Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 10-21-22, 03:13 AM   #1426
flpchoho
Ultimate Gamer

註冊日期: Feb 2008
莫斯科及德黑蘭批評所謂俄軍用伊朗製無人機是編造藉口

俄羅斯及伊朗批評,烏克蘭與西方國家指稱俄軍在烏克蘭使用伊朗製無人機,無非是想透過編造藉口,向莫斯科及德黑蘭施壓,達到一石二鳥的效果。

俄羅斯常駐聯合國第一副代表波利揚斯基說,伊朗並無向俄方提供在烏克蘭作戰的無人機,又說不要低估俄羅斯無人機行業的技術及能力。

伊朗常駐聯合國代表伊拉瓦尼就指出,有些國家為了政治目的,不遺餘力散布虛假消息,捏造針對伊朗的指控,所謂伊朗輸出無人機,是毫無根據及未經證實的言論,伊朗對此表示堅決反對。

https://news.rthk.hk/rthk/ch/compone...abChangeable=0

哈哈哈
flpchoho 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-21-22, 05:40 AM   #1427
肉羊哩咖
God of Gamer
griffin611

註冊日期: May 2008
追加,保守黨立例,呢舖特例要有過一百名議員推薦,先可以參選,下星期一就有侯選人名單(更正)。而家保守黨議員共有三佰五十幾人(更正),當日首相府送波記行嘅,唔夠一百名議員(明點解咁玩未?)~~~前排條友去咗美帝嗰邊巡迴講座搵真銀,跟住去加勒比海歎世界印印腳,據傳聞佢聞訊之後急急返緊去英國,趕唔趕得切?又拎唔拎夠支持?政治一日都嫌長,啲花生又斷市啦。

再追加:新首相會下星期五上任,快過打針。本人無得投票,有得㨂梗係投首席捕鼠大臣阿貓拉利喇。

有機會可以噏下義大利前總理單醜聞~

此篇文章於 10-21-22 06:50 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-21-22, 08:51 AM   #1428
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
金毛獅王係都等多幾年先,雖然在下本來就覺得好地地換咩鬼野,不過既然人民覺得品德比能力重要既,依家上返去都只係同卓慧思鬥快。
陣間真係快過明智光秀就唔係幾好啦…

舊 10-21-22, 02:50 PM   #1429
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: flpchoho 查看文章
不要低估俄羅斯無人機行業的技術及能力。
我記得架, 綁部日本民用相機上去做偵察機呀嘛, 好有創意呀

舊 10-21-22, 03:59 PM   #1430
肉羊哩咖
griffin611

[離題]本人呢挺庶民,見到英國脫歐之後咁差咁麻煩,萬一會被推上去做領袖,會死都唔肯;不過又有好多人趨之若鶩,權力有幾吸引,可見一斑。

波記呢類政客,本人覺得佢志在用權攞著數,靠把口同個人魅力胡混過關,根本唔係治國。成個英國歷史都只係曾經有兩個首相可以落台之後再冧莊,其中一個係邱吉爾,如果佢真係能夠復僻,咁真係英國之「福」,各位英國嘅朋友小心睇路喇下。純粹偏見,各位老細唔同意無所謂,

[正題]義大利政壇剛剛選出新嘅「極右」政黨,佢哋嘗試組成執政聯盟就陷入「危機」,前總理貝盧斯科尼有段對話流出,入面佢講布丁係佢五個朋友中,「最親」嗰個,前排布丁生日,仲收咗佢廿支伏特加,同封「好甜」嘅信。仲「鬼拍後尾衴」話,呢段對話萬一流出就好大鑊~ 條友事發之後當然否認,話講嘅係「咸豐年前」嘅事喎。

結果當選個候任女總理大為「火光」,佢奉行親歐洲政策,如果貝盧斯科尼所屬個「中間偏右」嘅政黨真係勾結俄佬,話就算組唔成政府都「無所謂」~~~
https://www.euractiv.com/section/pol...ussia-scandal/

講真,歐洲大部份都由左轉右,有啲甚走極右,好似瑞典;但不如布丁所願,會各家自掃門前雪,方便佢分化離間(好似呢幾年英美咁),呢場戰爭繼續團結歐洲各國。問題係今年冬天⋯⋯

此篇文章於 10-21-22 04:27 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 10-21-22, 05:46 PM   #1431
flpchoho

引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
[離題]本人呢挺庶民,見到英國脫歐之後咁差咁麻煩,萬一會被推上去做領袖,會死都唔肯;不過又有好多人趨之若鶩,權力有幾吸引,可見一斑。

