Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 07-24-20, 12:10 AM   #176
Dangerous-boy
God of Gamer
D-boy

註冊日期: May 2011
不過涂謹申嘗試列舉 BNO 不獲承認對港人構成問題的例外情況。他舉例其中一個可能性,是如果一名港人的特區護照已過期,香港政府與中國同樣不承認 BNO,該名居民僅持 BNO 護照,香港機場人員可能不會批准其登機;或如果中方故意留難,若一名特區護照過期、僅持 BNO 的香港居民要在中國其他城市轉機,亦可能出現問題。

https://www.thestandnews.com/politic...4%8F%E6%80%9D/
Dangerous-boy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-24-20, 12:15 AM   #177
肉羊哩咖
griffin611

註冊日期: May 2008
反正都出咗去,唔多想返香港,無乜留戀。用 HKID 出境,除咗台灣,亦可以先去歐洲好似法蘭西,再坐 Eurostar 入境又得,慳錢坐車坐船游水過去亦都得,得咗 (最後當然係講笑)

有識得真身嘅網友,佢只得本 BNO,咁都幾煩。

舊 07-24-20, 12:29 AM   #178
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
聽日睇下 on8 點講

引用:
作者: Dangerous-boy 查看文章
不過涂謹申嘗試列舉 BNO 不獲承認對港人構成問題的例外情況。他舉例其中一個可能性,是如果一名港人的特區護照已過期,香港政府與中國同樣不承認 BNO,該名居民僅持 BNO 護照,香港機場人員可能不會批准其登機;或如果中方故意留難,若一名特區護照過期、僅持 BNO 的香港居民要在中國其他城市轉機,亦可能出現問題。

https://www.thestandnews.com/politic...4%8F%E6%80%9D/
涂謹申再舉例,如果有一名持 BNO 護照到英國定居一段時間、但未夠期成為英國公民的港人,其特區護照已經過期,如他屆時要到訪中國,中方可能會以不承認 BNO為由,拒批簽證。不過涂其後自嘲「知識有限」,已經盡量想像中方不承認 BNO 可能出現的問題,「江郎才盡啦!我答唔到啦!」
由手機版發出
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-24-20, 02:45 AM   #179
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
我都係得一本BNO

舊 07-24-20, 08:43 AM   #180
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

係入唔到境,唔係出唔到境

大量 5 毛同 01 已經帶緊風向

方死你唔驚咁

引用:

https://hk.appledaily.com/local/2020...RHQGSTCC4WJNM/

港府傍晚出新聞稿回應指,英國政府於《中英聯合聲明》備忘錄中明確承諾,不給予持BNO的香港中國公民在英居留權。英方現刻意違背承諾,以部份港人的BNO身份做政治炒作,藉為港人在英居留和入籍提供路徑改變政策,港府批評此舉偽善,表示不滿及反對。

中國外交部今(23日)宣佈,將考慮不承認BNO護照作為有效旅行證件,並保留採取進一步措施的權利。港府表示支持並將全面配合。稿中又特別強調特區護照之好處,指港人可獲國家領事保護和服務外,更可享有入境方便,達168個國家和地區向特區護照持有人給予免簽證或落地簽證安排。

兩位保安局前局長接受傳媒報道時指,外交部此舉為反制措施,即使BNO不被視為有效旅遊證件,對港人影響亦相當輕微。

黎棟國指,《中英聯合聲明》指明BNO為旅遊證件,而中央政府一直接受。現基於英國政府一連串行動,中央政府才需要有所考慮。港人現時大多持有特區護照,對港人外遊並無影響。

葉劉淑儀則稱「中方措施都係象徵式嘅啫」,如外交部不承認BNO屬有效旅遊證件,入境處亦可跟隨其做法,通知航空公司處方不承認,「如果你無特區護照,得BNO,咁航空公司咪唔賣機票畀佢囉。你買機票要有有效證件,咁你都冇有效證件,點返香港呢?」
由手機版發出
舊 07-24-20, 05:07 PM   #181
零式
Ultimate Gamer
Banned

註冊日期: Jan 2003
大陸不承認BNO即係逼人完全撤資, 自己捉蟲咋...

