Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 01-31-06, 03:32 PM   #76
shtam
Senior Gamer

註冊日期: Aug 2005
PSN  IDissa0110
XBox Live Gamertagissa0110
終於都有版友開 pce 0既 "老餅俱樂部" post 喇...我都獻一獻醜分享0下啦...

先0黎部份 hu card...
隻 "pac land"...真係唔知做乜...好鬼悶..."最後之忍道" 又難玩...所以呢張相最鍾意都係 "原人2"...

都係 hu card..."final solder" 絕對好玩...簡單直接0既射擊 game...
以當年 pce 0既 hardware...有街霸玩梗開心啦...唔駛成日去同學屋企玩超任...

cdrom2 game...
"super darius", "pom ping world", "hellfire s" 都係強硬推介..."super darius" 仲係支援 dolby surround...唔開行套 hifi 0黎玩點得??
上中0個隻係偵探 game 要0係世界各地飛0黎飛去捉個女賊...記得好似有英文字幕...其實都幾悶...
下中0個隻 "姐姐麻雀"...當年我0既禁 game...我0的阿哥專用...

super cdrom2 game...
"gate of thunder"...同 "hellfire s" 一樣都係強硬推介0既 stg...爽快程度一流...
"cd 電人" 同埋 "龍珠" 有版友 show 過啦...
"亂馬" 呢...因為0係同學屋企玩過好正所以買返...
"human sports festival" 同埋 "the kick boxing" 簡直不堪一提...

naxat soft 三國志 特別版...有個 organizer 咁0既0野...好記得片頭動畫個諸葛亮把扇成杯軟雪糕咁0既樣...
我仲用佢片頭音樂 mix 落0個陣同其他同學一齊做0既三國演義播音劇功課度0忝 (0個陣中三)...之前咪講過佢0的 cd game 可以擺落 cd player 拎返0的 sound track 0既...

天外系列...我0既至愛...
"天2" 開始個慢慢放大0既 hudson logo 簡直有睇到當年超任 "放大縮小" 機能咁開心...
"團十郎"...超爆笑...

最後...部份 cdrom2/super cdrom2 game 0既 "邊紙"...

應該仲有0的 hu card game...不過都0係我阿哥手上囉...因為佢要玩部 core...

請問有冇版友知可以點樣搵返0岩 duo 用0既牛呢??
因為睇完你0地0既 post...我又搵完我0的 game...都好想玩返呀....

謝謝觀賞!!
shtam 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-31-06, 03:42 PM   #77
shtam

bomberman 系列...我覺得係所有 pce 機主必備0既 game...我都有隻 bomberman '93...不過唔0係我手囉...

直到而家...有邊隻家用 game (唔計 online game) 可以俾你 total 10 個人坐埋一齊揪0丫?? 咪就係 bomberman 囉...

好記得 98 年第一次去日本...同班朋友自己去 NHK 電視台參觀...見到有個 corner 係俾小朋友打機0既...用0既係 plasma panel...玩0既 game 就係 pce 0既 bomberman 十打...0的公仔細粒到0丫..????

引用:
作者: 健冶

最頂個隻應該唔係正版...

不過裡面有隻game好好玩,叫"改造町人"

唔知有無人玩過?
舊 01-31-06, 03:51 PM   #78
shtam

其實唔止...出名少少0既 game 已經過三百0架喇...例如 "亂馬格鬥" 同埋 "龍珠" 不過唔知點解有時0的正 game 當年又會好平咁入到手...例如 "天2", "cd電人"...

引用:
作者: 劉公子
主機硬件是否這樣貴我不大清楚, 不過在那些入手遊戲表面的舊貼紙來看, 遊戲方面就肯定是很貴(差不多成三百蚊左右一隻), 當時來講真的汗了點.............
舊 01-31-06, 03:58 PM   #79
shtam

仲有冇版友記得 populus 系列呀??
舊 01-31-06, 04:55 PM   #80
snowko

註冊日期: Sep 2004
引用:
作者: shtam

Populous系列? 係咪果隻自己扮演「神」,指揮d人民去建設,不斷發展,然後去同魔族打仗既game,我好鍾意用神力降災難畀魔族d人,好得意,好搞野 不過我只有超任版本,無PC-Engine版本
snowko 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-31-06, 10:16 PM   #81
MJT

註冊日期: Nov 2004
XBox Live GamertagMJTmuffin
引用:
作者: snowko
Populous系列? 係咪果隻自己扮演「神」,指揮d人民去建設,不斷發展,然後去同魔族打仗既game,我好鍾意用神力降災難畀魔族d人,好得意,好搞野 不過我只有超任版本,無PC-Engine版本

我之前咪講左 law~~
果隻好好玩~
不過一版可以打成個鐘
MJT 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-31-06, 10:22 PM   #82
qk28
Crazy Gamer

註冊日期: Sep 2003
嘩! Wooo Hoooo 3字頭!
好開心呢到原來有咁多老餅機迷!!!
仲有咁多人鐘意pc-engine添! 正!
新年快樂呀

舊 01-31-06, 10:25 PM   #83
qk28
Crazy Gamer

引用:
0個陣細個唔識死已經將隻 game 放入 cd player 度....
第一條 track 就一定係 "korega HE system mono...CD ROM disk desu" (唔知有冇聽錯啦...0個陣邊識日文0丫...係而家都仲記得0個句大概係乜...就咁估啦 )....跟住就會有隻 game 0的 gbm 聽....0個陣覺得隻 HellFire S 0的音樂真係好正...
shtam兄! 你令我記起呀"korega HE system mono...CD ROM disk desu"!
好感動呀! 當年覺得好抵架, 有得玩, 又有game soundtrack!

