Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 02-09-09, 10:01 PM   #51
細路翔
The One

註冊日期: Sep 2003
可能動畫製作組都覺得原著果段太似台灣YY小說

英國說大家抱團死
細路翔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-12-09, 03:17 AM   #52
Tomoya
Crazy Gamer

註冊日期: Apr 2003
引用:
作者: lbiceman 查看文章
好似馮馮這個稱呼,其誕生過程好攪嘢,當時フェリ既心情想盡快和雷馮拉近距離才制作NICKNAME,但動畫就早出咗之餘仲作得好求其,其實作這字好多小事情去特出人物既性格,令讀者容易明白其角色既個性,但動畫就草草帶過!
唔單止求其la,其實動畫中把這一節插在這一個時點都有描寫不足
除了人物性格之外,角色之間的關係的變化都表達得好奇怪,有部份原因也是來自性格描寫不足就是了

引用:
作者: 星旅人 查看文章
應該可以表現得再屈d
小說中可是由9百幾開始倒數,8百,7百禁狂掃幼生體的
動畫中只得果幾十隻
d鋼絲的確做得好脫力呢
戰鬥無乜見死人同血我當佢自主規制
但係d污染獸少到一d危機感都無
用鋼絲高速移動也沒了
最重要因環境而使外界人不能生存的一點又表現唔到

雖然原作本身在開始是就個人而言都係有點疑問,在不理為寫下去的原因下...
(有心保護鑛山,那麼要フェリ同フォンフォン兩個在學園都市之間的戰鬥時結成有獨立行動權小隊就好了,至少二人反發無咁大~入十七就很大程度是拖後腳la....)
但勝在人物描繪細緻,動畫卻把這個優點完全無視,究竟會唔會有改良ga...

もしもこれが小説か何かであったならば「純愛ラブストーリーを書きたいからメインヒロインは清純路線で、それはそれとしてエッチなのも見たいという大衆の欲望も満たすために、サブヒロインにメインヒロインのぶんまで」サービスシーンをたくさんやらせる」という唾棄すべき商業主義的な計算のもとに配置された登場人物!いわゆるヨゴレ!いわゆる噛ませ犬!さんざんサービスシーンを振りまいておきながら主人公には見向きもされず表紙を飾ることすらなく、結局清純ぶったメインヒロインがのうのうと主人公と添い遂げて終わるという戦慄の結末を迎えるのですわ・・・!
ねくろま5
Tomoya 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-12-09, 10:56 PM   #53
lbiceman
Game Master

註冊日期: Mar 2002
這套作品在不同事件中續漸揭開馮馮既過去,藉此引出12天劍和在其上既女王,令讀者越來越想知道12天劍究竟有多利害和電子精靈有多神秘,但動畫就只有看著馮馮不斷攻略女角,非常失望!
lbiceman 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-12-09, 10:58 PM   #54
細路翔
The One

註冊日期: Sep 2003
小說都不過係其他女角點樣攻略小馮馮

英國說大家抱團死
細路翔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-15-09, 02:48 PM   #55
lbiceman
Game Master

今話真係激死,芯片事件一吓就帶過,廚房怨念也表現得不太好!
估唔到咁快就打老性体,看來想快點比リーリン到REGIOS!

睇咗動畫版再加小說版,看來リーリン和隊長大有機會變得同女王一樣
舊 02-18-09, 01:56 PM   #56
mikemike
The One
風見みずほ萬歲!!

註冊日期: Mar 2004

我乃賤格人人知 中意加腳和鞭屍
我好淆底............世上最可怕的就是無聊人和白痴仔

我は無敵なり、我が屈技にかなうものなし、我が一撃は無敵なり
mikemike 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-22-09, 10:15 PM   #57
mikemike
The One
風見みずほ萬歲!!

今集個開頭......
養眼的畫面
嘔心的對白

我好淆底............世上最可怕的就是無聊人和白痴仔

舊 03-22-09, 10:25 PM   #58
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
最尾馮馮做咩一絲不掛的

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 03-22-09, 10:32 PM   #59
メソウサ
The One

註冊日期: Oct 2003
3DS Friend Code5069 4259 0235
真係叫得乜鬼週年紀念作都冇幾多有好下場

舊 03-22-09, 10:38 PM   #60
mikemike
The One
風見みずほ萬歲!!

