Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 手機資訊/電腦軟硬討論

主題工具 顯示模式
舊 04-19-20, 08:45 PM   #1
www43w2002
Insane Gamer
-[[認領受付中]]

註冊日期: Jul 2007
3DS Friend Code1418 6677 9546
PSN  IDKin1990
請問點樣由nat2轉去nat1

因為成家都要用wifi
所以由 數據機>router >Ps4
但係就變左NAT2打機開場冇人入
想請問有咩計
www43w2002 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-20-20, 08:42 AM   #2
RPG之鬼
God of Gamer

註冊日期: Sep 2002
完全唔知你講乜
要比埋router型號先有得講
通常諗法是
1) ps4係咪用線接router?
2) 係咪有兩組IP?wifi一組, ps4一組?
3) 是兩組IP時可以做routing,款款router不同要睇說明書
4) 唔想煩就將wifi同local lan改為一組IP,不過都係要睇說明書

舊 04-20-20, 07:43 PM   #3
www43w2002
Insane Gamer
-[[認領受付中]]

註冊日期: Jul 2007
3DS Friend Code1418 6677 9546
PSN  IDKin1990
引用:
作者: RPG之鬼 查看文章
完全唔知你講乜
要比埋router型號先有得講
通常諗法是
1) ps4係咪用線接router?
2) 係咪有兩組IP?wifi一組, ps4一組?
3) 是兩組IP時可以做routing,款款router不同要睇說明書
4) 唔想煩就將wifi同local lan改為一組IP,不過都係要睇說明書
Search話
寬頻直接插ps4=nat1
寬頻插router再插ps4=nat2
Nat2係中間多咗個媒介,所以玩某啲game會入唔到場/做host
www43w2002 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-20-20, 11:10 PM   #4
RPG之鬼
God of Gamer

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: www43w2002 查看文章
Search話
寬頻直接插ps4=nat1
寬頻插router再插ps4=nat2
Nat2係中間多咗個媒介,所以玩某啲game會入唔到場/做host
首先NAT不是你講果種意思,你應該話接法……如果係要玩NAT就
寬頻 LAN <> ROUTER WAN <> PS4
不過有機會比寬頻果隻會block咗 冇深究
正常會經PSN到中轉去接通兩邊 所以唔會有問題
所以你話"所以玩某啲game會入唔到場/做host"的情況似係對方會直連到你到而又連唔到
最好再試埋係咪某一款遊戲一定會發生 如果係就是你的寬頻DEVICE唔識route嘢到後面 以前ISP係有過類似的設定,不過依家應該好少咁做

咁你個wifi係咪用寬頻果個?
是的話你可以將

寬頻的lan port(間間唔同,有啲只set咗一個port可用,有啲係個個都得) <> router的lan port (唔set dhcp) <> PS4
咁接法係要寬頻果邊有係LAN Port派DHCP 有啲機會分WIFI一組LAN一組又或者共用同一組DHCP

至於game入唔入得要睇部機上唔上到網 如果入唔到GAME先睇下上唔上到網 如果上到有入唔到GAME就應該唔會發生

此篇文章於 04-20-20 11:21 PM 被 RPG之鬼 編輯。
RPG之鬼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-21-20, 09:24 AM   #5
GUSTAV
The One
poor

註冊日期: Oct 2003
XBox Live Gamertag邊有錢 傻的嗎
引用:
作者: www43w2002 查看文章
因為成家都要用wifi
所以由 數據機>router >Ps4
但係就變左NAT2打機開場冇人入