Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館 > 照相館研習區

主題工具 顯示模式
舊 03-26-10, 08:03 PM   #1
seetold
Eternal Flame™
真貧窮堅冇錢....

註冊日期: Sep 2002
XBox Live Gamertagseetold
花展2010...

今年d花又紅又紫...
好難影...

舊 03-29-10, 08:54 PM   #2
KKH
Anti-audiophile
你聽到了空氣的聲音嗎

註冊日期: Dec 2001
Seetold 的富貴菊都是用主體配boke的拍法.
我覺得最成功的是 #8, 遠近 perspective 突出, 即使整個花叢顏色形態都一樣, 主體仍然鮮明.
其次是 #7, 不用 perspective, 而用 DOF 來突出主體, 一樣有效, 不過效果未夠 #8 強烈.
KKH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-31-10, 12:45 AM   #3
seetold
真貧窮堅冇錢....

註冊日期: Sep 2002
XBox Live Gamertagseetold
本身想影出花海既感覺
最簡單諗法...
前景,後景都係花
主體以外就blur晒佢

其實都有諗過用pattern去影
不過搵唔到一堆形態好d既富貴菊

最後幾張...

此篇文章於 03-31-10 01:06 AM 被 seetold 編輯。
seetold 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-31-10, 09:09 AM   #4
OldCake
Moderator

註冊日期: Aug 2004
取景角度和佈局都上乘

一點愚見

Seetold 似是好色之徒

色彩較濃烈......少了點花之柔美

舊 03-31-10, 05:36 PM   #5
seetold