有問題嘅燈」 係咩用途,仲有盞頭由邊度黎
Router 同 Moden 閃緊都可以解釋係 health 架bor
重點係邊盞燈閃,原post 隻字不提
係我講得唔清唔楚姐因為呢排好多問題,先係router ,之後又到moden,所以整完一樣又一樣可能口咁令各版友get錯姐
舊 06-20-12, 09:59 PM   #12
mikemike
The One
風見みずほ萬歲!!

註冊日期: Mar 2004
引用:
真慘
有料果然唔同呀
早D出黎嘛

>>個router 買左3個月
佢咁講點睇呢件都唔係I CABLE包埋吧

真慘
有料果然唔同呀
早D出黎嘛
無料唔好扮代表
你只會越幫越忙

引用:
係,剛剛打左電話去問,之後個訊號就無事,佢仲話之後會搵人d師父再打黎問我咩事wow

之前係有試過話搵唔到isp,但我攪番掂.但之後又到 i cable 訊號問題
但都唔該晒所有人幫手, thx
睇多兩日個moden咩情況先講
一有斷線就再打電話上去講
叫佢派人上來check

我乃賤格人人知 中意加腳和鞭屍
我好淆底............世上最可怕的就是無聊人和白痴仔

我は無敵なり、我が屈技にかなうものなし、我が一撃は無敵なり
mikemike 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 10:38 AM

手機版 | APP版