波記呢類政客,本人覺得佢志在用權攞著數,靠把口同個人魅力胡混過關,根本唔係治國。成個英國歷史都只係曾經有兩個首相可以落台之後再冧莊,其中一個係邱吉爾,如果佢真係能夠復僻,咁真係英國之「福」,各位英國嘅朋友小心睇路喇下。純粹偏見,各位老細唔同意無所謂,

[正題]義大利政壇剛剛選出新嘅「極右」政黨,佢哋嘗試組成執政聯盟就陷入「危機」,前總理貝盧斯科尼有段對話流出,入面佢講布丁係佢五個朋友中,「最親」嗰個,前排布丁生日,仲收咗佢廿支伏特加,同封「好甜」嘅信。仲「鬼拍後尾衴」話,呢段對話萬一流出就好大鑊~ 條友事發之後當然否認,話講嘅係「咸豐年前」嘅事喎。

結果當選個候任女總理大為「火光」,佢奉行親歐洲政策,如果貝盧斯科尼所屬個「中間偏右」嘅政黨真係勾結俄佬,話就算組唔成政府都「無所謂」~~~
https://www.euractiv.com/section/pol...ussia-scandal/

講真,歐洲大部份都由左轉右,有啲甚走極右,好似瑞典;但不如布丁所願,會各家自掃門前雪,方便佢分化離間(好似呢幾年英美咁),呢場戰爭繼續團結歐洲各國。問題係今年冬天⋯⋯
真係「聽天由命」
今年堅寒冷的話,部份政府為左獲得穩定的能源供應,唔排除私下同俄仔達成協議

引用:
作者: wing 查看文章
當時睇完條解剖片我笑左出來XD

--------------------------------------------

烏克蘭官員稱因俄軍攻擊供電供暖或受影響幾周至數月

烏克蘭總統澤連斯基辦公室主任顧問表示,俄羅斯對能源基礎設施發動的攻擊,可能影響烏克蘭供電或供暖幾個星期,甚至幾個月,情況存在較大局限。

該名顧問又說,烏克蘭境內目前已有1800個住宅區,停止供水、供暖及供電。

烏克蘭電力公司昨日表示,哈爾科夫州、波爾塔瓦州、蘇梅州,以及中部一些地區,採取臨時限制供電措施。

https://news.rthk.hk/rthk/ch/compone...6-20221021.htm

此篇文章於 10-21-22 05:48 PM 被 flpchoho 編輯。
舊 10-21-22, 09:27 PM   #1432
flpchoho

埃爾多安稱不引渡恐怖分子不同意瑞典加入北約

土耳其總統埃爾多安表明,瑞典若不引渡土耳其通緝的恐怖分子,就不會同意瑞典加入北約。埃爾多安重申,土耳其立場不會改變,無意作出任何讓步。

較早前,瑞典首相克里斯特松表示,已準備好前往土耳其討論瑞典申請加入北約。

瑞典和芬蘭今年5月正式申請加入北約,但遭到土耳其反對。土耳其指責兩國支持庫爾德工人黨、敘利亞庫爾德武裝人民保護部隊和居倫運動,要求兩國驅逐或引渡恐怖分子。隨後三國舉行多輪談判並在6月底達成協議,三國在馬德里簽署三方備忘錄,強調三方加強在反恐領域合作,土耳其則支持芬蘭和瑞典加入北約。土耳其和瑞典已就引渡恐怖分子問題,進行多輪談判。

果然識玩
舊 10-21-22, 10:06 PM   #1433
肉羊哩咖
griffin611

火雞王又玩嘢,正⋯⋯

舊 10-21-22, 10:49 PM   #1434
神人ではない!新人だ

唔知點解開始覺得瑞典冇咩必要急住入,可以由佢慢慢玩…

舊 10-21-22, 11:34 PM   #1435
肉羊哩咖
griffin611

瑞典新政府暫時個國防外交基本方針無變,急唔急真係唔敢替佢答。

(離題更新)Penny Mordaunt (好似係)第一個宣怖參選,佢對上嗰次排第三,而通常都準到痺嘅賭博公司開咗盤,波記個嬴面最大,都話班議員,畀對家拋離卅個百份點以上,慌失失唔理性㗎喇。

但最新 YouGov 民調顯示,波記復僻,得兩成七人高興,五成二嘅人唔老嚟,如無意外(真係無意外咁講),要到 2024年 先正式有大選,到時先再算:

