Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 04-18-22, 06:46 AM   #276
肉羊哩咖
God of Gamer
griffin611

註冊日期: May 2008
似乎 Mariupol 戰況已到最後關頭,烏克蘭守軍殘餘拒絕投降通諜~
https://www.theguardian.com/world/li...08790595e2843e

俄羅斯用核武嘅可能性?!
https://youtu.be/sg2MwUGXenQ
推薦呢個軍事頻道

此篇文章於 04-18-22 06:28 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-19-22, 07:01 AM   #277
flpchoho
Ultimate Gamer

註冊日期: Feb 2008
烏克蘭總統稱俄軍已開始在烏克蘭東部頓巴斯的戰爭

烏克蘭總統澤連斯基表示,俄羅斯已經開始在烏克蘭東部頓巴斯的戰爭。

澤連斯基說,俄軍經過長時間準備後,已經展開對頓巴斯的進攻,俄軍大部分力量集中在頓巴斯,但無論俄方派幾多士兵到當地,烏克蘭都會繼續戰鬥和防禦。

烏克蘭說,俄軍星期一砲擊頓涅茨克和盧甘斯克,分別造成4人死亡,東部哈爾科夫亦有住宅大廈附近被擊中,兩人喪生。

俄軍又向西部城市利沃夫發動導彈攻擊,烏方說,至少7人遇難,指責俄軍襲擊平民設施。俄羅斯國防部說,他們空襲利沃夫附近一個大型倉庫,裡面有美國和歐洲國家運往烏克蘭的大量武器。
flpchoho 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-19-22, 03:57 PM   #278
肉羊哩咖
griffin611

繼續講多少少變咗身做潛艇嘅「莫斯科」號先,有未經証實嘅照片同影片流出,見中彈之後嘅狀況,本人呢啲呢民信住先:

聽咗一啲英美前海軍人仕評說,咁大隻艦中兩三飛就沉,原因有幾個可能(可以同時發生):
  • 火係船艦最大嘅敵人,見中途島之戰,四艘日本空母都係燒沉就知。
  • 承習蘇俄時代,俄海軍唔多注重救火同損害控制,唔似英美,後者唔理邊個都好,上上下下都要識呢兩劑嘢,時時演習,有說二戰某艦隊司令隻座艦中咗神風曾參與救火,俄軍則只係有少數船員受過訓練。
  • 隻艦設計好有問題,前舷兩側啲反艦導彈管係完全外露,亦似無乜裝甲保護,中咗彈就算打唔爆個彈頭,撻著飛彈入面啲燃料都好大鑊,好易燒到火紅火綠。
  • 俄軍嘅指揮係由上而下嘅,下面發覺有嘢埋緊嚟,可能要請示上級,一層一層咁去先可以有反應,加上有未經証實嘅消息指,當時值班嘅官兵已經少咗,中第一嘢嘅時候艦長陣亡,加上通訊同管制系統掛咗,令火災一發不可收拾。

此篇文章於 04-19-22 04:20 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-19-22, 04:11 PM   #279
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
三叔手提電話都可以擋子彈!
https://news.ltn.com.tw/news/world/breakingnews/3897808

〔即時新聞/綜合報導〕美國最大網路論壇Reddit的「烏克蘭戰爭影片板(Ukraine War Video Report)」,近來出現令許多網友嘖嘖稱奇的片段,原來有個烏克蘭士兵靠著手機擋住俄羅斯軍隊的子彈撿回一命,這支「救命手機」的廠牌型號稍早已曝光。

從Reddit上的影片可以看到,這名幸運的烏克蘭士兵從外套口袋掏出1支手機給拍攝者,只見1顆子彈打穿了手機殼嵌入機身,美國網友們對此驚呼連連,不少人則開始分享他們所聽過的戰場擋子彈故事,無論是硬幣、望遠鏡、懷錶或聖經都曾救人一命。

據《韓聯社》報導,從手機殼的形狀和大小來看,應該是三星電子今年推出的Galaxy S21 FE,也有可能是2020年款的Galaxy S20 Plus。此外,Reddit上的部分網友也透露自己所使用的三星手機有同樣的手機殼。

