Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 影音館

主題工具 顯示模式
舊 12-01-02, 05:51 PM   #1
機神GBA
God of Gamer
☆The End☆

註冊日期: Jan 2002
Sharp 超正 MD !!

SHARP o既 MD-DS8 :
賣點: 首次係手提MD機加入高級音響先有o既1bit原音技術!!

三隻色.

是播放專用MD播放機。採用[輕便式1BIT數碼放大器],對應MDLP外,可利用杜比耳機功能。遙控器附屬僅對應英數平假名表示的BACK LIGHT,附屬充電台座。1BIT數碼放大器可直接將高次ΔΣ變調電路來的1BIT數碼信號直接輸入到開關電路進行數碼轉送/增幅。這個1BIT數碼放大器是經過改良適合手提式機器使用的放大器。實現減少音質劣質化,得到自然清晰的音質。實用最大輸出為5MwX2ch。另外,在陽極,陰極各個輸出段設置了[全電橋方式],由於音扭曲和雜訊成分相互對消,比起縱來半電橋方式更加忠實于原唱。9月17日發售。建議售價約為HK$1,500。

仲有一樣特別野:

『モバイル1ビットデジタルアンプ』の高音質を活かす「4極プラグヘッドホン」を採用
・ 音の最終段であるヘッドホンおよびリモコンも高音質化にこだわり、左右の音を完全独立分離させた「4極プラグ」タイプのインナーイヤー型ヘッドホンとリモコンを採用しました。『モバイル1ビットデジタルアンプ』の性能を活かした高音質再生が楽しめます。
・ 別売品として「4極プラグ」タイプのオープンエアー型ステレオヘッドホン、HP-MD1(9月末発売予定)をご用意しました。

耳筒係採用四極式, 比我地用開o既多一極, 令到聲音更加清晰.

世界首部搭載"Mobil 1 bit Digital Amp"(可攜式1位元數位放大器)的MD放音隨聽.
>ATRAC回路與ΔΣ調變回路實現高解析音質不再是夢想.
>採用4極左右聲道完全獨立的耳機插頭, 確保聲音分離度.
>內建Dolby Headphone晶片, 提供如同使用喇叭聆聽時的耳機輸出.
>全新設計的液晶冷光線控器, 具備群組鍵, 方便設定自定群組播放.
>採用數位方式的X-BASS重低音加強功能, 提供更佳的低頻效果.
>操作狀態指示燈顯示目前播放狀態.

播放模式 單曲重復,全曲重復,隨機選曲,隨機選曲重復,9秒索引播放
錄音模式 MDLP
群組功能 群組錄音, 群組播放
取樣頻率
44.1KHz

音場模式 Live, Dome, Studio
最長連續播放時間 180小時
防震時間 160秒
充電時間
3.5小時

本體尺寸(寬×高×深) 71.2mm×12mm×77.9mm
重量 約97g(含電池)
約72g(不含電池)

此篇文章於 12-01-02 06:15 PM 被 璈蟡GBA 編輯。
機神GBA 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-01-02, 05:54 PM   #2
機神GBA
☆The End☆

有冇人用緊? 可否講下正唔正?
另外, 耳筒插頭係新野, 我地用開個隻三極插用唔用到?

P.S. 如果舊式插頭用唔到, 咁就真係唔掂.
舊 12-01-02, 05:55 PM   #3
馬馬
期待.回歸

註冊日期: Oct 2002
3DS Friend Code5069 4781 3778
PSN  IDTomLee0701
XBox Live Gamertagtomhk
係幾正喎
但Move去影音版啦.......
Post 錯區啦....:@_@": :@_@":

舊 12-01-02, 06:03 PM   #4
機神GBA
☆The End☆

Sorry AR, 我居然唔知GAF開左"影音版"

另外仲有部錄音版:

機能同上面個部差唔多, 但係未知對唔對應NET-MD.
舊 12-01-02, 06:08 PM   #5
馬馬
期待.回歸

註冊日期: Oct 2002
3DS Friend Code5069 4781 3778
PSN  IDTomLee0701
XBox Live Gamertagtomhk
我覺得Shape 既聲最正~
現嫁買Net MD 好~
又錄得長D...
又可以Mp3過MD...

舊 12-01-02, 06:10 PM   #6
Astaroth
Moderator
上善若水

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDAstaroth_Tsz
moved~
我早早早前買左部MD機跟住佢就出d駁得落pc ge......科技呢d野.....唉T^T

學海無涯,回頭是岸
Astaroth 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-01-02, 09:21 PM   #7
JACKY
Moderator

註冊日期: Dec 2001
XBox Live Gamertagkeijackyhk
嘩, 香港有未, 好似幾吸引

舊 12-01-02, 09:26 PM   #8
機神GBA
☆The End☆

引用:
Originally posted by JACKY :
嘩, 香港有未, 好似幾吸引
有ar, 錄音個部11月28日先出, 所以香港應該未有住.
至於MD-DS8 , 係旺角都有得賣la, 我見過雜誌話某幾間要上樓o既水貨
影音舖有得賣, 一千四百幾蚊. (部機係9月份己經出左)
舊 12-01-02, 09:31 PM   #9
JACKY
Moderator

引用:
Originally posted by 機神GBA :

