Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 08-21-22, 01:51 PM   #301
terrycat
Insane Gamer

註冊日期: Oct 2002
引用:
作者: 野良猫 查看文章

可能就係要等DLC先補完
講番MN嘅前身6英雄同幸運7點嚟(可能係2代男主打造出嚟WWW)
里克同皇女明顯以前已經見過面,里克甚至可能一早知MN係男主前身所以先將劍交俾佢。雖然只係輔助同伴,但依家諗番佢好多嘢都好冷靜處理,反觀媽拉拉啲反應先正常
女主處刑時又話男主未發揮到把劍真正力量

男女主嘅出現可能亦係皇女佢哋幕後做嘅嘢,當然都係估亦唔望會解釋

整體講個人都係鐘意2多啲

所以話里依個角色好神秘,故事基本玩縮命/輪回 輪玩左最少一千年至幾千年
先唔講諾彭 受唔受 縮命/輪回 輪
都冇可能咁長命,
而今次又會認到皇女咁神奇

除非里克都係由XB1既人 拉入到XB3 而佢不受XB3 規則影響
咁就可以合理解釋到 (雖然應該都係我諗多左)

不過諾彭係XB 世界一向係一個bug黎唔好深究太多XD

此篇文章於 08-21-22 01:56 PM 被 terrycat 編輯。
terrycat 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-21-22, 04:28 PM   #302
RPG之鬼
God of Gamer

註冊日期: Sep 2002
引用:
玩嘢呀
二週要由頭開過幅地圖
new game+?
唔係呀

舊 08-21-22, 04:30 PM   #303
terrycat

引用:
作者: RPG之鬼 查看文章
new game+?
唔係呀
如果你咁勁記得晒D地標個圖 會自動開晒...如果你記得晒既話
舊 08-21-22, 05:46 PM   #304
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
打咗兩粒鐘先儲到11粒邪眼,未計其他素材各要30

同2代抽神劍一樣咁煩,仲要已經調EASY去刷
兩次99金幣都拎哂去整X級石係明智

即係玩一週目(開哂高級寶箱同做有金幣嘅支線)先練到兩粒X級石
點解係都要整啲咁嘢去為難玩家

仲有其他NS GAME未清,9月9就魷魚3根本冇時間
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-21-22, 06:01 PM   #305
terrycat

引用:
打咗兩粒鐘先儲到11粒邪眼,未計其他素材各要30

同2代抽神劍一樣咁煩,仲要已經調EASY去刷
兩次99金幣都拎哂去整X級石係明智

即係玩一週目(開哂高級寶箱同做有金幣嘅支線)先練到兩粒X級石
點解係都要整啲咁嘢去為難玩家

仲有其他NS GAME未清,9月9就魷魚3根本冇時間
巨獸個推先麻鬼煩 大大隻 難走位, 巨鷹係咁飛追餐死
舊 08-21-22, 06:27 PM   #306
野良猫
肥倫

引用:
作者: terrycat 查看文章
巨獸個推先麻鬼煩 大大隻 難走位, 巨鷹係咁飛追餐死
唔走位啦全部正面攻算
反正都係靠BUG刀同CA埋單

我都係巨獸不過响地洞入面,但太遠會打唔到
又會開無敵撞正咁啱出大招就會浪費掉

不過應該唔會再刷,個人係好唔鐘意重覆性高又要不斷去做嘅嘢
與其都係要用時間情願玩多次冇咁悶
舊 08-21-22, 06:40 PM   #307
terrycat

引用:
唔走位啦全部正面攻算
反正都係靠BUG刀同CA埋單

我都係巨獸不過响地洞入面,但太遠會打唔到
又會開無敵撞正咁啱出大招就會浪費掉

不過應該唔會再刷,個人係好唔鐘意重覆性高又要不斷去做嘅嘢
與其都係要用時間情願玩多次冇咁悶
80 冠名個隻?
舊 08-21-22, 06:47 PM   #308
野良猫
肥倫