舊 01-31-06, 10:44 PM   #84
劉公子
Crazy Gamer
機壇垃圾佬 @@

註冊日期: Feb 2004
引用:
最頂個隻應該唔係正版...

不過裡面有隻game好好玩,叫"改造町人"

唔知有無人玩過?
隻"改造町人"我也有入手, 對我來說是一隻極根性的遊戲(苦)~~~
健冶兄, 你入手的那隻"成龍"是否很貴??? 好玩的嗎???(迷)

劉公子 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-31-06, 10:50 PM   #85
劉公子
Crazy Gamer
機壇垃圾佬 @@

引用:
0個陣細個唔識死已經將隻 game 放入 cd player 度....
第一條 track 就一定係 "korega HE system mono...CD ROM disk desu" (唔知有冇聽錯啦...0個陣邊識日文0丫...係而家都仲記得0個句大概係乜...就咁估啦 )....跟住就會有隻 game 0的 gbm 聽....0個陣覺得隻 HellFire S 0的音樂真係好正...
其實不單只是 PC-ENGINE CD 遊戲如此, SEGA MD-CD 遊戲亦一樣可以當 soundtrack 般播歌的.........
不說不知, 就連 PS 隻 DDR 第一集都可以o架(汗)..............
可能是廠商見 soundtrack 有市場, 到後期的遊戲音樂部份已全部改了檔案格式~~~

舊 01-31-06, 10:52 PM   #86
qk28
Crazy Gamer

改造町人我都有啊, 過版前好似會叫 "itkoaryor"

舊 01-31-06, 10:55 PM   #87
劉公子
Crazy Gamer
機壇垃圾佬 @@

引用:
作者: MJT
最近睇到話 pce 係日本移植落手機~
佢一講第一批有功夫,就即刻想玩番功夫~
果時我都只係打到第四定等五關~
d 人鬼死咁大隻,成個畫面既三分一咁大~
果時都好少遊戲有咁大個人~
呢隻係我出 pce 第一隻 game 呀~

仲有隻飛機 game 我都覺得幾正~
唔記得係咩咩 solider
但唔係用黎攪比賽果隻~
有三架機架,一架係 PCE 白機,一架係炸彈人,一架係 star solider既Q版~
部 PCE 可以 upgrade 去左右射 HuCARD,
有一個 upgrade 係射 3-ways CD 架~
另外有隻炸彈人 boss ,好鬼大~
果隻我係好鐘意玩,d 音樂又好聽~

諗起以前,pce 年年係灣仔修頓都攪比賽~
我有幾屆都有去~
有屆仲有音樂 cd law~
裡面有首 PC 原人既主題曲有人唱的~~

仲有隻叫 population,係玩起人仔,之後同人決鬥
有一族人係炸彈人黎 tim~
多謝 MJT 兄的資料, 其實 SEGA MD 香港代理以前也有攪類似的遊戲試玩會, 那時自己仲細, 玩起來總高興過而家行o的 game show(笑)~~~
MJT 兄, 有否參加過那些比賽??? 見過獎品嗎???(迷)

舊 01-31-06, 10:57 PM   #88
qk28
Crazy Gamer

引用:
Columns 絕對一流...我阿嫂到而家都成日用部 core 玩...因為佢淨係玩 puzzle game...
隻columns我都仲有開比女友玩

舊 01-31-06, 11:02 PM   #89
劉公子
Crazy Gamer
機壇垃圾佬 @@

引用:
終於都有版友開 pce 0既 "老餅俱樂部" post 喇...我都獻一獻醜分享0下啦...
應該仲有0的 hu card game...不過都0係我阿哥手上囉...因為佢要玩部 core...

請問有冇版友知可以點樣搵返0岩 duo 用0既牛呢??
因為睇完你0地0既 post...我又搵完我0的 game...都好想玩返呀....

