Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 手提遊戲機討論版

主題工具 顯示模式
舊 07-14-08, 01:01 AM   #26
DMRevolution
Game Master
ChiHaNa

註冊日期: Mar 2008
Nintendo Switch ID6651-6298-2897
3DS Friend Code3480 2495 6887
PSN  IDdmrevolution
XBox Live Gamertagdmrevolution101
唉...今天上網很差...
常斷....無奈...
psp 看來我不用link了

此篇文章於 07-14-08 01:04 AM 被 DMRevolution 編輯。
DMRevolution 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-14-08, 01:05 AM   #27
fcvictor
Ultimate Gamer

註冊日期: Nov 2005
3DS Friend Code0748 2635 0486
引用:
作者: 11281984 查看文章
我今日打到雞仔^^
打到一把單劍#有佢個樣^﹏^
雞,乜黎嫁 ...我重未見到 睇黎要拜下神先得

Diablo3
fcvictor#3450
fcvictor 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-14-08, 01:20 AM   #28
Game Master

註冊日期: Sep 2006
XBox Live Gamertagsiu11281984
引用:
作者: fcvictor 查看文章
雞,乜黎嫁 ...我重未見到 睇黎要拜下神先得
我今日都係第一次見
11281984 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-14-08, 02:22 AM   #29
~新聞~
Insane Gamer

註冊日期: Aug 2003
買左機了

打左story同埋一次龍C
咁就Lv.8.....
開左隻同PC版一模一樣既ranger
睇到個樣都覺得好好笑

果然Rival先係皇道

「LoVin'ToNIte - ParaPara活動」

每月第3週六晚上於尖沙咀舉行
Youtube頻道
~新聞~ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-14-08, 08:44 AM   #30
>>>>>劉伯<<<<<
The One
業餘歌手

註冊日期: Apr 2004
PSN  IDlauhenry
XBox Live Gamertaglauchai
引用:
作者: 11281984 查看文章
我今日都係第一次見
我仲未見過
睇黎我唔夠神心喇

舊 07-14-08, 10:15 AM   #31
Peorth
Senior Gamer

註冊日期: Dec 2003
XBox Live GamertagPeorth0720
引用:
作者: ~新聞~ 查看文章
買左機了

打左story同埋一次龍C
咁就Lv.8.....
開左隻同PC版一模一樣既ranger
睇到個樣都覺得好好笑

果然Rival先係皇道
Rifle -.-;
Peorth 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-14-08, 10:49 AM   #32
charcsc2000
God of Gamer
J神哥

註冊日期: Jan 2006
Nintendo Switch IDcharcsc2000
PSN  IDcharcsc2000
昨日同game試左上網連機..原來係xgamezone連機都一樣得~(xgamezone有得copy個d字)
連線果part沒想像中咁難..可能我係用msn copy既關係~

而加開左隻人類劍士..好似好廢咁..可否教我點玩勁佢??
charcsc2000 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-14-08, 10:53 AM   #33
Thaws

註冊日期: Oct 2003
PSN  IDThaws
XBox Live Gamertagthaws
一切勁唔勁都係等正式版先啦....摸過下隻試版...
根本闔世界都係水鬥水...drop d武器都係水過唔水

趁而家熟左佢個ja/jg好過啦

舊 07-14-08, 11:08 AM   #34
charcsc2000
J神哥

註冊日期: Jan 2006
Nintendo Switch IDcharcsc2000
PSN  IDcharcsc2000
引用:
作者: Thaws 查看文章

ja係just attack~
咁咩叫做jg???
charcsc2000 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-14-08, 11:10 AM   #35
Peorth

引用:

咪係...