反制?笑死人咩

舊 07-24-20, 06:42 PM   #182
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

最好就梗係取消 BNO 持有人既中國國籍啦
由手機版發出
舊 07-24-20, 07:27 PM   #183
肉羊哩咖
griffin611

未洗驚住 — 礙交部話考慮啫,啫係未考慮清楚就口腔期病發。中共肯咁「大義滅親」唔認 BNO 先算,係本人就飲得杯落,義無反顧。

舊 07-24-20, 11:43 PM   #184
Tano
嫑憅

註冊日期: Jun 2004
引用:
作者: Rance 查看文章
我都係得一本BNO
趁重有飛機坐
要走就好走
直航英國7月份每日最多得三班

エースは3つに分けられる

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ
Tano 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-25-20, 12:33 AM   #185
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
晒氣啦,除左大陸公司同國泰邊會有人SO佢

舊 07-25-20, 08:01 AM   #186
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

列根大帝話同我做 fd

咁就派 d 識設計既人去香港,再由香港人帶 d 設計圖黎幫我開廠痴下膠花(唔好笑,超人都係痴膠花起家!)

咁我又經香港賣返 d 膠花俾全世界

遲 d 蘇聯條契弟死左咪大家 win win lor

你話俾香港人去英國,走 L 晒邊個幫我開廠開寫字樓先?

果 13 億生藩岩岩玩完文革,識條鐵咩~

引用:
【英檔解密】揭中方反制居英權計劃
30年前威脅禁港人以英護照出入境

英國政府日前宣佈,擁英國國民(海外)護照(BNO)資格的港人申請居留及入籍英國的方法,中國外交部威脅不承認BNO作為有效旅行證件。英國解密檔案顯示,英方30年前推居英權計劃時,中方早已威脅不讓中國公民使用英國護照進出香港。時任港督衞奕信直言此說法奇怪(odd),因《中英聯合聲明》清晰指出香港居民可使用其他國家發出的旅遊證件出入香港。英方認為須勸阻中方別再發表「無用的說話」(unhelpful statements)才可穩定人心。

英國日前宣佈上述BNO措施後,中國外交部斥英方違反《中英聯合聲明》在先,將考慮不承認BNO為有效旅行證件。

英方早於30年前已料到中方有此一着。本土研究社提供的英國解密檔案顯示,六四屠城後翌年即1990年,英方推出有「救生艇計劃」(Lifeboat Scheme)之稱的居英權計劃,英方已評估中方或以英國先違反《中英聯合聲明》為由,合理化其「反制措施」(counter-measures)。當時中方也曾威脅不會承認「中國公民」(Chinese Citizens)透過計劃取得的「英國公民」身份,回歸後英國不應向這些在香港或中國其他部份的「中國公民」提供領事保護,他們也不能用「英國公民護照」(British Citizens Passports)進出香港或中國。

時任港督衞奕信當時向英國外交部表示,1997年6月30日前是否給予英國海外領土公民(BDTCs)完整的英國公民身份(British Citizenship),屬於英國的內部事務(a matter for the UK)。他又形容中方聲言中國公民不能用英國護照出入香港的說法奇怪(odd),因《中英聯合聲明》清晰指出香港居民可使用其他國家發出的旅遊證件(travel document issued by other states)出入境香港。

當時英方認為,中方或擔心不能分辨哪些人已透過計劃取得居英權,故中方或要求擔任某些職位(certain positions)者簽署「聲明書」,聲明沒有外國居留權。英方當時更估計,中方或會透過《國籍法》多加刁難,不會輕易讓人放棄中國國籍,審批準則和程序或更嚴格,包括要求申請人向本地公共安全部門或者向中國駐外機構提交放棄國籍申請,並須由中國公安部批准才可放棄中國國籍,估計只有少數香港居民能成功放棄中國國籍。

對於中方提出的潛在「反制措施」,英方認為會進一步打擊港人的信心(cause further damage to confidence),亦可能促使更多外國政府推出相類似的計劃(introduce similar measures)。英方認為,要讓中方意識到,香港人對前途的憂慮正正受中方行徑影響。英方認為需要勸阻中方別再發表「無用的說話」(unhelpful statements),同時嘗試說服中方以較溫和的方式處理居英權計劃的受惠人士。

本土研究社研究員夏淳權認為,從解密檔案中英方的估計,有助預視現時中方的下一波「反制」措施,或會針對香港公務員體系,例如要求他們簽署聲明表明自己沒有外國國籍或護照。夏更推測,按中國現時的外交作風,將來或有機會要求有外國護照的港人申報國籍。

