Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 06-19-20, 09:47 PM   #526
松田悟志
God of Gamer
隼龍

註冊日期: Aug 2003
PSN  IDFaiz82
XBox Live Gamertagfaiz82
嚇我唔到既,等我玩完睇下咩料
食完新櫻大戰個屎都不如既劇本同演出
接受能力高左好多

舊 06-19-20, 10:23 PM   #527
雙日
Game Master

註冊日期: May 2002
《最後生還者2》上市首日玩家評分大暴死:遊戲畫面優秀但劇情令人無法接受

https://games.yahoo.com.tw/tlou2users-111256466.html

大家自行判斷乜野評分先叫中肯

雙日 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-19-20, 10:46 PM   #528
ist
Game Master
.

註冊日期: Mar 2003
我明LA
可能會出課金DLC,重要劇情追加選擇支

係就真香了

舊 06-19-20, 10:50 PM   #529
holsety
Ultimate Gamer
http://www

註冊日期: Oct 2003
畫面好咩???真心一般。已經係pro

舊 06-20-20, 12:25 AM   #530
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
引用:
作者: ist 查看文章
我明LA

係就真香了
我屌丫

你就算劇情正正常常,d 人咪又個 L 個都一係豬樣一係馬騮樣,總之無個正常人

真係睇到都唔開胃

得,我知,都世末日仲邊有人扮靚丫,你整返第一集咁,或者 uncharted 4 咁既人樣再污糟 d 迎合世界末日主題,好唔好?
由手機版發出

此篇文章於 06-20-20 12:29 AM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-20-20, 12:30 AM   #531
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
作者: シェンムー 查看文章

開波
正就讚,差就屌
但玩完先

從我的iPhone使用Tapatalk 發送
呢隻 game 有好多野係唔洗玩完先知

係正常人一見到就覺得奇怪
由手機版發出
舊 06-20-20, 12:31 AM   #532
Sito
人修羅

註冊日期: Mar 2011
而家個問題,係根本製作人唔知(或唔在乎)玩家期待續集想玩乜

如果根本無上一集,一隻新作用而家個故事,負評絕對少好多
Sito 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-20-20, 12:39 AM   #533
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
引用:
作者: ist 查看文章
我明LA

係就真香了
仲間???

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-20-20, 06:33 AM   #534
ComeLOLoh

註冊日期: Apr 2007
PSN  IDChun-li
暫時data:
https://gamefaqs.gamespot.com/ps4/20...-part-ii/stats
Users who have rated this game: 211 - Average Score: 1.77 Hearts out of 5
#5 lowest rated PS4 action adventure game (#20 on PS4, #1376 overall)

舊 06-20-20, 08:36 AM   #535
風間鈴木仁

註冊日期: Sep 2007
Wii U ID任天堂 Fans
Nintendo Switch ID任天堂超級 Fans
3DS Friend Code2017 5200 8860
PSN  IDs813leon
XBox Live Gamertags813 g
引用:
作者: 風間鈴木仁 查看文章
https://psnprofiles.com/trophies/109...-ii?lang=zh-tw

THE LAST OF US PART II TROPHIES 中文版

有人已經白金了。77.6 GB .
再推薦。

PS系總共 5826隻GAME,PSN LV602
PSN HK暫時排名 318,341
全球最佳排名10771,11717 ,https://asia.playstation.com/cht-hk/
SONY PS NEW GAME http://psnprofiles.com/games
CAPCOM:http://www.capcom.co.jp/ MINI NEOGEO
SEGA:https://sega.jp/soft/ + DSi GBA GB MINI/MD
任天堂:https://www.nintendo.co.jp/sp/index.html
風間鈴木仁 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 06-20-20, 03:22 PM   #536
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

先禮後兵

屌爆之前, 係有野值得讚既

最多人鬧既 Joe爾夫球, 我反而唔覺得係大問題.

