Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 12-22-23, 10:28 AM   #26
如月釋臣
Ultimate Gamer
狡朱~~~~

註冊日期: Mar 2008
Nintendo Switch IDPeterHoHo
PSN  IDblade0315
引用:
作者: 怪盜小G 查看文章
打高達VS大把人搭隻豬隊友搭到邊爆粗邊打機
其實現在的高達VS
我已經不太識玩
節奏快也不打緊
反而果啲甚麼Step Cancel ,落地Cancel......
真的暫時不太懂得
不過也有想用得好的愛機
大火星,極限雷奧斯(3千cost),獄天使
極限賽西亞,ZZ,The O,天意,GP02A,骷髏X2,百式
元祖(G戰機),夏亞渣古,多魯基斯.......
如月釋臣 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-22-23, 11:01 AM   #27
Dyhalt Rushifar
God of Gamer
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
印象中糖份係需要既,不過砂糖於人體黎講太大刺激,可免則免。
基本上果糖同飯等都已經夠用。

尋晚FING咗陣鐵拳8,有簡易操作MODE,新手爽下應該OK既。
不過高達都唔錯,格GAME往往都係自己贏自己輸,做新手有人帶/有人賴壓力應該細好多,不過可能要無視D PM

舊 12-29-23, 08:46 PM   #28
如月釋臣
狡朱~~~~

引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章

尋晚FING咗陣鐵拳8,有簡易操作MODE,新手爽下應該OK既。
不過高達都唔錯,格GAME往往都係自己贏自己輸,做新手有人帶/有人賴壓力應該細好多,不過可能要無視D PM
經過一個月的168飲食
和除了午餐吃水果外
不再吃甜的食物後
午餐也衹是吃即食雞胸肉
晚餐也是煲味噌湯喝
如果講“放自己假”
都是買貝類,蝦刺身,明太子
回家來吃而已
我已經對甜食飲品不再眷戀
甚至感到厭惡
就連和家人去吃冬至飯
我也可以內心平靜地吃
這是以往吃東西
狼吞虎嚥又不健康的我
所不能做到的
自己不但變得細食
而且精神也變得比以前好勁多
果然沒有了“萬惡的糖”
整個人好像重新活過來咁
不但人容易集中精神
就算遇到不同突發情況
也能夠心境平靜地應對
就算真的有脾氣
自己也能立即感覺到
兼好快能夠平靜下來
甚麼負面情緒負能量
全部一掃而空
就連說話語氣也柔和了
雖然打機仍是好渣
但心態唔同咗
好容易接受到自己缺點
已經不會再自卑
感覺自己可以進步
當然仍是要多玩來爭取經驗

如果我早點知道糖=毒品的話
我一定自少及早戒掉甜食
寧願午飯前吃水果
就算自己為食
寧願吃多碗飯吃多點肉
甚至吃多包薯條吃多件炸雞
也不吃糖果飲汽水甜品
蔬菜類也多吃當然係最好
還有多喝水
飲品以茶類,齋啡,檸茶(走甜),梳打水為主
還有選擇適合自己的運動
我之前果30年
一定活得很好
不用到現在40歲
先至才重過新生

此篇文章於 01-14-24 07:20 AM 被 如月釋臣 編輯。
舊 12-30-23, 03:56 AM   #29
ComeLOLoh

註冊日期: Apr 2007
PSN  IDChun-li
戒糖很重要,我戒左n年。
基本上食物飲品每100g有4g糖 大約=一粒四方砂糖
用呢個計法,再睇下d食物標籤,你就會發現d包裝加工食品d糖份有幾瘋狂。
d糖果/飲品好多都等同十幾粒糖,好癡線,唔影響情緒、健康先奇。

我已經戒糖戒到可以食100%無糖黑朱古力,而覺得好味。
但身邊大部份人都唔得。
飲咖啡唔落糖係基本。

此篇文章於 12-30-23 03:58 AM 被 ComeLOLoh 編輯。
ComeLOLoh 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-30-23, 07:52 AM   #30
如月釋臣
狡朱~~~~