舊 04-19-22, 08:24 PM   #280
BeanZzZz
Crazy Gamer
堅推中一入

註冊日期: Aug 2007
引用:
作者: wing 查看文章
三叔手提電話都可以擋子彈!
https://news.ltn.com.tw/news/world/breakingnews/3897808

〔即時新聞/綜合報導〕美國最大網路論壇Reddit的「烏克蘭戰爭影片板(Ukraine War Video Report)」,近來出現令許多網友嘖嘖稱奇的片段,原來有個烏克蘭士兵靠著手機擋住俄羅斯軍隊的子彈撿回一命,這支「救命手機」的廠牌型號稍早已曝光。

從Reddit上的影片可以看到,這名幸運的烏克蘭士兵從外套口袋掏出1支手機給拍攝者,只見1顆子彈打穿了手機殼嵌入機身,美國網友們對此驚呼連連,不少人則開始分享他們所聽過的戰場擋子彈故事,無論是硬幣、望遠鏡、懷錶或聖經都曾救人一命。

據《韓聯社》報導,從手機殼的形狀和大小來看,應該是三星電子今年推出的Galaxy S21 FE,也有可能是2020年款的Galaxy S20 Plus。此外,Reddit上的部分網友也透露自己所使用的三星手機有同樣的手機殼。
more likely a stray bullet or deflects...

『為什麼一定要是那片土地才叫做中國?但那片土地上的中國根本就不是中國。』
BeanZzZz 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-19-22, 09:50 PM   #281
flpchoho

烏軍指俄軍沿480公里長戰線攻擊以控制烏東頓巴斯

烏克蘭軍方表示,俄軍正沿著烏克蘭東部約480公里長的戰線發動攻擊,形容是戰爭的新階段。一名將領說俄軍正集中力量,在幾乎整條戰線突破烏軍防線,以控制烏克蘭東部的頓巴斯地區。

報道指俄羅斯昨日開始,升級全面進攻的行動,將重點放在頓巴斯的頓涅茨克及盧甘斯克地區,部隊試圖從鄰近的烏克蘭第二大城市哈爾科夫等地區推進。烏軍又指,俄軍繼續封鎖及砲擊南部港口城市馬里烏波爾,並向其他城市發射導彈。

在盧甘斯克地區的城鎮克列緬納亞,據報發生巷戰,烏方表示俄軍已經控制了克列緬納亞。地方官員說最少4名平民死亡,呼籲民眾留在避難中心,又指猛烈的砲火導致7座住宅大廈著火焚燒,訓練國家奧運代表隊的體育場館,亦成為攻擊目標。

總統澤連斯基的一名顧問說,如果烏克蘭取得合適的武器,包括坦克及裝甲車等,就可以抵禦俄羅斯在烏克蘭東部的新攻勢,並取得最終勝利。
舊 04-21-22, 02:26 AM   #282
flpchoho

溫布頓禁止俄羅斯及白俄羅斯球手參加今年賽事

網球壇四大滿貫之一、溫布頓網球賽賽會宣布,禁止俄羅斯與白俄羅斯球手參加今年的比賽。

賽會表示,在這種不合理和前所未有的軍事侵略情況下,讓俄羅斯政權從球員參賽獲得任何好處是不可接受,賽會通過盡可能最強烈的手段,限制俄羅斯的全球影響力。

今年的賽事由6月27日至7月10日舉行。俄羅斯男單世界排名第二的麥維迪夫及白俄羅斯女單世界排名第四的莎芭蓮卡將無緣賽事。其餘受禁令影響的著名球手,還包括俄羅斯女將帕夫尤珍高娃及白俄羅斯的阿沙蘭卡。

克里姆林宮發言人佩斯科夫批評,有關禁令不能接受,形容再次把運動員變成政治偏見和政治陰謀的人質。

https://news.rthk.hk/rthk/ch/compone...abChangeable=0
舊 04-21-22, 02:22 PM   #283
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
餓國試射ICBM恐嚇諸國…
其實人類真係應該慶幸西方思考唔似布丁咁「覺威脅先侵略」,唔係既話唔駛印度神童都知今晚就WW3。