當年居英權計劃最終落實,符合資格申請的包括專業人士、企業家、高級公務員等,共5萬個家庭逾20萬人透過計劃獲居英權。現任特首林鄭月娥當時亦獲居英權,她於2007年出任發展局局長時按法例須放棄英國國籍,惟其丈夫和兩名兒子均仍持有英籍。

中方1990年就居英權計劃提出的潛在反制措施

●拒絕承認在居英權計劃或其他類似計劃下取得的公民權(citizenship)和居留權(right of abode)。
●拒絕接受取消中國國籍的申請(renunciation of Chinese nationality),將繼續視居英權計劃受惠者為中國籍(Chinese nationals)。
●拒絕承認這些人可獲英國或其他國家的領事保護(consular protection)。
●拒絕容許這些人使用在計劃下獲得的英國護照(British passports obtained under the scheme)出入中國和香港。
**資料來源:本土研究社提供英國檔案館相關檔案

-----------------------------
打國際線 《蘋果》英文版免費

此篇文章於 07-25-20 03:11 PM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
舊 07-25-20, 02:40 PM   #187
肉羊哩咖
griffin611

要出走英帝,坐英航啦。

舊 07-26-20, 10:21 AM   #188
Tano
嫑憅

引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
要出走英帝,坐英航啦。
VS都得
重要係新出廠飛機
反正有心走的話有排都唔會洗港幣,豪一次啦

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ
舊 07-26-20, 04:02 PM   #189
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

有無諗過,果 d 乜乜亮劍反制,其實唔係俾你睇,係做俾牆內人睇

佢地聽到爽哥春姐叫幾聲,high 到出晒水,咁就外面水災豬瘟無飯食都唔記得

維穩既策略姐

由手機版發出

此篇文章於 07-27-20 09:18 AM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
舊 07-26-20, 04:53 PM   #190
肉羊哩咖
griffin611

睇啲網上反應,BNO 壇嘢,而家已開始有反彈:
引用:
香港人都幾得意,俾個 Policy 出嚟啫,細節又未通過,個個已經超High, 又話插班讀名校,又話要攞福利仲有啲話要申請Council House...點解香港人會變成咁? 口口聲聲話大陸人係蝗蟲去香港搶福利搶高晒啲樓價,唔知依家點稱呼喱班香港人呢? 依家講緊係由一個講廣東話既香港移民去一個講英文嘅國家... 自己英文程度係點? 學歷係點?英國係一個咩國家?唔係講緊蒲下老蘭就識英國文化...你話要嚟英國搵工,有冇諗過會搵到咩工?寫CV 寫英文水平會寫咩? 見工全英文,你應唔應付到? 揸Uber 要咩資格? 喺英揸巴士嗰個亞伯分分中都係大學生,退左休先揸下車過下日晨。搵一個理由俾自己,人地點解要請你? 一問就問英國有咩福利,我可以同你講,你冇貢獻過你憑咩問有咩福利,你問得出都影L衰晒啲香港人!我真係唔想睇小人,但你先問自己有一日嚟到英國可以貢獻到啲乜? 英國地大人才多,唔好講話本地英國人,就算印度人你都可能贏唔到! 你話要為小時朋友讀書一窩蜂喪問邊度係名校區,點插班,越聽越好笑,好似用左香港個制度嚟英國...,其實你地知唔自知道自己諗緊啲乜呀?如果所有細節通過左,英國國民又唔反對,個人認為確實係一件開心事,起碼會俾香港大部份嘅學生一個好好嘅機會逃離香港嘅變態教育制度,因為好多港媽同小朋友都係身不由己!再者,有條件有能力者去到邊都唔會怕,如覺條件唔夠嘅就不如好好裝備自己,唔好再自 high 了!
仲有呀,唔好再問邊度甚麼強國人多,我可以同你講,英國或全世界嘅唐人街係叫China Town, 唔係Hong Kong town 呀,超市叫中超,食晚餐叫中餐,喺唐人街嘅大大小小舖頭都係中國人開架,有好多好幾代前已經移民英國,諗下你自己嚟到再唔識咩叫尊重就唔會得到人哋嘅尊重!
Good Luck everyone! May be someday we will meet in UK!