引用:
作者: ComeLOLoh 查看文章
戒糖很重要,我戒左n年。
基本上食物飲品每100g有4g糖 大約=一粒四方砂糖
用呢個計法,再睇下d食物標籤,你就會發現d包裝加工食品d糖份有幾瘋狂。
d糖果/飲品好多都等同十幾粒糖,好癡線,唔影響情緒、健康先奇。

我已經戒糖戒到可以食100%無糖黑朱古力,而覺得好味。
但身邊大部份人都唔得。
飲咖啡唔落糖係基本。
大大果然是健康達人
我現在覺得凍or熱齋啡和檸水很好飲
總之糖=毒品
(水果除外但午餐時間才吃)
舊 12-30-23, 10:41 AM   #31
神人ではない!新人だ

朱古力97%堅食唔到,依家主要都係食70%。
不過在下基本上只係避飲砂糖,糖果都係狂食,亦鐘意食雪糕

舊 12-31-23, 12:59 AM   #32
如月釋臣
狡朱~~~~

引用:
其他人我唔知
我唔想一竹篙打晒一船人
總之除了水果和澱粉質以外所有糖果甜食飲品
我現在都一律視作“毒品”
水果也衹吃橙,柑,蘋果,奇異果,牛油果

此篇文章於 01-14-24 07:22 AM 被 如月釋臣 編輯。
舊 01-01-24, 09:09 AM   #33
如月釋臣
狡朱~~~~

引用:
大大新年快樂
實不相瞞
我家姐就是喜歡吃97%朱古力
舊 01-01-24, 12:02 PM   #34
ComeLOLoh

引用:
市面上70%全部都係高糖,基本上都係吸緊糖。
對我黎講,食唔到99%既話,身體都係糖依賴。
其實應該話99-100%糖份係好低,低到接近沒有添加糖,只有可可固體

舊 01-01-24, 01:09 PM   #35
神人ではない!新人だ

引用:
市面上70%全部都係高糖,基本上都係吸緊糖。
對我黎講,食唔到99%既話,身體都係糖依賴。
其實應該話99-100%糖份係好低,低到接近沒有添加糖,只有可可固體
朱古力對身體係有一定益處,不過印象中高%都高卡,其實都係唔適合狂食。
反正都係一日幾塊,在下70%OK架嘞。(其實85%都得,不過好食既85%一般都貴D…)
本身健唔健康於在下而言唔係太大問題,明明唔鐘意都格硬黎,反而仲易出事。
引用:
作者: 如月釋臣 查看文章
大大新年快樂
實不相瞞
我家姐就是喜歡吃97%朱古力
新年快樂。
喜好既野人人唔同,在下唔鐘意食榴槤,就算冇晒臭味既雪米糍一食就想嘔,不過鍾意既大有人在。

此篇文章於 01-01-24 01:13 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-02-24, 10:55 AM   #36
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
我都係朱古力80%就唔到,依家主要都係食70+%
我都知多糖同其他野,所以唔敢多食。

舊 01-02-24, 11:04 AM   #37
wing
格鬥低手

引用:

gundam vs速度太快,我呢啲老人家已經頂唔順。

tekken8我唔多滿意佢個選角,依家已經冇乜真實武術的角色了。不過佢有個去虛擬機舖挑機的mode,可能會幾好玩。

舊 01-02-24, 11:45 AM   #38
神人ではない!新人だ

引用:
作者: wing 查看文章

tekken8我唔多滿意佢個選角,依家已經冇乜真實武術的角色了。不過佢有個去虛擬機舖挑機的mode,可能會幾好玩。
所以先話要有人帶
不過在下都冇玩

鐵拳8就1516緊,畢竟在下打格GAME係耐,不過開新GAME要練到有正常人水平其實要花極長時間…

舊 01-02-24, 12:33 PM   #39
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
反而覺得一條友1on1好過有隊友
好難有實力相約隊友唔係累人輸就比人累輸好冇癮
(圍內識另計)
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-02-24, 12:42 PM   #40
wing
格鬥低手

引用:
所以先話要有人帶
不過在下都冇玩

鐵拳8就1516緊,畢竟在下打格GAME係耐,不過開新GAME要練到有正常人水平其實要花極長時間…
gundam vs真係太快,有人帶都冇用,校easy亂炸掣一輪,就算贏左都唔好玩。

