Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 04-18-21, 11:01 PM   #476
肉羊哩咖
God of Gamer
griffin611

註冊日期: May 2008
引用:
作者: darkvolver 查看文章
現在低下的人都走得仲快過高層的人。所以直接由新人上所謂的位,當然有多小公司仍能存在是一個問號。香港被直接制裁係排緊隊...
一概而論啫⋯⋯大啲嘅機構先有得噉玩法。細啲嘅,講得難聽啲「廖化做先鋒」都唔奇~

舊 05-02-21, 08:03 PM   #477
肉羊哩咖
griffin611

睇咗沈生訪問加拿大星島個記者,明嗰邊發生緊咩事,唔好有咩事最好,有起事嚟,嗰度啲華人聽入集中營都得喇~

舊 05-02-21, 08:41 PM   #478
darkvolver
頹冗

註冊日期: Oct 2005
PSN  IDhwong909
引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
睇咗沈生訪問加拿大星島個記者,明嗰邊發生緊咩事,唔好有咩事最好,有起事嚟,嗰度啲華人聽入集中營都得喇~
之前有個加國議員接受左個訪問,加國其實幾黑暗下。d野可以好亂倫...

舊 05-14-21, 02:02 PM   #479
colormon
Senior Gamer

註冊日期: May 2011
搞緊移民…

手上只得hkcee成績單,唔知可以當高中證明?
colormon 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-18-21, 08:39 PM   #480
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
引用:
作者: colormon 查看文章
邊度先,如果係Grade 12要HKALE喎
同埋如果係報讀大學好似都要學校張Cert

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-18-21, 10:17 PM   #481
ComeLOLoh

註冊日期: Apr 2007
PSN  IDChun-li
引用:
HKCEE等如Form 5,去到外國要讀Grade 12、同13。
不過,大部份人會跳去Grade 13,讀一年後入大學。
重有要考TOEFL,至少過左一定分數先有大學/好大學收。

舊 06-03-21, 04:13 PM   #482
肉羊哩咖
griffin611

唔多講,自己睇:
https://amp.lihkg.com/thread/2556701...mpression=true

舊 06-03-21, 11:31 PM   #483
BeanZzZz
Crazy Gamer
堅推中一入

註冊日期: Aug 2007
引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
香港人不嬲西 當然啦唔係全部,多數咁者
如果比喻蝗係著GUCCI既AUNTIE,咁香港人就著老西既MK仔

丫唔係,職人阿廣,上身老西下身孖煙通齋吹唔做,一收線就DLLM果種

『為什麼一定要是那片土地才叫做中國?但那片土地上的中國根本就不是中國。』

此篇文章於 06-03-21 11:33 PM 被 BeanZzZz 編輯。
BeanZzZz 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-09-21, 10:00 AM   #484
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

加拿大救生艇
讀2年書或者做1年嘢
即時可以申請永居
根本係救生火箭

舊 06-09-21, 10:15 AM   #485
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
引用:
加拿大公佈兩項移民途徑支援香港人

此兩項港人移民政策有效期由2021 年6 月1 日起,至2026 年8 月31 日止。

細節如下:

途徑一

申請人必須在過去3年在指定的加拿大大專教育機構完成下列證書。最少50%的學習課程必須在加拿大境內完成(親身或線上):
- 學位(學士學位、碩士學位或博士學位)
- 文憑(最少2年的課程)
- 研究生或研究生證書或文憑(最少1年的課程);此外,該課程必須要求有大專學位或文憑,亦必須於研究生或研究生課程開始前不超過5年獲得。

途徑二

申請人必須在過去3年在加拿大有最少1年的全職工作經驗(相當於兼職工作共至少1560小時);亦必須在過去5年於加拿大境內或境外的教育機構中完成以下一項:
- 學位(學士學位、碩士學位或博士學位)
- 文憑(最少2年的課程)
- 研究生或研究生證書或文憑(最少1年的課程);此外,該課程必須要求有大專學位或文憑,亦必須於研究生或研究生課程開始前不超過5年獲得。
過去三年內完成加拿大既學歷

過去三年內有一年加拿大工作經驗,加過去五年內完成加拿大既學歷

好似。。。。唔岩你。。。
由手機版發出

此篇文章於 06-09-21 10:17 AM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-09-21, 10:17 AM   #486
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
兩樣都係過去三年完成加拿大既學歷,救唔到好多人咋喎
由手機版發出
Deadline係2026
你2026年前達成「過去三年完成加拿大學歷」都得