而家d item pa 練到識飛都冇用...
正式版一出之後 幾 hrs 就已經 上晒 S...
舊 07-14-08, 11:14 AM   #36
Thaws

引用:
作者: charcsc2000 查看文章
ja係just attack~
咁咩叫做jg???
唔記得係just guard定just counter
發生擋格時特定timing內按攻擊掣, 和ja一樣會有攻擊加乘
但和ja不同的是法撃系和射擊系一樣有效

舊 07-14-08, 11:29 AM   #37
Corex
↘ 飛行甲板に直撃

註冊日期: Jan 2003
3DS Friend Code0189 9216 9190
guard發生確率係咪 lv 同 回避a

/ 兒子生性病母倍感安慰 \

\ 獅子山下體現香港精神 /

Corex 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-14-08, 11:31 AM   #38
陸奧 貴志
The One
橋本かわいいよ橋本

註冊日期: Apr 2002
3DS Friend Code4811 8001 2935
PSN  IDTKamui
XBox Live GamertagTMutsu
引用:
作者: Corex 查看文章
guard發生確率係咪 lv 同 回避a
唔知點解我覺得正面係易guard d

☆野郎は誰だ 誰だ 誰だ 彼はジョンイル(正日) ジョンイルだ ジョンイルだ
トラブルメーカーの名を受けて 恥を捨てて たたかう野郎
ジョンイルアローは 毒舌 ジョンイルイヤーは 空耳
ジョンイルウィングは とんずら使い ジョンイルビームは 口砲
キムチの力身につけた 偽善の野郎 ジョンイルだ ジョンイルだ
陸奧 貴志 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 07-14-08, 11:33 AM   #39
Corex
↘ 飛行甲板に直撃

你唔係試過背面guard下嘛

舊 07-14-08, 11:33 AM   #40
Thaws

引用:
作者: 陸奧 貴志 查看文章
唔知點解我覺得正面係易guard d
正常....除非lv相差大遠同大範圍攻擊...否則賣個躉比人正常係硬食

舊 07-14-08, 11:33 AM   #41
Peorth

引用:
唔記得係just guard定just counter
發生擋格時特定timing內按攻擊掣, 和ja一樣會有攻擊加乘
但和ja不同的是法撃系和射擊系一樣有效
Just counter.
法撃系 同 射擊系 一樣有 顯示效果.
但打出既 damage 只係同平時一樣...
只有 打擊系 會有 1.5 倍 damage (critical)...
舊 07-14-08, 11:34 AM   #42
代官
Ultimate Gamer

註冊日期: Feb 2005
擋唔係=miss咩 ?

代官 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-14-08, 11:38 AM   #43
Peorth

引用:
正常....除非lv相差大遠同大範圍攻擊...否則賣個躉比人正常係硬食
正面易 guard d...

係因為背面打係 guard 唔到, 100% hit -.-
只有左右計各 135 度 方向(即前方 270度) 有機會 guard.

同 Lv , 範圍 無關...

同埋.. technique guard 唔到...
bullet 同打擊系攻擊先 guard 到

btw...
m-gun 有一招特殊 bullet 既 命中修正係 1%.. 擊中之後 "浮空>down" 效果
呢招係特登要你打背脊咁用的...

此篇文章於 07-14-08 11:42 AM 被 Peorth 編輯。
舊 07-14-08, 11:39 AM   #44
Peorth

引用:
作者: 代官 查看文章
擋唔係=miss咩 ?
係, 其實即係 miss...

人打怪 會出 "0"
怪打人 會做 guard 動作
舊 07-14-08, 11:42 AM   #45
陸奧 貴志
The One
橋本かわいいよ橋本

註冊日期: Apr 2002
3DS Friend Code4811 8001 2935
PSN  IDTKamui
XBox Live GamertagTMutsu
引用:
作者: Corex 查看文章
你唔係試過背面guard下嘛
側面都guard到,不過唔多

☆野郎は誰だ 誰だ 誰だ 彼はジョンイル(正日) ジョンイルだ ジョンイルだ
トラブルメーカーの名を受けて 恥を捨てて たたかう野郎
ジョンイルアローは 毒舌 ジョンイルイヤーは 空耳
ジョンイルウィングは とんずら使い ジョンイルビームは 口砲
キムチの力身につけた 偽善の野郎 ジョンイルだ ジョンイルだ
陸奧 貴志 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 07-14-08, 11:44 AM   #46
Thaws

引用:
作者: Peorth 查看文章
正面易 guard d...

係因為背面打係 guard 唔到, 100% hit -.-
只有左右計各 135 度 方向(即前方 270度) 有機會 guard.

同 Lv , 範圍 無關...