鐵拳其實ok,角色多,難用又有易用又有,如果單打,學識三兩招實用招,再加一個launcher同combo已經好爽,打埋牆係咁狂dup更爽。offline都夠content慢慢玩,襯衫改色都可以玩好耐。

老手可能唔滿意鐵拳8冇左好多舊角,但如果新手就冇呢啲包袱。

唔駛理咩正常人水平啦,鐵拳8就算offline單打都會好抵玩。角色多可以練好耐,而且有得整look所以就算一路打電腦都會繼續有新鮮感。

此篇文章於 01-06-24 03:51 PM 被 wing 編輯。
wing 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-05-24, 11:53 AM   #41
如月釋臣
狡朱~~~~

引用:

現在的高達VS系列......
真係名符其實既“足以殺人的加速”
大大幾佩服你玩到鐵拳這類咁難上手的遊戲
因為每個人的特殊技和招式實在太多好難全記
除了電競級數的戰士
尤其用三島家族的成員
更要熟練“電風”
才能完全發揮角色真價
舊 01-06-24, 09:51 AM   #42
如月釋臣
狡朱~~~~

引用:
所以先話要有人帶
不過在下都冇玩

大大有聽過HitBox大制?
聽打鐵拳的人說
HitBox是三島家的“恩物”來的
舊 01-06-24, 03:46 PM   #43
wing
格鬥低手

引用:
現在的高達VS系列......
真係名符其實既“足以殺人的加速”
大大幾佩服你玩到鐵拳這類咁難上手的遊戲
因為每個人的特殊技和招式實在太多好難全記
除了電競級數的戰士
尤其用三島家族的成員
更要熟練“電風”
才能完全發揮角色真價
現在的高達VS系列真係要新類型人或者強化人先用得掂,我呢啲被重力束縛的地球人就算數啦…

鐵拳招式多但其實唔駛用哂,好似我用paul多,記得廿零三十招已經好夠用,包括入combo的launcher, 平時poke poke下,快而距離夠用黎打確反, 打到橫移同打地板的技, etc。

有時我用king,我都冇理果啲chain throw....... causal play,唔太俾壓力自己。

三島家係難用,低手同中手發揮唔到實力,但高手用可以好瘋狂。如果真係電競級,出到電風係基本,最勁果啲係可以用黎做最速確反,對家好似-13f (定-14?唔記得了)就可以最速風打佢上天,好痴線。

此篇文章於 01-06-24 03:49 PM 被 wing 編輯。
wing 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-06-24, 03:52 PM   #44
wing
格鬥低手

引用:
聽打鐵拳的人說
真係唔係個個慣,尤其是我地呢啲老人家。

我用hitbox/keyboard打街霸都還可以,用黎打鐵拳真係搞唔掂。

舊 01-06-24, 05:29 PM   #45
神人ではない!新人だ

引用:
聽打鐵拳的人說
堅唔識,在下一向只用N年前既手掣/RAP大掣。
基本上鐵拳初期求其FING之後,二次接觸已經LILI出場既第5集不過打街客都十戰十輸好快就收咗皮…
話實今個月尾至下月初大炒車,淨係堆RPG燒晒D時間,應該最後都係等減價。
萬一手痕應該都開返GGST算…

舊 01-06-24, 10:57 PM   #46
ComeLOLoh

今日去比較下Lindt 薄片朱古力既成份。
(高糖)70% Cocoa 每100克有30克糖份 = 6粒方糖
(高糖)85% Cocoa 每100克有15克糖份 = 3粒方糖
(中糖)90% Cocoa 每100克有 7克糖份 = 1.4粒方糖
(低糖)99% Cocoa 每100克有 1克糖份= 0.2粒方糖
(無糖)100% Cocoa 每100克有 0.5克糖份 = 0.1粒方糖

而Lindt好識做,特別出薄片朱古力,令份量好似好大,但其實好薄。
成排一pack 只有50 g,所以上面成包只等如一半份量既糖。(以上只限Lindt 特別既薄片朱古力)
即係:
成pack 70% Cocoa薄片朱古力有3粒方糖
成pack 85% Cocoa薄片朱古力有1.5粒方糖
成pack 90% Cocoa薄片朱古力有0.7粒方糖
成pack 99% Cocoa薄片朱古力有0.1粒方糖
成pack 100% Cocoa薄片朱古力有0.05粒方糖
(以上只限Lindt 薄片朱古力,算係市面上最低糖比例系列)

