Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 攻略及心得交流區

主題工具 顯示模式
舊 06-19-14, 12:58 AM   #51
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
雖然KOF02之後幾隻唔算真係好成功
但大王都唔好認打02打左十幾年丫,你有份打XI、MIA同13架

局著拔苗果D...我諗直接玩街霸既人唔會明架啦

Well
佢地講得岩既,係要將度門開闊D
只但願街霸呢個Pool唔係變成第二個拳皇Pool

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新

此篇文章於 06-19-14 01:07 AM 被 鈴蘭 編輯。
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-19-14, 01:26 AM   #52
-vin-
Senior Gamer
bean

註冊日期: Jun 2007
XBox Live GamertagJumpJumpFighter
引用:
作者: 李奧涼介 查看文章
我都係練緊,我當佢軍佬咁用打立回,連技暫時冇乜
但暫時我嘅心得係用多啲佢啲閃身,佢所有派生技都係有用途嘅
同埋我自己係用雙UC

我成日比YOKO男隻元確反,打佢唔敢出
YOKO男唔用元我隻DECAPRE都可以一戰
希望遲啲見得下人,我本身主力角係殺意龍同軍佬,
但呢家唔想用殺意龍了(因網上多左勁多人用)
而軍佬少左50血,SONIC BOOM被COUNTER都幾大影響,好多時軍佬係要戰至最後一滴血
佢呢家所謂加強比佢嘅野,對住識打嘅你出唔到幾多次
DECAPRE lp剪剪剪被擋-3f 昇龍,2f投確反.
宜家最想知點樣打人解投.因為DECAPRE被人死擋好易自己出錯招比人確反
-vin- 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-19-14, 01:30 AM   #53
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

引用:
作者: -vin- 查看文章
DECAPRE lp剪剪剪被擋-3f 昇龍,2f投確反.
宜家最想知點樣打人解投.因為DECAPRE被人死擋好易自己出錯招比人確反
一般做法都係Delay用打擊/無敵技去對應?
無人可以見到撻再解的

ペルソナ5

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新

此篇文章於 06-19-14 01:33 AM 被 鈴蘭 編輯。
舊 06-19-14, 03:13 AM   #54
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

註冊日期: Jul 2006
Wii U IDbb.729
Nintendo Switch IDSW-3362-5797-5988
3DS Friend Code3909 7471 5185
PSN  IDhideki_asaki
XBox Live Gamertaglapplay

3點鐘在XBOX LIVE 挑戰撞到Poongko XDDDD
打左3 場RANKED , 當然地我係事晒XD, 但都贏到兩ROUND
第一場佢用DECAPRE
第二場佢見我用HUGO 佢又用XD
最後一場用RYU 挑佢都係慘死XD

舊 06-19-14, 12:48 PM   #55
wing
God of Gamer
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
KOF同SF始終都係同類的2D格鬥. 打開拳皇果D, 如果想開闊D度門, 應該去打下3D格鬥. 鐵拳又好, DOA又好, VF都好, 會闊好多.

舊 06-19-14, 03:15 PM   #56
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

引用:
作者: wing 查看文章
KOF同SF始終都係同類的2D格鬥. 打開拳皇果D, 如果想開闊D度門, 應該去打下3D格鬥. 鐵拳又好, DOA又好, VF都好, 會闊好多.
連去GG/BB/MB系度門都未開到就直接跨門去3D 應該難D

ペルソナ5

隨時更新
舊 06-20-14, 12:29 AM   #57
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

司令堆新目押 好謎
究竟打背之後打唔打到兩個中拳

ペルソナ5

隨時更新

此篇文章於 06-20-14 12:37 AM 被 鈴蘭 編輯。
舊 06-20-14, 12:30 AM   #58
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

Nintendo Switch IDSW-3362-5797-5988
司令勁左好多呀

舊 06-20-14, 04:41 PM   #59
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

良品返左360版hori 刃 , $1980

今晚返去揾返支Fightstick VS 出黎玩下先
TE 放返埋去(・㉦・)

此篇文章於 06-20-14 06:53 PM 被 シェンムー 編輯。
シェンムー 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-20-14, 06:32 PM   #60
wing
God of Gamer
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
連去GG/BB/MB系度門都未開到就直接跨門去3D 應該難D
又唔會好難, 我以前打開sf2, 試過元祖GG但冇乜興趣, 後來轉左主力玩鐵拳, 到依家都仲係.