同埋.. technique guard 唔到...
bullet 同打擊系攻擊先 guard 到

btw...
m-gun 有一招特殊 bullet 既 命中修正係 1%.. 擊中之後 "浮空>down" 效果
呢招係特登要你打背脊咁用的...
so far我中スヴァルタス招範圍攻擊會成日背面guard (唔排除係我set個spec太低啦)

總之可能肯定係範圍攻擊係有機會背面guard到, 但係ヴァーラ o個種單方向攻擊就一定guard唔到

guard機率應該係睇迴避掛

m巾那招叫hameb

舊 07-14-08, 11:53 AM   #47
Peorth

引用:
so far我中スヴァルタス招範圍攻擊會成日背面guard (唔排除係我set個spec太低啦)

總之可能肯定係範圍攻擊係有機會背面guard到, 但係ヴァーラ o個種單方向攻擊就一定guard唔到

guard機率應該係睇迴避掛

m巾那招叫hameb
呢個係隻 game 既基本設定...
你自己 lag, 或者 spec 太低 攪到做到背 guard 係你既事 -_-;
PSP 應該唔會存在呢個問題...

official 放出來既 基本設定 就係咁, 冇咩好討論 真定假.

guard 唔guard 到 係睇 攻方命中 同 被攻方迴避 囉.
不過計法同 PSO 唔同左, 而家我觀察所得既計法...
應該係計 Ratio...
最高 95%, 最低 5% 咁上下
呢個我唔敢肯定...
舊 07-14-08, 11:56 AM   #48
Corex
↘ 飛行甲板に直撃

cast ///

舊 07-14-08, 12:31 PM   #49
Peorth

from PSU wiki.

戰闘
 攻撃
  打撃系武器
  連續按制(連打可)可以做出最大3段Combo的通常攻撃。
  第3段會有Knockback効果。
  Lockon 的話會面向敵人作出攻擊、攻撃中會有追尾性能。

通常攻撃的PP回復
   打撃系武器通常攻撃擊中時、會回復使用中的武器的PP。
   而且Critical hit 發生的時候會回復平時1.5倍(小數點以下不計)的PP。
   (因為 Just Attack 而發生的 Cricital hit 情況係一樣)
   PP回復量每款武器各異、大部份情況下Combo段數高既時候PP回復量亦會增加。
   第3段的PP的回復量會係回復效率最大的。

射撃系武器
  當有足夠PP時可作出連續攻擊。
  當角色處於靜止狀態時、除少部份射撃系武器之外都可以使用主觀視點射擊(FPS)。
  Handgun 及 MachineGun 等部份射撃系武器可以於移動中射擊。
  敵人移近時可以攻擊與敵人保持距離。
  ちなみにロックオン(L1)すると若干だが弾が上下に誘導する。坂道での戦闘や、低空飛行の敵に有効。

法撃系武器
  Technique 冇得鎖定箱或者敵人攻擊。除部份Technique外、全部要靠自己描準目標。
  可以固定方向再做側移動調整使出Technique。

共通
  範圍攻擊會有最大目標數限制。例如 Ra系 Technique (Lv1~30) 只有 3隻。
  打撃系武器 及 射撃系武器 從敵人背面擊中、會有100%命中。

Critical
  攻擊命中時有一定機率發生 Critical Hit。
  Critical 的 Damage 係原來 Damage 的 1.5倍。
  Critical 的發生機率從隱藏能力值的 運 影響 ??
舊 07-14-08, 12:39 PM   #50
shinnogard
Insane Gamer
影相

註冊日期: Jan 2008
PSN  IDNogard_HK
引用:
作者: Peorth 查看文章
m-gun

M-gun ....

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[PSP] Star Wars: The Force Unleashed 神祕人1號 手提遊戲機討論版 2 07-09-08 09:48 AM
F1 2007 Kimi 巴西站反敗為勝 不破大地 GAF Racing Engine車迷討論區 686 12-03-07 12:03 AM
phantasy star universe中文版 大集合 叫天不應 PC電腦遊戲討論版 5 10-06-07 12:11 AM

現在的時間是 07:05 PM

手機版 | APP版