-SKIP-
$1,400 呀, 我依家密識緊手提MD
SHARP MD 音質始終係好過SONY
我兩個牌子都有用過, 不過$1400水貨好似貴左D 咁

舊 12-01-02, 09:36 PM   #10
機神GBA
☆The End☆

引用:
Originally posted by JACKY :
$1,400 呀, 我依家密識緊手提MD
SHARP MD 音質始終係好過SONY
我兩個牌子都有用過, 不過$1400水貨好似貴左D 咁
其實算抵架la, 有Mobil 1 bit Digital Amp,音場模式 Live, Dome, Studio
係第d機一定冇尼d咁正o既功能, 換轉如果尼部機係sony出, 佢肯定索價過二千.
舊 12-01-02, 09:38 PM   #11
機神GBA
☆The End☆

我過幾日都應該會買番部.
舊 12-01-02, 09:54 PM   #12
JACKY
Moderator

引用:
我過幾日都應該會買番部.
到時介紹o下
我都想知耳筒係採用四極式 有幾強

舊 12-02-02, 01:03 AM   #13
majicman
~珠海護法~

引用:
Sorry AR, 我居然唔知GAF開左"影音版"

另外仲有部錄音版:

機能同上面個部差唔多, 但係未知對唔對應NET-MD.
SHARP只係出左呢部有這種技術的REC MD?重有冇其他款?我覺得呢部個款麻麻地!!

此篇文章於 12-02-02 01:06 AM 被 majicman 編輯。
majicman 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-02-02, 01:17 AM   #14
機神GBA
☆The End☆

引用:
Originally posted by majicman :
SHARP只係出左呢部有這種技術的REC MD?重有冇其他款?我覺得呢部個款麻麻地!!
係呀, 尼部都係11月28日先出架咋, 好新.
暫時只係得尼部有尼種技術.
舊 12-02-02, 01:23 AM   #15
majicman
~珠海護法~

引用:

係呀, 尼部都係11月28日先出架咋, 好新.
暫時只係得尼部有尼種技術.

好想知會吾會有NET MD
舊 12-02-02, 01:36 AM   #16
機神GBA
☆The End☆

引用:
Originally posted by majicman :
好想知會吾會有NET MD
應該就唔係 因為佢機身並冇印住"NET-MD" o既logo, 而且部機都冇
標榜係NET-MD, 而佢o既附件亦都係冇software 或 usb 尼d野.
所以我覺得應該唔係NET-MD.
舊 12-02-02, 01:39 AM   #17
majicman
~珠海護法~

引用:

應該就唔係 因為佢機身並冇印住"NET-MD" o既logo, 而且部機都冇
標榜係NET-MD, 而佢o既附件亦都係冇software 或 usb 尼d野.
所以我覺得應該唔係NET-MD.
唉!!我重諗住買部NETMD tim@@
禁呢部我吾使諗la!!
重以為有新技術玩下tim.........
舊 12-02-02, 01:43 AM   #18
機神GBA
☆The End☆

引用:
唉!!我重諗住買部NETMD tim@@
禁呢部我吾使諗la!!
重以為有新技術玩下tim.........
我本來都想買尼部架.
舊 12-02-02, 01:45 AM   #19
majicman
~珠海護法~

引用:

我本來都想買尼部架.
因為冇NETMD ma?
舊 12-02-02, 01:46 AM   #20
majicman
~珠海護法~

不過我諗遲下實有這技術的NETMD出的!!期待啊!!
舊 12-03-02, 11:58 AM   #21
是但
Game Master

註冊日期: Aug 2002
PSN  IDseedown
我想買行貨
幾時會有?

2014 FTCL Approved!!

BLOG
是但 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-03-02, 08:09 PM   #22
機神GBA
☆The End☆

引用:
Originally posted by 是但 :
我想買行貨
幾時會有?
行貨未知幾時有ar...

P.S. 我本來都話買架, 但係依家有一樣野好擔心, 就係佢採用左四極式
插頭, 依家市面上幾乎全部都係三極式, 如果跟機個earphone壞左咪好大
鍋. 而我副SONY E888都用唔到. 雖然SHARP話會出一個轉駁頭(四極轉三極),
但係咁始終唔方便, 又唔知咁做d聲音會唔會差左.
基於以上原因, 我覺得香港未必會引入尼款機o既行貨.
舊 12-06-02, 04:51 PM   #23
荒木飛呂彥
Game Master
◇白金之星◇

邊到有得買呀!!

舊 12-06-02, 11:46 PM   #24
機神GBA
☆The End☆

引用:
Originally posted by 荒木飛呂彥 :
邊到有得買呀!!
你出旺角o既水貨舖頭睇下, 因為雜誌都介紹過, 香港已經有得賣.
舊 12-07-02, 01:25 AM   #25
KTN
Banned 0.95 Century Moderator
~♡

註冊日期: Mar 2002
屋企有部SONY陣年R-50..REC...
仲有部單放既PANASONIC SHOCKWAVE MD機.....
完全無藉口比自己買過部SHARP.......
越睇越見吸引..........................

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
MD --> MP3 / Other Music Format 小雨 手機資訊/電腦軟硬討論 0 04-04-03 12:53 AM
NET MD vernon 影音館 1 02-23-03 12:13 PM
Panasonic NET MD 問題 YeeeSSS 影音館 6 12-17-02 12:46 AM
有冇人知依部 md 係... 中華牌 Neo Music UNIVERSE 4 09-27-02 12:07 AM

現在的時間是 11:10 AM

手機版 | APP版