舊 04-21-22, 04:32 PM   #284
wing
格鬥低手

引用:
作者: flpchoho 查看文章
溫布頓禁止俄羅斯及白俄羅斯球手參加今年賽事

網球壇四大滿貫之一、溫布頓網球賽賽會宣布,禁止俄羅斯與白俄羅斯球手參加今年的比賽。

賽會表示,在這種不合理和前所未有的軍事侵略情況下,讓俄羅斯政權從球員參賽獲得任何好處是不可接受,賽會通過盡可能最強烈的手段,限制俄羅斯的全球影響力。

今年的賽事由6月27日至7月10日舉行。俄羅斯男單世界排名第二的麥維迪夫及白俄羅斯女單世界排名第四的莎芭蓮卡將無緣賽事。其餘受禁令影響的著名球手,還包括俄羅斯女將帕夫尤珍高娃及白俄羅斯的阿沙蘭卡。

克里姆林宮發言人佩斯科夫批評,有關禁令不能接受,形容再次把運動員變成政治偏見和政治陰謀的人質。

https://news.rthk.hk/rthk/ch/compone...abChangeable=0
講野同中共一樣

舊 04-21-22, 04:35 PM   #285
肉羊哩咖
griffin611

好學唔學,學埋肥金啲衰嘢,亂射。

舊 04-21-22, 07:08 PM   #286
wing
格鬥低手

引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
好學唔學,學埋肥金啲衰嘢,亂射。
去到呢個地步,歐美更加唔會示弱,大家落唔到台

舊 04-21-22, 07:53 PM   #287
神人ではない!新人だ

其他國家都仲可以信,德國係200%投降派黎。
佢地真係要學下中文「今日割五城,明日割十城,然後得一夕安寢。起視四境,而秦兵又至矣」
又或索性廢除晒一切軍用開資,用咁多錢搞結果都係有事投降。

此篇文章於 04-21-22 07:56 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-22-22, 02:02 AM   #288
flpchoho

普京下令封鎖馬里烏波爾鋼鐵廠 烏方呼籲開放人道走廊

俄羅斯說,俄軍已控制烏克蘭南部港口城市馬里烏波爾除了亞速鋼鐵廠外的其他地區。總統普京下令取消強攻鋼鐵廠的計劃,改為封鎖,不讓任何武裝人員逃脫。

國防部長紹伊古向普京匯報,稱目前超過2000名武裝人員被圍困在鋼鐵廠內,強攻需要3至4天時間。普京說,為了保護俄軍士兵生命,取消進攻,改為封鎖。

烏克蘭呼籲開放人道走廊,讓被困鋼鐵廠的平民及傷兵撤離。

美國總統拜登質疑,俄羅斯是否已經控制馬里烏波爾。他說,沒有證據顯示當地完全失守。

亞速鋼鐵廠建於蘇聯時期,為抵禦核戰,廠內修建了龐大的地道網絡,易守難攻。有報道稱,地道總長約24公里,最深處30米,深6層,難以從地面炸毀,而且便於烏軍轉移、利用地下通信設備聯絡,從不同出入口組織伏擊。

封鎖,使用化武的可能性?

---------------------------------------

拜登宣布再向烏克蘭提供8億美元軍事援助

美國總統拜登宣布,再向烏克蘭提供8億美元軍事援助,並將禁止與俄羅斯有關的船隻進入美國港口。

拜登在白宮發表講話,表示新一筆軍事援助用以進一步增強烏克蘭在東部、頓巴斯地區的作戰能力。他還說,美國及盟國正盡快向烏克蘭軍隊提供所需的軍備及武器。

自俄烏戰事爆發以來,美國對烏克蘭的軍事援助總額已超過30億美元。

拜登還宣布,將禁止與俄羅斯有關的船隻進入美國港口,以進一步孤立莫斯科。他說,這是美國與加拿大及歐洲盟友一起採取的又一個關鍵步驟,目的是剝奪俄羅斯過去享有的國際經濟體系的利益。