GG果類, 同鐵拳VF DOA似乎冇咩關係.

舊 06-20-14, 06:57 PM   #61
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

頭先出ssp, mk 行一轉
原來都重有少量鋪有MadCatz fightstick VS. 賣,都係$9xx 左右
比起一出時平了不少
值得推介下
最正就係良品返了刃360版, $1980都合理
想入手的師兄要快了

舊 06-20-14, 07:07 PM   #62
-vin-
bean

XBox Live GamertagJumpJumpFighter
其實如果講推廣格Game(不只SF4),可能講多d 八掛野,對d唔係o甘hardcore的player可能仲吸引,例如宜家外國成日有比賽,可以講多d Pro gamer的習慣or戰績.
因為如果只係教人打勁d,目前格game的player結構係一個金字塔,可以說贏家永遠只有頂層的少數人.如果大部分人單以勝利來換取樂趣,可以想像因為打輸得多棄game的人只係越來愈多.
所以要保持格game人氣,除了提升玩家技術外.提供更多軟性的內容應該都有幫助.
舊 06-20-14, 07:31 PM   #63
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

引用:
作者: -vin- 查看文章
其實如果講推廣格Game(不只SF4),可能講多d 八掛野,對d唔係o甘hardcore的player可能仲吸引,例如宜家外國成日有比賽,可以講多d Pro gamer的習慣or戰績.
因為如果只係教人打勁d,目前格game的player結構係一個金字塔,可以說贏家永遠只有頂層的少數人.如果大部分人單以勝利來換取樂趣,可以想像因為打輸得多棄game的人只係越來愈多.
所以要保持格game人氣,除了提升玩家技術外.提供更多軟性的內容應該都有幫助.
講八掛野我諗無幾多人有興趣知wow
而且鐘意聽呢D八掛都引唔到佢地打格game架嘛
佢地有提到一點,格game始終係要有人對戰先好玩
所以先會咁樣教人打機,希望大家落手落腳玩同練架姐
我唔會話輸嬴唔重要
格game既好玩去到某一個層次、經過某D過程既時候係可以超越到輸嬴
但問題係係到達果個層次之前 輸嬴係令大家Keep著去玩既最重大要素
你講得岩,輸得多會棄機
所以我覺得佢地先會咁樣教你地點「嬴」同點樣掌握隻game既基本
最終既目標,當然就係係你地輸到棄機之前提升到大家個層次去到超越到輸嬴果一步....
講白D就係,教到大家都知自己輸咩、輸左都覺得好玩咪得囉,當然呢樣野好難做啦

ペルソナ5

隨時更新

此篇文章於 06-20-14 07:34 PM 被 鈴蘭 編輯。
舊 06-21-14, 01:18 AM   #64
-vin-
bean

其實兩樣野可以無予盾,有d軟性內容都係幫手o向個player"超越到輸嬴果一步"之前留住個投入度.等於睇波,有幾多人真係會睇完場波即刻可以落街踼,但係係可以比佢地繼續投入個項目度.放落打機度,有d人可能想練勁d,但可能一個星期得一兩日可以打一兩個鐘,如果呢d人可以有多軟性內容,可能係坐車時睇下youtube比賽片,一路keep住對個game有興趣,其實對個生態都好重要.同人對戰其實係一種交流,多d軟性內容可以使交流更多完化.不過要做到技術討論與吹水兩者平衡是好難吧.
舊 06-21-14, 03:13 AM   #65
ZOMA
Crazy Gamer

註冊日期: Feb 2006
其實我覺得有個平台/節目 固定講下格鬥GAME已經好好
至少有d野可以睇下,討論下

同埋好似香港比較少人有做格鬥GAME直播?(定係我唔知)
宜家好多人鍾意睇人打機..都係一個唔錯既方法?
ZOMA 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-21-14, 02:58 PM   #66
faitheleader
Junior Member

註冊日期: May 2011
Thumbs up

引用:
作者: 鈴蘭 查看文章

拍手仕込み好似幾讚 雖然比人坦爆昇就玩完
由手機版發出

真係好詳細, 正 !

