Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Entertainment TREND

主題工具 顯示模式
舊 06-07-04, 05:57 PM   #1
JACKY
Moderator

註冊日期: Dec 2001
XBox Live Gamertagkeijackyhk
[討論]無線劇集與日劇/其他地區劇集比較

由於近年無線劇集與日劇/其他地區劇集都出現相類同題材, 有見及此
大家可以在此topic 討論有關拍攝手法, 劇本等等題目

舊 06-07-04, 05:59 PM   #2
森爺
Insane Gamer

註冊日期: May 2004
請問無記有甚麽本錢同人比

舊 06-07-04, 06:26 PM   #3
fantasy
紳士(女權主義信奉者)

註冊日期: Sep 2003
引用:
作者: 森爺
請問無記有甚洛遛同人比

一個蚊脾, 一個律脾

林志玲唔係好索!!!係激索

努力中, 希望追求成功

我方展博要發達!我方展博要做億萬富豪!
我方展博要發達!我方展博要做億萬富豪!
fantasy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-07-04, 06:58 PM   #4
柯士甸
Ultimate Gamer
愛姿病x奶茶毒~

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDfoxaustin
出現相類同題材多數都係無記去抄人的....
所以...無得比....

舊 06-07-04, 07:04 PM   #5
柯士甸
愛姿病x奶茶毒~

日劇大部份主題,少部份感情
無劇大部份感情,少部份主題
套套都感情....來來去去都係三督屁戀情....
有d睇一集半集都估到佢想又搞咩戀情......

舊 06-07-04, 07:26 PM   #6
阿高
完美女神林志玲

註冊日期: Jun 2002
又想黎咭姐力抗哈日迷呀 a
阿高 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-07-04, 08:11 PM   #7
Haken Kreuz

註冊日期: Jul 2002
無線劇比較起上黎
鏡頭運用差/單調
佈景道具假到差不忍睹
故事矛盾多
畫公仔要畫出腸

所有職業劇種只能維持十集以下
其後九成愛情/三角戀/歡喜怨家/一式一樣

適合師奶情意結人士觀看

近來比較欣賞的是九五至尊

日劇就不會帶太多說話
好多都是靠音樂場景氣氛凝造
Haken Kreuz 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-07-04, 08:24 PM   #8
~病人~
☆深田 恭子☆

註冊日期: Oct 2003
無記專用老餅演員做主角,黎黎去去都係個幾對配合~
日劇就大量idol歌手做主角,感覺岩feel啲,差唔多年紀嘛~
~病人~ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-07-04, 08:37 PM   #9
咭咭王子(一V一)p
God of Gamer

引用:
作者: 阿高
又想黎咭姐力抗哈日迷呀 a
駛鬼力抗, 我自己喜歡咪得囉! 係唔鐘意, 拍得幾好都唔鐘意o家啦!

舊 06-07-04, 08:38 PM   #10
Rance
The One
ガハハ

PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
除左good luck同之前無線套飛機劇(死...真係醒唔起叫乜名 )之外重有邊d劇o係類似?

舊 06-07-04, 08:39 PM   #11
某F
我的歌聲裡

註冊日期: Jun 2002
香港1日1集
日本1星期1集

點比

舊 06-07-04, 08:50 PM   #12
dan
sun shine™

無記以前D劇幾好...
以家抄得太足太勁 , 有時連對白都抄埋

但日劇都唔好 , 成日懶熱血同勵志
好嘔....
尤其木村系列...
dan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-07-04, 09:41 PM   #13
柯士甸
愛姿病x奶茶毒~

引用:
作者: dan
無記以前D劇幾好...
以家抄得太足太勁 , 有時連對白都抄埋

但日劇都唔好 , 成日懶熱血同勵志
好嘔....
尤其木村系列...
係呀係呀~~
托鰓真係好熱血的~~

舊 06-07-04, 10:17 PM   #14
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
我靜係知無記對上一套較好睇既係「合府統請」
仲有,香港和外地的制度唔同,外地係制作公司,藝人自由,多電視台買,收入自然多,制作自然好,而無線只有少量華語電視台買,在香港更只有廣告收入,所以跟本無得比………
仲有,香港電視制作,唔重視電影感,只重視舞台劇感……所以差好遠………

舊 06-07-04, 10:38 PM   #15
Rv250

註冊日期: Aug 2002
引用:
作者: henrietta
所有職業劇種只能維持十集以下
其後九成愛情/三角戀/歡喜怨家/一式一樣
比起寫實題材, 寫愛情唔使點做資料搜集,
不過有意念都可能冇錢做(睇外景來來去去都係香港同埋道具估係咁...)