拜登還宣布一項協助烏克蘭難民的新計劃,為尋求進入美國的烏克蘭人提供簡化流程。

-----------------------------------------

俄羅斯反制美加 禁止多人入境包括賀錦麗

俄羅斯外交部宣布對29名美國公民和61名加拿大公民實施制裁,回應兩國不斷擴大針對俄羅斯的制裁。

被俄方納入制裁的美方人員包括副總統賀錦麗及其丈夫、Meta公司行政總裁朱克伯格,商人、專家、記者以及高級官員的配偶等。這些人被無限期禁止進入俄羅斯。

俄羅斯外交部同日宣布對61名參與研究、制定和落實反俄政策的加拿大公民實施制裁,包括加拿大總理辦公室媒體負責人艾哈邁德、加拿大武裝部隊特種作戰部隊指揮官博伊文和海軍司令貝恩斯等。這些人被無限期禁止進入俄羅斯。

----------------------------------------------

西班牙首相:將向烏克蘭運送大批軍備

西班牙首相桑切斯與丹麥首相弗雷澤里克森到訪烏克蘭首都基輔,共同會見總統澤連斯基。桑切斯會後宣布,西班牙將向烏克蘭提供一批軍事裝備。

他表示,西班牙正通過海路,把一批支援烏克蘭的軍事裝備,運往波蘭港口,當中包括200噸軍用物資、30輛軍用卡車和10輛輕型車輛。

桑切斯強調,這將是俄烏戰爭爆發以來,西班牙向烏克蘭運送的最大規模一批軍事物資。

--------------------------------------------

耶倫警告:歐洲全面禁運俄羅斯能源可能損害經濟

美國財長耶倫說,歐洲禁止入口俄羅斯石油和天然氣,可能對經濟產生意想不到的後果。

耶倫會見到訪的烏克蘭總理什米加爾及財長馬爾琴科後表示,對俄羅斯能源實施禁運,最終可能弊大於利。

耶倫指出,歐盟明顯要結束對俄羅斯能源的依賴,但考慮實施全面禁令時,要謹慎行事,例如禁止入口石油,可能無法對俄羅斯經濟造成損害,還可能令歐洲能源價格上漲,推高全球油價。她說,如果能夠找出方法,在實施禁令時,不會損害全球經濟,將會是理想做法。

紅字句子睇完之後笑左

此篇文章於 04-22-22 03:26 AM 被 flpchoho 編輯。
舊 04-22-22, 08:57 AM   #289
神人ではない!新人だ

打仗最理想既永遠只傷他人唔傷自己。
當然,目前歐盟成個重道友咁款,要格硬戒甩恐怕真係幾大鑊既。

其實最簡單既都係參戰啦,遲早都係要打。
又或者全面放棄軍備投降,唔打就咪嘥錢…

舊 04-22-22, 09:47 AM   #290
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
而家歐美已經淨係課金比烏克蘭打錫身自己唔打
連果少少經濟代價都唔肯出
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-22-22, 09:52 AM   #291
wing
格鬥低手

引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
其實最簡單既都係參戰啦,遲早都係要打。
又或者全面放棄軍備投降,唔打就咪嘥錢…
最快我都覺得係N國聯軍 + spacex 閃電戰, 但歐美怕核彈

舊 04-22-22, 11:31 AM   #292
神人ではない!新人だ

引用:
作者: 真!DC 查看文章
而家歐美已經淨係課金比烏克蘭打錫身自己唔打
連果少少經濟代價都唔肯出
由手機版發出
考慮到上癮程度應該有可能搞到政權交替既,不過逐小咁做效果差之餘顯得自己畏首畏尾。
唔直接攻入俄齋派兵守烏,冇咩理由俾到佢合理用核。
如果真係擔心佢唔合理用核嘛,唯有睇下邊個準備得快D囉,根本都冇得避架啦,今日烏克蘭聽日咪波蘭,再下個就到東德…
到時應該唔駛擔心糧食供應問題