但係,Lindt亦有出正常size朱古力,而正常size既糖份比例係上面既幾倍。
其他品牌既糖份更加恐怖…特別係日本/歐美品牌。
一般大約每100每有55克糖份 =11 粒方糖 ~

其實以每粒方糖 = 5 克糖計,基本上你行入7仔買野,99%食得飲得既野都係高糖!

Share個飲品糖份參考:
高糖、低糖及無糖的定義
高糖 :每100毫升超過7.5克糖
低糖 :每100毫升不超過5克糖
無糖 :每100毫升不超過0.5克糖
https://topick.hket.com/article/2587632?r=cpsdlc

攝糖致肥的「人體實驗」
澳洲曾經有人進行「人體實驗」:實驗者Damon在醫生、營養師等 監察下,連續60日進食「healthy diet」,故意挑選市面上聲稱是「健康」食品,如燕麥棒、低脂乳酪、鮮果汁等,其間完全不吃朱古力、糖果等零食,亦如常做運動,但每日所吸收的糖份相約於40茶匙糖。結果,12日後 Damon 的體重已上升了3公斤,18日後更患上了脂肪肝。實驗完成後,他不但重了8.5公斤,又患上了二型糖尿病,更驗到有心臟病風險,就連情緒和認知能力都出現問題!Damon 將整個實驗拍成紀錄片《The Sugar Film》,在澳洲引起極大迴響。
https://www.elle.com.hk/beauty_and_h...-of-free-sugar

題外話鐵拳8東京Game Show試玩過,打到隔離鋪鋪被我K.O.
雖然大家都係試招啦,多得同GAF你地打過DOA
我覺得鐵拳8好玩…爽!

此篇文章於 01-07-24 12:12 AM 被 ComeLOLoh 編輯。
ComeLOLoh 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-14-24, 07:00 AM   #47
如月釋臣
狡朱~~~~

引用:
今日去比較下Lindt 薄片朱古力既成份。
(高糖)70% Cocoa 每100克有30克糖份 = 6粒方糖
(高糖)85% Cocoa 每100克有15克糖份 = 3粒方糖
(中糖)90% Cocoa 每100克有 7克糖份 = 1.4粒方糖
(低糖)99% Cocoa 每100克有 1克糖份= 0.2粒方糖
(無糖)100% Cocoa 每100克有 0.5克糖份 = 0.1粒方糖

而Lindt好識做,特別出薄片朱古力,令份量好似好大,但其實好薄。
成排一pack 只有50 g,所以上面成包只等如一半份量既糖。(以上只限Lindt 特別既薄片朱古力)
即係:
成pack 70% Cocoa薄片朱古力有3粒方糖
成pack 85% Cocoa薄片朱古力有1.5粒方糖
成pack 90% Cocoa薄片朱古力有0.7粒方糖
成pack 99% Cocoa薄片朱古力有0.1粒方糖
成pack 100% Cocoa薄片朱古力有0.05粒方糖
(以上只限Lindt 薄片朱古力,算係市面上最低糖比例系列)

但係,Lindt亦有出正常size朱古力,而正常size既糖份比例係上面既幾倍。
其他品牌既糖份更加恐怖…特別係日本/歐美品牌。
一般大約每100每有55克糖份 =11 粒方糖 ~

其實以每粒方糖 = 5 克糖計,基本上你行入7仔買野,99%食得飲得既野都係高糖!