引用:
作者: jaVaj ◣ 查看文章
最尾馮馮做咩一絲不掛的
有著的

好歡樂的一集

舊 03-22-09, 10:41 PM   #61
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

引用:
作者: mikemike 查看文章
有著的

好歡樂的一集
我糟糕,我睇到係陰影/\

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
舊 03-29-09, 10:30 PM   #62
mikemike
The One
風見みずほ萬歲!!

舊 05-31-09, 04:42 PM   #63
harakuma
Game Master

註冊日期: Mar 2007
正妻正式登場, 其他二人就....

校花1號, 始的妻子之一
老師, 始的妻子之一
人妻, 始的妻子之一
校花2號, 始的妻子之一
你究竟有幾多個老婆呀??
harakuma 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-31-09, 10:32 PM   #64
lbiceman
Game Master

小說已出到馮馮同正妻KISS,其他人基本上可以退場
至於フェリ,這種童顏角色,注定係跑唔出
照進度,動畫版應該睇唔到KISS

此篇文章於 05-31-09 10:38 PM 被 lbiceman 編輯。
舊 05-31-09, 10:42 PM   #65
ai.
God of Gamer
RELEASED

註冊日期: Jan 2002
我無看小說,但係在第22話預告有一個場景係正妻和馮馮個頭比較接近,之後正妻面紅和合眼....我估kiss到吧.....不會又有人突然出黎之後散場吧??

我想問下有看小說和動畫的朋友,佢係唔係cut左都市戰?因為點解未打人地就走左?

ai. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-31-09, 10:48 PM   #66
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

呢套年番??

好似冇可能30集內完到......

又《廣韻》中句切
音駐。義同。
舊 05-31-09, 10:53 PM   #67
mikemike
The One
風見みずほ萬歲!!

正妻是高橋美佳子配果個嗎?

舊 06-01-09, 01:20 AM   #68
harakuma
Game Master

引用:
作者: harakuma 查看文章
正妻正式登場, 其他二人就....
引用:
作者: AiStudio 查看文章
我無看小說,但係在第22話預告有一個場景係正妻和馮馮個頭比較接近,之後正妻面紅和合眼....我估kiss到吧.....不會又有人突然出黎之後散場吧??

我想問下有看小說和動畫的朋友,佢係唔係cut左都市戰?因為點解未打人地就走左?
因為女王個巢嚟咗, 所以我唔明點解正妻要坐車嚟. 過咗一晚, 女王個巢都到啦.

引用:
作者: jaVaj ◣ 查看文章
呢套年番??

好似冇可能30集內完到......
24集
引用:
作者: mikemike 查看文章
正妻是高橋美佳子配果個嗎?
我assume青梅竹馬為正妻.

老師, 始的妻子之一
人妻, 始的妻子之一
舊 06-02-09, 01:37 PM   #69
grxgr
Crazy Gamer
畫畫的好學流浪漢真竜

註冊日期: Dec 2004
24集就完....係咪應該有第2季...感覺好多謎都未解...個平行世界都唔知咩黎...(覺得D英文好鬼搞笑)...正常外國人無咁多文法同咁死板D對話=3=
呢套野GAF都好似幾冷清...得個3版...好少人睇XD"不過都係既...通常劇情系的動畫都會少D觀眾><
好似GUIN SAGA,SAGARILA個D...一樣...=3=我鍾意睇呢D劇情...越唔明越多謎就越好睇XD
grxgr 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-09, 02:21 PM   #70
ai.
God of Gamer
RELEASED

註冊日期: Jan 2002
引用:
作者: harakuma 查看文章
因為女王個巢嚟咗, 所以我唔明點解正妻要坐車嚟. 過咗一晚, 女王個巢都到啦.
依個真係笑話黎~都唔知編劇點寫......
一個天劍始終無一班天劍咁安全吧~而且還有個女王~
不過依套野個編劇真真係唔得,感覺上cut得好有問題~