此篇文章於 04-22-22 11:34 AM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-22-22, 11:41 AM   #293
真!DC
Banned User
奉行我道

歐美平民左膠又再一次顯現偽善囉
一張海灘死細路相就叫天叫地
而家唔知死左幾多個細路就生活消費比貴d都唔肯
由手機版發出
舊 04-22-22, 02:35 PM   #294
神人ではない!新人だ

咁冇能源大概亦唔會只係物價貴少少咁簡單既…
要唔傷經濟下制裁其實有辦法,問題係佢地夠唔夠膽開返煤炭同核發電,當然長遠咁做都係冚球_。
所以本身俾烏入北約再出兵守至係最上策,其實依家未遲,不過布丁就係恰佢地冇膽。

此篇文章於 04-22-22 02:38 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
舊 04-22-22, 03:19 PM   #295
肉羊哩咖
griffin611

冇嘅,當布丁玩大咗,例如有証據佢出大殺傷力武器 — 玩戰術核彈之類 — 有民意支持就郁得手,美國二戰頭咪又係,借武器畀盟國兩年有多先出手,據報北約會/已經陳兵兩萬去波蘭邊境。

調返轉頭講,烏克蘭都「好識做」,仲只係叫要武器啫。

有睇《軍武器研》嘅,佢日日有戰報 update,美軍啲重型磂彈炮去咗波蘭,train 緊烏軍點用,而個「大摺刀」(?!)無人機亦已經到咗貨。最出力嘅係英國,唔止出 NLAW,宣怖咗會畀烏軍 Brimestone 精確導彈,裝甲車同流動防空系統等等威力更大嘅武器,可以幫烏軍反攻。好明顯趁歐盟仲係群龍無首嘅時候,拉烏克蘭過去。

事實上,而家烏克蘭唔洗入北約,佢軍備制度上已經係北約嘅人。

本人斷估,有啲東歐友好已經暗啞底,靜靜雞過咗啲前蘇俄戰機等裝備過去。

舊 04-22-22, 04:29 PM   #296
albertSIR
Junior Member

註冊日期: Apr 2022
想請教下, 北約條款以及中國同所羅門群島所簽訂既安全協議本質上係未一樣架?
如果加入北約係未即係容許北約成員可以係任何已簽署既成員國任意設置軍事設施?
如果係既話, 點解所羅門群島已經澄清唔會俾中國係島內建立任何軍備設施, 美國同澳洲都咁唔妥, 但係又唔俾俄羅斯咁怕烏克蘭加入北約?
albertSIR 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-22-22, 04:57 PM   #297
真!DC
Banned User
奉行我道

唔妥還唔妥
你可以用政治經濟外交手段威迫利誘
出兵想食左人國家就係侵略
由手機版發出
舊 04-22-22, 05:18 PM   #298
albertSIR
Junior Member

註冊日期: Apr 2022
引用:
作者: 真!DC 查看文章
唔妥還唔妥
你可以用政治經濟外交手段威迫利誘
出兵想食左人國家就係侵略
由手機版發出
我比較想知兩樣野既實質內容先 麻煩哂~
albertSIR 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-23-22, 06:00 PM   #299
wing
格鬥低手

引用:
作者: albertSIR 查看文章
想請教下, 北約條款以及中國同所羅門群島所簽訂既安全協議本質上係未一樣架?
如果加入北約係未即係容許北約成員可以係任何已簽署既成員國任意設置軍事設施?
如果係既話, 點解所羅門群島已經澄清唔會俾中國係島內建立任何軍備設施, 美國同澳洲都咁唔妥, 但係又唔俾俄羅斯咁怕烏克蘭加入北約?
所羅門群島依家俾邊個國家入侵緊同轟炸緊?唔好意思,我訓左唔知原來可以咁樣比較法。

舊 04-23-22, 06:02 PM   #300
wing
格鬥低手

引用:
作者: albertSIR 查看文章
我比較想知兩樣野既實質內容先 麻煩哂~
邏輯同道理呢d下等野,要黎做乜?學中共外交部咁,一堆四字詞車過去就得架喇。

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 07:41 AM

手機版 | APP版