舊 07-26-20, 05:43 PM   #191
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

網上 group 好多五毛玩野

見過有幾種:

1. 扮係 recruitment agent 有工介紹,叫人俾 resume 收集資料,但自己英文都好多錯

2. 作故仔話好想去,但有好多野(最常見係天氣、語言、老人家負擔、掛住香港野)令佢放棄,放負用。最誇張有話個女有 BNO 過去讀小學。

3. 爐圍搞咩香港村香港城,一開 post幾十個假 ac 話好。

4. 最賤係話搵人合作開XX鋪,想一齊研究點搞,收集晒電話,求奇 share d youtube 片就唔見人,電話資料就俾晒人

之前黃色經濟圈咪就係咁俾對家搞到散晒

共產黨打仗唔叻,滲透離間呢 d 真係 CIA 都追唔上

Anyway,莊敬自強,自己知自己乜料
由手機版發出

此篇文章於 07-26-20 06:02 PM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
舊 07-26-20, 06:58 PM   #192
darkvolver
頹冗

註冊日期: Oct 2005
PSN  IDhwong909
所以我成日叫人,網上世界睇下便好.....不要相信,特別tube已有很多帶紅色風向, 審查及AI進駐。

所以唔好亂引用。

舊 07-26-20, 11:27 PM   #193
Tano
嫑憅

引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
網上 group 好多五毛玩野

見過有幾種:

1. 扮係 recruitment agent 有工介紹,叫人俾 resume 收集資料,但自己英文都好多錯

2. 作故仔話好想去,但有好多野(最常見係天氣、語言、老人家負擔、掛住香港野)令佢放棄,放負用。最誇張有話個女有 BNO 過去讀小學。

3. 爐圍搞咩香港村香港城,一開 post幾十個假 ac 話好。

4. 最賤係話搵人合作開XX鋪,想一齊研究點搞,收集晒電話,求奇 share d youtube 片就唔見人,電話資料就俾晒人

之前黃色經濟圈咪就係咁俾對家搞到散晒

共產黨打仗唔叻,滲透離間呢 d 真係 CIA 都追唔上

Anyway,莊敬自強,自己知自己乜料
由手機版發出
4.電話資料俾一年有效期限的只需花港幣200以下

黃圈死係武肺多過比班藍屍搞
但紅色資本飲食業計直頭只差在未全線結業

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ
舊 07-26-20, 11:50 PM   #194
肉羊哩咖
griffin611

好心,你去唔去英國,就睇吓有無真心過去做個真正英國人,好似上幾代嗰啲咁,買保險,做過客,留返晒啲港人心態,累街坊,浪費人哋一番心意。

真係見唔少人仲問可唔可以,老公/老婆同細路過英國先~ 好心,你咁掛住香港搵銀,連最基本啲條文都唔去認真睇,就無謂嘥大家時間。

莊敬自強,無第二句可以講。

舊 07-27-20, 12:25 AM   #195
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

咁上幾頁都有人問去到炒股過日得唔得

亦聽唔少想買層樓收租 un un 腳

一層半層咁,以我所知就政府收稅多過你

如果有幾千萬帶過,一次過收購幾個物業做大地主,不如就開間公司管理啦

咁開得公司你就自己都要做埋一份

一句到尾,想不勞而獲,邊有免費午餐
由手機版發出

此篇文章於 07-27-20 09:46 AM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
舊 07-27-20, 12:41 AM   #196
HM

註冊日期: May 2007
唔可以否認港人好多都貪小便宜
不過真係勿鬥黃
咁大個人,自己判斷消息真偽,自己行為自己負責
HM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-27-20, 03:06 AM   #197
肉羊哩咖
griffin611

本人覺得,部分人係搭順風車心態,見 FB 上面大把人問呢問路(有唔少態度仲非常老逢),其他就趁墟式尤其啲睇樓團多到痺。大佬,有心嘅正途嚟嘅料唔難搵,英國資訊透明度都幾高下, 二嚟啲武肺仲爆緊,好心咪過去播毒或者傳返轉頭。難怪有在英港人幾唔多老嚟。

啲人過咗英國點生活,總之唔影衰港人,本人唔理得咁多 — 反例係嗰兩條呢嚮劍橋嘅白衣人~ 係邊個自己查下

有傳英國修法,唔准英藉國民效忠別國,係真嘅話,嘿嘿~

查過英國收租為主業嘅,。要畀保險同稅,睇賺幾多而定:
https://www.gov.uk/renting-out-a-property/paying-tax

此篇文章於 07-27-20 03:11 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-27-20, 02:04 PM   #198
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