點解 abby 一就聽人名就知係佢

因為佢地成班人已經追查左 Joel Tommy 等人好幾年.
同時有兩個好打得既人叫 Joel & Tommy, 估到佢地係仇人係合情合理.
甚至乎可以講, 仇恨既連鎖係點開始, ND 係寫得幾好, 好詳盡, 好仔細.

Joel Tommy 點解咁膠

會對陌生人自我介紹, 呢部分係有 d 唔乎合佢地性格.

為隻 game 護航既人可以兜
都過左咁耐啦, 年齡大啦, 起 Jackson 比較安全無危機意識啦 etc. 亦講得通, Fine.

如果安排佢地既證件或個人物品俾人見到, 所以曝露身份, 會合理好多.

最多係處理得唔夠好.

話分兩頭

如此大作, 大量 3D item 都整到咁仔細
25-30 個鐘既時間, 用幾分鐘去交待又有幾難呢 ??

有問題既係手法

ND 將一個可以簡單直接表達既復仇故事, 用倒敘法交待

倒敘法都唔係問題, 但佢又唔係結局擺頭, 然後由頭到尾交待咁

又懶係文青咁分兩主條線, 然後將個次序打亂晒.

如果當佢分 6 個 chapter 1>2>3>4>5>6

佢大約就係 2>1>4>5>3>6 咁

見唔見 John Wick 咁既?

昆汀天倫 Cult 片經典 Kill Bill 咪就係咁, timeline 打到亂晒.
仲好受歡迎 tim, e+ 整緊 cult game ?

如果將 Joe爾夫球順住 timeline 擺中段, 一早解釋得清楚, 相信屌既人會少 30%

交待手法都係其次

其實故事一開始就已經輸左

復仇起源於 Joel 為救 Ellie, 醫院無雙中一個死左既 nobody, 佢個女叫 Abby blah blah blah

Joel 起碼殺左 200 人以上, 裡面任何一個人, 都可以發展出一個復仇既故事.

可以係 Bill, Henry Sam 兄弟, 狙擊手, 流氓幫, David, Tess, whatsoever.

除左膠真係唔知有乜解釋, 一開始叫外傳可能會好 d.

Silent hill 4 都係 Silent hill 2 既 side story
但其實 SH2 一早有交待 SH4 既野
而且 SH4 有好多 game 裡面既細節係同 SH2 有關連.

所以都係講唔通

不過總係要搵戲黎做既, 罪不至死

抵讚既, 或者可以原諒既, 就講晒.

剩低既只有屌

此篇文章於 06-23-20 03:58 PM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
舊 06-20-20, 03:34 PM   #537
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

講左咁多劇情既野

我一開始都話, 打機大部分時候我都唔太 care 故事, 求求奇奇可以自圓奇說, 我都無乜無所謂, 玩姐.

呢件事之前我係唔知 SJW 既事

不過, 另有目的, 強行加插一 d 超出正常人理解既一野

Serve another purpose, 就唔屌對唔住自己
舊 06-20-20, 05:56 PM   #538
豪傑公子

註冊日期: Jan 2005
https://twitter.com/Neil_Druckmann/s...68534457712641
仲唔識死喺度辣火頭~

舊 06-20-20, 06:02 PM   #539
yorkyork

註冊日期: May 2010
巴哈篇官方心得文都比人b到摺疊,
笑左,
發現網上D心得文篇篇都咁上下,
係唔係都話要大家自己玩體驗
yorkyork 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-20-20, 07:21 PM   #540
leungky1

註冊日期: Jul 2009
引用:
作者: Sito 查看文章
而家個問題,係根本製作人唔知(或唔在乎)玩家期待續集想玩乜

如果根本無上一集,一隻新作用而家個故事,負評絕對少好多
如果製作個人知道自己做緊咩野
咁回應玩家期待純綷係義務
最富貴嘅野絕對可以響最大嘅盲點度挖出嚟
不過今次就完美展示咩都唔知嘅人去挖個視網膜出嚟會有咩結果