引用:
作者: grxgr 查看文章
24集就完....係咪應該有第2季...感覺好多謎都未解...個平行世界都唔知咩黎...(覺得D英文好鬼搞笑)...正常外國人無咁多文法同咁死板D對話=3=
應該唔會有第2季~
聽朋友講因為動畫好似直接將主故事內容cut出黎之後改下野就算.....(短編好似無左好多)
所以好似係由第7期一jump就好似去到12期小說!?(5月時先出13期)
而且會識講野的污染獸又比佢成隻cut左,都市戰又cut左~
直接去左打天劍的十二宮~
不過我怕動畫連十二宮都不用打~直接改改就算了~因為依套野畫動作場面係lazy得可憐.

講真我寧佢講得仔細d,分開2季就好了~依家根本係幫小說賣廣告~

後加,之前忘了打:
英文個part係dvd度係用日語講^^!
英文個part唔係平行世界,而係同作者的另一本小說的內容,背景係依本小說世界n年前的前傳,
不過同依本好似唔一樣,不屬於輕小說,而係科幻小說.(所以比輕小說貴d.)

此篇文章於 06-02-09 05:02 PM 被 ai. 編輯。
ai. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-09, 03:40 PM   #71
harakuma
Game Master

引用:

應該唔會有第2季~
聽朋友講因為動畫好似直接將主故事內容cut出黎之後改下野就算.....(短編好似無左好多)
所以好似係由第7期一jump就好似去到12期小說!?(5月時先出13期)
不過我怕動畫連十二宮都不用打~直接改改就算了~因為依套野畫動作場面係lazy得可憐.

講真我寧佢講得仔細d,分開2季就好了~依家根本係幫小說賣廣告~
我無睇過小說, so動畫都覺得幾好睇, 不過最近三人娘失蹤咗, 點心妹又唔知去咗邊, 係咪退咗學?

餘下數集
應該會去到正妻留學為止, 然後等第二季

老師, 始的妻子之一
人妻, 始的妻子之一
舊 06-03-09, 06:14 PM   #72
grxgr
Crazy Gamer
畫畫的好學流浪漢真竜

註冊日期: Dec 2004
引用:

應該唔會有第2季~

後加,之前忘了打:
英文個part係dvd度係用日語講^^!
英文個part唔係平行世界,而係同作者的另一本小說的內容,背景係依本小說世界n年前的前傳,
不過同依本好似唔一樣,不屬於輕小說,而係科幻小說.(所以比輕小說貴d.)
囧...真係睇到人唔多明...原來係歷史黎@@難怪會黑白畫面啦xd
另一本小說...估唔到~如果平行世界可能仲過隱...先前見某一part講咩"世界的真實..."仲以為有平行世界...或者而家個世界係假的咁樣...有d matrix feel ><真可惜...
grxgr 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-03-09, 09:44 PM   #73
紅蓮
Insane Gamer

註冊日期: Jan 2005
引用:
其實同正妻kiss過都唔可以咁快話勝負已分
之後三位後宮都同馮馮kiss過,不過唔關馮馮o既意願姐

舊 06-06-09, 06:17 PM   #74
harakuma
Game Master

引用:
原來第一集已經有kiss畫面, 不過好快, 得半秒.

老師, 始的妻子之一
人妻, 始的妻子之一
舊 06-06-09, 09:11 PM   #75
lbiceman
Game Master

引用:
作者: grxgr 查看文章
囧...真係睇到人唔多明...原來係歷史黎@@難怪會黑白畫面啦xd
另一本小說...估唔到~如果平行世界可能仲過隱...先前見某一part講咩"世界的真實..."仲以為有平行世界...或者而家個世界係假的咁樣...有d matrix feel ><真可惜...
嗰套黑白嘢應該係前傳LEGEND OF REGIOS, 講世界點解會被污染物同污染獸霸佔,同埋人類既文明點滅亡!
這套作品故事一流,但動畫啲打鬥就真係冇乜心機,太簡陋啦!

論壇跳轉

現在的時間是 12:14 PM

手機版 | APP版