謝謝觀賞!!
嘩!!! 很正的收藏, 多謝分享~~~
很多遊戲也沒玩/接觸過, 隻 HELLFIRE 同 MD 版是否一樣呢??? 我覺得好似 MD 版正些(笑)~~~
DUO 用的火牛插頭應該跟 SUPERGRAFX 一樣的(大頭), 或者等我找回自己那部, 看看是怎樣接駁先~~~

舊 01-31-06, 11:02 PM   #90
ricerice
Game Master
眼鏡娘

註冊日期: Feb 2003
pce!!!!
(我屋企果時初初買碟,後來老爸唔知邊度買左DR玩抄碟.....||)

改造町人我都有玩, 果時我屋企人仲幫d低能boss改名做''白痴機械人"
因...太易打瓜佢了..
隻game玩到咁上下,可以去博士到升級,禁實II制可以儲必殺技嘛..
隻GAME有出第2集.但無咁好玩

PC原人我都有玩,另..有隻PC電人都有玩

有隻不可不提,
有無人玩WONDER BOY?其實係一套卡通改篇既GAME.
一開始要拎劍,THEN打D菇,之後都有D小BOSS,中BOSS
可以買道具,劍,甲,鞋要買等

有隻女巫既射擊GAME又好玩,唔記得咩名

有麻雀學園,玩打地圖果PART好正

仲 有好多GAME未諗到
ricerice 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-31-06, 11:05 PM   #91
劉公子
Crazy Gamer
機壇垃圾佬 @@

引用:
這遊戲我也沒有接觸過, 不過我有入手它的 MD 版, 又是那句............應該是 MD 版本正些吧(笑)~~~

舊 01-31-06, 11:10 PM   #92
健冶

註冊日期: Sep 2002
引用:
隻"改造町人"我也有入手, 對我來說是一隻極根性的遊戲(苦)~~~
健冶兄, 你入手的那隻"成龍"是否很貴??? 好玩的嗎???(迷)
隻成龍我記我應該係5年前買

果時有間game舖關門大吉清貨,所以買返黎好平,$50...

隻game就普普通通一隻橫向動作game,無乜特別

你有無玩過fc版?因為印象中fc版同pce版玩法一樣

只係pce版畫面比較靚

隻改造町人貴唔貴?

此篇文章於 01-31-06 11:12 PM 被 健冶 編輯。
健冶 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-31-06, 11:12 PM   #93
劉公子
Crazy Gamer
機壇垃圾佬 @@

估不到會有咁多版友仍鍾情於 PC-ENGINE, 看來要將 SEGA 的 topic 收埋收埋了(笑)~~~
再來這個系列, 可惜的是獨欠了它的第一集, 不然會很完整的(苦).........
遊戲資料如下 :-
1 遊戲名稱 : COSMIC FANTASY 2(圖左上)
發售日期 : 1991年4月5日
遊戲售價 : 6780円
遊戲類型 : RPG
開發商 : LASER SOFT
2 遊戲名稱 : COSMIC FANTASY 3(圖右上)
發售日期 : 1992年9月25日
遊戲售價 : 7600円
3 遊戲名稱 : COSMIC FANTASY 4 銀河少年傳說-激闘編(圖左下)
發售日期 : 1994年11月25日
4 遊戲名稱 : COSMIC FANTASY 4 銀河少年傳說-突入編(圖右下)
發售日期 : 1994年6月10日

舊 01-31-06, 11:16 PM   #94
劉公子
Crazy Gamer
機壇垃圾佬 @@

引用:
隻成龍我記我應該係5年前買

果時有間game舖關門大吉清貨,所以買返黎好平,$50...

隻game就普普通通一隻橫向動作game,無乜特別

你有無玩過fc版?因為印象中fc版同pce版玩法一樣

只係pce版畫面比較靚

隻改造町人貴唔貴?
o我!? 那我可以不用入手了............謝謝健冶兄~~~
題外話, 那間已執的舖是否在大埔呢???(迷)
隻改造町人是在香港找到的, 入手價好像是 $80 蚊左右, 算貴嗎???(二手計算)

此篇文章於 01-31-06 11:19 PM 被 劉公子 編輯。
舊 01-31-06, 11:17 PM   #95
健冶

引用:
o我!? 那我可以不用入手了............謝謝健冶兄~~~
題外話, 那間已執的舖是否在大埔呢???(迷)
YES

係大埔
舊 01-31-06, 11:21 PM   #96
劉公子
Crazy Gamer
機壇垃圾佬 @@

引用:
YES

係大埔
那我們可能偶見過(逃)~~~

舊 01-31-06, 11:23 PM   #97
健冶

引用:
那我們可能偶見過(逃)~~~
劉兄都係住大埔?
舊 01-31-06, 11:27 PM   #98
健冶

http://www.play-asia.com/paOS-14-71-8n-49-zh.html

大家有無去過e個網

都幾多舊game買
舊 02-01-06, 01:12 AM   #99
劉公子
Crazy Gamer
機壇垃圾佬 @@

引用:
劉兄都係住大埔?
我並不是住在那邊, 只是那間舖給我光顧了很多次(笑)...........
是老板樑開的嗎??? 她很好人, 我的收藏有很多也是在那處入手的~~~

舊 02-01-06, 01:13 AM   #100
pulpman
Insane Gamer

註冊日期: Oct 2002
睇睇下又記返更多正game....winds of thunder, super schwarschild 2, 卒業2, 心跳回憶, 惡魔城X, 超兄貴1&2.......嘩 好熱血呀~~~~
pulpman 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 11:17 PM

手機版 | APP版