Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 03-30-20, 02:00 PM   #151
MTse
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDMTSe
唔係我講,係sony自己公佈。你聽返頭post段片Sony返44:32,人哋講明係Cell/Be嘅spu所以肯定唔係你講PS2嗰粒囉
MTse 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-30-20, 02:39 PM   #152
HI_Ricky
God of Gamer
深山人士

註冊日期: Sep 2009
PSN  ID封左塵....
XBox Live Gamertag封左塵....
引用:
作者: MTse 查看文章
唔係我講,係sony自己公佈。你聽返頭post段片Sony返44:32,人哋講明係Cell/Be嘅spu所以肯定唔係你講PS2嗰粒囉
我只知 PS5 SPU lock 死做 sound / library , 同我係ps1 ps2 ps3 一樣係SDK 行system call 就得, 唔似ps4要上driver, 而且片都講好似PS3用獨立core 做sound 而且叫番 SPU , 即係唔係ps3每個core都有SPU果個用法 , 你針對硬件名字上 ,同我係SDK 上面用到 SPU 名稱了解 雖然唔同 ,但都沒所謂啦,機味係要買.... xD

http:/www.machouse.hk
https://www.facebook.com/machouse2004/
另回收/維修各類特殊,開發,除錯 用途主機,可以PM 我
寵物用品 零售 http://www.applecare.com.hk

此篇文章於 03-30-20 02:53 PM 被 HI_Ricky 編輯。
HI_Ricky 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-30-20, 06:25 PM   #153
MTse
Crazy Gamer

PSN  IDMTSe
Lock 死?人哋講到明唔會鎖死係sound process上面個

此篇文章於 03-30-20 06:37 PM 被 MTse 編輯。
舊 03-30-20, 06:30 PM   #154
HI_Ricky
深山人士

註冊日期: Sep 2009
PSN  ID封左塵....
XBox Live Gamertag封左塵....
引用:
作者: MTse 查看文章
Lock 死?人哋講到明唔會鎖死係sound process上面個
sound process上面個 用法沒lock 死,可以用預設library 或自己既library, 但SPU 就是 sound 用途 .

http:/www.machouse.hk
https://www.facebook.com/machouse2004/
另回收/維修各類特殊,開發,除錯 用途主機,可以PM 我
寵物用品 零售 http://www.applecare.com.hk
HI_Ricky 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-30-20, 06:42 PM   #155
MTse
Crazy Gamer

PSN  IDMTSe
個GDC presentation 裏面就係話唔會限死你淨係用係sound process的⋯
Anway等機出,多講無益。
舊 04-04-20, 07:20 PM   #156
Alpha2
Insane Gamer

註冊日期: Sep 2016
爆料:PS5遭遇重大危機 索尼將重新設計並推遲發售

消息指出,從PS5遊戲開發人員得到反饋,索尼這一次因為低估了微軟Xbox Series X而搞
砸了。表現在相比對手更差的硬件規格,以及因為會導致過熱而無法保持穩定時鐘頻率。性能的殘缺也將直接引發優化問題,因為無法提供和Xbox Series X相同的持續的性能,所以PS5遊戲的優化工作將非常困難。

該報導還指出,索尼目前正在尋求對PS5重新設計,以緩解上述部分問題。重新設計後的PS5會貼近Xbox Series X更加實用的塔式設計。由於需要重新設計PS5,因此索尼也不得不將PS5的發售日推出半年乃至1年。

由於是傳言,以上消息不可全部相信。一方面距離年末的新一代主機發售已經不遠,加上重新設計並生產對於索尼來說將面臨高額的浪費和首發時間上的弱勢,但是索尼會在現有的性能和設計不變的前提下推出PS5嗎?只有時間才會告訴我們答案。

https://sina.com.hk/news/article/202...-11464679.html
Alpha2 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-06-20, 10:39 AM   #157
ayane123
Insane Gamer

註冊日期: Sep 2003
引用:
作者: Alpha2 查看文章
爆料:PS5遭遇重大危機 索尼將重新設計並推遲發售

消息指出,從PS5遊戲開發人員得到反饋,索尼這一次因為低估了微軟Xbox Series X而搞
砸了。表現在相比對手更差的硬件規格,以及因為會導致過熱而無法保持穩定時鐘頻率。性能的殘缺也將直接引發優化問題,因為無法提供和Xbox Series X相同的持續的性能,所以PS5遊戲的優化工作將非常困難。

該報導還指出,索尼目前正在尋求對PS5重新設計,以緩解上述部分問題。重新設計後的PS5會貼近Xbox Series X更加實用的塔式設計。由於需要重新設計PS5,因此索尼也不得不將PS5的發售日推出半年乃至1年。