Ultra Street Fighter IV Hong Kong Fans page
http://www.facebook.com/pages/Ultra-...87409241357911
faitheleader 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-21-14, 06:07 PM   #67
半人馬-RigiL-
Game Master

想請問
本身有買360實体版的最初版本Street Figher IV
updated 過"Super"
可唔可以直接download "Ultra"?

唔知點解,入左碟只係 Street Fighter IV
而唔係"Super",佢要我買$199
但係我仲有"Super"的成就同係儲存裝置仲係到

此篇文章於 06-21-14 06:20 PM 被 半人馬-RigiL- 編輯。
半人馬-RigiL- 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-21-14, 06:47 PM   #68
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

Sf4 有出過update SSF4 嘅DLC 嘅咩 ? 我唔記得
如果無你就update 唔到
你最少要有SSF4 or SSF4AE 先可以玩到USF4 個$99 DLC

舊 06-21-14, 07:16 PM   #69
半人馬-RigiL-
Game Master

引用:
作者: 山內 一典 查看文章
Sf4 有出過update SSF4 嘅DLC 嘅咩 ? 我唔記得
如果無你就update 唔到
你最少要有SSF4 or SSF4AE 先可以玩到USF4 個$99 DLC

已經買左"Ultra"
太耐無開機,大約兩年
啱啱續左一個月金會員,而家免費下載緊"AE"
睇下之後得唔得先,但下載得好慢

-----------------------

原來自已搞錯左
搵搵下先搵到"Super"實体版
終於可以玩啦

此篇文章於 06-21-14 08:38 PM 被 半人馬-RigiL- 編輯。
半人馬-RigiL- 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-22-14, 03:06 PM   #70
-vin-
bean

Hugo又出事,今次唔係比人屈波,1h29m19s開始
http://youtu.be/10JFdHYNTQw?t=1h29m19s
舊 06-22-14, 03:17 PM   #71

SPIRITZERO CUP USF4 Live 現場直播 !
http://www.twitch.tv/team_spiritzero

Ultra Street Fighter IV Hong Kong Fans page
facebook.com/pages/Ultra-Street-Fighter-IV-Hong-Kong/587409241357911
舊 06-22-14, 04:41 PM   #72
ZOMA
Crazy Gamer

http://www.twitch.tv/capcomfighters
新加坡打緊SEA MAJOR(第3日)

有Xian,Tokido,Kazunoko,Momochi,Fuudo,BonChan,Gamerbee,Mike Ross等人
舊 06-22-14, 05:16 PM   #73

Thumbs up

引用:
作者: ZOMA 查看文章
http://www.twitch.tv/capcomfighters
新加坡打緊SEA MAJOR(第3日)

有Xian,Tokido,Kazunoko,Momochi,Fuudo,BonChan,Gamerbee,Mike Ross等人
Very Good !

facebook.com/pages/Ultra-Street-Fighter-IV-Hong-Kong/587409241357911
舊 06-22-14, 07:39 PM   #74
ZOMA
Crazy Gamer

日本PLAYER 包辦USF4 前4(5)

UMVC3同KOF13 冠軍都係來自日本 (Eita 同Tokido)
舊 06-22-14, 07:55 PM   #75
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

好期待黎緊Evo 梅原隻Evil Ryu

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
Super Street Fighter IV 綜合資訊 Vol.5 | USF4 PS4 DL版發售中(日版JP PSN 2015年9月4日上架) ComeLOLoh 電視遊戲討論版 1597 01-26-16 04:56 AM
【賣】PS3 Ultra Street Fighter IV 行版 ComeLOLoh 買賣專區 0 08-09-14 06:09 AM
[多機種] SUPER Street Fighter IV 討論區 Vol.2 八仙果 攻略及心得交流區 1753 06-05-14 06:23 PM
賣: HORI Street Fighter IV Joystick (for PS3) 19831227 買賣專區 0 08-05-13 08:28 PM
Street Fighter IV romrom2004 PC電腦遊戲討論版 0 05-28-08 10:06 AM

現在的時間是 10:21 PM

手機版 | APP版