舊 10-22-22, 03:01 AM   #1436
flpchoho

普京視察動員人員訓練情況 親身試射新型狙擊步槍

俄羅斯總統普京,日前到訪莫斯科東南面城市梁贊,視察動員人員在射擊場訓練的情況。

俄羅斯電視台播放普京視察的情況,並親身試射新型狙擊步槍,普京又與將會前往烏克蘭作戰的士兵交談及擁抱,為他們打氣。

普京在西部軍區的靶場,聆聽國防部長紹伊古有關動員人員訓練狀況的報告,並視察戰術、火力、工程和醫療的訓練。

https://news.rthk.hk/rthk/ch/compone...abChangeable=0

班士兵要去做炮灰,仲走去「鼓勵」!?
唔怕出事咩?
舊 10-22-22, 05:30 AM   #1437
肉羊哩咖
griffin611

專制國家,出得鏡啲人事前全部揀過,甚可能係演員,有可能得一支鎗開得嘅~~~

[又離題]存心望返轉頭嘅政客多數失敗收場,古有王莾,啱啱英國有卓慧絲 -- 佢一心學戴卓爾夫人,仲有個布丁,(仲有嗰位費事令呢度有麻煩)

舊 10-22-22, 08:42 AM   #1438
神人ではない!新人だ

https://hk.news.yahoo.com/%E7%BE%8E%...163013112.html

之前唔係話唔_同美國呢D三流國家傾架咩?

舊 10-22-22, 12:53 PM   #1439
flpchoho

澤連斯基促西方警告俄羅斯勿炸毀當地一座水壩

烏克蘭總統澤連斯基促請西方國家警告俄羅斯不要炸毀一座水壩,以免導致烏克蘭南部大片地區被淹浸。

澤連斯基在電視演說中表示,俄軍已在赫爾松的新卡霍夫卡一個水壩布置炸藥。世界所有人都必須迅速採取強而有力的行動,防止俄羅斯再度發動恐怖攻擊,呼籲各國領導人明確表態,炸毀水壩將被視為使用大規模殺傷力武器,後果會與俄國動用核武或化學武器相似。

而俄羅斯反指烏軍用火箭攻擊水壩並計劃摧毀它,烏克蘭官員認為這是俄方試圖炸毀水壩並歸咎烏克蘭。

這座水霸位於第聶伯河,一旦被炸掉,洪水將席捲下游的赫爾松,烏軍正展開對赫爾松的反攻,希望收復這座城市。

Putin:你咁樣講我係唔會驚㗎
舊 10-22-22, 04:39 PM   #1440
flpchoho

烏克蘭稱多處能源設施遭襲擊 部分地區停水停電

俄軍繼續向烏克蘭發動空襲,烏克蘭官員說,敖德薩、基洛沃拉德和盧茨克地區的能源設施,都遭受襲擊,部分地區停水停電。

首都基輔、敖德薩、切爾尼戈夫等地啟動防空系統,基輔警方說,烏軍在當地擊落一枚俄羅斯導彈,碎片落在一處森林。

烏克蘭總統辦公室主任批評,恐怖份子再次利用火箭襲擊民用基礎設施和人民。

烏克蘭國家能源公司宣布,星期六繼續在基輔、切爾尼戈夫等地區,採取限電措施,以減少電網負荷,呼籲民眾節約用電。

舊 10-22-22, 06:48 PM   #1441
肉羊哩咖
griffin611

[繼續離題]辛偉誠支持者稱已拎到過百個議員支持,入場券到手;而波記會英國時間朝早飛返到英倫,天空新聞拍到佢機上嘅相。

留意:同美國唔同,做得英相嘅,唔只一定要係一黨黨主席,仲要係一定要係下議院議員。好似當年肥彭掉咗個議席,連黨主席都無得做,所以波記呢條友,好似 May 姐咁,唔係首相都好,仲有議員一職,但佢一於少理,議會開返佢完全無返國會開工,去咗美洲梳乎,本人唔想評論老世嘅價值觀,你話喇~

況且條茂利仲畀下議院個委員會查緊佢,「派對門」有無特登呃國會,嗰度唔係法庭,唔會係無罪假定,11 月到會有結果,萬一裁定有罪,可以被罰禁止入國會,一旦係咁,就要舉行補選,據報波記所屬個選區,被工黨拋離成 9 條街咁遠,萬一補選失敗,就連苜相都無得做,仲要儘快舉行大選~~~以而家保守黨嘅民望,可以一舖清枱~~~當然波記議會入面咁多死粉,好多人願意讓個位畀波記去出選嘅保住個相位,但佢之後就執政就寸步難行,唔只班反對派,啲「黨友」唔伺機「攞佢命」都幾難。