Share個飲品糖份參考:
高糖、低糖及無糖的定義
高糖 :每100毫升超過7.5克糖
低糖 :每100毫升不超過5克糖
無糖 :每100毫升不超過0.5克糖
https://topick.hket.com/article/2587632?r=cpsdlc

攝糖致肥的「人體實驗」
澳洲曾經有人進行「人體實驗」:實驗者Damon在醫生、營養師等 監察下,連續60日進食「healthy diet」,故意挑選市面上聲稱是「健康」食品,如燕麥棒、低脂乳酪、鮮果汁等,其間完全不吃朱古力、糖果等零食,亦如常做運動,但每日所吸收的糖份相約於40茶匙糖。結果,12日後 Damon 的體重已上升了3公斤,18日後更患上了脂肪肝。實驗完成後,他不但重了8.5公斤,又患上了二型糖尿病,更驗到有心臟病風險,就連情緒和認知能力都出現問題!Damon 將整個實驗拍成紀錄片《The Sugar Film》,在澳洲引起極大迴響。
https://www.elle.com.hk/beauty_and_h...-of-free-sugar

題外話鐵拳8東京Game Show試玩過,打到隔離鋪鋪被我K.O.
雖然大家都係試招啦,多得同GAF你地打過DOA
我覺得鐵拳8好玩…爽!
所以話砂糖&精製糖的食物和飲品幾咁恐怖,
不但容易令人上癮,
更會將人的精神和身體弄致崩壞
同“毒品”沒啥分別衹不過是合法而已
真係名符其實的“糖衣陷阱”
所以話人體所需要的糖分
水果的果糖和澱粉質已經夠用
另外想問大大DOA是否比鐵拳容易上手?
因為DOA我想了解下霞和綾音是否容易上手......
另外鐵拳你用甚麼角色?
你識用Law?Alisa?吉光?飛鳥?Lily?

此篇文章於 01-14-24 07:07 AM 被 如月釋臣 編輯。
舊 01-14-24, 07:04 AM   #48
如月釋臣
狡朱~~~~

引用:
現在的高達VS系列真係要新類型人或者強化人先用得掂,我呢啲被重力束縛的地球人就算數啦…

鐵拳招式多但其實唔駛用哂,好似我用paul多,記得廿零三十招已經好夠用,包括入combo的launcher, 平時poke poke下,快而距離夠用黎打確反, 打到橫移同打地板的技, etc。

有時我用king,我都冇理果啲chain throw....... causal play,唔太俾壓力自己。

三島家係難用,低手同中手發揮唔到實力,但高手用可以好瘋狂。如果真係電競級,出到電風係基本,最勁果啲係可以用黎做最速確反,對家好似-13f (定-14?唔記得了)就可以最速風打佢上天,好痴線。
大大用Paul
即是好熟練出龍砲拳,霹靂掌,三寶龍,獅子吼......果啲招
舊 01-14-24, 07:27 AM   #49
如月釋臣
狡朱~~~~

引用:

除非好像Z時期的夏亞咁講
將人類送上太空
咁樣才能夠擺脫地球重力的井底
人類就可以革新成為NewType
抱歉我比較中二
舊 01-21-24, 10:54 AM   #50
ComeLOLoh

引用:
所以話砂糖&精製糖的食物和飲品幾咁恐怖,
不但容易令人上癮,
更會將人的精神和身體弄致崩壞
同“毒品”沒啥分別衹不過是合法而已
真係名符其實的“糖衣陷阱”
所以話人體所需要的糖分
水果的果糖和澱粉質已經夠用
另外想問大大DOA是否比鐵拳容易上手?
因為DOA我想了解下霞和綾音是否容易上手......
另外鐵拳你用甚麼角色?
你識用Law?Alisa?吉光?飛鳥?Lily?
基本上我細個專注力差,成績唔好、成日想跑黎跑去運動係因為身體太多糖。
以前細個氣水、糖果、果汁真係成日食/飲…
2L成大支可樂我可以一個人半日內飲晒。
d糖份都好恐怖。我阿婆又成日飲…佢係飲到糖尿病升左天。

所以我大個有返智慧就開始戒有糖氣水,之後係戒包裝檸檬茶
改飲無糖茶。
另外如果你睇下市面既麵成份,有好多係落左添加糖!
一樣好高。而家選食低糖既蕎麥麵。(有好多其實係高糖)

下一步想減麵,加多d蛋白質同纖維質(但呢兩樣野相對地貴)

霞易d易上手
綾音易用難精,感覺個節奏快好多。
DOA1-4我用/練麗鳳最多。

鐵拳我用Nina多

論壇跳轉

現在的時間是 06:36 AM

手機版 | APP版