佢知唔知 BNO 被取消中國國籍會點 :369:

引用:
CY Leung
24 July 2020 10:55pm

英國政府制定 #BNO 計劃最愚蠢的地方,是以為中國政府會容許參加這計劃的香港人在申請BNO簽證之後可以繼續擁有中國國籍和香港居留權。中國政府可以好整以暇宣布新政策,要求參加這計劃的BNO持有人在英國國籍和香港居留權之間二擇其一,到時世人就會知道英國的吸引力了。
由手機版發出
舊 07-28-20, 03:54 AM   #199
肉羊哩咖
griffin611

唔去 BNO,咪等其他國家爭港人囉,中共真係玩人滾島留嘅,唔洗咁驚噃,放長雙眼睇,睇你 DQ 得幾多個國藉~ 你係有本事就立斬唔認 BNO 係中國人,費事被你抽水抽稅。

不過退一萬步,居港權真係咁吸引,你同你嗰班土共唔洗一早送晒啲屋企人過去外國唔返嚟喇。

英國真係修改叛國法,針對中俄人仕,睇你班身在英國嘅土共揀居英權定居港權喇~ 嘿嘿。來至《經濟日報》
引用:
《星期日郵報》報道,與新《叛國法》同時推出的,還有新的《間諜法》(Espionage Act)和重寫《官方機密法》(Official Secrets Act),前者用於追蹤外國特務和具影響力人士,後者則為適應數碼時代的轉變。

報道引述唐寧街多名消息人士指,約翰遜今次出手,預定快至數月完成,而非數年。一旦完成相關立法,英國應對相關安全風險的能力將提升至跟美國和澳洲等盟友看齊。

英國政府消息直言,希望強化當局反應能力,以減少敵對國家在英國境內構成的威脅,令它們更難在英國活動。

在新《叛國法》下,任何人宣誓效忠外國勢力或組織,會定為犯罪,當他們在英國活動或試圖進入英國時,便會被控。此舉旨在堵塞法律漏洞,就像有英國人之前加入伊斯蘭國,但他們返回英國後,英方卻因他們沒在英國境內行動,無法讓他們面臨法律制裁。

不過,香港不少人擁有英國籍,而港府目前要求公務員入職、升職或調職時簽署文件確認擁護《基本法》,以及效忠香港特區,相關英籍港人未知日後會否受到英國新《叛國法》影響。

此篇文章於 07-28-20 04:07 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-28-20, 12:29 PM   #200
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

點解唔取消中國國籍

引用:
http://news.tvb.com/local/5f1e6b6733...XNevFrLV8m2V0Y

英國將為英國國民(海外)護照、即BNO持有人提供入籍途徑,中方警告可能會採取進一步反制措施。北京有法律學者認為,全國人大常委會可能會就《基本法》釋法,令經這途徑入籍英國的香港人喪失香港居留權。

《基本法》第二十四條訂明,在香港出生、或在香港通常居住連續七年以上的中國公民等,都是香港永久居民;《基本法》附件三的《國籍法》第三條則列明中國不承認中國公民有雙重國籍。

身兼全國港澳研究會理事的法律學者田飛龍認為,如果英國執意推行BNO入籍途徑,全國人大常委會可能會就《基本法》第二十四條釋法。

北京航空航天大學法學院副教授田飛龍說:「如果英國逼到走這一步,就是居英權和居港權二選一,結合憲法和《國籍法》中的單一國籍原則,澄清具有中國國籍的香港永久居民,如果獲得外國國籍,尤其是BNO基礎上獲得英國國籍,則自動喪失中國國籍,也要喪失香港永久居留的資格。」

他相信如果釋法只會針對BNO持有人,作為反制英國的措施。持有加拿大、澳洲等其他國籍的香港居民,相信不受影響。

田飛龍稱:「加拿大、澳洲歷史上不存在大規模,如此大量,然後可能把香港人才和資本掏空的情況,『以牙還牙、以眼還眼』,不觸及香港人,擁有英國之外其他國籍的情況下,他已經取得的居留資格。」

田飛龍又指如果人大釋法後以BNO途徑入籍英國的香港人,也會失去所有香港的福利及《基本法》第二十六條訂明享有的選舉權和被選舉權。
由手機版發出

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 04:08 AM

手機版 | APP版