唔使計分唔使提名唔限省除咗魁北克
讀完書就得仲要係College diploma都得,門檻超低

此篇文章於 06-09-21 10:20 AM 被 sugihara 編輯。
舊 06-09-21, 10:20 AM   #487
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
作者: sugihara 查看文章
Deadline係2026
你2026年前達成「過去三年完成加拿大學歷」都得

唔使計分唔使提名唔限省除咗魁北克
讀完書就得仲要係College diploma都得,門檻超低
哦係 wor

咁都要你有 student visa 過到去生活 3 年加畢到業
舊 06-09-21, 01:43 PM   #488
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
哦係 wor

咁都要你有 student visa 過到去生活 3 年加畢到業
咁梗係啦
不過真係仲想點,個難度仲易過去台灣…

舊 06-10-21, 11:10 PM   #489
colormon

引用:
邊度先,如果係Grade 12要HKALE喎
同埋如果係報讀大學好似都要學校張Cert
美國,我諗當年嘅F.5好難同人哋12年課程比…
移民,靠好彩果種,不過以我條件應該冇機繼續玩落去…
一心諗住搏吓
舊 06-11-21, 11:38 PM   #490
Tano
嫑憅

註冊日期: Jun 2004
見加拿大咁突然
持有美國Year 12 Cert
等睇美國會唔會有新玩法

エースは3つに分けられる

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ
Tano 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-13-21, 07:56 PM   #491
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

引用:
美國,我諗當年嘅F.5好難同人哋12年課程比…
移民,靠好彩果種,不過以我條件應該冇機繼續玩落去…
一心諗住搏吓
F.5已經Grade 11喇喎…
以前移民坐底一千幾百萬,而家個個中門大開一百幾十萬夠玩
所以今次係啲低層走仲多,門檻都前所未有咁低
留意多啲唔同Plan,一定有啱嘅

舊 06-13-21, 09:48 PM   #492
darkvolver
頹冗

註冊日期: Oct 2005
PSN  IDhwong909
睇番樓上的comment......hong kong is over..

舊 06-13-21, 11:10 PM   #493
BeanZzZz
Crazy Gamer
堅推中一入

註冊日期: Aug 2007
引用:
作者: darkvolver 查看文章
睇番樓上的comment......hong kong is over..
that's not news at all.

『為什麼一定要是那片土地才叫做中國?但那片土地上的中國根本就不是中國。』
BeanZzZz 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-13-21, 11:44 PM   #494
肉羊哩咖
griffin611

Imagine my surprise.

舊 06-14-21, 10:50 AM   #495
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

而家嬰兒潮世代退休,全世界連中國自己都要人嘅時候
香港嘅收成期呢,特首帶頭講放棄no stake年輕人
北京壓力大First priority睇中央我唔怪你
但係你為咗自己個荷包,教育局決策一秒都無諗過班細路
正常人有小朋友就算自己唔走,點都要諗送佢地走先啦

舊 06-14-21, 05:43 PM   #496
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

香港個局起 1984 聯合聲明時, 甚至再早d 1972 剔出殖地名單而美國又當見唔到時, 已經註定會係咁
舊 06-15-21, 10:31 AM   #497
Sar8
The One

註冊日期: Feb 2009
PSN  IDOrzAR8
XBox Live GamertagOrzAR8
引用:
而家嬰兒潮世代退休,全世界連中國自己都要人嘅時候
香港嘅收成期呢,特首帶頭講放棄no stake年輕人
北京壓力大First priority睇中央我唔怪你
但係你為咗自己個荷包,教育局決策一秒都無諗過班細路
正常人有小朋友就算自己唔走,點都要諗送佢地走先啦
香港雖然有好多為小朋友放棄自己事業
不過仲多「要搵多舊錢」(而果D人我相信係搵到夠退休年齡,之後就會話太老啦走唔到既人來)

舊 06-15-21, 03:25 PM   #498
肉羊哩咖
griffin611

所以咪有咩「又BNO又太空人」呢個問題囉~ 萬般帶不走,只有業隨身。醒吓喇,唔好搞到有錢無命享~

舊 06-17-21, 05:41 PM   #499
colormon

引用:
F.5已經Grade 11喇喎…
以前移民坐底一千幾百萬,而家個個中門大開一百幾十萬夠玩
所以今次係啲低層走仲多,門檻都前所未有咁低
留意多啲唔同Plan,一定有啱嘅
差一年就係一年,佢講明要comparable …
唔考慮英國果邊我一個人都唔識得,但我都打咗電話俾hmpo報失,希望當局捉到當年用我本bno嘅強國人(我相信99%係)將佢一腳踢返中國。
舊 06-18-21, 04:01 PM   #500
colormon

加拿大切割黑暴

https://hk.news.yahoo.com/%E5%8A%A0%...214500951.html

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 12:29 AM

手機版 | APP版