引用:
作者: ~病人~
無記專用老餅演員做主角,黎黎去去都係個幾對配合~
日劇就大量idol歌手做主角,感覺岩feel啲,差唔多年紀嘛~
早排睇tvb仲聽到個口號"xxxx,藝員最強", 嘔血
Rv250 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-08-04, 12:24 AM   #16
咭咭王子(一V一)p

in fact… 我覺得日劇之中"魔女之條件"真係好好好正… 內容正陣容都好惦! 係我最愛o既日劇!!!!!
反之我就覺得香港拍唔到呢d題材咁大膽o既劇, 始終礙於我國的…traditional believe…()

舊 06-08-04, 12:33 AM   #17
sgouki
gakky奸爸dee

註冊日期: Jul 2002
吾好比人,簡單一句,冇競爭,冇進步,&冇市場...........睇日劇,韓劇把啦.....
sgouki 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-08-04, 12:35 AM   #18
靈格斯
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2003
background music幾乎套套都係一樣(台慶果d大制作例外)

小角色來來去去都係一班人 (eg:成日玩震波果條友 || )
(至今好似得美味天王唔係咁玩)

舊 06-08-04, 12:42 AM   #19
Hei Man
Crazy Gamer

註冊日期: Apr 2002
坦白講,我覺得日劇除了題材較多元化外也沒什麼特別比香港好的地方,尤其是日劇好喜歡講些所謂人生道理(實質上是廢話),實在讓人吃不消。

尋尋覓覓  冷冷清清  悽悽慘慘戚戚
乍暖還寒時候  最難將息
三杯兩盞淡酒  怎敵他晚來風急
雁過也  正傷心
卻是舊時相識  滿地黃花堆積
憔悴損  如今有誰堪摘
守著窗兒   獨自怎生得黑
梧桐更兼細雨   到黃昏點點滴滴
這次第  怎一個愁字了得

Hei Man 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-08-04, 12:55 AM   #20
大山椒魚
......

註冊日期: Sep 2002
港劇,
胡鬧,老套,師奶,求其

台劇,
悶(好少睇,這是唯一印象)

韓劇,
老套,製作比較認真

日劇,
多元化,製作比較認真,但係好肉麻

中劇
老套,d"大製作"製作比較認真,偶有佳作

純個人意見

┃ ┃ ┏━┛┗━┓┃┃┏┓┏┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃┃┃┃┃
┗┓┗┓┣┳┓┏━┛┃┃┣┛┗┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃┗┻┻┛
 ┗┓┗┫┗┻┻━┓┗━┻┓┏━┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┳┳┓
  ┗━┻━━━━┛   ┗┛  ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗┻┻┛
大山椒魚 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-08-04, 01:04 AM   #21
咭咭王子(一V一)p

引用:
作者: sgouki
吾好比人,簡單一句,冇競爭,冇進步,&冇市場...........睇日劇,韓劇把啦.....
我個妹睇果套什麼夏日香氣 & strawberry on the shockcake....... 廢到爆
仲悶過無記d悶劇.............

舊 06-08-04, 02:01 AM   #22
松田悟志
隼龍

註冊日期: Aug 2003
PSN  IDFaiz82
XBox Live Gamertagfaiz82
日劇我之前睇得太多........睇到悶晒lu.......
而家反而幾enjoy睇無記d劇(不過只係睇少少,唔係套套追),日本既就睇動畫算lu,反正對我黎講動畫才是王道

不過嚴格黎講.....無記d劇就真係要向多元化發展la

舊 06-08-04, 02:45 AM   #23
marspeople
蒙面超人黑

XBox Live Gamertagmarspeople
引用:
作者: 咭咭姐(一V一)p
in fact… 我覺得日劇之中"魔女之條件"真係好好好正… 內容正陣容都好惦! 係我最愛o既日劇!!!!!
反之我就覺得香港拍唔到呢d題材咁大膽o既劇, 始終礙於我國的…traditional believe…()
你完全莫視神鵰的存在

一瞬千撃抜山蓋世 鬼哭啾啾故豪鬼成
marspeople 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-08-04, 05:39 AM   #24
oogami
帝國華擊團

註冊日期: Aug 2002
引用:
作者: 妖子
坦白講,我覺得日劇除了題材較多元化外也沒什麼特別比香港好的地方,尤其是日劇好喜歡講些所謂人生道理(實質上是廢話),實在讓人吃不消。
無線D劇做來做去都唔講人生道理同家庭關係(其實係俾D情戲cover晒), 最講人生道理果套就係烈火雄心... 之後果d都...
其實香港而家好需要d勵志劇集, 有少少心靈上既安慰都好過無.

如果無線有套好似"同一屋簷下"既家庭關係勵志劇, 我諗可能會減少d家庭慘劇...
(我同阿媽同阿爸睇同一屋簷下1&2 睇到喊... 連個家庭氣氛都唔同左)

PS:
我諗近十年來都無邊幾套無線劇可以同好/OK質素日劇比較.

- 做工務員之路 -

此篇文章於 06-08-04 05:41 AM 被 oogami 編輯。
oogami 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-08-04, 08:24 AM   #25
咭咭王子(一V一)p

引用:
作者: 猛探剛
你完全莫視神鵰的存在
人家邊有去得咁盡
小龍女俾阿黃蓉話2句就走o左, 仲唔係因為traditional beleive呀 a
魔女之條件激好多!

論壇跳轉

現在的時間是 08:19 AM

手機版 | APP版