引用:
80 冠名個隻?
105條慘烈龍,依家升到LV135
EASY照樣有機會一擊必殺

其中一個素材都打到咁真係冇精神靠打素材去練石
舊 08-21-22, 06:54 PM   #309
X&Y
Game Master

註冊日期: Jul 2005
Nintendo Switch ID5965-4236-9786
PSN  IDakitoxy
XBox Live GamertagXanYZ
會衝黎衝去既冠名已經試過幾次打到一半佢自己衝出場外當左我逃走要重新打
最後都係打到咁上下收刀集合引返佢返黎

岩岩都係玩副任/英雄突破任玩到悶停低一口氣衝入origin 同打埋final boss 先再算。
不過估唔到最後迷宮係咁悶,而final boss 更加悶
唔郁,攻擊密度極低又無力,只係血極多同多段演出播片拖好耐
真係有兩下我自己瞓左
X&Y 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-21-22, 07:16 PM   #310
terrycat

引用:
105條慘烈龍,依家升到LV135
EASY照樣有機會一擊必殺

其中一個素材都打到咁真係冇精神靠打素材去練石
如果唔想自我挑戰一般都唔會攪咁多野,雖然我都係強迫症想全部X級珠
反正仲有開多野未攪 可以慢慢玩
舊 08-21-22, 07:19 PM   #311
terrycat

引用:
作者: X&Y 查看文章
會衝黎衝去既冠名已經試過幾次打到一半佢自己衝出場外當左我逃走要重新打
最後都係打到咁上下收刀集合引返佢返黎

岩岩都係玩副任/英雄突破任玩到悶停低一口氣衝入origin 同打埋final boss 先再算。
不過估唔到最後迷宮係咁悶,而final boss 更加悶
唔郁,攻擊密度極低又無力,只係血極多同多段演出播片拖好耐
真係有兩下我自己瞓左
所以第6 7 章真係好趕工feel...尾王當睇劇情會好過d,好彩結局交代主角團個part做得好好
如果唔係會爆粗
舊 08-21-22, 07:57 PM   #312
野良猫
肥倫

引用:
如果唔想自我挑戰一般都唔會攪咁多野,雖然我都係強迫症想全部X級珠
反正仲有開多野未攪 可以慢慢玩
我強迫症唔嚴重唔駛全部整
但有幾粒真係好用嘅就點都想整出嚟
依家得取消攻擊+70%傷、普攻間距減少40%
想整埋救人回血+X%同快速救人

依家兩個人一齊救可以回到7成左右血,唔怕一起身即刻再俾打死
裝埋救人即時回100%技可以即時出招再回
舊 08-21-22, 08:21 PM   #313
terrycat

引用:
我強迫症唔嚴重唔駛全部整
但有幾粒真係好用嘅就點都想整出嚟
依家得取消攻擊+70%傷、普攻間距減少40%
想整埋救人回血+X%同快速救人

依家兩個人一齊救可以回到7成左右血,唔怕一起身即刻再俾打死
裝埋救人即時回100%技可以即時出招再回
一講依個就覺得個戰鬥系統好ON9... 好似鼓勵叫人去死咁,
死完 後活加大量連鎖值+ 飾品回滿晒d技
死亡完全冇懲罰 仲 有大量獎勵
只要兩個healer 一直救 + 搵多個dps裝飾品救人 係大部份情況下都極之安全
我一般都係 雙擊/ 物攻/ 救人 / 擋格率 / 仇恨值 / 增益效果 up
舊 08-23-22, 03:41 AM   #314
jason 仔
Crazy Gamer

註冊日期: Sep 2003
終於係13x小時後忍唔住爆機,今集純講玩我覺得真係正

另結局一問

最後雷克斯要埋妮雅?
jason 仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-23-22, 09:07 AM   #315
RPG之鬼

引用:
作者: jason 仔 查看文章
終於係13x小時後忍唔住爆機,今集純講玩我覺得真係正

另結局一問

最後雷克斯要埋妮雅?
還記得雷董說過的話嗎?