由於是傳言,以上消息不可全部相信。一方面距離年末的新一代主機發售已經不遠,加上重新設計並生產對於索尼來說將面臨高額的浪費和首發時間上的弱勢,但是索尼會在現有的性能和設計不變的前提下推出PS5嗎?只有時間才會告訴我們答案。

https://sina.com.hk/news/article/202...-11464679.html
硬超上去一熱就降頻係當然架啦
但我唔信佢重新設計過SPEC
最多都係改到用水冷去硬壓個溫度
PS5係呢個SPEC喇
唔好再有幻想喇

PS:呢部PS5我就買唔落手,等PRO先再諗
ayane123 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-06-20, 01:52 PM   #158
C.K.F.
Ultimate Gamer

引用:
作者: ayane123 查看文章
PS5係呢個SPEC喇
唔好再有幻想喇

希望 PS5 唔會比老黃的 RTX2070S 差啦~~

"Sony's engineers suck at GPU design, as the GS proves. The Dreamcast with a older GPU design destroys the GS in the PS2 when it comes to features. The GS is a very simple rendering part. Sony bragged so much about how many pixels they can push, but never talked about the quality of the pixels being pushed." - Edge
C.K.F. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-06-20, 02:40 PM   #159
darkvolver
頹冗

註冊日期: Oct 2005
PSN  IDhwong909
引用:
作者: ayane123 查看文章
PS5係呢個SPEC喇
唔好再有幻想喇

引用:
作者: C.K.F. 查看文章
希望 PS5 唔會比老黃的 RTX2070S 差啦~~
Sony很好的宣傳技倆,不錯不錯。

一方面自插一刀,等其他遊戲廠商放哂手上堆貨,給人時間。
一方面又可以拖死Xbox同某一些廠商contact....等自己坐貨坐死。

高也

舊 04-06-20, 03:13 PM   #160
MTse
Crazy Gamer

PSN  IDMTSe
都幾好玩,咁多嘢可以公布,就係特登公布樣嘢明知道係出事嘅出嚟俾啲Dev屌??
有人信果下至堅吖嘛

至於2070乜乜7果D⋯你唔使行Win/x68/DX12嗰D overhead同埋有人肯為你咭優化再講啦。我部遊戲機唔係攞嚟玩Benchmark的~

此篇文章於 04-06-20 03:20 PM 被 MTse 編輯。
舊 04-08-20, 04:14 AM   #161
N0T51B
Game Master
非中國藉

註冊日期: Feb 2005
Wii U IDnotsib
Nintendo Switch ID6353-4652-6032
3DS Friend Code3179 6036 7175
DualSense, PS5 controller

"師奶在港不為少數,她們對社會問題選擇失明,政治見解偏頗狹隘,但永遠不想聽高深理論,再講下去會覺得是精英階級以學識欺人。反正師奶理論必然有缺失,無知的殺傷力更大" (2013)

此篇文章於 04-08-20 04:17 AM 被 N0T51B 編輯。
N0T51B 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-08-20, 09:18 AM   #162
DevilElvis
The One
還我香港!!

註冊日期: Aug 2002
3DS Friend Code5386 8293 2357
PSN  IDDevilElvis
我要買全黑 / 深色

BTW 用緊mini usb 定係typeC interface?

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
DevilElvis 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-08-20, 09:23 AM   #163
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
最大功能就係加咗咪,依然機背唔加自定義制
繼續等其他廠嘅pro制算
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-08-20, 09:31 AM   #164
darkvolver
頹冗

引用:
作者: 野良猫 查看文章
禁我可以買個PS4 手掣 Astro C40 TR,在PS4及PS5用算...2者設計差不多。

此篇文章於 04-08-20 09:38 AM 被 darkvolver 編輯。
darkvolver 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-08-20, 10:02 AM   #165
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
睇完PS5新手掣造型,
第一個感覺係PS4手掣變咗無字版版,
把以往SHARE、OPTIONS等字樣變成用icon表達。

內建mic的設計,
不用佩戴耳機也能進行通話?
聽落方便咗非機迷,
但有點擔心會唔會變竊聽工具?
(雖然宜家連一個電視遙控都有埋藍芽mic,多佢一個唔多…)

Introducing DualSense, the New Wireless Game Controller for PlayStation 5

https://blog.us.playstation.com/2020...a6RyXXMvaShoPk

SIE 揭露 PS5 控制器「DualSense」功能造型 導入嶄新觸覺回饋技術

https://gnn.gamer.com.tw/detail.php?sn=195065

此篇文章於 04-08-20 10:11 AM 被 IDGAF 編輯。
IDGAF 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 04-08-20, 10:15 AM   #166
Marco
The One
¬(゜~゜)Γ~

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: DevilElvis 查看文章
我要買全黑 / 深色

BTW 用緊mini usb 定係typeC interface?
Type-C 啦當然

但係反而我唔明,圍住個Touch Pad個發光位係咪一定又係要著
咁咪又係耗電 ?