隻野逼玩家做衰野後再批判玩家做衰野
無上一集俾人可憐主角被製作人蹂躪,可能仲俾人批判得更厲害
由手機版發出
leungky1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-20-20, 07:23 PM   #541
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
其實係炒粉咪炒粉SORRY又唔係第一次,搞咁多做咩

舊 06-20-20, 07:41 PM   #542
細路翔
The One

註冊日期: Sep 2003
引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
其實係炒粉咪炒粉SORRY又唔係第一次,搞咁多做咩
無錯
應用係厲害國都係一樣

咁你有冇見厲害國七十年嚟認過衰

英國說大家抱團死
細路翔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-20-20, 07:48 PM   #543
Sar8
The One

註冊日期: Feb 2009
PSN  IDOrzAR8
XBox Live GamertagOrzAR8
引用:
作者: yorkyork 查看文章
巴哈篇官方心得文都比人b到摺疊,
笑左,
發現網上D心得文篇篇都咁上下,
係唔係都話要大家自己玩體驗
食過屎先可以話屎唔好食既偉論
我唔會比錢佢賺(送都唔要)

舊 06-20-20, 08:18 PM   #544
LR猫
ˊ_>ˋ

註冊日期: Dec 2007
PSN  IDLucifeRyan
https://www.reddit.com/r/TheLastOfUs...playing_tlou2/
剪碟

三國志大戰 ic:銀猫
鏟手遊保平安
LR猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-20-20, 11:32 PM   #545
Sgodkyo
the one

註冊日期: Jan 2003
未正式出前仲撐嘅人都仲可以理解
想知而家全世界怒插緊都仲會撐嘅人咩心態

舊 06-20-20, 11:36 PM   #546
大懶財

註冊日期: Apr 2006
PSN  IDJACKYSIN
玩到兩個she she去旅行,成個感覺都好奇怪。。。。

啱聽嘅說話,就係金石良言....相反就當你透明.
(  ̄ー ̄)人(゚д゚;)
大懶財 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-20-20, 11:39 PM   #547
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: Sgodkyo 查看文章
未正式出前仲撐嘅人都仲可以理解
想知而家全世界怒插緊都仲會撐嘅人咩心態
咁冇話全世界怒插唔可以撐既,如果外圍係點就要跟既,呢啲真係政治正確…
重點係有冇POINT。

舊 06-20-20, 11:40 PM   #548
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
重點係黃種人可殺(? (反而猶太教物件唔打得...?

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-21-20, 12:06 AM   #549
leungky1

註冊日期: Jul 2009
香港啲review新聞清一色寫要玩過先可以評
睇嚟依度上頭最關注就係起碼第一袋錢唔可以少
由手機版發出
leungky1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-21-20, 12:25 AM   #550
Sgodkyo
the one

註冊日期: Jan 2003
老實講以 game 論 game ,
Game play 都幾令人失望
成個系統好似冇改進過咁
如果近期有玩過第一集 remaster ,
會有成隻 game 係第一集 DLC 嘅感覺
唔係差嘅,但唔會係神作,比夠8分佢
加埋個0 分故事,比4分差唔多

另隻 game畫面根本係 remaster 嘅級數
極度懷疑所謂第一集 remaster 就係做緊2 順便拎啲資源落 1度換皮賺多筆

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[Wii] Wii Fit -Part II [you can weigh your pets!] 神祕人1號 電視遊戲討論版 52 06-19-09 10:32 PM
香港公園荷花 part II 加賀KAGA 照相館 0 07-29-07 10:39 PM
[NDS] 機戰W -Part II [已售] 神祕人1號 手提遊戲機討論版 693 03-16-07 04:09 PM
Maksim「變奏曲VARIATIONS PART I & II」 masaki Neo Music UNIVERSE 3 10-12-04 01:25 AM
MS DCOM RPC Patch Part II Rabbidas 手機資訊/電腦軟硬討論 5 09-16-03 11:22 PM

現在的時間是 05:32 PM

手機版 | APP版