今集開始時其實覺得好悶,燃不起來,不過玩到第5,6章後再諗返先前幾章內容先覺得故事寫得唔錯,不過我覺得是要玩家有一定人生經驗先會比較感受到,例如甚麼是做兩手都是重要的事物,要人怎樣才選擇放棄,呢樣人後生時真係好容易選擇,但有一定年紀就未必咁諗。

舊 08-23-22, 08:12 PM   #316
jason 仔
Crazy Gamer

又有個疑問

諾亞
佢同優妮其實係咪真實世界既兄妹,佢地都係藍眼睛,加上優妮耳仔對翼,感覺有啲關係
舊 08-24-22, 12:24 AM   #317
jason 仔
Crazy Gamer

最後搵唔到某2個英雄任務加某個搵6隻諾彭任務搵淨2隻

睇完攻略後不禁覺得唔睇攻略的話唔知要搞到天荒地老
舊 08-24-22, 09:17 AM   #318
RPG之鬼

引用:
作者: jason 仔 查看文章
又有個疑問

諾亞
佢同優妮其實係咪真實世界既兄妹,佢地都係藍眼睛,加上優妮耳仔對翼,感覺有啲關係
人物關係沒說明

唔知大家有冇將語言轉去英文,覺得彌央同聖奈好唔夾...而優妮就入型入格,蕳茲就好有power ranger feel。另外用bug劍時諾亞的對白比日版中二好多,次次打完都好用力講"This is a path of the future."

此篇文章於 08-24-22 02:57 PM 被 RPG之鬼 編輯。
RPG之鬼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-24-22, 07:56 PM   #319
terrycat

引用:
人物關係沒說明

唔知大家有冇將語言轉去英文,覺得彌央同聖奈好唔夾...而優妮就入型入格,蕳茲就好有power ranger feel。另外用bug劍時諾亞的對白比日版中二好多,次次打完都好用力講"This is a path of the future."
巴哈同YOUTUBE 都有放某d 日/英 語比較
今次原來好多 另類粗口
優妮 同 N 英配係幾好
不過我仲係 唔慣咁日式的遊戲配英語總係怪怪地
亦可能係日本聲優真係太屈機
舊 08-30-22, 04:19 PM   #320
yuhchan5
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2008
PSN  IDmartinchan1986
XBox Live GamertagMrMidatumn
差唔多爆機,今集唯一感覺真係好長氣好長氣好長氣好長氣好長氣好長氣好長氣好長氣好長氣好長氣好長氣好長氣

特別去到中段,好多時行2步就一大段劇情,而且唔少對白又長又悶,玩到無乜心機,而且劇情描寫無2咁好,每每奸角出場都好好睇,由焰到光,再合體,有好多驚起地方,今集大部份都係路人行兩行,講2句就完,個個都差唔多咁,好失望
yuhchan5 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-30-22, 05:14 PM   #321
RPG之鬼

引用:
作者: yuhchan5 查看文章
差唔多爆機,今集唯一感覺真係好長氣好長氣好長氣好長氣好長氣好長氣好長氣好長氣好長氣好長氣好長氣好長氣

特別去到中段,好多時行2步就一大段劇情,而且唔少對白又長又悶,玩到無乜心機,而且劇情描寫無2咁好,每每奸角出場都好好睇,由焰到光,再合體,有好多驚起地方,今集大部份都係路人行兩行,講2句就完,個個都差唔多咁,好失望
壞人實在太多(25個),而Z想表達的內容在日系遊戲裡實在難以發揮(日系多似黑白分明,就算反英雄也一樣),除非像NNNNN年前既"創世紀"(Ultima)中尋找美德去解決問題,否則...。
有人說後期沒有驚地地方返而是今集重點,今集啲人物沒有天命(不是被神的負身、不是英雄後裔),只是一個路人

劇透

最後對N時諾亞說他是好運先有現在的同伴才可以行到呢一步
Z的理念是只要不斷能夠重生就會有成功的機會,但結果都是看運氣
像約蘭幾世都是行衰運,但今世就變成梅比烏斯

今集最大焦點都係N,應該是玩RPG咁耐,表達得最無奈的角色。
發覺幸運7並不單是指劍,連英雄在內隊中有7人,而很多chain都要有英雄先打得好數值出來...