希望個電池容量增加返多d就好

此篇文章於 04-08-20 10:18 AM 被 Marco 編輯。
Marco 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-08-20, 10:23 AM   #167
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
引用:
作者: Marco 查看文章
Type-C 啦當然

但係反而我唔明,圍住個Touch Pad個發光位係咪一定又係要著
咁咪又係耗電 ?

發光位應該可以關,ps4都係咁
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-08-20, 10:25 AM   #168
Marco
The One
¬(゜~゜)Γ~

引用:
發光位應該可以關,ps4都係咁
PS4唔係只可以dim到最暗嘅光度咋咩?

舊 04-08-20, 10:31 AM   #169
IDGAF
The One

引用:
作者: Marco 查看文章
Type-C 啦當然

咁咪又係耗電 ?

PS4手掣頂條發光Bar就係為PS VR而設,
唔知今次個發光唔知有咩用呢?

印象中得少部份Game會用埋第二代手掣Touch Pad個發光位做血量顯示。

我買PS4果時,跟機手掣已經轉咗做第二代的更新版,
電量我覺得還可以,雖然唔及用AA電的XBOX ONE手掣使用時間咁長,
但都已經夠晒用,同埋充電又唔算好慢,有兩個手掣交替使用下都算OK。

舊 04-08-20, 10:34 AM   #170
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
引用:
作者: LEGOCAPTOR 查看文章
PS4手掣頂條發光Bar就係為PS VR而設,
唔知今次個發光唔知有咩用呢?

印象中得少部份Game會用埋第二代手掣Touch Pad個發光位做血量顯示。

我買PS4果時,跟機手掣已經轉咗做第二代的更新版,
電量我覺得還可以,雖然唔及用AA電的XBOX ONE手掣使用時間咁長,
但都已經夠晒用,同埋充電又唔算好慢,有兩個手掣交替使用下都算OK。
ps5照可以用vr

2月2日 P3R,2月29日 FF7-2 ,3月8日 聖獸之王, 3月22日 浪人崛起,6月法環DLC

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),獸提媽(情況下寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊
pet3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-08-20, 10:42 AM   #171
IDGAF
The One

引用:
作者: pet3 查看文章
ps5照可以用vr
唔係又用個CAM影光BAR定位吧…
我見PC類的VR已經唔用呢種方式好耐。

PS4的PS VR唯一阻力位,
就係佢用PS3隻MOVE做控制器,
感覺好似刻意用VR清舊貨咁…

希望到時PS5會出一個全新的VR控制器啦。

舊 04-08-20, 10:44 AM   #172
qwe
Game Master

註冊日期: Oct 2008
PSN  IDTCShing
引用:
可能會自家出隻Pro controller呢

引用:
作者: pet3 查看文章
ps5照可以用vr
就咁睇唔覺手制頂有燈,就算有咁細條罅VR Cam唔似detect到,可能玩Apple U1 UBW之類技術?

另外隻制好靚
qwe 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-08-20, 10:45 AM   #173
darkvolver
頹冗

我都係個句PS5 support PS4手掣格式的話,我買個Astro C40 TR算數。

舊 04-08-20, 11:10 AM   #174
C.K.F.
Ultimate Gamer

PS5 性能差過 XBX 一截, SONY 希望以手掣來彌補.

"Sony's engineers suck at GPU design, as the GS proves. The Dreamcast with a older GPU design destroys the GS in the PS2 when it comes to features. The GS is a very simple rendering part. Sony bragged so much about how many pixels they can push, but never talked about the quality of the pixels being pushed." - Edge
C.K.F. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-08-20, 11:11 AM   #175
Marco
The One
¬(゜~゜)Γ~

照咁睇,PS5主機都係黑白配嘅機會都幾大

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
亞洲首個PLAYSTATION®3遊戲製作課程─「數碼創意大本營」 Designer 電視遊戲討論版 7 04-30-08 06:57 PM
Playstation 1 問題 Gizmo 電視遊戲討論版 5 04-29-04 03:35 PM

現在的時間是 12:00 AM

手機版 | APP版