咁各位老世可見啲保守黨議員有幾「騰雞」,連個定時炸彈都要擺上枱。都係嗰句,各位英國朋友睇路~

此篇文章於 10-22-22 06:53 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 10-22-22, 07:35 PM   #1442
神人ではない!新人だ

其實邊個做同會唔會變天都唔係D咩大問題,反正佢地有得選,變天又唔駛死人既。
邊個做等佢地買定講埋點行先講,都係轉返台去餓國侵略啦。
雖然去到密謀炸水壩之後冇咩進展…

舊 10-22-22, 11:29 PM   #1443
肉羊哩咖
griffin611

Okay,okay 唔離題住~~~ 各位老細 Sorry。

有分析指,炸水壩其實好戇居,一炸故然會水浸愘爾松,但大部分水會淹浸西岸,啫係俄軍撤退嘅位置,再加上水壩啲水係供應畀克里米亞,炸咗克里米亞就無五恆欠水,都係死。

人會自殺,軍隊都會自殺,所以佢係靠嚇,定係真係會做儍事,拭目以待。

英國軍情表示,俄軍已經舖咗另一條新浮橋,等供應(同走佬)都易啲,睇幾時畀人炸埋~

此篇文章於 10-22-22 11:45 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 10-23-22, 12:43 AM   #1444
flpchoho

俄羅斯斥北約正在接近與俄進行直接軍事衝突危險界線

俄羅斯外交部認為,北約正在接近與俄羅斯進行直接軍事衝突的危險界線上。

俄羅斯外交部防擴散和軍備控制司副司長沃龍佐夫,在聯合國大會的辯論中發言,他表示,北約國家對自己參與烏克蘭危機的情況沉默,但實際上,他們繼續向基輔政權運送武器彈藥、提供情報、訓練士兵,提出作戰方向,越來越接近與俄羅斯進行直接軍事衝突的危險界線。

沃龍佐夫指出,根據資料顯示,西方對烏克蘭的軍事援助總額,已經達到423億美元,其中大部分、即283億美元來自美國。沃龍佐夫又表示,向烏克蘭供應武器令歐盟和北約國家,成為對俄攻擊和基輔8年間對平民軍事犯罪和恐怖襲擊的幫兇。

舊 10-23-22, 01:15 AM   #1445
肉羊哩咖
griffin611

咁伊朗呢?又係一邊靠嚇,一邊賊喊捉賊~

引用:
作者: wing 查看文章
啱啱聽到《軍武器研》講,啲 Canon 機好可能由瑞典公路用啲相機拆出嚟,運咗去俄羅斯,再裝落去啲無人機上面~
https://www.thedrive.com/news/speed-...-drones-report

此篇文章於 10-23-22 03:15 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 10-23-22, 12:36 PM   #1446
肉羊哩咖
griffin611

冬天故然影響到戰事發展,其實另一個重要因素係十一月個美國中期選舉。(唔好意思,又係選舉),而家眾議院由民主黨佔多數;一般個慣常情況,到時會由共和黨攞返多數。而家對烏克蘭嘅援助,以數額,美國係唔成比例咁大,失咗眾議院,批錢可能再無咁爽手。俄佬當然明呢個道理,似乎又暗玩「干涉別國內政」呢個慣技。

舊 10-23-22, 01:21 PM   #1447
神人ではない!新人だ

又唔係真係完全唔想見選舉野,不過D過幾日就大局已定既變數,而且就算辛上台,甚至真係因此而俾工黨過到不信任而變天,應該都唔會立即180度去舐餓,共就難講D…

美國選舉的確幾令人擔心既,以前既共和冇咩所謂,不過依家其實正名叫侵黨,而侵的確係想就地停火等一年後烏國再俾人打過,玩多一兩次就冇辦法復興唯有投降。
而歐洲條碟意粉會唔會成為第二凶國都好令人在意。

舊 10-23-22, 05:18 PM   #1448
肉羊哩咖
griffin611

本人從善如流嘅,旨在服務分享,無所謂嘅,有人有心指正,本人一把年紀覺得慶幸。本人真係想講英帝政壇啲衰相,有需要咪開過楝樓再講咯。

美帝嘅問題,近呢廿幾年,所謂兩黨合作基本上嘅絕無僅有,分化得好嚴重,咩原尤留返畀各位老世去考究喇,總之兩大黨而家係「黨性」先行,「敵人」讚成我反對,佢哋覺得我黨嘅建議點都比你嘅對國家好,議會功能幾乎癱瘓。當夾埋去啲議員有私心,佢哋好自然想搵到有個大「碼頭」,夠號召力嘅帶佢哋連任,事關美國眾議院,選得好密,機乎一上任就要諗住點連任咁滯。所以本人覺得,兩邊都走向極端,「侵」也好,一個唔好彩係「 AoC」也好,呢個現象某程度上係必然。鞋~