要講最進步的地方是人物的嘴巴與說話是同步,看返XB2時係口有口郁,聲音有聲音輸出

此篇文章於 08-30-22 05:28 PM 被 RPG之鬼 編輯。
RPG之鬼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-01-22, 10:10 PM   #322
ELT
Lunar使者

註冊日期: Nov 2004
引用:
壞人實在太多(25個),而Z想表達的內容在日系遊戲裡實在難以發揮(日系多似黑白分明,就算反英雄也一樣),除非像NNNNN年前既"創世紀"(Ultima)中尋找美德去解決問題,否則...。
有人說後期沒有驚地地方返而是今集重點,今集啲人物沒有天命(不是被神的負身、不是英雄後裔),只是一個路人

劇透

最後對N時諾亞說他是好運先有現在的同伴才可以行到呢一步
Z的理念是只要不斷能夠重生就會有成功的機會,但結果都是看運氣
像約蘭幾世都是行衰運,但今世就變成梅比烏斯

今集最大焦點都係N,應該是玩RPG咁耐,表達得最無奈的角色。
發覺幸運7並不單是指劍,連英雄在內隊中有7人,而很多chain都要有英雄先打得好數值出來...

要講最進步的地方是人物的嘴巴與說話是同步,看返XB2時係口有口郁,聲音有聲音輸出
仲有角色嘅眼神, 由其男女主角可以用眼神交流

玩到第5章, 個海好大, 好似ONE PIECE咁好多個島...
但D地方相對下冇咩特色, 來來去去都係去到盡頭有隻精英怪, 有個寶箱, 打完又行返轉頭

舊 09-02-22, 08:43 AM   #323
RPG之鬼

引用:
作者: ELT 查看文章
仲有角色嘅眼神, 由其男女主角可以用眼神交流

玩到第5章, 個海好大, 好似ONE PIECE咁好多個島...
但D地方相對下冇咩特色, 來來去去都係去到盡頭有隻精英怪, 有個寶箱, 打完又行返轉頭
除了大頭外,眼神呢下開始玩真係唔覺有,應該話根本就唔會留意遊戲會有呢樣嘢,但估唔到佢做做埋。依家開始第二轉玩英文版(英字英語),覺得蘭茲同尤妮好有性格,第一次玩時完全唔覺得有乜特別...

舊 09-02-22, 08:51 AM   #324
野良猫
肥倫

唔敢開二週住,到時dlc新英雄如果好後先解到任就gg
舊 09-02-22, 04:36 PM   #325
ELT
Lunar使者

註冊日期: Nov 2004
引用:
除了大頭外,眼神呢下開始玩真係唔覺有,應該話根本就唔會留意遊戲會有呢樣嘢,但估唔到佢做做埋。依家開始第二轉玩英文版(英字英語),覺得蘭茲同尤妮好有性格,第一次玩時完全唔覺得有乜特別...
隻game咁多劇情, 大頭劇情佔合唔少, 主角們眼神真係做得好仔細
依家仲好努力咁清緊支線, 初時以為冇前作咁多, 原來接下接下做極都仲有...

想問下, 如果有其中一個角色例如主角諾亞職業開左rank 20, 咁其餘5人依個職業係咪一樣可以升上rank 20?
thx!

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
減價 switch game 異度神劍 $275 刀神 聖劍3 Heaven 買賣專區 9 07-11-20 07:59 PM
賣-全新Switch 異度神劍 異域神劍 Xenoblade Chronicles 2 (日版) marco仔 買賣專區 1 12-08-17 04:01 PM

現在的時間是 02:18 AM

手機版 | APP版