唔只大西洋其中一邊係咁,各家自掃門前雪好正常,自己辛辛苦苦搵搵埋埋科咗啲稅金,政府慷他人之慨,送咗去你啲錢都唔知去邊,用嚟打生打死喎,仲有人話嗰度係好貪污腐敗,你都會唔多高興喇,有錢梗係留返益自己人(定義隨情況變嗰隻)。唔只政府,19 年前大慨都會聽過有啲香港嘅「XX派」話,而家「XX化」都顧唔掂,搞乜鬼「國際線」吖?

好喇,返返去正題,依呢個簡化咗嘅情況,援烏克蘭嘅法例仲嚮度,但若果共和黨佔多數,過國會呢關就難度大咗好多,就算過到,都好可能變到「連阿媽都唔認得」;北約除非真係有心拖長場仗嚟打,就大部份時間長遠戰略規劃唔夠,或者直接地判斷錯誤。以本人一貫「學院派」嘅諗法,要打就快手啲解決咗佢,歷史上証明,搞得越耐,變數越多,好多時想收掣都無法控制,到頭嚟害人害己,手尾好長。

而義大利係就係組得成新政府,以佢換政府快過換季嘅往績,不如好似英國玩西生菜咁,睇吓佢倒台先定係轉軚先好過⋯⋯

追加:西伯利亞又發生戰機墮落民居事件,今次係件 Su-30:

此篇文章於 10-23-22 07:33 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 10-23-22, 08:06 PM   #1449
神人ではない!新人だ

基本上在下真係覺得2月果陣就應該俾烏克蘭緊急入北約,一係收兵一係核戰,大家唔駛煩。
不過「特別軍事行動」呢個IDEA其實幾吸引,自覺有威脅就可以唔宣戰直接炸_對家城市,如果西方準備要烏國投降既,真係要好好學習點樣將呢招玩到極致…

BTW,餓國真係連進軍都費事,齋炸烏國能源系統…

此篇文章於 10-23-22 08:56 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-23-22, 11:23 PM   #1450
flpchoho

俄羅斯防長與英法土防長通電話 憂慮烏克蘭使用髒彈

俄羅斯國防部長紹伊古,分別與英國國防大臣華禮仕、法國防長勒科爾及土耳其防長阿卡爾通電話,討論到烏克蘭局勢。俄羅斯國防部表示,紹伊古轉達對烏克蘭使用「髒彈」可能進行挑釁的擔憂。

俄羅斯傳媒引述消息人士報道,表示基輔政權準備在烏克蘭境內,引爆一枚低功率核炸彈,來指責俄羅斯使用大規模殺傷性武器。

另外,俄羅斯國防部表示,俄羅斯武裝力量,透過高精度遠程武器,打擊烏克蘭軍事控制和能源系統,成功摧毀所有目標,又對扎波羅熱、赫爾松、哈爾科夫及頓涅茨克的烏克蘭部隊、彈藥庫及儲油庫進行打擊,並擊落15架無人機,6枚海馬斯炮彈和1枚AGM-88高速反輻射導彈。

---------------------

美俄防長三日內兩度通電話 再討論烏克蘭局勢

俄羅斯國防部表示,防長紹伊古,分別與美英法等多國防長通電話。

今次是紹伊古三日內,第二度與美國防長奧斯汀通話,俄方未有透露通話內容。

較早前,紹伊古分別與英國國防大臣華禮仕、法國防長勒科爾尼及土耳其防長阿卡爾通電話,討論到烏克蘭局勢。俄羅斯國防部表示,紹伊古轉達對烏克蘭使用「髒彈」可能進行挑釁的擔憂。

英國國防部發聲明,駁斥紹伊古有關西方國家正在促成烏克蘭局勢升級的說法,警告俄方不應將類似指控作用進一步升級局勢的藉口。

俄羅斯傳媒引述消息人士報道,表示基輔政權準備在烏克蘭境內,引爆一枚低功率核炸彈,來指責俄羅斯使用大規模殺傷性武器。

突然間咁多接觸?

此篇文章於 10-24-22 12:08 AM 被 flpchoho 編輯。

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 07:51 AM

手機版 | APP版